Autor Wątek: Simpad - programowanie  (Przeczytany 7636 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xprimo

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 478
  • Sprzęt: LG G (E975)
Simpad - programowanie
« : Kwiecień 29, 2008, 22:14:25 »
Chce zacząć pisać programy na simpada. oczywiście na Desktopie
System to WinCE .net 4.x

Języki programowania Delphi(swego czasu byłem b.dobry) i Visual Basic(to jeszcze pamiętam)

Pytanie Co potrzebuje zainstalować?
skąd ściągnąć (triale z microsoftu 90 dniowe)
i co powinienem zainstalować na simpadzie aby to działało.



[Update]
Microsoft Visual Studio 2008 Trial 90-cio dniowy (3,3 GB)
http://download.microsoft.com/download/8/1/d/81d3f35e-fa03-485b-953b-ff952e402520/VS2008ProEdition90dayTrialENUX1435622.iso

CF framework dla systemu 4.2 ze strony www.mullenger.com
http://www.mullengers.com/filearea/NETCFv35.wce.armv4.cab (8MB)
tylko ten zadziałał mimo iż wyskakuje wiadomość ze nie dlatego systemu.

Nareszcie wszystko działa :)

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2008, 14:04:20 wysłana przez xprimo »

PDAclub.pl

Simpad - programowanie
« : Kwiecień 29, 2008, 22:14:25 »
R E K L A M A:


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: Simpad - programowanie
« Odpowiedź #1 : Kwiecień 30, 2008, 14:30:53 »
O boże... .net.... Nie prościej c++ i ms eVC4?  :ohreally:


Offline xprimo

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 478
  • Sprzęt: LG G (E975)
Odp: Simpad - programowanie
« Odpowiedź #2 : Kwiecień 30, 2008, 17:04:27 »
zależy dla kogo w C nigdy nic nie napisałem nawet na studiach nie uczyli. (był tylko Pascal i VB)

Mam tylko pytanie jak odwoływać się do sprżetu?
Windosowe API? czy do poszczeg. bibliotek?


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: Simpad - programowanie
« Odpowiedź #3 : Kwiecień 30, 2008, 17:07:55 »
to może zapytaj się o to w WinCE/PPC Dev  :ohreally: ja tam aż tak daleko z programowaniem nie zaszedłem  :P


Offline xprimo

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 478
  • Sprzęt: LG G (E975)
Odp: Simpad - programowanie
« Odpowiedź #4 : Maj 01, 2008, 22:04:42 »
Sprawdziłem te środowisko VB.net jest trochę ubogie - jeżeli chodzi o wbudowane komponenty.
Obrazki i pola tekstowe nie mają przeźroczystości.
Nie ma Socketów do Netu.
Trzeba będzie wszystko od podstaw pisać i odwołując sie do bibliotek systemowych.

szukam info na temat tych bibliotek może ktoś coś z was wie więcej.
Głównie odwołania do sprzętu.
(pomijając RS'a bo to jest zaimplementowane)


Offline xprimo

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 478
  • Sprzęt: LG G (E975)
Odp: Simpad - programowanie
« Odpowiedź #5 : Maj 02, 2008, 16:23:34 »
na stronach microsoftu jest napisane ze programy napisane:

Will applications created using eMbedded Visual Basic 3.0 run on Windows CE .NET?
No. Applications created using Microsoft eMbedded Visual Basic® 3.0 will not run on Windows CE .NET. Developers who want to write new applications using Visual Basic will be able to use Visual Studio .NET with Visual Basic .NET.

więc tylko VS .net ??

« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2008, 03:20:03 wysłana przez xprimo »

Offline xprimo

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 478
  • Sprzęt: LG G (E975)
Odp: Simpad - programowanie
« Odpowiedź #6 : Maj 16, 2008, 03:19:35 »
coś mnie dziś po prostu strzeliło z wqr... ten  dot.net to kaplica możliwości są bardzo ale to bardzo ograniczone.
aplikacje uruchamiają sie długo.
juz nie chodzi mi o same komponenty - ich ustawienia i zdarzenia. ale ogólnie o wszystko. mam juz dosyć.

czy eVB jest dużo lepszy od VB.net ?? czy może to to samo - o C zapomnijmy bo nigdy nie próbowałem.
w .net nawet nie ma zdarzenia Form1_click, image1_OnMouseMove itd. nawet labele nie są transparentne.
jak ja tęsknie za Delphi :(.

« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2008, 03:22:50 wysłana przez xprimo »

Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: Simpad - programowanie
« Odpowiedź #7 : Maj 16, 2008, 07:32:11 »
No to co wymieniasz to uroki .net, dlatego tak wyklinam zawsze i wszędzie tą technologię


Offline xprimo

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 478
  • Sprzęt: LG G (E975)
Odp: Simpad - programowanie
« Odpowiedź #8 : Maj 16, 2008, 10:56:39 »
no dobra to co proponujesz? :)


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: Simpad - programowanie
« Odpowiedź #9 : Maj 16, 2008, 13:29:19 »
c++ :P


Offline xprimo

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 478
  • Sprzęt: LG G (E975)
Odp: Simpad - programowanie
« Odpowiedź #10 : Maj 16, 2008, 22:16:34 »
ale czy nie mówiłem bez "C" itp. ? czym dokładnie jest eVB? czy to jest normalny VB czy coś trzeba innego zainstalować jeszcze?
serio zaczyna mnie to irytować tak jak w delphi siedziałem kilka ładnych lat i szło mi całkiem nieźle potrafiłem zrobić wszystko "dosłownie" to zVB nie dużo pamiętam ale zawsze coś do C nie wiedzieć czemu nigdy nie miałem przekonania a nawet obawy :D.
to che teraz zacząć w eVB co potrzebuje? oczywiście triale z M$ :)


Offline Garbert

  • Newbie
  • Wiadomości: 25
  • Sprzęt: Toshiba G900, Simpad SLC
Odp: Simpad - programowanie
« Odpowiedź #11 : Maj 25, 2008, 12:34:09 »
Ja bym poradził Ci jednak przesiadkę na C++, no chyba że wolisz poczekać na kompilator języka D...

