Autor Wątek: [p910i]Inernet przez tel. jako modemie przez USB!!!  (Przeczytany 15770 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline decadus

  • Newbie
  • Wiadomości: 30
[p910i]Inernet przez tel. jako modemie przez USB!!!
« : Listopad 04, 2005, 12:09:08 »
Temat znany ale od dwoch dni walczylem jak zainstalowac poprawnie SE p910i na kompie jako modem, aby polaczyc sie z internetem. Nie znalazlem instrukcji krok po kroku az w koncu zrobilem to sam.

A wiec na poczatek wyinstalowalem caly shit, tj.:
-SE PC suite
-port com, tj. SEMC DSS Syncstation (w Device Menager)
-usb serial port tj. SEMC DSS-20 Syncstation
-oraz oczywiście kulawo zainstalowany (zgodnie z instrukcja od SE) MODEM SE P900

Nastepnie odlaczylem stacje dokujaca i RESTART
Ustawilem SE w preferencjach polaczenia przez kabel typ na modem.
Po zaladowaniu systemu podłaczylem stacje z telefonem z ustawieniem pozwoliłem zainstalowac sie:
-SEMC DSS-20 Syncstation (poszedł automatycznie)
-USB serial port (ze wskazaniem pliku .inf SemP900_NT.inf pod system win2k i xp)
##Serial port zostal u mnie zainstalowany na porcie com5##
Dopiero wtedy przystąpiłem do recznej instalacji Modemu jak w instrukcji tj.

Panel sterowania > modemy i faxy > dodaj > dodaj z listy > sony ericsson > modem SE serial port
##jak nie ma takiego to klikamy Z dysku i ładujemy mu plik

Następnie wybieramy port com, w tym oknie powinien sie pojawic port na ktorym jest zainstalowany SEMC DSS Syncstation, mozna to sprawdzic w device menager.
##U mnie to byl oczywiście com5##
Jesli nie bedzie tak owego to wszystko jeszcze raz do skutku
##zainstalowanie na innym porcie jest nanic##

Modem powinien sie pojawic w Device menager i powinno wszystko grac tzn. po wejsciu we wlasciwosci w diagnostyce komputer powinien sie swobodnie komunikowac z modemem.

Nastepnie trzeba by zaintalowac SE PC suite jak leci.

Po instalacji nalezy KONIECZNIE wyłączyc w Łącze połączeń telefonu ptaszka przy USB.

Pózniej juz jak w instrukcji uruchamiamy Kreator Dial-Up Networking i instalujemy połaczenie jak leci ztelefonu ja na dzień dzisiejszy kozystalem jeszcze z ustawień IDEA.

POWODZENIA :))



PDAclub.pl

[p910i]Inernet przez tel. jako modemie przez USB!!!
« : Listopad 04, 2005, 12:09:08 »
R E K L A M A:


Offline ural

  • Newbie
  • Wiadomości: 41
    • http://cube.gamephone.pl
[p910i]Inernet przez tel. jako modemie przez USB!!!
« Odpowiedź #1 : Styczeń 04, 2006, 02:14:18 »
Mam dodatkowe pytanie jeżeli chodzi o powyższe:

Jak wiemy Idea połączyła się z pomarańczką - jeszcze w sierpniu bezproblemowo się łączyłem z internetem poprzez mojego P800, obecnie nici - czy zmieniło się coś z tych ustawień?:

nr *99***1#

pkt apn www.idea.pl log: idea hasloP: idea

dns: 194.9.223.79
sec: 194.204.159.1

Telefon co prawda łączę z laptopem poprzez port na podczerwień, ale to chyba nie powinno mieć większego znaczenia. Bezproblemowo mi go wykrywa jako modem.


Offline bret

  • Ś.P. Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 1964
[p910i]Inernet przez tel. jako modemie przez USB!!!
« Odpowiedź #2 : Styczeń 04, 2006, 10:59:42 »
DNSy są te same, ale zmień login i hasło na "internet".


