Autor Wątek: [MDA I] Sposób na uwalone radio (RSU)  (Przeczytany 9632 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline qba_xxl

  • Newbie
  • Wiadomości: 27
[MDA I] Sposób na uwalone radio (RSU)
« : Kwiecień 24, 2005, 09:19:15 »
Wczoraj poraz pierwszy nie przeszedł mi flash radia w MDA (ładowanie windy stawało w miejcu i KONIEC). Z tego co przeczytałem na forum wynika że nie ma możliwości ponownego wgrania RSU.
Ja natomiast po ciężkich zmaganiach uruchomilem go z powrotem.
Przepis:
1. wgrać rom special: XDA-developers-SER-v12 (o dziwo tylko on omija przy starcie Radio)
2. po uruchomieniu WM2002 zaaktualizawać RSU do wersji 3.23
3. restart (najlepiej hard)
4. ponowny flasch romu do WM2003
5. ponowny flash RSU do 4.21
6. restart (najlepiej hard)

I DZIAŁA - VICTORIA!

pozdróvka dla wszystkich zimnych radyjek MDA

QBA


PDAclub.pl

[MDA I] Sposób na uwalone radio (RSU)
« : Kwiecień 24, 2005, 09:19:15 »
R E K L A M A:


Offline qba_xxl

  • Newbie
  • Wiadomości: 27
[MDA I] Sposób na uwalone radio (RSU)
« Odpowiedź #1 : Kwiecień 25, 2005, 19:43:20 »
Mam jeszcze jeden diabelski pomysł. Mianowicie, w bootloaderze istnieje możliwość zrobienia backupu GMS na SD i do tego jeżeli dodamy boota z SD to powinno ruszyć z flashowaniem RSU. Niestety potrzebny jest drugi w pełni sprawny MDA żeby można było cokolwiek zdziałać.
Co ogół czyteników na to?

pozdróvka
QBA

PS. wiem wiem teoria sobie a praktyka sobie



Offline xzaloox

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 399
    • http://www.kszys.net
  • Sprzęt: fujitsu u810, at&t tilt, i-mate jasjar, xda, hp1940, cassiopeia e-115
[MDA I] Sposób na uwalone radio (RSU)
« Odpowiedź #2 : Kwiecień 25, 2005, 22:15:36 »
dziiala tak. testowalem


Offline HEINEKEN

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 66
    • http://www.zespolpuls.info
[MDA I] Sposób na uwalone radio (RSU)
« Odpowiedź #3 : Marzec 20, 2006, 13:55:30 »
W MDA I można mieć radio???
Kurcze, koledzy, powiedzcie jak? Może jakieś linki? Ja tu nowy jestem ;)


Offline domanvip

  • Newbie
  • Wiadomości: 13
    • http://doman.vip-net.pl
[MDA I] Sposób na uwalone radio (RSU)
« Odpowiedź #4 : Marzec 23, 2006, 14:57:53 »
Nie mozna miec radia fm to radio to cos z zasiegiem ale nie wiem bo tez nowy jestem :)
pozdrawiam


Offline Graf

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 67
  • Sprzęt: TG01
[MDA I] Sposób na uwalone radio (RSU)
« Odpowiedź #5 : Kwiecień 27, 2006, 10:36:18 »
Dorzucę swoje uwagi po długiej walce.

Skuszony nowszym radiem 4.21 wgrałem je. Oczywiście błąd po wgraniu. Program żąda naciśnięcia OK - w żadnym wypadku, tylko twardy reset.
trzeba też dokładnie sprawdzić wersję mda/xda PW 10 A czy B. RSU 4.21 nie pójdzie na B, żadna z wersji 2.23, 4.16 też, niby chodzą, ale nie mogą znaleźć sieci. Na B chodzi tylko radio z numerem od 6. Różnice są w oznaczeniu protokołów transmisji danych. Wgrałem 6.24 i wystartowało od razu. Nie wiem czy zmiana wersji Wallby będzie miała jakieś znaczeniu, ale o to się już nie pokusiłem.

Niektórym te uwagi wydadzą się oczywiste, jednak kopiąc po forum nie znalazłem tego.
Radiem zajmowałem się po raz pierwszy odkąd posiadam xda.

Jeszcze uwaga "mechaniczna" dla posiadających xda/mda. Antena z miedzi w środku plastiku to sprężynka, z dalszą częścią łączy się na docisk, połaczenie z biegiem czasu utlenia się i może pogarszać jakość sygnału wymagając większej mocy na skraju zasięgów, a przy słabszej baterii gubiąc sygnał. Warto czasem przeczyścić połaczenie, a najlepiej pokryć jakimś izolatorem.

