Autor Wątek: TomTom Go 5200/6200 WiFi  (Przeczytany 11878 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline toton

  • Newbie
  • Wiadomości: 42
  • Sprzęt: TomTom GO 1005 Live, TomTom GO 930, TomTom GO 510
Odp: TomTom Go 5200/6200 WiFi
« Odpowiedź #30 : Październik 20, 2017, 16:35:46 »
Kontaktowałem się już 3x. Na razie lipa :(((

Kolego sprawdź czy masz zainstalowanego fotoradary! Ja miałem tak samo, wejdź w Moje radary w MyDrive Connect i sprawdź czy są zainstalowane, a jak nie masz to musisz na każde państwo zainstalować pojedynczo.

TomTom GO 510, soft 17.3 Europa v995, TomTom GO 1005 Live WORLD, soft 12.074, Europe v980, TomTom GO 930 T, soft 9.510, Europe v975, Samsung Galaxy S2, Nokia E52, Samsung Galaxy A5, Huawei P9 Lite

PDAclub.pl

Odp: TomTom Go 5200/6200 WiFi
« Odpowiedź #30 : Październik 20, 2017, 16:35:46 »
R E K L A M A:


Offline jartro

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 547
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
  • VIP Level: 150
Odp: TomTom Go 5200/6200 WiFi
« Odpowiedź #31 : Październik 20, 2017, 16:50:14 »
Problem rozwiązany.
Podesłali jakiś plik i skasowali wszystkie radary. Następnie je pobrałem.
Mam nadzieję na bezproblemową aktualizację we wtorek.
Bardzo dziękuję za odzew i miłego weekendu :)))


Offline toton

  • Newbie
  • Wiadomości: 42
  • Sprzęt: TomTom GO 1005 Live, TomTom GO 930, TomTom GO 510
Odp: TomTom Go 5200/6200 WiFi
« Odpowiedź #32 : Październik 20, 2017, 16:54:04 »
Komentarz Moderatora wycięty zbędny cytat całego postu poprzedzającego

Też mi się nie aktualizowały, zainstalowałem wszystkie i dziś podłączyłem i aktualizują się po staremu.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2018, 22:54:56 wysłana przez nocnyMarek »
TomTom GO 510, soft 17.3 Europa v995, TomTom GO 1005 Live WORLD, soft 12.074, Europe v980, TomTom GO 930 T, soft 9.510, Europe v975, Samsung Galaxy S2, Nokia E52, Samsung Galaxy A5, Huawei P9 Lite

Offline Slavekk

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 315
Odp: TomTom Go 5200/6200 WiFi
« Odpowiedź #33 : Marzec 23, 2018, 08:00:29 »
Nie wiem, czy to problem tego modelu czy jakiejś uniwersalnej procedury aktualizacji map, więc opisuje też tutaj


Taka sytuacja.
Jestem na zadupiu, Internet marny.
Udostępniłem sobie po WiFi do mojego Go5200
Ten mi mówi, że są nowe mapy 10.05
Odruchowo kliknąłem POBIERZ.
Potem refleksja - przy tym internecie to mi do rana zejdzie, eee... poczekam z aktualizacją do powrotu do domu.
Klikam Zatrzymaj, a tu komunikat, że przerywajac mogę stracić dotychczasową mapę.
Przerywam i faktycznie jestem bez mapy 600 km od domu...
Nosz kufa, coś to menu jest sp...e!
Ostrzeżenie powinno być WCZEŚNIEJ.

Ostatecznie wgrałem samą Polskę i wracałem bez fotoradarów.... wrrrr...


Offline pws31

  • Newbie
  • Wiadomości: 43
  • Sprzęt: TT Via 120 Live, TT XL (30 Series) TTS / 330S
Odp: TomTom Go 5200/6200 WiFi
« Odpowiedź #34 : Czerwiec 20, 2018, 16:04:15 »
Panie i Panowie, może ktoś ma i używa.

