Autor Wątek: Projekt: SuperPlecki!  (Przeczytany 4861 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline processor

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 691
    • Radio i telewizja w Małopolsce
  • Sprzęt: XDA Exec, iPAQ 3870
Projekt: SuperPlecki!
« : Marzec 25, 2007, 14:05:59 »
Mam już ok. 75% zrobionego.

Wygląda to tak że ma otwieraną podstawkę, gniazdo na klawiaturę RS232, gniazdo na mysz RS232 i gniazdo ładowania. Jest zrobione z plastikowego pudełka obciętego do ok. 3/4cm, które będzie przykręcone do plecków. Zasilanie 3.3V do klawiatury jest brane z DTR (Data Terminal Ready) a do myszy 5V z wyjścia USB które nie będzie mi potrzebne ;)

Sterowniki od klawiatury nie reagują na sygnały z myszy (to dobrze), więc będe mógł spokojnie ją podpiąć.

Będzie mi potrzebny mikrokontroler który będzie sortował sygnały z myszy i klawiatury tak aby razem się nie gryzły (np. równoległe naciśnięcie shift i któregoś przycisku myszy).

Zużyte:
Rolki od myszy kulkowej
Dwa płaskie gniazdka i wtyczki (u mnie są to te od zworek i kabelek CD-Rom <=> Karta Dźwiękowa).
Gniazdko zasilania 4mm.
Dużo plastikowych ścianek i elementów
Plastikowa obudowa
Druty (cienkie kabelki)
Płytka uniwersalna
Dwie sprężyny (najlepiej takie same).
Wtyczka synchronizacyjna

Potrzebuję:
Programator
Mikrokontroler
Mostek (aby włożyć go tam)
Napisać sterownik RS232 do myszy (spróbuję w PocketC)
Napisać program do imitacji kursora, ponieważ ten z NVD miga, a jego przeźrozyste tło gryzie się z grafiką w niektórych grach.

Plusy
Mobilność
Możliwośc podpięcia myszy, klawiatury i ładowarki naraz
Brak potrzeby wyjmowania wtyczki synchronizacyjnej (mniejsze szanse na uszkodzenie)
Podstawka która umożliwia postawienie/zaczepienie w wielu miejscach

Minusy
Brak wyjścia na GPS (jest do zrobienia)
Brak wyjścia na USB (jest do zrobienia)

Za jakiś czas pokażę wyniki oraz zdjęcia.

« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2007, 14:17:36 wysłana przez processor »

PDAclub.pl

Projekt: SuperPlecki!
« : Marzec 25, 2007, 14:05:59 »
R E K L A M A:


Offline ornitolog

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2465
    • Odkrywczy
  • Sprzęt: Nokia Lumia 630
  • VIP Level: 10
Odp: Projekt: SuperPlecki!
« Odpowiedź #1 : Marzec 25, 2007, 14:23:09 »
no to czekamy na zdjęcia


Offline ziele

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 5160
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
Odp: Projekt: SuperPlecki!
« Odpowiedź #2 : Marzec 25, 2007, 15:03:18 »
Niestety nie da rady zrobić dwóch nadajników na rs232. Jak jeden nadajnik puszcza na linie "1" to drugi w tym czasie nie zrobi "0" i na odwrót. Jedyne rozwiązanie jakie widzę to zwykły przełącznik.

Are you shpongled?

Offline processor

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 691
    • Radio i telewizja w Małopolsce
  • Sprzęt: XDA Exec, iPAQ 3870
Odp: Projekt: SuperPlecki!
« Odpowiedź #3 : Marzec 25, 2007, 15:50:28 »
Niby tak, ale niech ten mikrokontroler ma zapisane ile bitów wysyla mysz oraz ile klawiatura. Jezeli idzie sygnal z klawiatury to ten od myszy zapamietuje, ale jak ten od klawiatury sie skonczy to w puste miejsce wysyla sygnal z myszy. Natomiast  jak wysyla dane od myszy to jezeli sa z klawiatury  to zapamietuje je i potem wysyla.