MDA I, MDA III, OMNIA, TG01

Offline D A R I O

  • Newbie
  • Wiadomości: 33
  • Sprzęt: SGS 2
[MDA I] Sposób na uwalone radio (RSU)
« Odpowiedź #6 : Styczeń 22, 2007, 16:53:06 »
Witam... Mam Wielki problem

Wgralem nowego roma do spv m3000( Palmtop jest z orangutana ) i po wgraniu romu niemoge odpalic telefonu jest tylko poczatek jak sie wlacza i tyle pisze mi tam tak:
IPL 1.03
SPL 1.03

OS 1.3.1.15

telefon sie proboje wlaczyc a po paru minutach sie resetuje i ponownie proboje  

Wersja romu ktory mialem wczesniej to niewiem jaka byla ( moj blad ze niezapisalem )

Wersja romu ktora probowalem wgrac to: 2_47_11_radio

Chyba niesciagnalem CIDa...
(niemam karty pamieci)


Offline OleYek

  • [Pyrlandia] [GMzP]
  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 18323
  • Skąd: Poznań
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 5s, iPad Air WiFi+Cellular
  • VIP Level: 3
[MDA I] Sposób na uwalone radio (RSU)
« Odpowiedź #7 : Styczeń 22, 2007, 16:56:20 »
D A R I O

Koles nawiedzony jestes czy jak ? Czy Ty nie umiesz czytac myslec co ma SPV M3000 do MDA I !? To sa rozne modele!!!

MASZ PRZYKLEJONE FAQ GDZIE ZNAJDZIESZ WSZYSTKO CO POTRZEBUJESZ!

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

olmeca

  • Gość
[MDA I] Sposób na uwalone radio (RSU)
« Odpowiedź #8 : Styczeń 22, 2007, 17:24:57 »
D A R I O
jedyne co mi pozsotaje CI polecic to zapoznanie sie z tym atkiem - http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=59345 glownie z pierwszym postem  :]


lupus

  • Gość
Odp: [MDA I] Sposób na uwalone radio (RSU)
« Odpowiedź #9 : Czerwiec 16, 2007, 10:32:42 »
Wczoraj poraz pierwszy nie przeszedł mi flash radia w MDA (ładowanie windy stawało w miejcu i KONIEC). Z tego co przeczytałem na forum wynika że nie ma możliwości ponownego wgrania RSU.
Ja natomiast po ciężkich zmaganiach uruchomilem go z powrotem.
Przepis:
1. wgrać rom special: XDA-developers-SER-v12 (o dziwo tylko on omija przy starcie Radio)
2. po uruchomieniu WM2002 zaaktualizawać RSU do wersji 3.23
3. restart (najlepiej hard)
4. ponowny flasch romu do WM2003
5. ponowny flash RSU do 4.21
6. restart (najlepiej hard)

I DZIAŁA - VICTORIA!

pozdróvka dla wszystkich zimnych radyjek MDA

QBA




nie wiesz może skąd wziąć ten rom wjako nb1????  Padło mi radio-bootloader pokazuje gsm error. Po zainstalowaniu romu o2 (wm2002) i restarcie uruchamia się pda, słychać dzwięk ustawienia ekranu ale wyświetlacz jest biały   :( a AS nie rozpoznaje urządzenia.


zainstalowałem ten rom ale AS nie chce mi się połączyć z mda

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2007, 10:56:36 wysłana przez lupus »

Offline Baronik21

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 382
  • "Olsztyn kocham, moją małą Amerykę"
  • Sprzęt: Qtek 1010 (komplet erowy) i Qtek 9000
Odp: [MDA I] Sposób na uwalone radio (RSU)
« Odpowiedź #10 : Czerwiec 16, 2007, 11:19:27 »
Był o tym przyklejony wątek ... ale ktoś postanowił go usunąć (nawet nie odchaczyć - ale usunąć), a był najlepiej opisany sposób na zmiane romu w MDA I - qtek 1010

ale mam małą kopie

Cytat: Indian
Wysłany: 07 Lut 2005 15:36
Adzios to ja Ci wypunktuje jak Slodowy bedzie ladnie