Kilka dni temu kupiłem Go 5200 WiFi w Niemczech (promocja 20% była i skusiłem się na darmowe wszystko (radary, mapy itd.)). No i jedyny problem jest taki, że po ustawieniu polskiego języka nie ma Agaty. Pytałem w dziale obsługi użytkownika i okazało się, że sterowania głosowego po polsku nie ma i Agata nie jest kompatybilna z tym urządzeniem.

Nikt w Polsce tego nie używa, czy robią mnie w konia?

W Go5000 Agata działała jak trzeba.

Pozdrawiam,
Paweł


Offline Waszko

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1314
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi
Odp: TomTom Go 5200/6200 WiFi
« Odpowiedź #35 : Czerwiec 20, 2018, 20:07:43 »
Komentarz Moderatora wycięty zbędny cytat
Zosia (głos komputerowy), Andrzej, Katarzyna.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2018, 22:53:31 wysłana przez nocnyMarek »

Offline Slavekk

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 315
Odp: TomTom Go 5200/6200 WiFi
« Odpowiedź #36 : Czerwiec 21, 2018, 08:27:26 »
Dodajmy, że Zosia pozwala sterować głosowo, przynajmniej moim Go 5200.


Offline pws31

  • Newbie
  • Wiadomości: 43
  • Sprzęt: TT Via 120 Live, TT XL (30 Series) TTS / 330S
Odp: TomTom Go 5200/6200 WiFi
« Odpowiedź #37 : Czerwiec 21, 2018, 10:23:30 »
Justyna z niemieckiego forum TT też mi właśnie odpisała, że dowiedziała się, że tylko Zosia działą na GO5200 i mi ją włączyła. Przed chwilą ją ściągnąłem i działa.

Dzięki za informację.
Paweł

PS: ciekawe, że facet z supportu nawet się o Zosi nie zająknął, szkoda trochę.


Offline pws31

  • Newbie
  • Wiadomości: 43
  • Sprzęt: TT Via 120 Live, TT XL (30 Series) TTS / 330S
Odp: TomTom Go 5200/6200 WiFi
« Odpowiedź #38 : Sierpień 23, 2018, 14:55:04 »
A już myślałem, że wszystko działa a tu ee tam. :)

Właśnie wróciłem z wakacji w Polsce. Jechałem przez Holandię, Niemcy do Polski. Tuż po przekroczeniu granicy mój Go5200 stracił połączenie z Traffic, prawdopodobnie z GSM ogólnie. I tak przejeździłem pół Polski i ani razu nie udało mu się połączyć z siecią.

Tomtom Support właśnie mi odpisał, że to problem z dostarczycielem GSM a moje urządzenie jest w porządku. Tylko zastanawia mnie, że w takim razie nikt w Polsce nie powinien mieć połączenia z GPRS (przez kartę SIM).

Stąd pytanie: macie jakieś problemy z GPRS? Używacie Go5200 jak Go520, czy u was normalnie wszystko działa?

Po udostępnieniu danych z komórki (hotspot) Tomtom ściągnął sobie odpowiednie dane.

Pozdrawiam,
Paweł


Offline Larsenek

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 56
Odp: TomTom Go 5200/6200 WiFi
« Odpowiedź #39 : Sierpień 23, 2018, 17:56:53 »
Ja mam Go 620 (traffic poprzez telefon komórkowy) i wszystko działa. Wcześniej miałem Go 1005 i tam rzeczywiście od czasu do czasu traffic zniknął ot tak.


Offline Slavekk

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 315
Odp: TomTom Go 5200/6200 WiFi
« Odpowiedź #40 : Sierpień 24, 2018, 09:23:51 »
A już myślałem, że wszystko działa a tu ee tam. :)

Właśnie wróciłem z wakacji w Polsce. Jechałem przez Holandię, Niemcy do Polski. Tuż po przekroczeniu granicy mój Go5200 stracił połączenie z Traffic, prawdopodobnie z GSM ogólnie. I tak przejeździłem pół Polski i ani razu nie udało mu się połączyć z siecią.