Gdybyś potrzebował Simpadowego SDK, to daj znać, mam je w swoich zasobach.


Offline xprimo

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 478
  • Sprzęt: LG G (E975)
Odp: Simpad - programowanie
« Odpowiedź #12 : Maj 25, 2008, 13:02:26 »
na C nawet nie mam ochoty w tej chwili - ostatecznie VB.
czy te SDK to można w VB użyć czy to tylko do C?

więc jeżeli chodzi o VB to w czym? dokładnie jaka wersja?
i czy musiał bym wtedy zainstalowac jakąś poprawke do VB na pocketa?

a SDK z chęcią sprawdze
jak coś jeszcze masz to zapodaj :)
dzięki

i może macie opis API do wince.

« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2008, 13:09:10 wysłana przez xprimo »

Offline Garbert

  • Newbie
  • Wiadomości: 25
  • Sprzęt: Toshiba G900, Simpad SLC
Odp: Simpad - programowanie
« Odpowiedź #13 : Maj 25, 2008, 13:31:38 »
Bardzo proszę, Siemens Schweiz AG simpad300 SDK 04.04.2001 VB: http://profik.pl/pliki/simpad/sdk/sdksimpad300vb.zip 1,8 MB

Programik w jaki musisz się zaopatrzyć do obsługi powyższego, według informacji Siemensa... eMbedded Visual Tools 3.0.



Offline xprimo

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 478
  • Sprzęt: LG G (E975)
Odp: Simpad - programowanie
« Odpowiedź #14 : Maj 25, 2008, 13:41:34 »
ok wielkie dzięki jak wróce w pon do siebie to od razu wszystko sprawdze :)


Offline xprimo

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 478
  • Sprzęt: LG G (E975)
Odp: Simpad - programowanie
« Odpowiedź #15 : Maj 30, 2008, 00:32:20 »
to mam API do WinCE 3.0
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms925466.aspx
jak by ktoś też chciał. :)

Garbert  te SDK do simpada - instaluje sie dobrze w eVB :) ale jeszcze nie próbowałem pisać.
Za to mam inny problem jak tu sie robi aplikacje .exe ? w eVC jest opcja - build ale w eVB nie moge znaleść?
uruchamia sie na emulatorze i działa.
Ale gdzie jest exe??

« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2008, 14:37:28 wysłana przez xprimo »

Offline xprimo

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 478
  • Sprzęt: LG G (E975)
Odp: Simpad - programowanie
« Odpowiedź #16 : Czerwiec 01, 2008, 14:15:23 »
eVB to tak naprawdę Visual Basic, tworzący specjalny p-kod, który następnie jest interpretowany przez moduł runtime na Windows CE (dzięki temu aplikacje są bardzo małe).
czyli dupa jasiu. trzeba jeszcze zainstalować RT VB który zajmuje jakieś 2-3 mega. ale bez tego nie zadziała. czyli nie .exe :(
następne narzędzie w odstawke.


Offline Garbert

  • Newbie
  • Wiadomości: 25
  • Sprzęt: Toshiba G900, Simpad SLC
Odp: Simpad - programowanie
« Odpowiedź #17 : Czerwiec 01, 2008, 20:20:03 »
Chcesz Runtime VB do CE .NET?


Offline Poklik

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
Odp: Simpad - programowanie
« Odpowiedź #18 : Czerwiec 01, 2008, 20:36:36 »
eVB to tak naprawdę Visual Basic, tworzący specjalny p-kod, który następnie jest interpretowany przez moduł runtime na Windows CE (dzięki temu aplikacje są bardzo małe).
czyli dupa jasiu. trzeba jeszcze zainstalować RT VB który zajmuje jakieś 2-3 mega. ale bez tego nie zadziała. czyli nie .exe :(
następne narzędzie w odstawke.

Na VB się za bardzo nie znam, jednak odkąd pamiętam na WinCE/WM zawsze trzeba było instalować  ciężkie runtime, aby uruchamiać porogramy VB. Więc chyba o VB musisz zapomnieć, jeżeli chcesz tworzyć małe aplikacje bez runtime libów.
Chyba, że zainteresujesz się jeszcze Lazarusem dla CE, jednak nie wiem jak to jest z nim w praktyce.

PS. NTF, jest taki dział jak WinCE/PPC programowanie.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2008, 20:40:56 wysłana przez Poklik »

Offline xprimo

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 478
  • Sprzęt: LG G (E975)
Odp: Simpad - programowanie
« Odpowiedź #19 : Czerwiec 01, 2008, 23:37:09 »
Garbert  dzięki ale mam RT ten eVB to kolejna katastrofa