1.Tworzysz sobie ROM na http://www.romkitchen.de/ w formacie .NB1
2.Sciagasz go i rozpakowujesz bo jest spakowany zipem,masz juz plik NK.NB1 do wgrania na karte
3.Do slota w MDA karte min. 64 MB calosc wkladasz w podstawke
4.Uruchamiasz OS Image Tool ( do sciagniecia z http://wiki.xda-developers.com/wiki/XDAtools )
5.W polu "Source" wskazujesz Twoj plik NK.NB1
6.W polu "Destination" wybierasz "XDA SD card slot - unknown size"
7."copy" i sruuuuu... ROM sie wgrywa na karte
8.Po wgraniu wyciagasz MDA z podstawki
9.Pchasz rysik w dziure od resetu jednoczesnie wciskajac "Power"
10.Uruchamia sie bootloader,napis GSM OK i pytanie czy rozpoczac flashowanie
11.Z dusza na ramieniu i bijacym sercem naciskasz "Action" (klawisz kierunkowy odsie )
12.Robisz sobie kawe i z niepokojem zerkasz na pasek postepu
13.Po zakonczeniu flashowania robisz reset
14.Uruchamia sie MDA z nowym systemem,w tym momencie musisz stopy usunac zeby nie przygniotl ich kamien spadajacy z serca
15.Pojawia sie pytanie czy sformatowac karte,potwierdzasz
16.Wlaczasz blogi usmiech na twarzy i masz MDA z nowym systemem i czysta karta

To chyba wszystko,jesli cos popieprzylem niech mnie ktos poprawi





"Powinien być prosty jak zegarek świat Po każdym "tik" byłoby "tak""

lupus

  • Gość
Odp: [MDA I] Sposób na uwalone radio (RSU)
« Odpowiedź #11 : Czerwiec 16, 2007, 11:37:09 »
wszystko już jasne (chyba  ;)  )
próbowałem sposobu z xda na uwalone radio ale coś tam poszło nie tak (Maybe the upgrade will stop again at 1%, this may occur when you have an empty battery.) bateery not empty tylko pda jej nie widzi :), ale AS się połączył. Zobaczymy co będzie dalej. Cały pic polega na tym,ze bootloader wywala gsm error.


Offline Baronik21

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 382
  • "Olsztyn kocham, moją małą Amerykę"
  • Sprzęt: Qtek 1010 (komplet erowy) i Qtek 9000
Odp: [MDA I] Sposób na uwalone radio (RSU)
« Odpowiedź #12 : Czerwiec 16, 2007, 11:46:36 »
no to na początku wątku masz jak ominąć radio
a ja tylko przypominałem jak fleszować i skąd to wziąć

osobiście nie miałem tego problemu z radiem więc niestety pozostaje Ci dokładne czytanie  ;)

"Powinien być prosty jak zegarek świat Po każdym "tik" byłoby "tak""

lupus

  • Gość
Odp: [MDA I] Sposób na uwalone radio (RSU)
« Odpowiedź #13 : Czerwiec 16, 2007, 13:04:20 »
kurcze-dochodzi do 65% i wywala błąd!!!! o co mu chodzi

przy 65% włącza się dioda na czerwono i potem error

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2007, 13:13:22 wysłana przez lupus »

Offline Baronik21

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 382
  • "Olsztyn kocham, moją małą Amerykę"
  • Sprzęt: Qtek 1010 (komplet erowy) i Qtek 9000
Odp: [MDA I] Sposób na uwalone radio (RSU)
« Odpowiedź #14 : Czerwiec 16, 2007, 13:21:18 »
spróbuj przygotować nowy rom

ale obstawiam problem z baterią - ile wytrzymywała pracy :?:

"Powinien być prosty jak zegarek świat Po każdym "tik" byłoby "tak""

lupus

  • Gość
Odp: [MDA I] Sposób na uwalone radio (RSU)
« Odpowiedź #15 : Czerwiec 16, 2007, 13:25:33 »
po całum dniu miała jeszcze 60%
też się nad tym zastanawiałem (na xda pisze gościu,ze mogą być problemy przy małonaładowanej baterii) na szczęście mam jeszcze 2 szt w zapasie-jakby co to pokombinuje z tamtymi


coś się uwaliło na amen:
1. nie ładuje w żaden sposób:przy podłączeniu ładowarki działa jakby z kabla bez ładowania baterii,
2. przy wgrywaniu radia dochodzi do 65% i wywala błąd (zapala się czerwona dioda,świeci kilka minut i amen-error), restartue automatycznie.
3. Dzieje się tak na wszystkich romach xda oraz na 01.16 ENG T-Mobile

spróbuje jeszcze radia 6.xx i romu wcześniejszego 3.17.36 eng


czy na mda istnieje jakiś rom razem z radiem?????