Tomtom Support właśnie mi odpisał, że to problem z dostarczycielem GSM a moje urządzenie jest w porządku. Tylko zastanawia mnie, że w takim razie nikt w Polsce nie powinien mieć połączenia z GPRS (przez kartę SIM).

Stąd pytanie: macie jakieś problemy z GPRS? Używacie Go5200 jak Go520, czy u was normalnie wszystko działa?

Po udostępnieniu danych z komórki (hotspot) Tomtom ściągnął sobie odpowiednie dane.

Niepotrzebnie generalizujesz.
Problemy się zdążają, ale na ogół są przejściowe.
Czasem pomaga reset tomka (wyłączyć, nie uśpić - włączyć), czasem podczas jazdy "zaskoczy".
Nigdy nie wiadomo czy to jego wina czy akurat przelogował się do innego operatora.
Wydaje mi się, że on po niepowodzeniu połączenia nie podejmuje ponownych prób, więc resety pomagają.
A że po resecie ciągle pamięta dokąd jedzie to można to robić podczas jazdy ;)


Offline Waszko

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1314
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi
Odp: TomTom Go 5200/6200 WiFi
« Odpowiedź #41 : Sierpień 24, 2018, 09:31:25 »
W moim Go 5200 zauważyłem jedno. Jak długo pojeżdżę i nawigacja wyłączy się po zgaszeniu silnika a następnie włączy powiedzmy po minucie to starsznie długo trwa zanim traffic odpali.
Z reguły po prostu go resetuje. I później już szybko łapie live.


Offline pws31

  • Newbie
  • Wiadomości: 43
  • Sprzęt: TT Via 120 Live, TT XL (30 Series) TTS / 330S
Odp: TomTom Go 5200/6200 WiFi
« Odpowiedź #42 : Sierpień 24, 2018, 09:51:29 »

Czasem pomaga reset tomka (wyłączyć, nie uśpić - włączyć), czasem podczas jazdy "zaskoczy".


Nie robiłbym "awantury" gdyby nie to, że w Polsce byłem przez 3 tygodnie i ani razu nie działał, a jeździłem codziennie. Nie pomogły wyłączania/włączania ani całkowite resetowanie urządzenia. Działał jak Go520 (czyli przez internet udostępniony z telefonu = zasięg komórki był). Support na razie nie zna odpowiedzi. Ale jeśli u Was działa, to mi to wygląda na brak aktywacji karty SIM w Polsce. Zobaczymy, na razie się do kraju nie wybieram, dopiero za rok. Gwarancję powinienem jeszcze na niego mieć, jak następnym razem też nie zadziała, to się im przypomnę.

Dzięki za informacje,
pawl_s


Offline pws31

  • Newbie
  • Wiadomości: 43
  • Sprzęt: TT Via 120 Live, TT XL (30 Series) TTS / 330S
Odp: TomTom Go 5200/6200 WiFi
« Odpowiedź #43 : Sierpień 29, 2018, 16:16:46 »
...to mi to wygląda na brak aktywacji karty SIM w Polsce.


Tomtom poinformował, że mają kłopoty z dostawcą sygnału GPRS w Polsce i dyskutują z nim jak na razie. Więc może się zdarzyć, że na razie niektóre karty nie będą w Polsce działały. W każdym razie mój Go5200 jest niby w porządku.

No to ciekawe kiedy się "dogadają".

