HP iPaq seria 200

• 1118 Odpowiedzi
  • 220687 Wyświetleń

Odp: HP iPaq seria 200
« Odpowiedź #150 dnia: Luty 09, 2008, 18:58:56 »
Czy warto zamienic teraz FS c550 na ipaq214 ?
Z FS jestem bardzo zadowolona, nie mam mu nic do zarzucenia. Ekran VGA to tylko 3,5", procek jak dla mnie w sam raz 520MHz, ilosc RAMU tylko mniejsza. prosze o opinie.

*

Offline romann

• **
  • 152
« Odpowiedź #151 dnia: Luty 09, 2008, 19:30:30 »
alibabka, jesteś ze swojego FS C550 niezadowolony ?
Jeśli tak, to zmieniaj bez chwili wahania. Jeśli nie, to po ciorta zmieniać. FS jest bardzo ładny i jeszcze za 10 lat nie będzie obciachu go wyciągnąć w towarzystwie. Za tę niewielką różnicę w parametrach chyba nie warto dopłacać.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #152 dnia: Luty 09, 2008, 19:49:15 »
też się zastanawiałem nad zamianą c550 na 214, gdyby jeszcze hp-k miał hosta...
gdybym miał na zbyciu różnicę pln jaka powstałaby po zamianie to pewnie bym zamienił, ale licząc, że za c550 wziąłbym pewnie max 800, więc wychodzi ok. 450 dopłaty - nie mam więc nie warto :)
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2008, 19:53:31 wysłana przez marcinl »

*

Offline świetlik

• 450
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S i9003
« Odpowiedź #153 dnia: Luty 09, 2008, 20:31:08 »
Ja zamieniłbym - i nie brałbym pod uwagę różnicy w cenie, gdyby za tą zamianą szła istotna różnica w jakości, to normalne, że za jakość się płaci. Ale z tego co czytam to poza różnicą w wielkości RAM, nie ma argumentów za zamianą z hx4700. Rzeczywiście jak pisze platyna może użytkownicy innych PDA mają więcej powodów do zamiany.

*

Offline romann

• **
  • 152
« Odpowiedź #154 dnia: Luty 09, 2008, 20:45:16 »
Jednym z istotniejszych parametrów dla użytkownika jest, jak długo można używac urządzenie bez doładowywania akumulatora. Co z tego, że inne parametry są super, jak urządzenie nam pada po kilku godzinach i nie ma jak się podłączyć do gniazdka.
Z tą wymianą to może lepiej poczekać, aż  się pokażą rzetelne oceny akumulatora HP 214. Ma dużą pojemność, ale ten wielki ekran VGA i szybki procesor trochę energii potrzebują.

*

Offline platyna

• *
  • 83
  • Sprzęt: hx4700
« Odpowiedź #155 dnia: Luty 09, 2008, 20:56:55 »
akurat akumulator jest najmocniejszą stroną 214-tki---fabrycznie był naładowany na 75% i po prawie 2 dniach zabawy wskażnik spadł jedynie do 65%--ktoś mi kiedyś powiedział,że przy pierwszym ładowaniu najlepiej jak aku rozładuje się do końca-czekam--a ten jak na złość --nie chce się rozładować

*

Offline świetlik

• 450
« Odpowiedź #156 dnia: Luty 09, 2008, 22:42:02 »
Co znaczy zabawy? Instalowałeś już coś czy zabawy wyłącznie aplikacjami będącymi już w systemie? Interesuje mnie bardziej zużycie energii przy korzystaniu z wifi tudzież filmy na tcpmp. Poza tym jestem w stanie uwierzyć w mocną baterię - 2200 mAh nie to nie byle co, w porównaniu z 1800 w hx-sie.

*

Offline platyna

• *
  • 83
« Odpowiedź #157 dnia: Luty 09, 2008, 23:41:33 »
przyznam że 214-tka coraz bardziej mnie przekonywuje na plus i pokazuje pazur.po zainstalowaniu tcpmp i wgraniu kilku fotek dobrej jakości wychodzi na to,że 260 to więcej niż 65.
jak jeszcze będzie widziała karty SDHC np.16GB--to już nic więcej złego na ten model nie powiem i jakoś przeboleje gorszej jakości materiały obudowy i tandetne etui--zaznaczam w stosunku do hx4700.
ciekawe ,ale ma jeszcze wejście mini usb i tak się zastanawiam co tam można podłączyć?Bo jakby było można.......aż się boje napisać ,aby nie zapeszyć to byłoby bosko :ok:

*

Offline Xris

• *
  • 72
« Odpowiedź #158 dnia: Luty 10, 2008, 00:27:13 »
to sprawdzaj i pisz :P

WM6 jest eng czy pl?