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2007, 19:44:54 wysłana przez lupus »

Offline Baronik21

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 382
  • "Olsztyn kocham, moją małą Amerykę"
  • Sprzęt: Qtek 1010 (komplet erowy) i Qtek 9000
Odp: [MDA I] Sposób na uwalone radio (RSU)
« Odpowiedź #16 : Czerwiec 16, 2007, 22:41:51 »
Popełniłeś klasyczny błąd - fleszowanie przy słabej baterii >:(

pozostaje Ci naładować baterie zewnętrznie (demontując ją, lub zaciskami na pleckach)
spróbować ją sformatować przed zabiegami

"Powinien być prosty jak zegarek świat Po każdym "tik" byłoby "tak""

lupus

  • Gość
Odp: [MDA I] Sposób na uwalone radio (RSU)
« Odpowiedź #17 : Czerwiec 16, 2007, 22:47:42 »
wgrywałem z poziomu AS i miałem mały spadek napięcia w domu i komp mi się rozłączył. Baterie naładowałem do końca przed flashowaniem ale podejrzewam, że przy wgrywaniu romów i radyjek padła na amen. Spróbuje naładować ją na jakoejś innej ładowarce zewnętrznej (5v i 1A fabryczna mam 4,5 V zasilacz-może naładuje)

hmmm próbowałem wgrać RSU_V6.25.02_PPC-mda się nie zrestartował (rom xda 1.2) ale teraz pali się dioda na czerwono i jest połączenie przez AS-czyżby zaczął ładować???

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2007, 22:51:34 wysłana przez lupus »

Offline Baronik21

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 382
  • "Olsztyn kocham, moją małą Amerykę"
  • Sprzęt: Qtek 1010 (komplet erowy) i Qtek 9000
Odp: [MDA I] Sposób na uwalone radio (RSU)
« Odpowiedź #18 : Czerwiec 16, 2007, 23:07:30 »
Na to wygląda - ale poczekaj aż do zielonej diody

a najlepiej wyjmij baterie i zanieś ją do germanosa (lub gdzie indziej) żeby ją zregenerować

Cytat: lupus
Spróbuje naładować ją na jakoejś innej ładowarce zewnętrznej (5v i 1A fabryczna mam 4,5 V zasilacz-może naładuje)


może :?:
a nawet powinien  ;)

"Powinien być prosty jak zegarek świat Po każdym "tik" byłoby "tak""

lupus

  • Gość
Odp: [MDA I] Sposób na uwalone radio (RSU)
« Odpowiedź #19 : Czerwiec 16, 2007, 23:39:34 »
jeszcze jedna ciekawostka: z tyłu na naklejce mam PW10B1 a w Device Information mam PW10A1 i brak IMEIa???!!!!!

komu tu wierzyć????

jak zmienić IMEI mda??? nawet jak uda mi się radio wgrać to i tak się nie zaloguje do sieci bez IMEIa!!!



 :'( zero ładowania

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2007, 06:49:17 wysłana przez lupus »

Offline Baronik21

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 382
  • "Olsztyn kocham, moją małą Amerykę"
  • Sprzęt: Qtek 1010 (komplet erowy) i Qtek 9000
Odp: [MDA I] Sposób na uwalone radio (RSU)
« Odpowiedź #20 : Czerwiec 17, 2007, 11:04:36 »
faktycznie - te literki zmieniały się podczas fleszowania - pewnie chodzi o wersje pierwotnego romu który był w qteku a z jakiego został stworzony "nowy"

a jak Ci się uda 1010 w końcu prawidłowo z fleszować to znajdzie się i imei  ;)

Ps. jak bateria - formatujesz czy kupujesz nową :?: (pamiętaj o wyjęciu karty sim przed otwarciem qteka)

"Powinien być prosty jak zegarek świat Po każdym "tik" byłoby "tak""

lupus

  • Gość
Odp: [MDA I] Sposób na uwalone radio (RSU)
« Odpowiedź #21 : Czerwiec 17, 2007, 11:09:51 »
chyba du..a z tego będzie. Mam 2 baterię i za kija nie mogę jej naładować (albo podczas startu urządzenia rozwala ją na maxa). Próbowałem inną ładowarką i efekt taki sam. W info o baterii o mda pisze unknown (w jednej i 2-a 2 była nówka 3 razy naładowana). Wgrałem właśnie oryginalny T-Mobile 2003. W folderze RUU (na PC) jest również radio do tego romu. Spróbuje może to pomoże.