Pozdrawiam,
Paweł


Offline Komarek.pl

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 420
  • Sprzęt: TT_GO/Sygic/AM + japko X
Odp: TomTom Go 5200/6200 WiFi
« Odpowiedź #44 : Sierpień 29, 2018, 17:05:54 »
mozesz podac gdzie tt zamiescil takie info?
na forum discussions.tomtom jeden z modow wiaze problemy z gprs z akcja 'end of life'
jak zwykle sa bardzo skapi w szczegolach

tapatalk
verstuurd vanaf mijn iphone

Pozdrawiam!
Komarek z Holenderskiej Depresji
RIP: TT_940_LIVE / GO 1005_LIVE :(
Zabytkowy Asus A696 nadal pracuje!

Offline jocek

  • Newbie
  • Wiadomości: 11
Odp: TomTom Go 5200/6200 WiFi
« Odpowiedź #45 : Sierpień 31, 2018, 13:53:01 »
Cytuj
Tomtom poinformował, że mają kłopoty z dostawcą sygnału GPRS w Polsce i dyskutują z nim jak na razie.

Też czekam na tę informację. Po prostu karty SIM odbierają tylko GPRS, a operatorzy w Polsce mają 3G i LTE 
Mój zadziałał raz na jakimś odludziu ...


Offline rrudas

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 210
  • Sprzęt: Xiaomi Mi6, Modecom SX 7.1
  • Użytkownik jest na liście obserwowanychObserwowany
Odp: TomTom Go 5200/6200 WiFi
« Odpowiedź #46 : Sierpień 31, 2018, 16:31:12 »
Operatorzy mają wszystko, GPRS czyli dane do standardu 2G mają wszyscy. Co innego że teraz z tego korzystają zazwyczaj tylko lokalizatory i alarmy.

"Nie wystarczy mieć sprawny umysł, trzeba go jeszcze dobrze używać." - Kartezjusz (1596-1650)

Uczcie się języków - curva dei pedali

Offline raven-kt

  • Newbie
  • Wiadomości: 5
  • Sprzęt: Tomtom go7000 truck TMC, go5200, go6250
Odp: TomTom Go 5200/6200 WiFi
« Odpowiedź #47 : Wrzesień 01, 2018, 15:58:40 »
U mnie nie załącza się nawet po przekroczeniu granicy PL-D. Dopiero po wyłączeniu i włączeniu nawi zaczyna działać . Ostatnio taki sam problem miałem w Czechach. Dotyczy urządzenia 6250. Tom5200 chodzi bezbłędnie. Jak można coś wypuścić do sprzedażny i tego nie sprawdzić   


Offline pws31

  • Newbie
  • Wiadomości: 43
  • Sprzęt: TT Via 120 Live, TT XL (30 Series) TTS / 330S
Odp: TomTom Go 5200/6200 WiFi
« Odpowiedź #48 : Wrzesień 03, 2018, 17:35:39 »
U mnie nie załącza się nawet po przekroczeniu granicy PL-D. Dopiero po wyłączeniu i włączeniu nawi zaczyna działać . Ostatnio taki sam problem miałem w Czechach. Dotyczy urządzenia 6250. Tom5200 chodzi bezbłędnie. Jak można coś wypuścić do sprzedażny i tego nie sprawdzić   


Tak samo było i u mnie. Do granicy dojechałem, a w Niemczech nie złapał sygnału. Dopiero jak go pod Fürstenwalde wyłączyłem i włączyłem, to bez problemu się połączył.

LInk do mojego wątku na forum niemieckim: https://de.discussions.tomtom.com/go-wi-fi-5200-6200-520-620-via-53-go-camper-go-basic-483/go5200-live-dienste-in-polen-994230

Justyna i Ewaa prowadzą forum ze strony Tomtoma. Obie są w Polsce (podobno). Najciekawsze, że pod moim postem ktoś odpisał, że w takim razie Tomtom sprzedaje urządzenia niezgodne z opisem (powód do zwrotu bez ponoszenia kosztów). Ale jego posta wycięli z forum. Na moje pytanie o 2G, też nie odpowiedzieli.

