Autor Wątek: Wszystko o TT GO 750  (Przeczytany 32920 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pawelpl

  • Newbie
  • Wiadomości: 20
Odp: tom tom go 750 live - problem z połaczeniem
« Odpowiedź #60 : Grudzień 14, 2010, 22:18:52 »
Według tej strony http://www.tomtom.com/services/service.php?id=14&tab=48 usługa Live w Norwegii działa tylko na urządzeniach 1000 oraz 1005.
Ale warto jeszcze spróbować użyć tej instrukcji http://uk.support.tomtom.com/app/answers/detail/a_id/10316


PDAclub.pl

Odp: tom tom go 750 live - problem z połaczeniem
« Odpowiedź #60 : Grudzień 14, 2010, 22:18:52 »
R E K L A M A:


Offline beniamin65

  • Newbie
  • Wiadomości: 39
Odp: tom tom go 750 live - problem z połaczeniem
« Odpowiedź #61 : Grudzień 14, 2010, 23:04:51 »
tzn bardziej mi zależy na usłudze TMC z tego co widzę to jest ona dostępna na tym urządzeniu ,wyskakuje mi komunikat  Error code 148

pozdrawiam


Offline pawelpl

  • Newbie
  • Wiadomości: 20
Odp: tom tom go 750 live - problem z połaczeniem
« Odpowiedź #62 : Grudzień 15, 2010, 01:38:06 »
Ten błąd oznacza że nie można połączyć się z usługa Live.
Do TMC to potrzebujesz do tego modelu taki uchwyt http://www.tomtom.com/en_gb/products/accessories/mounts-holders-docks/active-dock-traffic-rds-tmc-with-ipod-support/


Offline beniamin65

  • Newbie
  • Wiadomości: 39
Odp: tom tom go 750 live - problem z połaczeniem
« Odpowiedź #63 : Grudzień 15, 2010, 05:44:04 »
mimo tego że ma wbudowany modem GPRS?Bo nie chce wydać paru stówek jeśli się okaże że jest niepotrzebny.

pozdrawiam


Offline kolczan

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 87
  • Sprzęt: TT GO 500 - były GO 825 LIVE, GO 920, MIO P560...
Odp: tom tom go 750 live - problem z połaczeniem
« Odpowiedź #64 : Grudzień 15, 2010, 10:46:28 »
TMC jest nadawane z sygnałem radiowym - nie ma nic wspólnego z GSM.

Pozdrawiam - Mirek

Offline beniamin65

  • Newbie
  • Wiadomości: 39
Odp: tom tom go 750 live - problem z połaczeniem
« Odpowiedź #65 : Grudzień 18, 2010, 18:11:34 »
odnośnie sygnału GPRS to parę razy udało się że się połączył z serwerem. Był to sygnał z Telenor.Nie wiem w czym jest problem że nie chce się łączyć cały czas.Będąc w Oslo  tam łapie cały czas sygnał ale od innego operatora ale pisze że jest brak połączenia.Czy jest możliwość wyboru operatora jeśli chodzi o GPRS?

pozdrawiam


Offline JerzyMarian

  • Newbie
  • Wiadomości: 27
brak ładowania 750 GO przez ładowarkę samochodową
« Odpowiedź #66 : Wrzesień 20, 2011, 23:30:06 »
Witam, Ładowarka samochodowa przestała ładowac TT 750 GO. Diodka nie świeci się ani w TT ani na wtyku ładowarki. TT podłaczony przez USB do komputera ładuje się prawidłwo. Pewnie ładowarka - do wyrzucenia i zakup nowej czy to cholerstwo sie jakoś naprawia?. Pozdrawiam


Offline Waszko

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1314
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi
Odp: brak ładowania 750 GO przez ładowarkę samochodową
« Odpowiedź #67 : Wrzesień 21, 2011, 08:06:49 »
Witam, Ładowarka samochodowa przestała ładowac TT 750 GO. Diodka nie świeci się ani w TT ani na wtyku ładowarki. TT podłaczony przez USB do komputera ładuje się prawidłwo. Pewnie ładowarka - do wyrzucenia i zakup nowej czy to cholerstwo sie jakoś naprawia?. Pozdrawiam


Zobacz czy tam nie da się bezpiecznika jakoś wyjąć. Jak nie pozostaje zakup nowej.


