HP iPAQ 214 - zadowoleni?

• 38 Odpowiedzi
  • 9076 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kocurek

• *
  • 66
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S2 + Nokia E71
HP iPAQ 214 - zadowoleni?
« dnia: Wrzesień 25, 2008, 08:22:22 »
Witam!

Tak się zastanawiam jakiego pocketa sobie kupić i jak widzę na Allegro hx4700 po 700-800 zł. to zacząłem poważniej myśleć o nowym HP 214.

W związku z tym pytanie do użytkowników:
Czy jesteście zadowoleni z tego sprzętu?
Co was zawiodło? Co was miło zaskoczyło?
Na anglojęzycznych forach były przypadki narzekania na czułość ekranu dotykowego - jak to z tym jest u was?

Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Jacek 'kocurek' Wojaczyński
Moje poprzednie PDA:
HP iPAQ 4150 -> MDA Compact II -> HTC Touch Cruise -> HP iPAQ hx4700 -> HTC Athena X7500 -> DELL x51v -> HTC Touch HD -> Samsung Galaxy S2

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: HP iPAQ 214 - zadowoleni?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 25, 2008, 08:59:24 »
Hehe, dziwne, mój jest za 520 na kup teraz  :P

Może nie używałem 214 ale z tego co wiem to jest on przede wszystkim większy i wykonany z plastiku, nie tak jak hx - stop magnezowy.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 25, 2008, 09:04:26 »
kocurek
o 214 jest cały gigantyczny temat!
poczytaj

*

Offline kocurek

• *
  • 66
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S2 + Nokia E71
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 25, 2008, 09:08:15 »
Przeczytałem cały ten wątek i nadal nie wiem czy warto czy nie.
Może po prostu lepiej kupić hx4700 - przynajmniej będę miał cradle od razu w zestawie...

Dlatego pytam o opinie osób korzystających z 214 - co ich zawiodło, a może są w 100% zadowoleni z wyboru? (hehe, nigdy tak nie jest z PDA).

Pozdrawiam
Jacek 'kocurek' Wojaczyński
Moje poprzednie PDA:
HP iPAQ 4150 -> MDA Compact II -> HTC Touch Cruise -> HP iPAQ hx4700 -> HTC Athena X7500 -> DELL x51v -> HTC Touch HD -> Samsung Galaxy S2

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 25, 2008, 09:14:40 »
pewnie, że warto 4700 zwłaszcza, że kosztuje 1/2 214ki

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 25, 2008, 09:26:23 »
fakt, kosztuje 1/2 ceny ale jednak kupujesz używany, dobrze jeśli bedzie miał komplet akcesoriów ;)
w przypadku 214 kupujesz nowy sprzęt - na gwarancji

co do wad i zalet, to tak jak napisał Marcin - były już wiele razy wałkowane
najczęściej wytykane wady to cichszy głośnik i do tego umieszczony z tyłu oraz mniej wrażliwy dotyk
zalety w porówaniu do 4700 to więcej ramu, obsługa SDHC i normalny dpad zamiast touchpada

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 01, 2008, 14:25:04 »
Kapitanie, a jeśli porównać tylko w odniesieniu do GPS.......ma 214 jakieś przewagi ?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 01, 2008, 14:46:09 »
w odniesieniu do GPS to nie wypowiem się, nie używam 214 do nawigacji

*

Offline overconscious

• 276
  • Sprzęt: Stary telefon na korbkę
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 24, 2008, 01:34:19 »
w odniesieniu do GPS to nie wypowiem się, nie używam 214 do nawigacji

Doskonale sprawdza się do nawigacji. Przetestowałem go właśnie na dłuższej jeździe: 300 km w jedną stronę (do Warszawy) i 300 km w drugą (spowrotem). Uważam, że jest rewelacja - płynnie, szybko przelicza trasy, duży wyraźny ekran.
Głośnik fakt, mógłby być głośniejszy, ale nie jest to wada dla której nie warto kupować.
Innych niż wad do tej pory nie stwierdziłem.  A testowałem go z GPS'em Nokia LD-4W oraz AutoMapą 5.11.

PS.
Trzeba też tylko pamiętać, żeby kupować 2-amperowe ładowarki samochodowe USB do niego, bo inne mogą sobie nieradzić z zasilaniem podczas jazdy.

*

Offline tmarek

• 27
  • Sprzęt: Ipaq 114
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 26, 2008, 13:32:00 »
PS.
Trzeba też tylko pamiętać, żeby kupować 2-amperowe ładowarki samochodowe USB do niego, bo inne mogą sobie nieradzić z zasilaniem podczas jazdy.
Lepiej kupować oryginalne ładowarki bo nawet nieoryginalne 2A mogą nie ładować pocketa...

