PDAclub.pl

Windows Mobile (Classic, Professional, Standard), Windows Phone 6.x => Smartphone - ogólnie (WM Standard) => Wątek zaczęty przez: R.E.D. w Czerwiec 27, 2006, 18:38:04

Tytuł: Tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: R.E.D. w Czerwiec 27, 2006, 18:38:04
mam skromna nadzieje, ze temat zostanie przyklejony i rozwijany przez wszystkich uzytkownikow  :O~

do zmian w rejestrze potrzebny bedzie nam program regeditSTG (http://sonix.dk/files/smartphone/regeditSTG.zip) lub program smartione, ktorym mozemy przeprowadzac zmiany w rejestrze z poziomu pc`ta :proud: .

pamietajcie, ze rejestr wczytywany jest tylko podczas startu systemu, wiec aby zmiany byly widoczne nalezy zresetowac telefon :] .

zeby zobaczyc wartosci pisane zwykla czcionka nalezy kliknac przycisk values ;)

wylaczenie blokady aplikacji:
HKEY_LOCAL_MACHINE/Security/Policies/Policies/00001001 = 2
-> Nalezy zmienic wartosc 2 na 1 i zatwierdzic przyciskiem done

HKEY_LOCAL_MACHINE/Security/Policies/Policies/00001005 = 16
-> Nalezy zmienic wartosc  16 na 40 i zatwierdzic przyciskiem done

HKEY_LOCAL_MACHINE/Security/Policies/Policies/00001017 = 128
-> Nalezy zmienic wartosc  128 na 144 i zatwierdzic przyciskiem done

czasami tez potrzebna jest zmiana (w sofcie i-mate nie ma tej wartosci, wiec trzeba ja dodac - jest to dword)
HKEY_LOCAL_MACHINE/Security/Policies/Policies/0000101b = 0 na wartosc =1 i zatwierdzic przyciskiem done

wylaczenie ladowania przez kabel usb podczas gdy telefon jest wlaczony:
HKEY_LOCAL_MACHINE/Drivers/BuiltIn/usbfndrv/EnableUsbCharging = 1
-> Nalezy zmienic wartosc 1 na 0 i zatwierdzic przyciskiem done

pokazywanie ikony E zamiast G  kiedy znajdujemy sie w zasiegu EDGE:
HKEY_LOCAL_MACHINE/Drivers/BuiltIn/RIL/EnableDifferGprsEdgeIcon = 0
-> Nalezy zmienic wartosc 0 na 1 i zatwierdzic przyciskiem done

zmiana nazwy operatora:
HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/RIL/OperatorNames/

-klikamy na menu>new value>string
-w polu value name wpisujemy numer operatora (26001 - plus, 26002 - era, 26003 - orange)
-w polu value data wpisujemy swoja nazwe
-zatwierdzamy przyciskiem done  :))

ustawienia alarmu:
HKEY_CURRENT_USER/ControlPanel/Sounds/Clock/
-klikamy na menu>new value>string
-w polu value name wpisujemy Script
-w polu value data wpisujemy apr (bez wibry) lub av0pr (z wibra). jesli chcemy miec alarm z interwalem czasowym uzywamy opcji "w" oraz liczby sekund, po ktorych dzwiek zagra ponownie (np av0pw5r w rezultacie da nam alarm z wibra z przerwa 5 sekund zanim wlaczy sie ponownie)
Cytuj
a - rozpoczecie petli
r - powrot na poczatek petli
p - odtwarzanie dzwieku
v - wibracja
w - pauza w sekundach