Offline tomaszt

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 59
  • Sprzęt: GO 500
Odp: Wszystko o TT GO 750
« Odpowiedź #68 : Wrzesień 21, 2011, 08:37:31 »
Witam, Ładowarka samochodowa przestała ładowac TT 750 GO. Diodka nie świeci się ani w TT ani na wtyku ładowarki. TT podłaczony przez USB do komputera ładuje się prawidłwo. Pewnie ładowarka - do wyrzucenia i zakup nowej czy to cholerstwo sie jakoś naprawia?. Pozdrawiam


Zobacz czy tam nie da się bezpiecznika jakoś wyjąć. Jak nie pozostaje zakup nowej.


Nie wyrzucaj ładowarki. bezpiecznik jest we wtyczce do gniazda zapalniczki  trzeba tylko  odkręcić nakrętkę od przodu. Tam oprócz bezpiecznika nie ma się co zepsuć !  :grin:

A przy okazji, czy sprawdziłeś bezpiecznik gniazda zapalniczki w samochodzie ?

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2011, 08:40:28 wysłana przez tomaszt »

Offline JerzyMarian

  • Newbie
  • Wiadomości: 27
Nie mogę pobrać usługi Fotoradary na TT750
« Odpowiedź #69 : Maj 27, 2013, 20:13:17 »
Witam, Może jestem ciemny ale... Skorzystałem z oferty zakupu usługi Fotoradary za 82,00 zł na 18 miesięcy. Zapłaciłem w dniu 24 maja kartą, płatność została dokonana, otrzymałem potwierdzenie i fakturę ... i nie mogę pobrać. W opcji Fotoradary jest tylko i nadal opcja "kup". W opcji "aktualizacje" jest informacja "brak dostępnych aktualizacji". Czy ten rabat to podpucha czy też jak na wstępie. Pozdrawiam


Offline Slavekk

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 315
Odp: Nie mogę pobrać usługi Fotoradary na TT750
« Odpowiedź #70 : Maj 27, 2013, 20:39:12 »
Witam, Może jestem ciemny ale... Skorzystałem z oferty zakupu usługi Fotoradary za 82,00 zł na 18 miesięcy. Zapłaciłem w dniu 24 maja kartą, płatność została dokonana, otrzymałem potwierdzenie i fakturę ... i nie mogę pobrać. W opcji Fotoradary jest tylko i nadal opcja "kup". W opcji "aktualizacje" jest informacja "brak dostępnych aktualizacji". Czy ten rabat to podpucha czy też jak na wstępie. Pozdrawiam

Sam z tego korzystam bez problemu.
Może od daty zakupu (3 dni raptem) jeszcze się nie pojawiła nowa wersja fotoradarów - wydana po tej dacie...
Poczekaj do końca tygodnia i ew. reklamuj. Jest obsługa w Wawie, pomagają.


Offline JerzyMarian

  • Newbie
  • Wiadomości: 27
Odp: Wszystko o TT GO 750
« Odpowiedź #71 : Maj 28, 2013, 12:53:30 »
Dzięki za odpowiedź. Nie tak dawno kupowałem mapę w ten sam sposób i problemu nie było. Tak na wszelki wypadek - możesz podać namiar na to biuro? Pozdrawiam


Offline Slavekk

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 315
Odp: Wszystko o TT GO 750
« Odpowiedź #72 : Maj 28, 2013, 13:17:00 »
Dzięki za odpowiedź. Nie tak dawno kupowałem mapę w ten sam sposób i problemu nie było. Tak na wszelki wypadek - możesz podać namiar na to biuro? Pozdrawiam

http://pl.support.tomtom.com/
Możesz zadać pytanie przez tą stronę (od razu) lub zadzwonić +48 223 491 598 w godz. 9-17


Offline grzegorz.s

  • Newbie
  • Wiadomości: 8
TT 750 Live +karta pamieci 8G
« Odpowiedź #73 : Czerwiec 16, 2013, 20:54:33 »
witam
Mam TT750 Live kupiłem do niego kartę pamięci 8G sdhc .Urządzenie widzi kartę ale na tym koniec .Jak chce zaktualizować mapy tylko pojawia się napis pobieranie i na tym koniec ,nic nie pobiera
Na starej karcie 2G pobrałoby tylko jest za mała pojemność bo najnowsza mapa ma ponad 2G

pozdrawiam


Offline Komarek.pl

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 420
  • Sprzęt: TT_GO/Sygic/AM + japko X
Odp: TT 750 Live +karta pamieci 8G
« Odpowiedź #74 : Czerwiec 16, 2013, 21:11:04 »
Mam TT750 Live kupiłem do niego kartę pamięci 8G sdhc ...