« Odpowiedź #159 dnia: Luty 10, 2008, 18:19:30 »
Hmmm chyba jednak na razie zostane przy swoim FS c550 :ok:. Generalnie brak hosta (tak wyczytalam) to dla mnie bardzo duzy minus :|

*

Offline świetlik

• 450
« Odpowiedź #160 dnia: Luty 10, 2008, 18:21:21 »
wychodzi na to,że 260 to więcej niż 65.

Na pewno 260 > 65, tylko nie bardzo kojarzę do czego przypisać te wartości. Napiszesz coś więcej o odtwarzaniu filmów na TCPMP? I co konkretnie masz na myśli w związku z wyświetlaniem fotek wysokiej jakości?

*

Offline platyna

• *
  • 83
« Odpowiedź #161 dnia: Luty 10, 2008, 18:47:27 »
HP 214 - 262tys kolorów,inne urządzenia tego typu 65tyś kolorów.

*

Offline Xris

• *
  • 72
« Odpowiedź #162 dnia: Luty 10, 2008, 19:44:14 »
platyna@ sprawdzałeś te mini USB? jak nie to sprawdź :)

WM6 jest ENG czy PL?

*

Offline platyna

• *
  • 83
« Odpowiedź #163 dnia: Luty 10, 2008, 20:12:11 »
WM6 jest eng-ale akurat to chyba bez znaczenia,bo w sumie co tu tłumaczyć.
Dodatkowe wejście jest mini USB-niestety nie wiem co tam,można podłączyć.
Pewnie jakieś asortymenty od HP.W komplecie nie ma przejściówki na zwykłe USB.

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #164 dnia: Luty 10, 2008, 20:20:41 »
Po fotkach na stronie FCC widać że głośnik jest niestety (!) na tylnej ściance. Co to w ogóle za pomysł tam dawać głośnik? Jednym słowem skype bez słuchawek odpada... i będzie też uciążliwe np przy filmach. Druga sprawa to nieaktywna matryca jest szara. W aximie taka jest montowana i przez to czerń jest marna. Cały ekran zaczerniony tak naprawę się srebrzy. Mam nadzieje że w ipaq tak nie jest. Wie ktoś może kto jest producentem lcd? Kolejna sprawa to tak odchudzonej płyty z elementów jeszcze nie widziałem. Czyżby wszystko udało się zintegrować w scalakach? Moim zdaniem zmarnowano sporo miejsca. Moduł gsm spokojnie by się zmieścił.

Mam pare pytań do szczęśliwych posiadaczy :)
1. Jaka jest głośność i jakość dźwięku wbudowanego głośniczka i jak to też wygląda na słuchawkach. Czy słychać szum elektroniki?
2. Jak prezentują się kolory w porównaniu z hx4700 oraz czy kąty są na tyle duże ze nie powodują efektu mienienia się obrazu podczas oglądania np filmu w poziomie. W aximie niestety daje się to we znaki.
3. Jaka jest jakość nagrań dźwięku za pomocą wbudowanego mikrofonu. Nie ukrywam, że jest to dla mnie ważna rzecz bo bardzo często nagrywam wykłady i notatki głosowe. Interesuje mnie poziom szumów i czy potrafi nagrać dźwięk z dużej odległości. Axim pod tym względem jest rewelacyjny. Bardzo niskie szumy i bez problemu nagrywa głos osoby z 10m albo i więcej. Byłbym wdzięczny za próbkę nagrania głosu i muzyki z kilku metrów oraz normalnie z bliskiej odległości.
4. Już było wspominane o niskiej jakości obudowy ale czy faktycznie jest tak źle? Trzymając pda w ręku czuć tandetny plastik? Jak jest z dopasowaniem elementów? Czy stanowią one zwartą sztywną bryłę czy też wszystko trzeszczy?
5. Bardzo bym prosił o wykonanie testu wideo z i bez napisów w tcpmp (filmiki testowe są w dziale ogólnym)
Are you shpongled?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #165 dnia: Luty 10, 2008, 20:24:12 »
hmmm a co wy chcecie do tego mini usb podłączyć? Wg instrukcji jest to złącze sync&charge, nic więcej

*

Offline świetlik

• 450
« Odpowiedź #166 dnia: Luty 10, 2008, 20:29:39 »
HP 214 - 262tys kolorów,inne urządzenia tego typu 65tyś kolorów.