To sa milisekundy, wiec w uzytku codziennym nie powinno sprawiac zadnych klopotów, nawet przy szybkim pisaniu lub przy szybkich ruchach mysza.

Mozna tez pokombinowac z inna elektronika niz z mikrokontrolerami, ale to bedzie czesto urywalo sygnal myszy podczas pisania na klawiaturze.


Offline krzysiekPodk

  • Newbie
  • Wiadomości: 10
  • Sprzęt: Mio A701
Odp: Projekt: SuperPlecki!
« Odpowiedź #4 : Marzec 26, 2007, 13:51:15 »
Na wstępie chciałbym zaznaczyć ze jestem nowicjusze w świecie PDA :).
I mam pytanie w jaki sposób te plecki podpinasz do pocketa ? i co ci da port rs232 - do podpięcia jakieś starej klawiatury? czy po prostu niektóre starsze pockety maja ten port?

NGage->Ipaq 1915->NGage->Qtek2020i->Mio A701

Offline processor

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 691
    • Radio i telewizja w Małopolsce
  • Sprzęt: XDA Exec, iPAQ 3870
Odp: Projekt: SuperPlecki!
« Odpowiedź #5 : Marzec 26, 2007, 14:30:46 »
Poprostu musisz kupić taką klawiaturę.


Offline kinek

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 150
  • Sprzęt: Compaq Ipaq 3870, SPV E650, Asus P535
Odp: Projekt: SuperPlecki!
« Odpowiedź #6 : Marzec 26, 2007, 15:40:36 »
Może nie doczytałem, ale do jakiego pocketa robisz te plecki ??
na zdjęcia czekam z niecierpliwością , bo sam bym sobie może coś takiego machnął :)
trzymam kciuki za sukces :D

Boga do sprzedania mam

Offline krzysiekPodk

  • Newbie
  • Wiadomości: 10
  • Sprzęt: Mio A701
Odp: Projekt: SuperPlecki!
« Odpowiedź #7 : Marzec 26, 2007, 16:42:41 »
Nie zrozumiałeś mnie  ;) po prostu chodzi mi oto czy ty te plecki robisz dla pocketa bez złącza com czy po prostu palmtop miał takie złącze a ty dorabiasz do niego plecki.  I dopisuje się pod kolegą czekamy na zdjęcia z niecierpliwością

NGage->Ipaq 1915->NGage->Qtek2020i->Mio A701

Offline Qbik

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1496
    • www.wikaro.pl
Odp: Projekt: SuperPlecki!
« Odpowiedź #8 : Marzec 26, 2007, 16:58:26 »
Nie zrozumiałeś mnie  ;) po prostu chodzi mi oto czy ty te plecki robisz dla pocketa bez złącza com czy po prostu palmtop miał takie złącze a ty dorabiasz do niego plecki. 


Pocket z COMem  ???

axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

Offline krzysiekPodk

  • Newbie
  • Wiadomości: 10
  • Sprzęt: Mio A701
Odp: Projekt: SuperPlecki!
« Odpowiedź #9 : Marzec 26, 2007, 17:32:29 »
Thx za odpowiedz .  A co do tematu na jaki model te plecki zrobiłeś? i jak już dokończysz to czy mógłbyś zrobić jakiś krótki tutorial na wykonanie czegoś takiego?

NGage->Ipaq 1915->NGage->Qtek2020i->Mio A701

Offline Kapitan Pazur

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
  • VIP Level: 230
Odp: Projekt: SuperPlecki!
« Odpowiedź #10 : Marzec 26, 2007, 17:47:24 »
wydaje mi się że plecki które robi processor powinny chyba pasować do każdego ipaqa wyposażonego w złącze do plecków - tak jak te fabryczne plecki

hm, chociaż ze spisu użytych elementów wynika raczej że te plecki będą podłączane przez złącze synchronizacyjne...

« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2007, 17:51:29 wysłana przez killcabbie »

Offline ornitolog

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2465
    • Odkrywczy
  • Sprzęt: Nokia Lumia 630
  • VIP Level: 10
Odp: Projekt: SuperPlecki!
« Odpowiedź #11 : Marzec 26, 2007, 17:55:50 »
nie wiem czy dobrze ale to ma być coś takiego jak aximizer do axima x51v który jakis czas temu był pokazywany na tym forum?