Jak masz sformatowana karte ?
Moj poprzedni TT_940 dzialal tylko na karcie z FAT16.

Sorki za brak polskich liter - pisze z NL   B)

Pozdrawiam!
Komarek z Holenderskiej Depresji
RIP: TT_940_LIVE / GO 1005_LIVE :(
Zabytkowy Asus A696 nadal pracuje!

Offline grzegorz.s

  • Newbie
  • Wiadomości: 8
Odp: TT 750 Live +karta pamieci 8G
« Odpowiedź #75 : Czerwiec 16, 2013, 21:49:34 »
ja mam FAT32 ,FAT 16 podobno można używać przy mniejszych kartach np 2G


Offline Slavekk

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 315
Odp: TT 750 Live +karta pamieci 8G
« Odpowiedź #76 : Czerwiec 17, 2013, 07:10:52 »
ja mam FAT32 ,FAT 16 podobno można używać przy mniejszych kartach np 2G

Nie szukać po fatach, tylko szukać na stronie suportu TT procedury przeniesienia mapy na kartę i wykonać ją krok po kroku.
BTW - mapa Europy już od 2 lat nie mieści się na karcie 2GB, więc chyba nie wszystko co ważne nam powiedziałeś...


Offline grzegorz.s

  • Newbie
  • Wiadomości: 8
Odp: Wszystko o TT GO 750
« Odpowiedź #77 : Czerwiec 17, 2013, 16:41:10 »
no to jeśli w urządzeniu mam 2G + 2G z karty ,to jak mogę ta najnowsza mapę zaktualizować jak to jest jedna całość ponad 2G


Offline grzegorz.s

  • Newbie
  • Wiadomości: 8
Odp: Wszystko o TT GO 750
« Odpowiedź #78 : Czerwiec 17, 2013, 17:36:48 »
dalej lipa
Przez TT Home wchodzę na mapy chce zmienić strefę choć TT pisze o zmianie wycinka ,którego ja tu nie widzę ,może to to samo
No wiec zmieniam strefę( ja mam wschodnia rozmiar 1,4 G) i wyskakuje komunikat do tej mapy brak dostępnych stref
Ale nie wiem dlaczego do pobrania przy aktualizacji jest tylko cała Europa(2,4 G) bez podziału na strefy

może coś robię źle


Offline Komarek.pl

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 420
  • Sprzęt: TT_GO/Sygic/AM + japko X
Odp: TT 750 Live +karta pamieci 8G
« Odpowiedź #79 : Czerwiec 18, 2013, 13:31:02 »
... Nie szukać po fatach, tylko szukać na stronie suportu TT ... 


A jednak  :P
Z ciekawosci zadzwonilem i oto odpowiedz:
- tt.750.live moze nie tolerowac 8.GB.sdhc /przypadek grzegorza.s/.
- europa 45 krajow ma do 3 GB.
- przed updatem map obowiazkowa aktualizacja navcore.
- polecaja karte 4.GB ultra lub ultra II   B)

Sorki za brak polskich liter - pisze z NL.

Pozdrawiam!
Komarek z Holenderskiej Depresji
RIP: TT_940_LIVE / GO 1005_LIVE :(
Zabytkowy Asus A696 nadal pracuje!

Offline grzegorz.s

  • Newbie
  • Wiadomości: 8
Odp: Wszystko o TT GO 750
« Odpowiedź #80 : Czerwiec 24, 2013, 20:52:33 »
kupiłem kartę Ultra 4G i dalej to samo
Jak zaktualizować navcore ?

Połączone: Czerwiec 24, 2013, 21:55:45
poszło :)

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 24, 2013, 21:55:45 wysłana przez grzegorz.s »

Offline Komarek.pl

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 420
  • Sprzęt: TT_GO/Sygic/AM + japko X
Odp: Wszystko o TT GO 750
« Odpowiedź #81 : Czerwiec 25, 2013, 11:18:35 »

Pozdrawiam!
Komarek z Holenderskiej Depresji
RIP: TT_940_LIVE / GO 1005_LIVE :(
Zabytkowy Asus A696 nadal pracuje!