I tu niestety hx przegrywa z 214 :(

A tak w ogóle to jaki jest pożytek z mini-usb, co można podłączyć do pda przez mini-usb? Pytanie może głupie ale...
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2008, 20:31:19 wysłana przez świetlik »

*

Offline Xris

• *
  • 72
« Odpowiedź #167 dnia: Luty 10, 2008, 21:04:42 »
mam prośbę... czy mógłby mi ktoś sprawdzić czy na 214 działa ten lang? http://www.maxprograms.pl/plik,593.html

podłączam sie do pytania o dzwiek i kąty wyświetlania obrazu w pionie/poziomie

*

Offline platyna

• *
  • 83
« Odpowiedź #168 dnia: Luty 10, 2008, 21:12:28 »
widze,że ja narazie sam musze odpowiadać na pytania na tym forum.sprzęt pokazał się w naszej ojczyżnie w piatek czyli myśle,że dojdzie do innych kolegów w poniedziałek--może bardziej obeznanych w temacie.
co do głośniczka--to wydobywające się z niego dzwięki są głośne i wyrażne.--przykro mi nie mam słuchawek.
kolory--model ten chyba jako jedyny wyświetla 262tyś kolorów--najlepiej sprawdzić róznice w obojętnie jakim sklepie z telefonami-i porównać 260 do 65-efektu opisanego przez kolege nie zauważyłem.
obudowa--mi się nie podoba-- szczególnie odblaskowy plastik -ale to sprawa gustu-mój kolega który właśnie tez nabył ten sprzęt uważa,że jest o wiele ładniejsza od hx4700 i się czepiam.

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #169 dnia: Luty 10, 2008, 21:45:06 »
Dzięki za odpowiedź.
Co do kolorów to bardziej mi chodziło o nasycenie/odwzorowanie. Lcd może mieć dużą ilość kolorów ale jak rozpiętość palety kolorów jest mała to gorzej wygląda niż taki z 65k z większą rozpiętością. Różnicę ilości kolorów to będzie pewnie widać w fotkach i statycznych scenach filmów gdzie jest łagodne przejście kolorów. Na ekranach 65k widać wtedy przejścia coś w stylu tęczy.
Jeśli chodzi o obudowę to faktycznie ten śliski czarny plastik to najgorszy materiał na obudowę. Ciągle widoczne paluchy i widoczne coraz to nowe ryski. W aximie niestety to samo jest.
Czy mógłbyś zrobić test nagrania dźwięku i wideo? Byłbym wdzięczny.
Are you shpongled?

*

Offline platyna

• *
  • 83
« Odpowiedź #170 dnia: Luty 10, 2008, 22:02:00 »
jedynie tyle mogę pomóc--właśnie mam przed sobą 240tke i hx4700 i porównuje na tej samej wysokiej jakości fotce.
kolory ciut bardziej żywe i nasycone na 240.
kąty bardzo minimalnie lepsze ma hx4700.
czerń--minimalnie lepsza hx4700.
co do axima --kiedyś miałem 51v przez kilka minut w ręce--i jakość matrycy wyjątkowo nie przypadła mi do gustu--uważam,że hp w obu modelach ma zdecydowanie lepszą--ale to tylko moje zdanie.

