PDAclub.pl

Pozostałe platformy => Windows CE (bez PNA/PND) => SIMpad / T-Sinus Pad => Wątek zaczęty przez: actom w Czerwiec 21, 2005, 22:53:19

Tytuł: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: actom w Czerwiec 21, 2005, 22:53:19
Jeżeli komuś się to przyda to zrobiłem i przetestowałem przejściówkę SIMPAD RS-> RS232 umozliwiająca użycie zwykłego pctowego kabelka do podłączenia telefonu komórkowego jako modemu gprs.
SIMPAD RS   WTYCZKA DB9 męska
1 -> 5
2 -> 3
3 -> 2
4 -> 1
5 -> 7
6 -> 6
7 -> 8
8 -> 6

Aha do ustalenia prędkości w niektórych modelach telefonów (np. SE T230) trzeba wydac komendę at+ipr=xxxx, gdzie xxxx to prędkośc połączenia np 57600. O dziwo simpad nie wysyła takiej komendy inicjującej, mimo ustawienia prędkości w konfiguracji, a wtedy połączenie możliwe jest tylko z domyślną prędkością danego aparatu np. 9600
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: kuba1961 w Kwiecień 18, 2008, 15:26:27
Czy wszystkie przewody muszą być podpięte ? 
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Kwiecień 18, 2008, 16:05:27
No raczej tak... pomijając iż wątek sprzed 3 lat  :ohreally:
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: kuba1961 w Kwiecień 18, 2008, 16:10:57
Trudno zdobyć kabel 8-żył i upchnąć go w simpadzie  Myślałem ze TD, RD i masa wystarczy. Szkoda.  Co do 3 lat to simpad wiecznie młody  :D
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: xprimo w Kwiecień 18, 2008, 16:19:07
chyba tak bo sam go mam od 4 dni :)  :mrgreen:
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: kuba1961 w Kwiecień 18, 2008, 16:27:05
Choć  warto zrobić taki kabel. Wtedy będzie normalne gniazdo Com jak w PC. No prawie. A wszystkie kable dostępne  są od telefonów siemensa i maja wewnątrz układzik scalony. Zostaje zakup zestawu słuchawkowego i przeróbka.  :-|
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Kwiecień 18, 2008, 16:29:46
Co, co, co? To jest kabel do COM1 (tego wyprowadzonego), i nie będzie on działał jako zwykły COM - poszukaj sobie o kablu COM NullModem - tak będziesz musiał skrosować. Po odwróceniu krosowania NullModem na kablu com simpad-pc podpiąłem mysz ;]
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: kuba1961 w Kwiecień 18, 2008, 16:41:34
Źle mnie zrozumialeś. Mam nadzieje że opis kabla zamieszczonego powoduje że po wetknięciu go do simpada,  z drugiej strony mam typowe gniazdo Com z PC. Męskie 9 pin. 
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: xprimo w Kwiecień 18, 2008, 17:23:19
OT do Kajeta A ta myszka dobrze działała? potrzebny jakiś sterownik? - i tak pewnie nie używasz na co dzień :)
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Kwiecień 18, 2008, 18:06:02
Ta przejściówka pasuje tylko do telefonu. Schemat przejściówki kabel synchro - RS232 jest taki:

(http://img373.imageshack.us/img373/4985/adapterou2.gif)

A co do myszy to tu jest driver:
http://www.damnsoft.org/cgi-bin/ghostgui.cgi?nographics=;app=projects;section=mouser
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: kuba1961 w Kwiecień 18, 2008, 23:32:55
Nie bardzo rozumiem.
Ja proponuje kabel z jednej strony zakończony wtykiem do simpada a z drugiej strony DB9 meski z wyprowadzeniami jak typowy port com w PC a do tego kabel do podlączenia z telefonem, z jednej strony damski DB9 a z drugiej wtyk do telefonu.  A gdzie i po co proponowana przez ciebie przejściówka ? Wszak jak podłączasz dowolny telefon do PC to używasz jednego przewodu bez przejściówki.
 
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Kwiecień 19, 2008, 11:02:00
hmm... widzę że się nie rozumiemy. Jak masz kabelek COM od SIMPADA (nie od telefonów siemensa! mają różny pinout) to robisz taką przejsciówkę (na obrazku źle podpisane, z obu stron wtyczka męska) i wtykasz to w kabel simpada, masz normalny port COM. Jakbyś chciał to wbudować w kabel z wtykiem siemensa to tu masz schemat kabelka Simpad - PC:
http://simpad.silentservices.de/simpad-seriell.jpg

poprostu od strony złącza RS232 zamieniasz piny jak na obrazku w moim poprzednim poście, no i lutujesz oczywiście to do złącza męskiego  :ohreally:
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: kuba1961 w Kwiecień 19, 2008, 21:02:01
Tak teraz rozumiem.  Ja nie mam orginalnego kable od Simpada.
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Kwiecień 19, 2008, 21:24:40
Nie rozumiemy się. Robisz taki kabel (to wyjdzie po skrosowaniu tak jak mówiłem):

(http://img222.imageshack.us/img222/3226/simpadseriellkz8.gif)

Z lewej strony jest wtyczka wkładana w gniazdo simpada, z drugiej masz normalny port COM jak w pececie.