*

Offline p77

• 422
  • Sprzęt: SGS+
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 27, 2008, 09:37:39 »
PS.
bo nawet nieoryginalne 2A mogą nie ładować pocketa...

jeśli nie mają 2A to nie ma się czemu dziwić.

*

Offline fatom

• *
  • 79
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 27, 2008, 14:56:43 »
Witam
Ja kupiem ładowarkę samochodową do 214 w sklepie HP (net) więc jest oryginalna, ale na nalepce pisze 1A. Ładowałem nią już i sprawuję się ok. Doładowało 214 w czasie nawigacji na full podświetlanie i się nawet nie zagrzała. Płaciłem za nią 54 zł - polecam. W takiej samej cenie klub więcej widziałem podróbki w necie wiadomo gdzie.

*

Offline overconscious

• 276
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 28, 2008, 15:27:34 »
Ja mam nieoryginalną, ale 2A USB i działa wyśmienicie.
Wcześniej miałem jakiś tandet i zamiast ładować,  to się rozładowywało powoli w trakcie jazdy. O czym się dowiedziałem dopiero, gdy iPAQ się nagle wyłączył z powodu wyczerpania baterii.
Podobny problem miałem z HTC Kaiser. Też potrzebował lepszej ładowarki w trakcie nawigacji (oryginalna ładowarka USB firmy HTC ma 2A).

Co do samej nawigacji, to sprawdziłem AutoMapę 5.11, TomToma 7.450 i Garmina 5.00.20w. Wszystkie działają elegancko.
Z tym, że w TomTomie musiałem wyłączyć wtyczkę na ekranie Today, żebym mógł włączyć bluetooth (śmieszne, ale prawdziwe - z jakiegoś powodu się gryzie).

Da się też odczuć zalety 4-calowego wyświetlacza z rozdzielczością VGA (480x640), dzięki któremu widzę nie tylko wskazanie nawigacji z najbliższego skrzyżowania, ale i z dalszego.
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2008, 15:32:45 wysłana przez overconscious »

*

Offline tmarek

• 27
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 28, 2008, 16:00:30 »
PS.
bo nawet nieoryginalne 2A mogą nie ładować pocketa...

jeśli nie mają 2A to nie ma się czemu dziwić.

Kupiłem taką 2A nieoryginalną w fondo.pl i nie działała z moim pocketem. Zwróciłem. W opisie było, że działa ze 114tką. Kupiłem później oryginalną i tak jak kolega wyżej pisał, ma ona tylko 1A a działa bez problemu. Widać nie do końca chodzi tu o ampery...

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 28, 2008, 16:03:59 »
Chodzi tu o ampery. Tylko chodzi tu o REALNE ampery. Bo co z tego że ja ci napiszę 10000000A skoro do środka włożę 0.01A?

*

Offline overconscious

• 276
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 28, 2008, 20:27:50 »
Kupiłem taką 2A nieoryginalną w fondo.pl i nie działała z moim pocketem. Zwróciłem. W opisie było, że działa ze 114tką. Kupiłem później oryginalną i tak jak kolega wyżej pisał, ma ona tylko 1A a działa bez problemu. Widać nie do końca chodzi tu o ampery...

Wejdź w swoim iPAQu do "Start" -> "Settings" -> zakładka "System" -> "Power" -> zakładka "USB Charging"
i zaznacz opcje "Use USB Charging" oraz "Fast Charge".

Jeśli masz dobrą ładowarkę USB 2A to musi działać. Chyba, że tak jak pisał mój poprzednik, ktoś po prostu zrobił tandet, a nie ładowarkę.
Ja swoją kupiłem za 54 zł na aukcji internetowej (taką z prostym/niesprężynowym kablem i na bank nie jest to ładowarka HP).
Sprawdzałem ją gruntownie na długiej trasie i daje sobie radę z doładowywaniem przy włączonej nawigacji (przez bluetooth) i włączonym podświetleniu.
Nawiasem mówiąc: oryginalna ładowarka sieciowa HP ma dokładnie takie same parametry, tj: 5V i 2A.

