214 - pobor pradu

• 5 Odpowiedzi
  • 2379 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

214 - pobor pradu
« dnia: Maj 18, 2008, 00:21:46 »
Zbadałem sobie pobór prądu przez ipaqa 214 - może komuś przydadzą się wyniki w teoretycznych godzinach pracy. Wyniki są orientacyjne i służą raczej do porównań poszczególnych stanów.
Akumulator o pojemności 2200mAh czyli 8,14Wh.

Pda nic nie robi (np. uBook), radio wyłączone:
Ekran odłączony - 15h
Podświetlenie wyłączone - 8h
Podświetlenie minimalne - 5,5h
Podświetlenie maksymalne - 4,5h

Ozi, połączenie z gps przez bt:
Ekran odłączony - 8h
Podświetlenie wyłączone - 7h
Podświetlenie minimalne - 6h
Podświetlenie maksymalne - 3,5h

MP3 niezbyt głośne:
TCPMP z własnym wyłącznikiem ekranu - 5,5h
WMP z systemowym wyłącznikiem ekranu - 9h
(tcpmp nie wyłącza warstwy dotykowej)

Film nierekompresowany (720x576), wszystkie ulepszacze włączone, maksymalne podświetlenie - 2,5h

Moc w watach dostaniemy po podzieleniu 8,14 przez czas podany wyżej.
Odłączenie ekranu systemowym wyłącznikiem zawartym w WMP względem ściemnienia oszczędza 0,25W
Włączenie BT - 0,46W
Włączenie WIFI - 0,7W i pewnie zależy od potrzeb mocy sygnału.
pozdrawia Adam

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
Odp: 214 - pobor pradu
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 18, 2008, 13:51:23 »
Ciekawy test.
Wszyscy narzekają ze Axim x50v/x51v krótko chodzi ale jakby 214 miała o połowę mniejszą baterie czyli jak axim 1100mAh to by chodziła znacznie krócej.
Are you shpongled?

*

Offline p77

• 422
  • Sprzęt: SGS+
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 18, 2008, 22:10:25 »
Dzieki za test. Bardzo mi sie przyda.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 19, 2008, 11:47:54 »
Trochę mnie zdziwiły wyniki podane przez Janka. Szkoda że są tak bardzo lakonicznie podane warunki w których były przeprowadzone testy, przez co trudno o jakiekolwiek porównanie z innym sprzętem. Dla przykładu - "mp3 niezbyt głośnie" nic nie mówi. Jakub w swoich artykułach precyzuje że jego test mp3 polega na zapętlonym odtwarzaniu utworu 128kbit umieszczonego w pamięci urządzenia w Windows Media Player z wyłączonym ekranem przy głośności ustawionej na 50% a i tak można mieć wątpliwości czy te 50% ma być w WMP czy w systemie czy tu i tu. Na tym ostatnim ustawieniu tj. WMP 50%, systemowa głośność tez około 50% (konkretnie 4 ząbek z 6) utworek 128kbit leci w kółko już 2 godziny i 5 minut, i w tym czasie bateria spadła do 86% a wtyczka uptime pokazuje że baterii starczy jeszcze na 12 godz i 42 minuty grania. Czyli w sumie 14 godz 47 min.

Widzę że Janko znalazł dla swej 214 inne zastosowania niż ja więc inne wyniki trudno mi porównać. Ja głównie używam 214 do grania i internetu i jeśli bateria pozwala mi na przeglądanie www przez około 4 godziny to uważam że źle nie jest

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 19, 2008, 12:44:25 »
[trochę mnie zdziwiły wyniki podane przez Janka. Szkoda że są tak bardzo lakonicznie podane warunki w których były przeprowadzone testy, przez co trudno o jakiekolwiek porównanie z innym sprzętem.]

Zasilanie z zewnątrz po wyjęciu akumulatora. Prawdopodobnie wyniki są pesymistycznie zaniżone o kilka procent ze względu na taki sposób zasilania.

[Dla przykładu - "mp3 niezbyt głośnie" nic nie mówi.]

Mierzalny wzrost poboru prądu w przypadku odtwarzacza muzyki na słuchawkach występuje dopiero po bardzo dużym przykręceniu głośności. Przy normalnym słuchaniu nie ma wpływu na pobór prądu całości.

[Jakub w swoich artykułach precyzuje że jego test mp3 polega na zapętlonym odtwarzaniu utworu 128kbit umieszczonego w pamięci urządzenia w Windows Media Player z wyłączonym ekranem przy głośności ustawionej na 50% a i tak można mieć wątpliwości czy te 50% ma być w WMP czy w systemie czy tu i tu. Na tym ostatnim ustawieniu tj. WMP 50%, systemowa głośność tez około 50% (konkretnie 4 ząbek z 6) utworek 128kbit leci w kółko już 2 godziny i 5 minut, i w tym czasie bateria spadła do 86% a wtyczka uptime pokazuje że baterii starczy jeszcze na 12 godz i 42 minuty grania. Czyli w sumie 14 godz 47 min.]

W sumie to trzeba by to sprawdzić grając kawałek do końca, bo te wskaźniki pracują z 20% tolerancją (albo i gorzej).
Takie pomiary w ogóle są wyłącznie orientacyjne, bo wiele zależy od wielu czynników (jak choćby temperatura) i czasem zmienia się w czasie. Już bardziej ciekawe jest obserwowanie zależności w obrębie danego egzemplarza, np. wzrost obciążenia w zależności od mocy podświetlenia itp. (wyszła sprawa lepszego zarządzania energią przez WMP w stosunku do TCPMP).
pozdrawia Adam

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 19, 2008, 22:14:08 »
W sumie to trzeba by to sprawdzić grając kawałek do końca, bo te wskaźniki pracują z 20% tolerancją (albo i gorzej).

tak do całkowitego końca to mi się nie udało wytrwać bo potrzebuję pockecika, ale grał nieprzerwanie przez 12 godzin 33 minuty do pojemności 14%, a uptime pokazuje jeszcze 2:02. I na pewno by jeszcze pociągnął, już mi się zdarzyło pracować na nim do monitu przy 3% baterii