Offline Adamerso

  • :)
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 4138
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Huawei Mate 9 + Nexus 6
Odp: Projekt: SuperPlecki!
« Odpowiedź #12 : Marzec 26, 2007, 19:57:15 »
Cytuj
Pocket z COMem ???


chyba każdy ma złącze serial.. (oczywiście nie gniazdko RS232, ale po prostu wyprowadzone piny na złączu synchronizacyjnym ;) )


Offline Qbik

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1496
    • www.wikaro.pl
Odp: Projekt: SuperPlecki!
« Odpowiedź #13 : Marzec 26, 2007, 20:15:16 »
chyba każdy ma złącze serial.. (oczywiście nie gniazdko RS232, ale po prostu wyprowadzone piny na złączu synchronizacyjnym ;) )

to wiem, ale próbowałem sobie wyobrazić Pocketa zainstalowanym gniazdem, stąd moja wypowiedź
Ten gość od Aximizera to całą instalacje w samochodzie pod niego poprzerabiał (jakieś monitory, dyski twarde itp)

axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

Offline bern

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1156
  • Sprzęt: eee 1201N. htc Desire
Odp: Projekt: SuperPlecki!
« Odpowiedź #14 : Marzec 26, 2007, 20:29:14 »
@adamerso - nie kazdy - cala seria "nowych" htc (z miniusb) nie ma nigdzie wyprowadzonych tx rx (szeregowki)


Offline krzysiekPodk

  • Newbie
  • Wiadomości: 10
  • Sprzęt: Mio A701
Odp: Projekt: SuperPlecki!
« Odpowiedź #15 : Marzec 26, 2007, 21:12:22 »
hmmm.  .   A mio a701 ma?
 OT.   a tak w ogóle to jak jest z tym usb w mio bo wejście na usb ale czy to jest host?

aha i o ile z mio można wyprowadzić coma to mógłby ktoś podać specyfikacje(nie wiem dokładnie jak takie coś nazwać) tego złącza w mio?

« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2007, 21:14:44 wysłana przez krzysiekPodk »
NGage->Ipaq 1915->NGage->Qtek2020i->Mio A701

Offline bern

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1156
  • Sprzęt: eee 1201N. htc Desire
Odp: Projekt: SuperPlecki!
« Odpowiedź #16 : Marzec 26, 2007, 22:27:09 »
nie ma hostusb - wystarczy 3 sekundy szukania ...

pozatym jak jest tez miniusb to jak tam wyprowadzic coma?

a te specyfikacje nazywa sie "pinouts"


Offline Sanjuro

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 385
Odp: Projekt: SuperPlecki!
« Odpowiedź #17 : Marzec 26, 2007, 22:42:39 »
No jakby był host to sprawa jest prawie prosta. Tzn pod hosta podłączyć konwerter USB/RS232 (np. słynne scalaki FTDI np FT232R które mają też sterowniki pod WinCE). Żeby nietracić USB to można dodać po drodze hub'a USB :P


Offline krzysiekPodk

  • Newbie
  • Wiadomości: 10
  • Sprzęt: Mio A701
Odp: Projekt: SuperPlecki!
« Odpowiedź #18 : Marzec 27, 2007, 14:33:18 »
Cytat: bern link=topic=63735. msg419284#msg419284 date=1174940829
nie ma hostusb - wystarczy 3 sekundy szukania . . .


o jej aleś ty mądry. . . widziałem w różnych specyfikacjach ze nie wspominają o host usb.  Ale zapytałem się ponieważ wydaje mi się że host jest tam zablokowany programowo bądź brakuje odpowiedniego sterownika ponieważ gniazdko usb nie rożni sie niczym od zwykłego mini-usb i co ciekawe na gnieździe jest napięcie. . .  i ponawiam pytanie czy da się wyprowadzić coma z a701? I czy np jeśli wyprowadzę coma który żekomo jest hostem (czego dowodzi podłączanie klawiatury) i zrobię przejściówkę com->usb(lub kupie) to będę miał w pełni funkcjonalny host usb taki jak np w looxie 720??
OT.  Chciałbym widzieć jak sprawdzasz to w 3 sek.  :p

