HP 214 kolejny problem, tym razem z WiFi - nie moge się połączyć z D-Link

• 13 Odpowiedzi
  • 4494 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Po poprzednich samonaprawiających się problemach mam kolejny, który jakoś nie ma chęci naprawić się sam. Mam router D-Link, na którym śmigają dwa laptopy i kazdy inny łączy się w pełni automatycznie. Natomiast jak próbuję się podłączyć z PDA, to urządzenie widzi sieć, ale przez cały czas stan jest "connecting". Zauważyłem, że jest tam dość sporo opcji ustawień sprzętowych, czy w tym tkwi problem.

Myślałem jeszcze o przydzieleniu MAC adresu karty z Ipaqa na sztywno do routera, ale inne urządzenia łączą się bez problemu, więc to raczej po stronie pda coś jest nie tak.

*

Offline t_e_d

• 478
    • http://stc.org.pl
  • Sprzęt: PalmV/Asus 716/HP iPAQ214/Magellan315/HI-303E/G_Rays2
Odp: HP 214 kolejny problem, tym razem z WiFi - nie moge się połączyć z D-Link
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 12, 2008, 21:57:07 »
  Myślałem jeszcze o przydzieleniu MAC adresu karty z Ipaqa na sztywno do routera, ale inne urządzenia łączą się bez problemu, więc to raczej po stronie pda coś jest nie tak.
To jak to masz zrobione? Kazdy moze sie polaczyc ?
Domyslam sie ze z tym routerem laczysz sie po WiFi ?

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 13, 2008, 16:05:54 »
No tak, po WiFi. Każdy kto zna hasło i jest w zasięgu moze się podłączyć - tak jak to normalnie funcjonuje. Laptopy łączą się bez problemu automatycznie.

A, bym zapomniał. Wczoraj, o dziwo, udało się połączyć z siecią (było napisane "connected"). Już mi się micha ucieszyła, ale radość trwała krótko, bo żadna strona się nie otwiera (informacja "This page cannot be found") Próbowałem oczywiście na stronach typu gugl, wp czy microsoft.

*

Offline t_e_d

• 478
    • http://stc.org.pl
  • Sprzęt: PalmV/Asus 716/HP iPAQ214/Magellan315/HI-303E/G_Rays2
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 13, 2008, 18:04:58 »
No dobra - a jestes pewny ze nie wstukales w router nr MAC swoich laptopow? Haslo haslem a dostep po karcie sieciowej to druga sprawa.

*

Offline p77

• 422
  • Sprzęt: SGS+
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 13, 2008, 23:50:48 »
Po poprzednich samonaprawiających się problemach mam kolejny, który jakoś nie ma chęci naprawić się sam. Mam router D-Link, na którym śmigają dwa laptopy i kazdy inny łączy się w pełni automatycznie. Natomiast jak próbuję się podłączyć z PDA, to urządzenie widzi sieć, ale przez cały czas stan jest "connecting".

no więc po kolei ;) Ipaq 214 nie powinien mieć generalnie problemów z podłączeniem do routera wifi. W domu podłączam do linksysa wrt-54gc z szyfrowaniem WPA2 i kontrolą mac'ów.
Na początek wejdź w ustawienia wifi i skasuj wszystkie zapamiętane ustawienia swojej sieci. Później włącz wifi i poczekaj aż znajdzie Twoją sieć. Wtedy kliknij, że chcesz się połączyć i podaj hasło. Gdy się połączysz ikonka na today będzie zielona. Wtedy sprawdź czy działa internet. Jeśli nie połączy się za pierwszym razem wyłącz i włącz ponownie wifi.

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 16, 2008, 11:56:44 »
Witam. No i generalnie lipa. Zdjąłem na czas próby hasło z sieci, pokasowałęm wszystkie ustawienia z ipaqa. Potem sieć znalazł, połączył się, ale dalej nie mogę otworzyć żadnej strony "Page cannot be found. Check the name and try again". Przy odbieraniu poczty też lipa. To samo było z resztą w galerii handlowej z hot-spotem. Kur... Kupiłem go po to, żeby mieć internet przy hotspotach, a to jest jedyna rzecz, która właśnie nie działa...

Ikonka oczywiście świeci się na zielono, no jakżeby inaczej...

Zrobiłem jeszcze jedną próbę. Ustawiłem klucz zabezpieczeń na routerze. Komputery oczywiście się łączą (nie wpisywałem adresów MAC do routera). W PDA wyszukuje tą sieć, pisuję hasło, ale połączyć się nie może.

UWAGA: Działa! :) Sukces jest, można powiedzieć, połowiczny. Problemem był wpisany wcześniej przez mnie zafiksowany adres IP. Ale teraz działa tylko, gdy sieć jest niezabezpieczona. Jak włączę szyfrowanie, to już się nie mogę podłączyć. W ustawieniach na PDA daję to samo, co pokazuje mi komputer, czyli zabezpieczenie WEP2-PSK i szyfrowanie AES.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2008, 12:41:43 wysłana przez DaBomB »

*

Offline demis

• 20
  • Sprzęt: iPAQ 114   8GB sdhc
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 16, 2008, 18:35:25 »
Zmien kanal w routerze na 11

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 17, 2008, 19:28:30 »
Będziesz zaskoczony, jak powiem, że nie działa ? :)

Na co ma wpływ zmiana kanału na routerze i dlaczego akurat na 11 powinno to działać?

*

krisbaran

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 18, 2008, 16:48:11 »
mam ten sam problem , tyle ze na routerze Linksys... hehe

*

Offline demis

• 20
  • Sprzęt: iPAQ 114   8GB sdhc
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 18, 2008, 20:22:11 »
iPAQ nie obsluguje kanalu wyższego niz 11.
Moja 114 rownież nie chciała się połączyć z routerem tp-link. Zmieniłem w routerze na kanał 11 i transmisja ruszyła.
To może byc dowolny kanał z zakresu 1 do 11.

*

krisbaran

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 18, 2008, 23:05:33 »
ja jestem na 11 kanale standardowo i nie rusza.

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 29, 2008, 15:18:04 »
UWAGA: Działa! :) Sukces jest, można powiedzieć, połowiczny. Problemem był wpisany wcześniej przez mnie zafiksowany adres IP. Ale teraz działa tylko, gdy sieć jest niezabezpieczona. Jak włączę szyfrowanie, to już się nie mogę podłączyć. W ustawieniach na PDA daję to samo, co pokazuje mi komputer, czyli zabezpieczenie WEP2-PSK i szyfrowanie AES.

Upewnij sie czy 214 obsługuje AESa, tu może być problem. Jeśli tak to zmień szyfrowanie na routerku na mixed (AES/TKIP) lub samo TKIP. Podobny problem mailem w Axim X51v, mój iPAQ 214 jest teraz w serwisie wiec nie mogę potwierdzić.

*

Offline zibi33kr

• 5
  • Sprzęt: HP 214,HTC Touch Pro, NOKIA LD-3W, N 73 ,OtterBox arm1900 plus uch. do roweru
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 30, 2008, 23:55:53 »
witam a ja mam ustawony kanał na 13 i działa i na modecomie i na tp-linku a szyfrowanie na wep + przypisany mac w routerach. Wiec pracuje powyzej 11 kanału :)

*

Offline fatom

• *
  • 79
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 07, 2008, 20:05:02 »
Witam
Gzie wpisuje się IP na karcie WiFi. Jak otwieram zakładkę kart WiFi to jest tam dużo nazw urządzeń i w który przypisać IP na stałe.

OK nie ważne już sobie poradziłem
pozdr.
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2008, 21:00:09 wysłana przez fatom »