Offline grzegorz.s

  • Newbie
  • Wiadomości: 8
Odp: Wszystko o TT GO 750
« Odpowiedź #82 : Listopad 30, 2013, 09:32:39 »
kolejna aktualizacja i kolejny problem
Zakupiłem ostatnio kartę 4G bo na 2G już się nie mieściło.Teraz mam  następna aktualizacje i znów całą mape europy 2,5G do pobrania.Na karcie zostało ok 1,3 G miejsca i nie da rady wgrać mapy.
Czy mogę usunąć cała mapę z tej karty i podłączyć urządzenie doi aktualizacji żeby wgrała się mapa na nowo

pozdrawiam


Offline Slavekk

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 315
Odp: Wszystko o TT GO 750
« Odpowiedź #83 : Listopad 30, 2013, 10:28:35 »
kolejna aktualizacja i kolejny problem
Zakupiłem ostatnio kartę 4G bo na 2G już się nie mieściło.Teraz mam  następna aktualizacje i znów całą mape europy 2,5G do pobrania.Na karcie zostało ok 1,3 G miejsca i nie da rady wgrać mapy.

Co to za bzdury?
Masz legalną mapę?
Kto "nie da rady"?
Ręcznie to robisz?
Bo ZAWSZE, co kwartał mam tak samo jak ty - mapa>2GB, wolnego miejsca <2GB (też mam Go750T z kartą 4GB) i... co kwartał się udaje...;)
Cytuj
Czy mogę usunąć cała mapę z tej karty i podłączyć urządzenie doi aktualizacji żeby wgrała się mapa na nowo

 Use TTHome, Luke ;)


Offline grzegorz.s

  • Newbie
  • Wiadomości: 8
Odp: Wszystko o TT GO 750
« Odpowiedź #84 : Listopad 30, 2013, 12:12:05 »
mapa legalna
robiłem 3 razy przez TT Home i to cały czas komunikat ze mało miejsca na karcie pamięci.
Teraz zrobiłem jeszcze raz  i wszystko ok

Slavekk  masz w swoim GO750  HD Traffic ?


Offline Slavekk

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 315
Odp: Wszystko o TT GO 750
« Odpowiedź #85 : Listopad 30, 2013, 12:19:05 »
Slavekk  masz w swoim GO750  HD Traffic ?

Traffic bez HD ;)
Ten przez radio FM
W Polsce nie działa, ale za granicą i owszem

Połączone: Styczeń 15, 2016, 16:47:23
Jak w tytule - da się to jakoś zrobić?
Dotyk mi się rozjeżdża z ekranem, pisać na klawiaturze muszę "o jedną literę w lewo".
Najgorzej wskazać punkt na mapie.
A może jakaś zmienna systemowa jest do wyedytowania?

« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2016, 16:47:23 wysłana przez Slavekk »

Offline sbi

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 592
  • Sprzęt: 6630, Tungsten T3, N73, GO930, 5800XM, HTC Hero
Odp: Kalibracja ekranu Go750T
« Odpowiedź #86 : Styczeń 15, 2016, 00:30:19 »
W starszych Tomkach można było to kalibrować dotyk, spróbuj może u ciebie też bedzie działało:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1513984.html

Plik ma się nazywać cal.txt - lokalizacja -> folder główny
W pliku dane w kolejności Xmax Xmin Ymax Ymin
dla przykładu: 800 87 834 152

Po wykonaniu zapisu pliku w nawigacji należy ją wyłączyć następnie włączyć i zrestartować naciskając reset a następnie włączyć.

Jak by ktoś chciał sprawdzić to dane w oknie diagnostycznym nie uległy zmianie i pozostają takie jak przypisał im wartość producent.
Uruchomienie trybu diagnostycznego:
1. Wyłączamy nawigację.
2. Wciskamy reset.
3. Trzymając wciśnięty reset uruchamiamy nawigację,
4. Puszczamy reset, trzymamy wciśnięty przycisk uruchamiania przez 5sek.
5. Pojawia się ekran trybu diagnostycznego.

Po uruchomieniu nawigacji zostaną wczytane nasze ustawienia z pliku cal.txt i nawigacja będzie pracowała wg. naszych nastaw.
Za pomocą kilku prób dobieramy właściwe nastawy.