Offline decadus

  • Newbie
  • Wiadomości: 30
[p910i]Inernet przez tel. jako modemie przez USB!!!
« Odpowiedź #3 : Styczeń 10, 2006, 20:51:08 »
Jesli masz tel. w pomaranczce :) to zarejestruj sie na www.orange.pl. tam po zalogowaniu wybierasz swoj tel z listy a oni za darmo przesylaja Ci smsa konfiguracyjnego do czego tylko chcesz, wap, internet przez gprs, mms etc...

Bez nalotu bez klopotu ;)


neodom

  • Gość
[p910i]Inernet przez tel. jako modemie przez USB!!!
« Odpowiedź #4 : Czerwiec 20, 2006, 01:38:39 »
mozna prosciej . gdy juz mamy fona polaczonego przez stacje tak by instalowac sisy czy przesylac obrazki klikamy w ikone polaczenia ( w kompie na dolnym pasku taka lamana kreseczka ) prawym myszki i w properities ( wlasciwosci )  ODznaczamy ptaszek przy porcie . W fonie w ustawieniach tam gdzie irda , bt , cable klikamy cable i przelaczamy z pc connect na modem . to wszystko . jesli w kompie mamy opere nie wymaga ona ZADNYCH innych ustawien dla plus gsm . Tak mi to dzialala z simdata i p910i ze 3 miesiace zanim zalozylem net .


Offline ROŚ

  • Newbie
  • Wiadomości: 4
problem z polaczeniem
« Odpowiedź #5 : Czerwiec 21, 2006, 17:58:03 »
Witam, Wasze wskazowki byly bardzo pomocne, wszystko ladnie sie zainstalowalo ale niestety modem nie chce sie polaczyc do internetu. Konto internetowe zostalo zaimportowane z telefonu (p910i w Orange), nazwa uzytkownika:internet, haslo: internet, dnsy automatycznie. Gdy klikam "polacz" otwiera port ale wywala sie:
Trwa wybieranie numeru *99***2#
Bład 692: Wystapila awaria sprzetowa w modemie (lub innym urzadzeniu laczacym).

Nadmienie ze modem przechodzi kwerende (diagnostyke). Telefon laczy sie z internetem bez problemu.
Jaka moze byc przyczyna tego ze sie nie laczy ??


Offline bret

  • Ś.P. Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 1964
[p910i]Inernet przez tel. jako modemie przez USB!!!
« Odpowiedź #6 : Czerwiec 21, 2006, 20:32:33 »
A na którym miejscu listy punktów dostępowych w telefonie masz punkt dostępowy GPRS? Na pewno na 2 miejscu (ta "2" w wybieranym numerze)?


Offline ROŚ

  • Newbie
  • Wiadomości: 4
[p910i]Inernet przez tel. jako modemie przez USB!!!
« Odpowiedź #7 : Czerwiec 22, 2006, 17:25:48 »
Dokladnie tak, "Internet GPRS" bylo na drugiej pozycji i co dziwna sprawa, wczoraj nie dzialalo, a dzisiaj ruszylo !! :D  

Mam jednak jeszcze pytanko odnosnie predkosci dzialania, u mnie podlaczylo sie z predkoscia 9,6 Kb/s (nie do konca jestem pewien tej wartosci ale mnie wiecej cos takiego) czy jest mozliwosc przyspieszenia ?? Uzywam kabelka Blue Star DEC5 (tego tez nie jestem pewien na 100% :]) Jak to by dzialalo w przypadku podlaczenia na bluetootha, jeszcze wolniej ??


Offline bret

  • Ś.P. Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 1964
[p910i]Inernet przez tel. jako modemie przez USB!!!
« Odpowiedź #8 : Czerwiec 23, 2006, 15:07:56 »
Można spróbować zmienić w Windows szybkość pracy portu COM na którym działa modem P910i. W przypadku Bluetooth jest taka sama sytuacja, bo to raczej zależy od szybkości połączenia z PC. Zmienisz to w Panelu sterowania Windows we właściwościach modemu P910i. Sprawdziłbym też (i ewentualnie zmienił) podobne ustawienia w P910i.