Na romkitchen jest niby przepis na error gsm ale nie pomaga. Zatrzymuje się się przy 65% zapala czerwoną diodę i po kilku minutach wywala błąd. MDA cały czas podłączony przez AS (i jest połączenie). Flashuje z sd

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2007, 11:20:45 wysłana przez lupus »

Offline Baronik21

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 382
  • "Olsztyn kocham, moją małą Amerykę"
  • Sprzęt: Qtek 1010 (komplet erowy) i Qtek 9000
Odp: [MDA I] Sposób na uwalone radio (RSU)
« Odpowiedź #22 : Czerwiec 17, 2007, 11:27:26 »
Jeśli wywala czerwoną diodę to znaczy że masz problem z aku
a może jakieś spięcie na płycie  ???
moja bateria też jest unknown, z tym że pokazuje procentowo pojemność małą nakładką pokazuje również jej napięcie

Ps1. jeśli fleszujesz z SD niemożesz być podpięty pod kompa
Ps2. podczas fleszowania qtek się nieładuje

"Powinien być prosty jak zegarek świat Po każdym "tik" byłoby "tak""

lupus

  • Gość
Odp: [MDA I] Sposób na uwalone radio (RSU)
« Odpowiedź #23 : Czerwiec 17, 2007, 11:49:14 »
nie mam jak naładować mda,usb nie ładuje, stacja dokująca również, ładowanie zewnętrzne-taki sam efekt.
raczej coś wywaliło na płycie głównej i mda jest na części, żadne radio nie chce odpalić.
Próbuje flasha przez AS romu 4.01.19 ger T-Mobile
jak to nie pomoże to pda na części  :'(

znalazłem jeszcze coś takiego http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=27805.0
ciekawe. wgrałem ten sam rom co ten gościu 4.01.16 ENG T-Mobile i spróbuje wgrać radio 4.21-jemu poszło jeśli nie pójdzie u mnie to się poddaje  :'(

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2007, 17:43:58 wysłana przez lupus »

Offline Baronik21

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 382
  • "Olsztyn kocham, moją małą Amerykę"
  • Sprzęt: Qtek 1010 (komplet erowy) i Qtek 9000
Odp: [MDA I] Sposób na uwalone radio (RSU)
« Odpowiedź #24 : Czerwiec 17, 2007, 21:36:16 »
No to próbuj
Trzymam kciuki, i daj znać czy to dobra metoda  ;)

"Powinien być prosty jak zegarek świat Po każdym "tik" byłoby "tak""

lupus

  • Gość
Odp: [MDA I] Sposób na uwalone radio (RSU)
« Odpowiedź #25 : Czerwiec 17, 2007, 22:29:29 »
kicha :(
wypróbowałem wszystkie możliwe sposoby (wszystkie konfiguracje roomów i radyjek), bateria naładowana na maxa( germanos) i po dojściu do 65% momentalnie mda ją rozładowuje wywalając error.
Poddaje się ;D jak by ktoś chciał kupić na części to sie polecam ( dział sprzedam)

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2007, 22:58:20 wysłana przez lupus »

Offline narwi

  • Newbie
  • Wiadomości: 2
Odp: [MDA I] Sposób na uwalone radio (RSU)
« Odpowiedź #26 : Marzec 12, 2008, 19:57:37 »
Moj problem jest podobny..Posaidam MDA i tak samo wyskakuje na poczatku napis "wait" pozniej "gsm error" potem proboje sie wlaczyc Winda pokazuje sie GP numer Romu.A po 5 minutach sam wskakuje do windowsa..ktory zwalnia jak cholera..Nie ma sieci..lecz
lanczy sie z Active Synch.To jest dziwne dla mnie..wiele osob i znawcow probowalo mi pomoc no ale nic z tego..moze ktos potrafi mi pomoc ?? Urzadzenie dzialalo normlanie w pewnym momencie sie zawiesilo wyskoczylo kolo antenki na wyswietlaczu..kropeczki..zrobilem reset..i jestem do teraz w D**** :) Prosze o pomoc :)


Offline a123456789b

  • Newbie
  • Wiadomości: 24
  • Sprzęt: BB 8700g || Nokia E61
Odp: [MDA I] Sposób na uwalone radio (RSU)
« Odpowiedź #27 : Marzec 31, 2008, 17:35:23 »
witam,mam taki problem z romkitchen,ustawiam sobie base rom,operator config itd klikam "bulid rom now" i nic sie nie dzieje  :(
miał ktoś może podobny problem?
system: Vista(64B)
przeglądarka:FireFox(2.0.0.13)