Offline Slavekk

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 315
Odp: Kalibracja ekranu Go750T
« Odpowiedź #87 : Styczeń 15, 2016, 20:27:57 »

Plik ma się nazywać cal.txt - lokalizacja -> folder główny
W pliku dane w kolejności Xmax Xmin Ymax Ymin
dla przykładu: 800 87 834 152

Po wykonaniu zapisu pliku w nawigacji należy ją wyłączyć następnie włączyć i zrestartować naciskając reset a następnie włączyć.


Dzięki.

Gdzie jest główny folder, gdy mapy są na karcie pamięci? Odp. ciągle w urządzeniu.

Ten cal.txt chyba faktycznie działa, bo objaw miałem taki:
- Wgrałem te dane co wyżej.
- po uruchomieniu wyświetla standardowy komunikat zakończony przyciskiem "Akceptuj"
- na całym ekranie nie mogę trafić na punkt odpowiadający temu przyciskowi - wisimy, bo dalej nie idzie... :P
- po podłączeniu do komputera pyta czy podłączyć Tak-Nie - po dłuższym jeżdżeniu po ekranie udaje się TAK i mam dostęp do folderów, ale parametry nietrafione
- zmieniam na 800 87 834 64
- nie mogę trafić na Akceptuj ani na TAK - lekka panika - jak się dostać do sprzętu jak go nie mogę uruchomić? :evil:
- okazuje się, że reset przy podłączonym komputerze pokazuje foldery bez pytań - ulga  :proud:
- wypróbowuję jeszcze 800 87 468 64 i 800 87 834 196 - bez efektu tj. nie znajduję punktu na ekranie dla Akceptuj ani dla TAK
- reset i usuwam cal.txt
Na razie brak pomysłów co dalej...

No dobra, od nowa
- sprawdziłem ustawienia fabryczne 222 820 333 656
- po paru próbach zmieniłem na 760 180 656 333 (bo w pliku cal.txt min i max zapisuje się w odwrotnej kolejności)
- pooszło  :ok:

« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2016, 21:35:23 wysłana przez Slavekk »

Offline smiodus

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 310
Odp: Wszystko o TT GO 750
« Odpowiedź #88 : Luty 04, 2016, 21:55:21 »
Traffic bez HD ;)
Ten przez radio FM
W Polsce nie działa, ale za granicą i owszem


ten w Polsce przez FM działa w TomTomie tylko trzeba mieć odpowiedni plik mctx.dat nie żebym kogoś namawiał ale na navitotalu znajdzie to czego potrzebuje. I jak mi ktoś powie że namawiam do piractwa to zacytuję moją rozmowę z supportem TomToma:
ja: chciałbym korzystać legalnie z TMC w Polsce w moim samochodzie marki Renault,
support: TMC w Polsce "nie działa",
ja: działa, mam nawigację przenośną firmy Garmin i działa,
support: tzn. nie działa w naszych urządzeniach my zalecamy korzystanie z usługi Live,
ja: proszę o ofertę do mojego urządzenia numer seryjny urządzenia to: XXXXXXXXX
support: Pańskie urządzenie nie jest zgodne z usługą Live - nie może Pan wykupić tej usługi,

pozostaje zmiana samochodu w którym będzie działał live

nomen omen, mam drugi samochód do którego kupiłem Live'a i przykro ale więcej tego nie wykupię bo usługa jest po prostu słaba jak na cene jaką się za nią płaci.


Offline Slavekk

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 315
Odp: Wszystko o TT GO 750
« Odpowiedź #89 : Październik 03, 2016, 13:25:14 »
Traffic bez HD ;)
Ten przez radio FM
W Polsce nie działa, ale za granicą i owszem


ten w Polsce przez FM działa w TomTomie tylko trzeba mieć odpowiedni plik mctx.dat nie żebym kogoś namawiał ale na navitotalu znajdzie to czego potrzebuje.

Chyba na rzeczonym navitotalu już tego nie ma, ale parę miesięcy temu zgrałem co trzeba i tu niespodzianka.

Mam wgrany poland.dat (jako mctx.dat, w miejsce oryginału)
Zakładam że on obejmuje tylko Polskę.
A tymczasem wczoraj wracałem z Bośni przez Węgry, Słowację.
Na Słowacji, jeszcze przy granicy z Węgrami,  pokazał mi roboty drogowe na słowackiej D1.
Skąd on to wytrzasnął?
Polskich sieci FM przecie przy węgierskiej granicy nie ma (czy się mylę i RDS mógł dolecieć?)