-zatwierdzamy przyciskiem done  :))

zmiana nazwy wyswietlanej na komputerze z activesync`iem:
HKEY_LOCAL_MACHINE/Ident/Name = SPV_C600
-> Nalezy zmienic wartosc na wlasna  i zatwierdzic przyciskiem done

zmiana ilosci wolnej pamieci do wyslania mms-a:
HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/ArcSoft/ArcSoft MMS UA/Config/UI/ReservedSpace = 4132
-> Nalezy zmienic wartosc na 1024 np  ;)  (nie nalezy zmieniac wartosci na 0 poniewaz grozi to utrata mmsow)

na koniec chcialbym sie zapytac czy ktos probowal bawic sie z kluczem HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/HTC/EngineerMode/ bo jest tam ciag znakow, ktore powinny wlaczac tryb serwisowy (jesli dobrze rozumuje  :P  - niestety na ekranie glownym nie dziala  :mysli:
Tytuł: C600 - tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: jacek76 w Lipiec 14, 2006, 19:43:42
Dla tych , którym znudził się wygląd ikonek w menu start WM2005 i chcieli by mieć listę, tak jak było w WM2003.

Musimy odszukać klucz w rejestrze:

  HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Shell\StartMenu
Odszukać wpis czy tam klucz czy jak to tam nazwać:
 GridView i zamienić wartość tego tam z 1 na 0.
I oczywiście reset.
Tytuł: C600 - tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: P.I.T. w Sierpień 17, 2006, 23:04:04
Podtrzymywanie połączenia GPRS
HKEY_LOCAL_MACHINE\Comm\ConnMgr\Providers\{7C4B7A3 8-5FF7-4bc1-80F6-5DA7870BB1AA}\Connections\(GPRS connection name)\AlwaysOn

->Należy zmienić wartość z "0", na "1"  ;)
Tytuł: C600 - tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: R.E.D. w Wrzesień 13, 2006, 14:15:39
ustawienia dzwieku slabej baterii:
HKEY_CURRENT_USER/ControlPanel/Sounds/Lowbattery/Sound = BatteryLow1.mid
-> nalezy wartosc zmienic na sciezke do wlasnego dzwieku  :)

p.s. jesli nie chcemy miec dzwieku to powinno wystarczyc skasowanie ww klucza  :))

jesli wydaje wam sie, ze dzwiek brzmi troche dziwnie w twoim spv to mozesz troche to zmienic  :))
zmiana czestotliwosci podczas odtwarzania dzwiekow:
HKEY_CURRENT_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/HTC/SWHighPass/CutoffFrequency = 700
-> wartosc nalezy zmienic na nizsza (pamietajac przy tym o technicznych mozliwosciach wbudowanego glosniczka  :swirus: ) - zazwyczaj w granicach 350-400.

edit:
niestety nie pamietam czy w romie i-mate i orange tez byl banner operatora (tak jak jest w romie cingulara) podczas wpisywania pinu oraz podczas wykonywania telefonow, wiec zamieszcze w tym temacie:
kasowanie bannera operatora z ekranu pinu:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Shell\Rai\:MSBranding\BannerImage = \Windows\branding_brick.gif
-> nalezy skaowac caly klucz :MSBranding

kasowanie bannera operatora z ekranu wykonywania polaczen:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Shell\Rai\:MSCdial\BannerImage = \Windows\branding_brick.gif
-> nalezy skasowac ww wartosc  >:)

zmiana folderow, w ktorych zapisywane beda tymczasowe pliki z ie, ciasteczka oraz historia:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Folders\Cache = \Windows\Profiles\guest\Temporary Internet Files
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Folders\Cookies = \Windows\Profiles\guest\Cookies
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Folders\History = \Windows\Profiles\guest\History
-> wartosci nalezy zmienic na wlasne np "\Storage Card\Temp\\Temporary Internet Files"
Tytuł: C600 - tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: fezz w Październik 17, 2006, 21:50:17
Pod wpływem głupoty, bo inaczej nie da się tego nazwać, skasowałem cały wpis w kasowanie bannera operatora z ekranu wykonywania polaczen:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Shell\Rai\:MSCdial\BannerImage = \Windows\branding_brick.gif od momentu :MSCdial... . Po ręcznym wpisanu klucza jakoś nie chciało wrócić do poprawnego działania. Wie może ktoś jak to naprawić bez hardresetu ???
Tytuł: C600 - tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: bikekowal w Październik 17, 2006, 21:53:50
Możliwe że można skopiować klucz od innego użytkownika, ale nie wiem czy to działa, nie próbowałem.
Tytuł: C600 - tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: Dusiolek w Listopad 07, 2006, 07:24:37
Tweek zmniejszajacy paski przewijania (i tak nie sluza do przewijania tylko do orientacji jak "daleko" przegladamy)