Jak dla mnie - przyjąłem problem do wiadomości. Nic na niego nie poradzę, na szczęście roamingu już teraz pozwala na korzystanie z telefonu w Polsce, więc najwyżej po Polsce będę jeździł jako Go520. Nie mam zamiaru płacić co roku VW za dostęp do map i Trafficu (podobno też od Tomtoma). A nie wiem, czy informacje o ruchu drogowym w Google czy innych są tak dobre jak w Tomtomie. Dziwię się tylko, że w Polsce nikt niczego nie mówi, tak jakby nikomu w Polsce nie było to potrzebne ;) .

Pozdrawiam,
pws31


Offline pws31

  • Newbie
  • Wiadomości: 43
  • Sprzęt: TT Via 120 Live, TT XL (30 Series) TTS / 330S
Odp: TomTom Go 5200/6200 WiFi
« Odpowiedź #49 : Wrzesień 17, 2018, 16:04:19 »
Właśnie podobno naprawili problem z połączeniem GPRS w Polsce. Na razie nie sprawdzę, dopiero w 2019 prawdopodobnie.

Pozdrawiam,
pws31


Offline jartro

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 547
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
  • VIP Level: 150
Odp: TomTom Go 5200/6200 WiFi
« Odpowiedź #50 : Wrzesień 18, 2018, 15:06:24 »
Peugeot ma na 3 lata w cenie traffic.


Offline jocek

  • Newbie
  • Wiadomości: 11
Odp: TomTom Go 5200/6200 WiFi
« Odpowiedź #51 : Wrzesień 22, 2018, 14:28:09 »
Właśnie podobno naprawili problem z połączeniem GPRS w Polsce.

U mnie działa. Na razie stacjonarnie - w trasie nie sprawdzałem.
Ale bez problemu przełącza się na GPRS po wyjściu z zasięgu wifi.  :ok:


Offline raven-kt

  • Newbie
  • Wiadomości: 5
  • Sprzęt: Tomtom go7000 truck TMC, go5200, go6250
Odp: TomTom Go 5200/6200 WiFi
« Odpowiedź #52 : Wrzesień 22, 2018, 22:31:48 »
Potwierdzam Traffic w PL już działa  :ok:
Nawet pomoc toma pofatygowała się i wysłała mi email z tym info


Offline Slavekk

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 315
Odp: TomTom Go 5200/6200 WiFi
« Odpowiedź #53 : Luty 13, 2019, 14:28:19 »
Od kilku dni mam kłopoty z aktualizacją Go5200
- pokazuje się ikonka że jest coś do aktualizacji
- są dostępne aktualizacje fotoradarów i mapShare
- klikam aktualizuj, kólko się kręci...
- kończy się komunikatem, że aktualizacja nie powiodła się
- sprawdzam aktualizacje dostępne - mam komunikat, że urządzenie jest aktualne
- po tygodniu znowu się pokazują dostępne aktualizacje (dziś fotoradary)
- aktualizacja kończy się niepowodzeniem, ale "urządzenie jest aktualne"
WTF?


Offline Waszko

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1314
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi
Odp: TomTom Go 5200/6200 WiFi
« Odpowiedź #54 : Luty 13, 2019, 18:31:33 »
Od kilku dni mam kłopoty z aktualizacją Go5200
- pokazuje się ikonka że jest coś do aktualizacji
- są dostępne aktualizacje fotoradarów i mapShare
- klikam aktualizuj, kólko się kręci...
- kończy się komunikatem, że aktualizacja nie powiodła się
- sprawdzam aktualizacje dostępne - mam komunikat, że urządzenie jest aktualne
- po tygodniu znowu się pokazują dostępne aktualizacje (dziś fotoradary)
- aktualizacja kończy się niepowodzeniem, ale "urządzenie jest aktualne"
WTF?


U mnie po aktualizacji to samo. że nie powiodło się.
Później tradycyjny miękki reset jak po każdej aktualizacji i nie pokazuje więcej aktualizacji do pobrania.