*

Offline tranzystor

• 500
  • Sprzęt: Blackberry 9000, PlayBook 16GB OS2
« Odpowiedź #171 dnia: Luty 10, 2008, 22:05:01 »
Witam  
Tak czytam  i przygladam sie  raz to specyfikacji raz  to obrazkom  na ktorych  rozebrana  jest  "flagowa" 200
i dochodze  do wniosku  ze   nic sie tam nei zmienilo  ... tzn  predkosc ta  sama, wyswietlacz  ten sam, a wykonanie tragiczne  ...
2x przejedzie sie do serwisu HP  i bedzie wygladal jak ostatni wycieruch  .... slowo daje  PCB  jeszce  przebolec mozna  ale  wykonanie obudowy  "ndst" przeciez to palm  ... nie bedziesz sie na niego patrzyl tylko  bedziesz go uzywal,  a podejrzewam ze raz dwa   zlapie rysy  ....
Obiektywnie powiem tak  
na plus nowej seri  to  Bateria (li-pol) oraz   zastosowanie nowych ukladow (mniejsze zuzycie energii)  ale  wystarczy  rozkrecic  HX-A i nowa  DWU-SETKE  i polozyc obok siebie   ----> bez wahania  wezme HX-A !!! !!!
Pozdrawiam Tranzystor

*

Offline platyna

• *
  • 83
« Odpowiedź #172 dnia: Luty 10, 2008, 22:21:04 »
kolega ma racje---ale za hx--producent brał inna kase--- i konkurencja była--teraz jak się co lepsze firmy wycofały z tego segmentu--Dell i FS--HP-poszedł w strone oszczędnościowo-zarobkową.---jakby nie patrzeć 240tka jest najlepszym obecnie produkowanym palmtopem na rynku i już odnosła sukces.
pracownik sklepu komputerowego mówił mi,że podobno cały rzut 214 na Warszawe rozszedł się w godzine i już dawno nie widział takiego zainteresowania na jakikolwiek sprzęt.

*

Offline świetlik

• 450
« Odpowiedź #173 dnia: Luty 10, 2008, 22:35:58 »
  ale  wystarczy  rozkrecic  HX-A i nowa  DWU-SETKE  i polozyc obok siebie   ----> bez wahania  wezme HX-A !!! !!!
Pozdrawiam Tranzystor

Co masz na myśli pisząc o rozkręcaniu HX-A?

*

Offline tranzystor

• 500
« Odpowiedź #174 dnia: Luty 10, 2008, 22:58:31 »
Na myśli mam  wykonanie   .... HX  jest bardziej dopracowany   nawet PCB  jest wykonane   solidniej   punkty lutownicze  sa   staranniej wykonane ..... nie mowiac juz o  korpusie obudowy a   barwa  kolorow   rozni sie dlatego   iz  jak wiemy  HX  ma  grafike  ATI IMAGEON na pokladzie  natomiast  nowa seria  jedzie na MARVEL-ach  ... stad  wlasnie  "ladniejsze efekty 
   ale  wystarczy wlaczyc  film dvix  taki z  "krazka" i  widac roznice  obrazu   oraz obciazenia procka odrazu  ...... HX  to przeciez pomysl i HTC  a  realizacja HP  wiec    raczej jest  nie do zastapienia   ....

*

Offline romann

• **
  • 152
« Odpowiedź #175 dnia: Luty 11, 2008, 10:35:55 »
Chyba w ocenie 214-stki trzeba pozostać przy cechach użytkowych. Jakość (niezawodność) bebechów nie zależy wyłącznie od ich wyglądu. Generalnie sprzęty są coraz tańsze i ich budowa musi być tańsza. To nie jest profesjonalne urządzenie, które ma służyć latami w trudnych warunkach. Ma służyć do czasu, aż się pojawi nowszy model (przynajmniej tak chcą producenci).

Tak więc szczęśliwi posiadacze nie bierzcie do rąk śrubokrętów, tylko używajcie swoje zabawki i piszcie o swoich spostrzeżeniach.
Nikt jeszcze nie próbował podłączyć do gniazda USB żadnego urządzenia (np. czytnika kart pamięci). Wyjaśniła by się sprawa tego nieszczęsnego hosta USB. Pewnie go nie ma, ale co szkodzi sprawdzić.
Z tego co czytałem na angielskim forum, to mają tam problemy z synchronizacją danych (adresy, telefony, spotkania). W 214 nie ma ponoć Outlook'a, którego się do tego celu używa.