NGage->Ipaq 1915->NGage->Qtek2020i->Mio A701

Offline krzysiekPodk

  • Newbie
  • Wiadomości: 10
  • Sprzęt: Mio A701
Odp: Projekt: SuperPlecki!
« Odpowiedź #19 : Marzec 27, 2007, 17:56:16 »
Okryłem jak dla mnie wielką żecz  USBHost posiadaja wszystkie PDA z procesorami PXA27x np PXA270 taki jaki ma mio teraz jestem juz pewien ze wystarczy jakas drobna modyfikacja romu aby zyskac w mio usb host.
hxxp: www. intel. com/design/embeddedpca/applicationsprocessors/302302. htm

NGage->Ipaq 1915->NGage->Qtek2020i->Mio A701

Offline narqotic

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1853
  • Sprzęt: Samsung i780
Odp: Projekt: SuperPlecki!
« Odpowiedź #20 : Marzec 27, 2007, 18:06:36 »
krzysiekPodk w jaki sposób modyfikując ROM chcesz zmienić hardware?
Przypomniała mi sie historia sprzed kilku lat... Jeden kumpel mówi do drugiego: "Nareszcie mam 3Dfx!" , na co ten drugi: "Ale super! Powiedz mi ile dyskietek mam Ci przynieść to mi zgrasz". :P


Offline krzysiekPodk

  • Newbie
  • Wiadomości: 10
  • Sprzęt: Mio A701
Odp: Projekt: SuperPlecki!
« Odpowiedź #21 : Marzec 27, 2007, 18:24:35 »
Zauwaz ze napisałem ze procesor obsługuje usb host więc nie ma problemu z hardware pomijając problem napięcia na gnieździe które musi być sprzętowo tam dodane ponieważ procesor go nie ma a skoro napięcie mam wiec wydaje mi sie ze usb host jest blokowany w podobny sposób jak robi to "ASUS System Settings"(ma ktoś go może?) brakuje tez paru bibliotek dll która ma np ten asus usbd. dll usbhid. dll USBDISK6. dll USBMSC. dll USBPRN. dll (jeśli je też ktoś ma to bym bardzo prosił :) ) jestem baaardzo początkującym w pda ale mowie to co przeczytałem na innych zagranicznych forach i na stronie intela(i mam nadzieje ze ty tez na czymś opierasz swoją wiedze) i chyba nie przeczytałem bzdur. (chociaż kto wie)

NGage->Ipaq 1915->NGage->Qtek2020i->Mio A701

Offline bern

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1156
  • Sprzęt: eee 1201N. htc Desire
Odp: Projekt: SuperPlecki!
« Odpowiedź #22 : Marzec 27, 2007, 18:38:29 »
heh to ze usbhost jest we wszystkich pxa27x to juz wiadomo od dawna - brakuje sterownikow (no wlsciwie romu calego) i WYPROWADZEN od procesora i dalej do gniazda.

inna sprawa - widziales kiedys urzadzenie hostujace usb z miniusb?

jaka klawiatura dziala w mio a701 - szukalem ale nie widze zadnej...


Offline narqotic

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1853
  • Sprzęt: Samsung i780
Odp: Projekt: SuperPlecki!
« Odpowiedź #23 : Marzec 27, 2007, 19:04:07 »
krzysiekPodk koledzy z aximsite już próbują zaimplementować hosta USB w Dellu x50v i x51v, ale chyba nie powiesz mi że będziesz przerabiał swoje mio, dolutowywał kabelki do złącz procesora i montował jakieś gniazdo w obudowie tylko po to żeby mieć hosta USB.
Takie operacje są dla ludzi którzy naprawdę znają się na rzeczy i dlatego szary użytkownik PDA nie zdecyduje się na coś takiego.