PDAclub.pl

Pozostałe platformy => Windows CE (bez PNA/PND) => SIMpad / T-Sinus Pad => Wątek zaczęty przez: Kajetan Krykwiński w Luty 18, 2008, 14:14:32

Tytuł: SmartCard w simpadzie - idzie jakoś wykorzystać?
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Luty 18, 2008, 14:14:32
Najbardziej interesowało by mnie "logowanie" się w systemie przez kartę, zamiast hasło. Powstało wogóle coś do obsługi tego portu?
Napisane: Luty 17, 2008, 22:37:51
Znalazłem coś - WR-Tools SmartCard:
http://www.wolfgang-rolke.de/wince/

Program ma niestety tylko niemiecką wersję. Ale jest tak banalny w obsłudze że nie ma z tym kłopotu. Wyświetla nam informacje o karcie SIM, książkę telefoniczną, itd. Of kors po podaniu pinu. Będę pisał do autora czy nie zrobił by czegoś do blokowania urządzenia  :P
Tytuł: Odp: SmartCard w simpadzie - idzie jakoś wykorzystać?
Wiadomość wysłana przez: jakubd w Luty 18, 2008, 23:01:02
Takie było założenie - jako karta do identyfikacji. W wielu laptopach ludzie mają czytniki i nawet o tym nie wiedzą (Zolty4 na PDAclub "odkrył" takowy na spotkaniu po kilku latach posiadania laptopa :)
Tytuł: Odp: SmartCard w simpadzie - idzie jakoś wykorzystać?
Wiadomość wysłana przez: andy_bez_wandy w Marzec 03, 2008, 22:20:11
Takie było założenie - jako karta do identyfikacji. W wielu laptopach ludzie mają czytniki i nawet o tym nie wiedzą (Zolty4 na PDAclub "odkrył" takowy na spotkaniu po kilku latach posiadania laptopa :)


ja tez mam cos takiego w swoim .. tylko na stronie FSC dotyczacej suportu mojego modelu nie znalazlem aplikacji do jego obslugi ... no chyba ze robi sie z poziomu tego co jest juz z marszu wbudowane w windows 2000 czy windows XP .... HP np. daje aplikacej dostepne na stronie i per model, Fujistu Siemens ... juz nie bardzo

czy i gdzie mam szukac takowej aplikacji do zarzadzania / obslugi takich kart ?

czy karta musi byc Siemensa czy tez moze byc i HP lub innych marek ?
Tytuł: Odp: SmartCard w simpadzie - idzie jakoś wykorzystać?
Wiadomość wysłana przez: xprimo w Kwiecień 15, 2008, 22:28:27
Więc zrobiłem sobie karte "matkę" wycięta ze  starej karty bankomatowej (zagramanicznej)
otwór wycięty aby zmiesciła sie karta SIM.

kożystając z programu co podał autor wątku. sprawdziłem kilka kart SIM

zczytuje ksiązkę informacje itp.
na niektórych trzeba podać PUK PIN albo nic nie podawać.

karty bankomatowe niektóre też działają - znaczy sie dało sie odczytać ciąg niemieckich znaczków :) (raiffeisenbank - maestro)


przetestowałem 10 kart
Tytuł: Odp: SmartCard w simpadzie - idzie jakoś wykorzystać?
Wiadomość wysłana przez: xprimo w Kwiecień 16, 2008, 22:37:29
Więc troszkę mnie te kart SmartCard wciągnęły.

moja pierwsza karta matka była zrobiona z dużej karty z wyciętym otworem na kartę SIM (małą) i podklejona od dołu taśmą do oklejania paczek (szara)
Przez co musiałem wyjmować kartę odklejać wklejać nową.

Postanowiłem to zmienić :)

Użyłem starej znalezionej kiedyś w Hiszpanii karty jakiegoś Niemca :D
Zacząłem ją rozbrajać.
musiałem sie dobrać do styków karty ale od tyłu czyli od strony chipa.
Wyciąłem taki mały prostokącik i oczom ukazałl sie chip.
jest on zalany jakąś żywicą dość twardą trudno ją usunąć nie uszkadzając karty mi sie popsuły w ten sposób 3 inne :D
Ale udało się. i chipa już nie było a oczom ukazało sie 6 małych pinów (punktów lutowniczych o średnicy czubka szpilki)
A że moja lutownica to sprzęt rosyjski który ma 18 lat to na pewno mi sie uda :D

Druciki jakie użyłem aby tam przylutować to z linki (kabelek zasilający od płytę główną) zdjęta izolacja i poszczególne włoski :D

Jako siedlisko do kart SIM użyłem saneczek z telefonu Siemens C25 tylko to mi po nim pozostało (wiedziałem że kiedyś je wykorzystam)
Trochę to podpiłowałem poucinałem, umieściłem na kawałku innej karty i poxipolem przykleiłem do tej głównej karty "matki"

Lutowanie. przylutowałem poszczególne druciki do tych punktów.
Nastepnie kierowałem je do saneczek SIMkarty.
aby sie jakoś trzymały naciągałem je i nagrzewałem lutownicą co 1cm w ten sposób wtapiały sie w plastikową kartę.
Po przylutowaniu wszystkiego poszło trochę poxipolu na zaszpachlowanie dziurki po chipie i przy karcie.
Na to nakleiłem taśmę.

Po odczekaniu 15 minut przystąpiłem do testów:)
Działa bezproblemowo i czyta  dane kart SIM. :)

Oto efekt końcowy:
(http://img378.imageshack.us/img378/2183/pict1148ur6.jpg)
(http://img378.imageshack.us/img378/8448/pict1150td4.jpg)
(http://img378.imageshack.us/img378/7238/pict1154na7.jpg)
(http://img378.imageshack.us/img378/1871/pict1155pl1.jpg)
(http://img378.imageshack.us/img378/7359/pict1156gx6.jpg)
(http://img378.imageshack.us/img378/1927/pict1157ti8.jpg)