A dlaczego krosowanie? Kabel Simpad-PC to kabel krosowany (typu Null Modem) - każdy kabel COM do łączenia komputerów musi mieć zamienione (krosowane) sygnały odbioru i nadawania  -
chyba logiczne - inaczej dajmy na to pin 1 - nadawanie szedł by do pinu 1 - nadawanie, pin 2 - odbieranie szedł by do pinu 2 - odbieranie. Chyba łapiesz? Kable do modemów mają to samo, stąd zresztą wzięła się nazwa -
trzeba je jeszcze raz skrosować (krosowanie + krosowanie = zdekrosowanie) aby otrzymać zwykły port COM

I tak jest na 100% bo mam zbudowaną przejściówkę wtykaną w kabel RS232-PC simpada, który robi normalnego coma.
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: kuba1961 w Kwiecień 19, 2008, 21:44:03
Całe nieporozumienie wynika z braku mojej wiedzy o oryginalnym kablu Simpada.  Nie wiedziałem że służył do połączenia z PC. 
Właśnie takie coś  potrzebuje.
 Dzieki    :D
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: kuba1961 w Kwiecień 24, 2008, 11:36:43
No niestety gdzieś jest babol. Jeżeli jeżeli prześcówka której schemat podałeś na początku, robi z oryginalnego kabla siemensa kabel z gniazdem com jak w PC to gzies zaginąl pin 1 . Czy pin 6 wystarczy ?
  A w górnej rozpisce pinów brakuje pin 4 a dwa razy jest pin 6. Coś też jest nie tak.
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Kwiecień 24, 2008, 15:30:35
Bo w przejściówce Kabel synchro -> RS232 w ogóle piny 1 i 9 nie są podłączone.

W której rozpisce są te piny pokręcone?
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: kuba1961 w Kwiecień 24, 2008, 18:38:14
W pierwszym twoim poscie pin 4 - brak podlaczenia od strony DB9 meskiej.
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Kwiecień 24, 2008, 20:10:16
Yyy.. w tym:
([url]http://img373.imageshack.us/img373/4985/adapterou2.gif[/url])



???
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: kuba1961 w Kwiecień 24, 2008, 21:13:58
Nie w pierwszym - na samej górze.
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Kwiecień 24, 2008, 21:21:09
No fakt że tam jest coś nie tak, choć może być celowo...
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: kuba1961 w Kwiecień 24, 2008, 21:23:39
ale 4 pin raczej potrzebny
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Kwiecień 24, 2008, 21:25:05
Nie wiem, ja używam mojej wersji przejściówki i ona na 100% działa  :wink:
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: kuba1961 w Kwiecień 24, 2008, 21:41:11
Ten duży schemat (czarny) ma obok pinu 4 napisane zwora - co to znaczy ?
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Kwiecień 24, 2008, 21:48:02
mój błąd - miało być zwarte, ale do pinu 6...
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: kuba1961 w Kwiecień 24, 2008, 21:53:41
Tak to chyba się zgadza.  Jutro sprawdzę. Podłączałeś kiedyś jakiś telefon siemensa do simpada ?
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Kwiecień 24, 2008, 21:56:21
Nie - tylko mysz...
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: xprimo w Maj 26, 2008, 18:53:49
heh jutro bede robił kabelek Simpad - PC :)
szukałem szukałem i szukałem odwiedziłem chyba z 7 serwisów z telefonami kom. i co i nikt nie miał wtyczki do simensa.
I dziś ot tak w Płocku na osiedlu Międzytorze przechodziłem koło serwisu a mówię wstąpie i co?
kolo ot tak chwycił za nożyczki uciął wtyczkę z zestawu słuchawkowego i mówi "trzymaj" - nawet grosza nie chciał.
Podziękowałem i z uśmiechem poszedłem do domu :)
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Maj 26, 2008, 23:32:14
nie ciesz sie za wczesnie... zestawy sluchawkowe naogol maja tylko 3 piny umieszczone fizycznie we wtyczce :P
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: xprimo w Maj 26, 2008, 23:38:02
są wszystkie :P tylko lutowanie pozostało no chyba ze jakieś elementy są jeszcze potrzebne o których nie wiem?
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Maj 26, 2008, 23:39:55
tylko siemensowska wtyczka wtyk db9 zenski i kabel
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: xprimo w Maj 27, 2008, 17:44:16
Dobra to jakie jest polaczenie simpad do PC - kabel synchronizacyjny
bo na open simpadzie i te co sa tu to zupełnie co innego.
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Maj 27, 2008, 17:46:17
Ja robiłem swój wg. tego:
http://simpad.silentservices.de/simpad-seriell.jpg
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: xprimo w Maj 27, 2008, 18:47:33
SIMPAD   PC
1 - 5
2 - 2
3 - 3
4 - 2
5 - 8
6 - 4
7 - 7
8 - ????? znowu z 4 ?
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Maj 27, 2008, 18:49:09
Tak, dw piny są do czwórki podłączone
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: xprimo w Maj 27, 2008, 19:01:40
dobra active syn wykrył połączenie i niby działa ale ie  sie nie łączy :( a zmieniłem ustawienia na 115k com i w ie i w połaczeniech z kompem
to co jest nie tak ?
Tytuł: Odp: Simpad -> COM1 -> telefon komórkowy
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Maj 27, 2008, 20:35:50
Hmm sprawdź jeszcze raz kabel, zrób softreset, zmień port COM..?