PS.
Idea ładowania USB polega przecież na tym, żeby jedną ładowarką można było ładować różne urządzenia, oraz oczywiście podładować się czasem z portu w laptopie.
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2008, 20:32:51 wysłana przez overconscious »

*

Offline tmarek

• 27
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 29, 2008, 20:32:50 »
Wejdź w swoim iPAQu do "Start" -> "Settings" -> zakładka "System" -> "Power" -> zakładka "USB Charging"
i zaznacz opcje "Use USB Charging" oraz "Fast Charge".
Nie mam już tamtej ładowarki ale zawsze tak miałem ustawione i tak właśnie testowałem ładowarkę.
Jeśli masz dobrą ładowarkę USB 2A to musi działać. Chyba, że tak jak pisał mój poprzednik, ktoś po prostu zrobił tandet, a nie ładowarkę.
Ja swoją kupiłem za 54 zł na aukcji internetowej (taką z prostym/niesprężynowym kablem i na bank nie jest to ładowarka HP).
Sprawdzałem ją gruntownie na długiej trasie i daje sobie radę z doładowywaniem przy włączonej nawigacji (przez bluetooth) i włączonym podświetleniu.
Wiesz. Jeśli ktoś podaje w opisie przedmiotu kilkanaście/kilkadziesiąt modeli z którymi działa dany sprzęt to: albo to sprawdził albo wprowadza klientów w błąd. Innego wytłumaczenia nie ma.
Nawiasem mówiąc: oryginalna ładowarka sieciowa HP ma dokładnie takie same parametry, tj: 5V i 2A.
No widzisz a moja oryginalna ma 5V i 1A (P/N 419470-001), samochodowa oryginalna też ma 1A.
PS.
Idea ładowania USB polega przecież na tym, żeby jedną ładowarką można było ładować różne urządzenia, oraz oczywiście podładować się czasem z portu w laptopie.
Teoretycznie tak tylko jeśli chodzi o pockety to nie wiesz czy np. dana ładowarka wykorzystuje wszystkie 4 piny we wtyczce USB i w jaki sposób pocket wykrywa ładowarkę. Jak podpiąłem tą z fondo to pomarańczowa dioda (taka zapala się przy ładowaniu) na Ipaqu zaświeciła się na 2 sekundy po czym zgasła, dioda na samej ładowarce się świeciła. Na innym pockecie ładowarka działała bez problemu.

*

Offline p77

• 422
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 30, 2008, 08:37:24 »
No widzisz a moja oryginalna ma 5V i 1A (P/N 419470-001), samochodowa oryginalna też ma 1A.

do 214 ? Może opisujesz ładowarkę do modelu 114 ?
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2008, 13:59:00 wysłana przez p77 »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 30, 2008, 08:55:08 »
najwyraźniej zasilacze od 214 i 114 różnią się, jeden ma 2A drugi 1A co wyszło już w innym wątku. Ale to 114 jest pod tym względem nietypowa bo starsze ipaqi też miały w komplecie zasilacze 2A

*

Offline p77

• 422
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 30, 2008, 14:00:05 »
dokładnie tak, 114 ma oryginalnie 1A zasilacz sieciowy.

« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 01, 2008, 02:11:52 »

Z tym, że w TomTomie musiałem wyłączyć wtyczkę na ekranie Today, żebym mógł włączyć bluetooth (śmieszne, ale prawdziwe - z jakiegoś powodu się gryzie).

Kolego o co chodzi z tą wtyczką na ekranie Today? U mnie też jest ten problem z TomTomem. Nie umiem sobie poradzić, czy mógłbyś opisać bardziej szczegółowo co zrobić?

*

Offline overconscious

• 276
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 01, 2008, 15:32:50 »
Kolego o co chodzi z tą wtyczką na ekranie Today? U mnie też jest ten problem z TomTomem. Nie umiem sobie poradzić, czy mógłbyś opisać bardziej szczegółowo co zrobić?

Odpisałem ci na priv'a, ale ponieważ zadałeś pytanie także na forum, to wklejam też tutaj.

Jak wiadomo po zainstalowaniu TomToma v7 na iPAQ'u, nie daje się uruchomić Bluetooth'a, a więc nie można korzystać z zewnętrznego odbiornika GPS, a tym samym jakiejkolwiek nawigacji.
U mnie problemem okazał się nie sam TomTom, ale wtyczka TTToday.dll, którą TomTom doinstalowuje przy instalacji, a która jest zbędna dla samego użytkowania programu.

Spróbuj poniższe czynności by temu zardzić, któraś zadziała na pewno:

1. Wejdź na "Start" -> "Settings" -> zakładka "Personal" -> "Today" -> zakładka "Items".
Znajdź tam TomToma i odchacz go, a następnie zrestartuj iPAQ'a (Soft Reset).

jeśli to nie pomoże:

2. Uruchom jakiś program do edycji rejestru (np. PHM RegEdit, który można znaleźć na google) i przejdź do klucza HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Today\Items
znajdź tam klucz TomToma, wykasuj i zrestartuj iPAQ’a (Soft Reset).

jeśli to nie pomoże:

3. Skopiuj sobie na komputer dane TomToma, tj. katalog "\Program Files\Navigator" (na karcie pamięci lub w pamięci iPAQ'a, zależnie gdzie zainstalowałeś), plik "\ttnavigator.bif", katalog "\Voices" oraz katalog map. Następnie zrób Hard Reset i przegraj spowrotem katalogi tam gdzie były (bez używania instalki TomToma). Uruchom TomToma ręcznie z katalogu "\Program Files\Navigator", ew. utwórz sobie skrót do programu w katalogu "\Windows\Start Menu\Programs" przy użyciu np. Total Commandera. Będzie działał i nie będzie problemów.