HKLM\System\GWE">
cyVScr ="0"
cxVScr ="3"
cyHScr ="3"  
cxHScr ="0"
cyThMin="24"


zawsze to kilka pikseli wiecej na ekranie :)
A jak by sie komus zachcialo tapety w menu:
http://www.modaco.com/index.php?act=ST&f=169&t=231471
Tytuł: C600 - tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: rezzi w Grudzień 29, 2006, 21:06:09
Witam!

Mam problem bo nie mam w UI (do zmniejszenia potrzebnej pamięci do wysłania MMSa) ReservedSpace = 4132, mam:
Context
SendOption
SizeLimit
TryLimit
W katalogach w/w pod Values też nic o takiej nazwie.
Tytuł: C600 - tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: R.E.D. w Styczeń 03, 2007, 14:10:32
jezeli jakiejs wartosci podanej wyzej nie ma, to powinno wystarczyc jej dopisanie  :))
Tytuł: C600 - tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: wojkor w Luty 21, 2007, 23:09:39
niestety u mnie nie działa myk z dźwiekiem słabej baterii, brzęczy domyślny dźwiek, czyli ten, który jest ustawiony w menu ustawienia-dźwieki-wykrzyknik, może coś źle robię?
natomiast czas podświeltania wyświetlacza można zmienić dowolnie w sek
HKEY_CURRENT_USER/ControlPanel/Power
w menu min czas to 1min, więc wg powyższego można oszczędzić baterię ;)
Tytuł: Odp: C600 - tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: Wiktor_R w Marzec 30, 2007, 10:19:29
Chcę zmienić nazwę operatora. . .
Jaki jest kod dla sieci Play?
Tytuł: Odp: C600 - tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: Vinc w Kwiecień 05, 2007, 07:19:17
Play - 26006
Tytuł: Odp: C600 - tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: Krejzi w Kwiecień 20, 2007, 17:02:35
takie pytanie ... a propo zmiany jesli chodzi o podtrzymywanie GPRS .. jak to dokladnie dziala ... bo u mnie w c500 przykladowo zmienie to w rejestrze ... i czasem samo z siebie wyskakuje mi ta literka G przy zasiegu ... rozlacze .. i pozniej znowu sie samo pokaze ... mimo ze wcale sie nie laczylem do gprs  ( domyslam sie ze to ma dzialac tak ze uzywajac czegos po gprsie wychodzac z tego nei rozlacza nam.. )
Tytuł: Odp: C600 - tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: djbuh w Czerwiec 28, 2007, 14:44:34
Ja odkryłem ciekawą funkcję aparatu cyfrowego, mianowicie możliwość włączenia lampy błyskowej, mam SPV C600 z softem z i-mate SP5. Na początku pomyślałem, że i-mate SP5 ma wbudowaną lampę błyskową, znalazłem jego fotki, na tylnym panelu lusterko i aparat, nic po za tym, żadnej lampy. I tu pytanko, czy jest jakaś możliwość podłączenia jej do gniazda mini-USB? Ogólniej, czy są lampy błyskowe dla smartphonów podłączane pod mini-USB? Bo teraz, jeśli istnieją takie lampy, opcja włączenia flash'a mogłaby się pojawić automatycznie, czyli moje "odkrycie" na nic :P. Ale na wszelki wypadek opiszę.