« Odpowiedź #176 dnia: Luty 11, 2008, 11:52:37 »
Wszystko fajnie mowicie ladnie to wyglada i wogole.
Ale moze konkrety??? moze ktos zrobi wreszcie zdjeciqa w wysokie rozdzielczosci?
podlaczy to do GPS via BT odpali automape 4 zobaczymy co to potrafi i na tych 4" wyswietlic i jaki jest tak naprwde obszar roboczy tego urzadzenia?

Oraz test filmow?? o ktory prosili juz nie jeden uzytkownik.

Czekamy pozdrawiam.

PS. Co jest w pudelku po rozpakowaniu??
jakie akcesoria dorzucaja?

« Odpowiedź #177 dnia: Luty 11, 2008, 12:17:23 »
Nic nie dorzucają  :-|
Jest:
1 rysik
CD
voucher na soft
futerał - przód - tył i boczki z gumy. bez kieszeni na karty czy na cokolwiek
ładowarka
kabel do synchronizacji - wyjątkowa nędza bo ma długą wtyczkę a w nią wpina się jeszcze wtyczkę zasilacza i przez to aż się prosi, żeby się ułamała wtyczka. Trzeba koniecznie mieć kołyskę albo inną ładowarkę na mini USB.
Ale sprzęcik wygląda przyzwoicie - obudowa nie trzeszczy, wbrew temu, co można było podejrzewać czytając posty powyżej. Nie miałem HX, więc nie mogę porównywać. Panel rzeczywiście lubi być mocniej dotknięty niż np dell axim x5 ale nie trzeba go dziobać tak, żeby pojawiały się obawy o uszkodzenie panelu.

Co do kolorów, kątów i innych nie będę się wypowiadał, bo przesiadam się ze wspomnianego axima więc dla mnie to jak lot w kosmos. No i przy 4" obudowa nie jest szersza od tego della. Grubość i waga też są niższe. Jest dłuższy może o 1 cm. Naprawdę mi się podoba.
Ten głośniczek z tyłu to rzeczywiście słaby pomysł, bo on nawet nie jest jakoś z boku, żeby można było położyć pocketa jakoś na brzegu książki czy czegoś, żeby ten głos było słychać. ALe jeśli trzymany w ręku, to dobrze słychać (jestem w pokoju sam, bez żadnych hałasów).
No a na razie to tyle chaotycznej mini-recenzji  bo niespecjalnie mam teraz czas bawić się pocketem.

Może ktoś podpowie, czy można zaryzykować podłączenie zasilacza od komórki pod gniazdo mini-USB? Napięcie się zgadza - 5V
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2008, 12:48:16 wysłana przez toudi.pl »

« Odpowiedź #178 dnia: Luty 11, 2008, 13:07:34 »
z zasilaczniem nie powinno byc problemu pozatym urzadzneie powinno miec jakas kontrole czy czasem nie zapodajesz zaduzego amperomiezu
zobacz ile amper ma ladowarka podejrzewam ze 0.5 A

ja mam M700 i mam ladowarke sieciowa (orginalna) 1A laduje git w samochodzie mam ladowarke 2 A laduje git i mam ladowarke od komorki 0.5 A laduje git tyle ze dluzej

a jak podepne komorke pod 1A albo 2 A w spochodzie to nie laduje informuje ze komorka polaczona w trybie transmijsii danych.

Wniosek nie powinno byc problemu sprawdz tylko ile A ma orginalan ladowarka a ta ktora chcesz podlaczyc.

Standard USB umozliwia podlaczenie roznych A ale zawsze kolejnosc stykow jest taka sama.

Ciekawe ile ladowarka biurkowa do tego urzadzenia?

*

Offline tranzystor

• 500
« Odpowiedź #179 dnia: Luty 11, 2008, 13:34:45 »
witam 
 w przypadku podlaczania przez gniazdo MINI-USB  nie ma znaczenia jaki amperaz... z tej racji iz  urzadzenie jest  zgodne  ze specyfikacja usb   wiec  nie wezmie wiecej niz 0,5A tyle przewiduje specyfikacja obciazania gniazd  usb
 Co wiecej  to gniazdo sluzy do doladowywanioa lub wymiany danych  "w drodze" natomiast  formowanie - pierwsze ladowania sa zalecane na zasilaczu podlaczanym do zlacza glownego urzadzenia  - na oryginalnym znajdujacym sie  w komplecie  ....
Pozdrawiam Tranzystor