Pozdr!
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2008, 15:34:56 wysłana przez overconscious »

*

Offline valdr

• 20
  • Sprzęt: hp iPAQ 214
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 07, 2008, 22:14:44 »
Mniejsza wrażliwość na dotyk niekoniecznie jest wadą. Wadą może być raczej nierównomiernie rozłożona wrażliwość na ekraniku, przy brzegach wymaga już nacisku. Z jednej strony utrudnia to przewijanie pasków bocznych z drugiej powoduje, że przez przypadek nie zamkniemy aplikacji krzyżykiem. Dla jednych może to być wygodne dla innych dyskwalifikujące, wszystko zależy od osobistych preferencji.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 08, 2008, 07:21:16 »
jeśli masz trudności z przewijaniem sprawdź w notatniku lub jakimś programie do rysowania czy nie ma na krawędziach przekłamań, to może być powód do reklamacji

*

Offline świetlik

• 450
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S i9003
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 08, 2008, 10:23:41 »

Jak wiadomo po zainstalowaniu TomToma v7 na iPAQ'u,

Sorry za OT ale czy dostępny jest TT7 na Ipaqa? Jakoś nie mogę znaleźć.

*

Offline overconscious

• 276
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 08, 2008, 18:43:40 »
Sorry za OT ale czy dostępny jest TT7 na Ipaqa? Jakoś nie mogę znaleźć.

TT7 jest preinstalowany m.in. na HTC Diamond, wraz z prawem do ściągnięcia jednej darmowej mapy na wybrane miasto. Na większy region mapy trzeba osobno kupić.
Ktoś jednak wyciągnął TT7 z HTC i rozpuścił w sieci, dzięki czemu użytkownicy iPAQów (i nie tylko) także mogą cieszyć się TT7.

*

Offline valdr

• 20
  • Sprzęt: hp iPAQ 214
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 12, 2008, 17:01:50 »
jeśli masz trudności z przewijaniem sprawdź w notatniku lub jakimś programie do rysowania czy nie ma na krawędziach przekłamań, to może być powód do reklamacji
Nie wiem do końca na czym miałyby polegać te przekałamania. Faktem jest, iż linia pociągnieta wzdłuż krawędzi nie jest do niej idealnie prostopadła, ale dotąd sądziłem, że można to wyregulować przy użyciu Align Screen.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 12, 2008, 18:55:05 »
[Nie wiem do końca na czym miałyby polegać te przekałamania

na tym, że narysowana linia nie pokrywa się z linią po której prowadziłeś rysik
innymi słowy linia rysuje się obok, powstają uskoki, albo rysujesz linię prostą a wychodzi zakrzywiona, albo przy krawędzi w ogóle nic nie da się narysować. Na takie mniej więcej przekłamania skarżyli się użytkownicy na różnych forach, a przy okazji również na trudności z przewijaniem za pomocą suwaków. Oczywiście w takim przypadku warto powtórzyć kalibrację, ale może się okazać że to nie pomoże

*

Offline Gothic

• 381
  • iPAQ h5550, iPAQ 214, Acer Liquid
  • Sprzęt: Acer Liquid A1
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 13, 2008, 19:06:18 »
Z początku przeszkadzała mi ta śmieszna powłoka na ekranie, trzeba mocniej wdusić, z czasem odkryłem jej zalety (nie muszę korzystać z folii :D). IPAQ 214 strassszznie dobrze sprawdza się jako nawigacja, bateria jest super (w porównaniu do tej z h5550), zastanawiam się nad zakupem dodatkowej:
http://www.ppctechs.com/HP-Compaq-iPAQ-211_1042/upgrades/Hi-Capacity-Li-ION-Polymer-Battery_1189-371.htm

Ogólnie PPC uważam za udany zakup.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 13, 2008, 19:43:48 »
a ja jednak uważam że z folią ekran jest bezpieczniejszy, choć muszę przyznać że przez miesiąc używania 214 bez folii (nie było jeszcze w sprzedaży) z ekranem nic się nie działo