HKEY_LOCAL_MACHINE -> Software -> HTC -> Camera -> Common -> FlashLight

Value data: zmieniamy 0 na 1. Wciskamy Done. Gotowe, teraz w okienku aparatu na dole w pasku ikon powinna się pojawić ikona błyskawicy.



Znalałem nowy trick, zmiana dźwięku spustu migawki, czyli przeszkadzający odgłos robienia zdjęcia.

HKEY_LOCAL_MACHINE -> Software -> HTC -> Camera -> Common -> SourceOfSnapSound

Value data: wpisujemy ścieżkę do pliku. Wciskamy Done. Gotowe.



Tytuł: Odp: C600 - tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: jafarek w Lipiec 04, 2007, 18:26:41
Witam

Mam ten sam problem co fezz. Skasowałem wpis i teraz gdy nacisnę zieloną słuchawkę lub zaczynam wybierać jakiś numer wyświetla mi sie komunikat, że nie może znaleźć :MSCdial lub jakiejś części...



Problem rozwiązałem...
w :MSCdial nie trzeba nic kasować.

Wpisy w tym kluczu mają być takie:

"0"="MSCdial"
"1"="cdial.exe"
"2"=dword:00000000
"3"=dword:00000000
"4"=hex:00,00,00,00,00,00,00,00
Tytuł: Odp: Re: C600 - tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: klasyk22 w Sierpień 15, 2007, 15:08:14
Witam
chcialbym zdjac blokade z C600. Niestety jest to niemozliwe ze wzgledu na brak dostepu do rejestru telefonu. jest to chyba jakas najnowsza wersja romu AKU 2 i regeditSTG nie chce sie w ogole odpalic, poniewaz jest blokada na oprogramowanie nie podpisane odpowiednimi certyfikatami.
za pomoca programu Smartione nawet da sie edytowac wartosci poszczegolnych pol rejestru, ale co z tego jak nie mozna pozniej tego zapisac (opcja 'OK' jest nieaktywna)
I sytuacja się zapętliła - przejrzałem wszystkie wpisy na temat zdjęcia blokady ale klapa
Czy ktos miał podobny problem?

witam
to wątek na który nie znalazłem odpowiedzi, prawdopodobnie mam ten sam problem, wyświetla mi komunikat iż regeditSTG jest nieprawidłową aplikacją i nie może zostać zainstalowana, prosze o informacje czy jest jakiś inny sposób na zdjęcie blokady i simloc
Tytuł: Odp: Re: C600 - tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: Slaw3k w Sierpień 31, 2007, 21:33:43
Witam
chcialbym zdjac blokade z C600. Niestety jest to niemozliwe ze wzgledu na brak dostepu do rejestru telefonu. jest to chyba jakas najnowsza wersja romu AKU 2 i regeditSTG nie chce sie w ogole odpalic, poniewaz jest blokada na oprogramowanie nie podpisane odpowiednimi certyfikatami.
za pomoca programu Smartione nawet da sie edytowac wartosci poszczegolnych pol rejestru, ale co z tego jak nie mozna pozniej tego zapisac (opcja 'OK' jest nieaktywna)
I sytuacja się zapętliła - przejrzałem wszystkie wpisy na temat zdjęcia blokady ale klapa
Czy ktos miał podobny problem?

witam
to wątek na który nie znalazłem odpowiedzi, prawdopodobnie mam ten sam problem, wyświetla mi komunikat iż regeditSTG jest nieprawidłową aplikacją i nie może zostać zainstalowana, prosze o informacje czy jest jakiś inny sposób na zdjęcie blokady i simloc

