Autor Wątek: HELP! Padł podczas upgarde rom-u  (Przeczytany 2833 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ch3mical

  • Newbie
  • Wiadomości: 8
  • Sprzęt: MDA/XDA I (padł)
HELP! Padł podczas upgarde rom-u
« : Lipiec 25, 2009, 13:53:06 »
Otóż ugotowałem sobie rom (romkitchen.de) do wm 2003 se. Podłączyłem urządzenie do gniazda USB i odpaliłem program ROM UPDATE. Włączyło się na komputerze okno z paskiem postępu upgarde nowego romu oraz na palmtopie pasek upgarde. Nagle na komputerze wyskoczył błąd (nie wypinałem kabla nawet nie dotykałem urządzenia), program się wyłączył a na palmtopie pozostało okno upgardu i nic się nie da zrobić. Próbowałem już soft reset i hard reset po kilka razy ale to nic nie daje... czy da się go jeszcze jakoś naprawić czy trzeba po prostu wyrzucić do kosza?

« Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2009, 15:30:20 wysłana przez ch3mical »

PDAclub.pl

HELP! Padł podczas upgarde rom-u
« : Lipiec 25, 2009, 13:53:06 »
R E K L A M A:


Offline rbproof

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
Odp: HELP! Padł podczas upgarde rom-u
« Odpowiedź #1 : Lipiec 25, 2009, 22:48:12 »
Musisz zachować spokój :)
"1.Tworzysz sobie ROM na http://www.romkitchen.de/ w formacie .NB1 (wybierasz system w którym na dole strony będzie taki wybór)
2.Sciagasz go i rozpakowujesz bo jest spakowany zipem,masz juz plik NK.NB1 do wgrania na karte
3.Uruchamiasz OS Image Tool ( do sciagniecia z http://wiki.xda-developers.com/wiki/XDAtools )
4.W polu "Source" wskazujesz Twoj plik NK.NB1
5.W polu "Destination" wybierasz "XDA SD card slot - unknown size" lub po prostu litera dysku pod jakim karta w czytniku się zainstalowała (czytnik kart sie przydaje, albo podstawka)

!!! jeśli coś jest na karcie to licz się ze skasowaniem tego !!!

6."copy" ... ROM sie wgrywa na karte
7.Pchasz rysik w dziure od resetu jednoczesnie wciskajac "Power"
8.Uruchamia sie bootloader,napis GSM OK i pytanie czy rozpoczac flashowanie
9.Z dusza na ramieniu i bijacym sercem naciskasz "Action" (klawisz kierunkowy odsie )
10.Po zakonczeniu flashowania robisz hard reset "

Powodzenia





Offline ch3mical

  • Newbie
  • Wiadomości: 8
  • Sprzęt: MDA/XDA I (padł)
Odp: HELP! Padł podczas upgarde rom-u
« Odpowiedź #2 : Lipiec 26, 2009, 08:54:22 »
Dzieki, ja wiem jak to zrobic, ale czy on wtedy się naprawi? No nie wiem, próbuję teraz robić...
Napisane: Lipiec 26, 2009, 08:40:42
Już tak robiłem wcześniej jak mówisz, ale teraz jest cały biały ekran, z czarnymi paskami a jak robię po kolei jak ty mówisz, to jak daję copy, to pisze: Connect XDA to Active Sync    :(     Czyli po prostu nie widzi urządzenia...   proszę o pomoc


Offline rbproof

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
Odp: HELP! Padł podczas upgarde rom-u
« Odpowiedź #3 : Lipiec 27, 2009, 12:43:17 »
rozumiem, że w punkcie 5tym jest problem?

jeśli tak to kopiujesz przez dowolny czytnik kart - jako cel wybierasz karte w czytniku


Offline ch3mical

  • Newbie
  • Wiadomości: 8
  • Sprzęt: MDA/XDA I (padł)
Odp: HELP! Padł podczas upgarde rom-u
« Odpowiedź #4 : Sierpień 06, 2009, 11:56:20 »
Ok, tylko że jak wkładam kartę do czytnika , to potem jak włączam OS Image Tool to wcześniej nie było problemu: na górze wybierałem rom a w destanation (czy jakoś tak) rozsuwałem pasek i wybierałem XDA Card unkown size. Teraz jak daje tak jakby przeglądaj to nie mam takiego czegoś że mam pokazać gdzie mam to zapisać, tylko tak jakby Otwórz. Nie wiem jak to tam wbić... proszę o pomoc...







EDIT:
Ok, udało mi się wgrać ten rom na kartę (najpierw go wrzcuiłem na kartę sd poprzez menadżer plików windows a potem wybrałem go na bootloaderze i sie skopiował) tylko teraz jak włączam power+res to pojawia mi się okno Wallaby Bootloader V5.14 najpierw pisze WAIT a później GSM OK. I jak pojawi się GSM OK to nic. Czekałem już tak pół godziny i nic się nie zmieniło. Gdy wgrywałem wcześniej inny rom to po napisie GSM OK i po 3 sek włączało się flashowanie... a jak nacisnę ACTION (button1) to włącza mi się taki jakby BIOS i tam mogę wytestować czy wszystko działa... ale nie da się wtedy wgrać romu z tego menu...
Napisane: Lipiec 28, 2009, 22:19:20
pomoże ktoś?
Napisane: Lipiec 31, 2009, 10:29:38
Gdy włączyło mi się okno WALLABY BOOTLOADER wcisnąłem przycisk listy kontaktów (lewy na górze) i włączył mi się do wyboru tryb karty (nie wiem o co kaman, do wyboru miałem CE, CE + Gsm itp. ) gdy wybiorę któryś z nich to najpierw coś się zmienia, trwa to kilka (naście) sek. zależy od opcji którą wybiorę, następnie jak zrobię jeszcze raz harda to tak jakby rom się aktualizuje. Próbowałem już ze wszystkimi opcjami i ... wszystko niby spox, ale po skończeniu update pisze: COLD BOOT TO RESET (czy jakoś tak) i gdy zrobię mu wtedy hard resa, to czekam chwilę, a następnie z powrotem włącza mi się ten "zrąbany" ekran który miałem po straceniu połączenia przy aktualizacji romu...
Napisane: Sierpień 01, 2009, 16:04:01
nikt nie umie pomóc? ehh...no trudno...