Nauczcie sie czytac... pisalem z 5 razy. Trzeba calkowicie zdjac blokade aplikacji. Robimy to poprzez francuska strone orange(inne sposoby nie usuwaja kompletnie blokady z AKU2). Dokladny link jest w innym watku(niestety nie pamietam go teraz) Pozniej juz standardowo sciagamy simlocka
Tytuł: Odp: C600 - tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: TJE w Październik 11, 2007, 15:33:41
Mam taki problem z C600. Podczas połączenia z internetem przez kabel USB telefon mi się wyłącza w różnych momentach. W XP w menadżerze urządzeń na wszystkich portach USB zarządzanie energią wyłączone, w ustawieniach telefonu również. Wygląda to tak że telefon jest naładowany i kontrolka świeci na zielono, ale po jakiś czasie telefon się wyłącza i kontrolka zapala się na pomarańczowo. Myślę że to jakieś ustawienie w rejestrze powinno pomóc tylko nie wiem jakie. Wyłączenie na stałe ładowania podczas połączenia z internetem raczej nie wchodzi w grę ponieważ na EDGE bateria wytrzymuje ok godziny więc musi się ładować.
Tytuł: Odp: C600 - tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: tadek125 w Listopad 01, 2007, 15:29:13
a ja mam takie pytanie
jak ustawic aby pliki odbierane przez bluetooth były zapisywane na karte pamięci a nie na pamięć telefonu

Tytuł: Odp: C600 - tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: m-bee w Listopad 09, 2007, 19:15:15
gdyby ktos znal odpowiedz na to pytanie byłby nie lada hakerem :E
wiesc niesie ze sie nie da bez odpowiedniego programu zarządzającego BT :evil:
Tytuł: Odp: C600 - tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: Shiryu w Listopad 13, 2007, 21:59:51
Na pewno denerwuje Was to, że funkcji niektórych klawiszy sprzętowych nie da się zmienić przez dodanie skrótu w katalogu \Windows. Spece z xda-dev znaleźli na to sposób ;):

Należy ustawić na "0" wartość w kluczu HKLM/Software/Microsoft/Shell/Keymaps/[numer klawisza], gdzie "numer klawisza odpowiednio to:
195 - Volume Down
196 - Power button
198 - End Button (czerwona słuchawka)
233 - Camera Button
234 - Comm Manager

Można też wstawić inną wartość, co zmieni przypisanie klawisza...:
1 = uruchom wybieranie głosowe (Voice Tag)
2 = uruchom Quickapp (lista szybkiego wyboru profilu. Nie wiem, jak to jest po polsku ;))
3 = blokada klawiszy
4 = szybka blokada klawiszy
5 = uruchom aparat foto (launch Camera)
0 = do nothing

Wartosci standardowe:
"196"=dword:2 - uruchamia "Quick access menu"
"198"=dword:3 - blokada klawiszy
"195"=dword:1 - uruchamia wybieranie głosowe
"233"=dword:5 - uruchamia aparat foto

Tytuł: Odp: C600 - tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: przemot w Styczeń 27, 2008, 13:28:11

zmiana czestotliwosci podczas odtwarzania dzwiekow:
HKEY_CURRENT_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/HTC/SWHighPass/CutoffFrequency = 700
-> wartosc nalezy zmienic na nizsza (pamietajac przy tym o technicznych mozliwosciach wbudowanego glosniczka  :swirus: ) - zazwyczaj w granicach 350-400.



czy ktos z uzytkownikow sprawdzal ten wpis? Cos daje ta zmiana czestotliwosci? Jest slyszalna roznica?
Tytuł: Odp: C600 - tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: Krzych2 w Luty 09, 2008, 23:58:34
mam skromna nadzieje, ze temat zostanie przyklejony i rozwijany przez wszystkich uzytkownikow  :O~

Mam pytanie czy to wszystko też można odnieść do O2 Xda IQ (Qtek 8310)?
Krzych2

Tytuł: Odp: C600 - tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: malys w Luty 10, 2008, 18:59:05
Tak, można.
Tytuł: Odp: C600 - tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: djbuh w Kwiecień 23, 2008, 22:19:13
Mam taki problem, u każdego to pewnie jest. Za każdym razem po włączeniu telefonu w menu pojawia mi się "Plus Mega" (mam sieć Plus GSM). Jest możliwość wyłączenia tego? Lubię mieć porządek w menu, a jak wrzuce to do jakiegoś folderu znowu się pojawi po ponownym włączeniu telefonu. Strasznie to irytujące ;/. Z góry dzięki.
Tytuł: Odp: C600 - tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: malys w Kwiecień 26, 2008, 11:18:04
Jeśli chodzi Tobie o usługi dodatkowe karty SIM to może spróbuj usunąć to z katalogu windows/ menu (albo podobnie) na telefonie.
Tytuł: Odp: C600 - tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: R.E.D. w Maj 03, 2008, 12:12:47
Jeśli chodzi Tobie o usługi dodatkowe karty SIM to może spróbuj usunąć to z katalogu windows/ menu (albo podobnie) na telefonie.


pisal przeca, ze jak usunie to znow po ponownym wlaczeniu sie pojawia - mialem dokladnie to samo i rowniez mnie to bardzo irytowalo  :wink:

obecnie mniej zwracam na to uwage i nie zauwazylem, ale chyba na windowsie 6,1 ikonka sie juz nie pojawia po resecie/wylaczeniu  :S
Tytuł: Odp: C600 - tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: m-bee w Maj 26, 2008, 16:48:35
Ja kiedyś wpadłem na taki pomysł gdy porządkowałem menu w moim c600:
Wszystkim plikom skrótów w "windows\menu start", które uznałem za zbędne zmieniłem właściwości na "UKRYTY"
I już, menu czyste bez zbędnych manipulacji.  :mrgreen:
Tytuł: Odp: C600 - tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: revanmj w Sierpień 29, 2008, 19:36:20
Podane modyfikacje działają tylko w systemie Windows Mobile 6.1

Wyłączenie wątkowania SMSów
Wartość HKCU\Software\Microsoft\Inbox\Settings\OEM\SMSInboxThreadingDisabled zmieniamy z 0 na 1 (Jeśli nie istnieje trzeba ją utworzyć).

Włączenie podpowiedzi w polu "Do:" przy pisaniu SMS
Wartość HKLM\System\Inbox\RecipientAutoComplete\MaxSuggestions zmieniamy z 0 na 4.
Tytuł: Odp: Tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: mothyl w Maj 31, 2010, 18:42:16
zmiana nazwy operatora:
HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/RIL/OperatorNames/

W rejestrze MIO A702 nie występuje folder "OperatorNames" - czy ktoś może pomóc jak w takim przypadku zmienić nazwę operatora.
Tytuł: Odp: Tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: Gienions w Czerwiec 30, 2010, 17:22:00
zmiana nazwy operatora:
HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/RIL/OperatorNames/

W rejestrze MIO A702 nie występuje folder "OperatorNames" - czy ktoś może pomóc jak w takim przypadku zmienić nazwę operatora.


Owszem nie ma takiej nazwy katalogu natomiast jest: OPERATORNAMES , a jak go nie ma to utwórz taki katalog i dopisz co trzeba.
Sprawdz: w karalogu RIL są dwa katalogi: APIInfo i ten o którym mowa.
Tytuł: Odp: Tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: pvolop w Luty 15, 2012, 15:29:07
witam
mam htc voxa na wm 6.1  i moje pytanie jest takie czy jest jakiś wpis do rejestru przyciemniający podświetlenie ekranu (i opcjonalnie klawiatury) bo chciałbym nieco oszczędzić na baterii ale nie ma takowej opcji w ustawieniach ...
Tytuł: Odp: Tuning rejestru
Wiadomość wysłana przez: jane715 w Marzec 08, 2016, 14:58:46
http://www.kasy-drukarki.pl/ (http://www.kasy-drukarki.pl/)