PDAclub.pl

Pozostałe platformy => Windows CE (bez PNA/PND) => SIMpad / T-Sinus Pad => Wątek zaczęty przez: Kajetan Krykwiński w Kwiecień 21, 2008, 23:27:55

Tytuł: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Kwiecień 21, 2008, 23:27:55
Projekt anulowany...
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: kuba1961 w Kwiecień 22, 2008, 08:15:09
No jak ci sie uda poprawić jakosć matrycy to ceny simpadów podskoczą  :O~
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: prozac0 w Kwiecień 22, 2008, 09:01:49
rety,Kitor,ja Cie szczerze podziwiam za to co robisz,i za wiedze ktora posiadasz,ale powiedz mi, czy w dziecinstwie nie miales normalnych zabawek,tylko wiazke kabli i miernik ? ja sie wychowalem na klockach lego :P :D
[ nie chcialem Cie bron Boze obrazic :)]
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Kwiecień 22, 2008, 12:39:29
W dzieciństwie nie miałem komputera, miałem klocki lego i samochody. Potem dostałem kompa, później Newtona OMP i tak się zaczęło ;P

A teraz datasheety, miernik, lutownica, Embedded Visual C++ i jedziemy  :wink:
Napisane: Kwiecień 22, 2008, 11:01:44
Dobra panowie - cały projekt zależy tylko od tego czy ktoś podaruje mi uszkodzoną mobo od simpada. Muszę zerwać (odlutować?  :wink: ) MQ-200 i spojrzeć gdzie jest keypin i gdzie idzie HSYNC - VSYNC JEŚLI układ jest ustawiony zgodnie z logiką, przechodzi na drugą stronę.
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: halif w Kwiecień 22, 2008, 13:19:01
A może lepiej by dodać VGA out prosto z MQ-200. Ew, dodać jakąś optoizolację aby przewód sygnałowy nie popalił mobo i "powinno" śmigać. Tylko pewnie bez drivera w systemie sie nie obejdzie. Nie wiem jak został napisany driver MQ-200 w tych obrazach. Być może sprawdza impedancje na pinoutach i załącza funkcję (ale raczej wątpię). Sam kontroler ma on możliwość obsługi dwóch ekranów na raz... Przynajmniej tak wynika z datasheetów.
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: xprimo w Kwiecień 22, 2008, 13:30:41
Też o tym myślałem przejrzałem DataSheeta od MQ200 jest 5 sygnałków i dziś mam iść do kumpla do serwisu sprawdzić oscyloskopem czy coś tam sie generuje ale faktycznie - trzeba znaleść padniętą płyte i odlutować grafike bo nie wiadomo gdzie te nóżki są. :( (w moim monitorze mam dodatkowo 5 wejść na BNC)
Dla poprawy obrazu pewnie jakiś wzmacniacz trzeba będzie podłączyć.
Tylko teraz pyt? czy aby obraz jest puszczony na te 2 kanały czy jakiś driver musi to odblokować i włączyć tak jak w PC?
a jak jest w jordanie - bo ona chyba ma wyjście na dodatkowy monitor?
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Kwiecień 22, 2008, 13:35:46
Jornada nie ma wyjścia na monitor. Nec ma, ale tam jest układ graficzny epsona i jest to załączane z poziomu softu. A tutaj tak jak mówię, sterownik ma obsługę.

Ale teraz ta cholerna synchronizacja dla LCD...


Te piny są potrzebne:

(http://img227.imageshack.us/img227/5926/beztytuuks1.gif)


No chyba że zrzucamy się na
http://allegro.pl/item351051103_siemens_gigaset_cl4_touch_simpad_niekompletny_.html

może by sprzedał jakoś taniej samą mobo ;)
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: xprimo w Kwiecień 22, 2008, 14:17:50
ale to co podałeś to do LCD do Monitora CRT jest
AR - C6
AG - B6
AB - A7
VSYNC - A1
HSYNC - B1

Następnie jeżeli będa sygnałki to tylko zrobić Vcomposite i mamy TV-outa
(chyba lepsze niż dodatkowy monitor ?)
no albo to i to :)

a układów poszukam na jakiejś starej karcie z tfałtem
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Kwiecień 22, 2008, 14:37:02
Tak, wiem że od LCD. Bo je potrzebuję przecież do matrycy (nie są wyprowadzone na złączkę od LCD)
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: xprimo w Kwiecień 22, 2008, 15:10:39
Ale zastanawiam sie po co chcesz podłączyć inną matryce (większą) musiał byś też wtedy mieć odpowiedni touchscreen.
Nie lepiej zająć się albo wyjściem na CRT albo TV-outem ?

chyba ze to sztuka dla sztuki :)
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Kwiecień 22, 2008, 15:18:34
Po to żeby zamiast większej podłączyć taką samą ale np. widoczną w słońcu?  :grin: (a ten i tak będzie przerobiony na linuxowego "laptopa"  :P

No i niestety. Pin 26 - w wolnym tłumaczeniu na polski "zespolony sygnał synchronizacji". Gdzieś na MoBo musi być "zespolony" - MQ generuje oddzielne...
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: xprimo w Kwiecień 22, 2008, 16:02:54
Poczytałem o trybach tego MQ200 i jest dość ciekawie
tam SA 2 kontrolery grafiki. i możliwości są jak na zwykłym PC
można:

- jeden kontroler 1 obraz  LCD lub CRT
- jeden kontroler 2 obrazy LCD i CRT
- dwa kontrolery 2 obrazy - i tu kilka możliwości.

niby opisane w jakie rejestry co wpisać ale tego jest w ch.. i nie do ogarnięcia na ten moment.
Wszystko ma być przełączane w sterownikach. Więc i tak jak by sie podłączyło kabelki to tych złączy to obrazu nie będzie bo musimy to włączyć w sterowniku.
Bo nie sądzę aby to było standardowo włączone bo wtedy oczywiście więcej energii pobiera.

a tu odp sygnaliki
(http://img88.imageshack.us/img88/9330/mq200tvoutmj1.th.jpg) (http://img88.imageshack.us/my.php?image=mq200tvoutmj1.jpg)
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Kwiecień 22, 2008, 17:01:37
Ej w rejestrze systemu w HKLM/Drivers/Display/MQ200 da się wszystko zrobić :D Właśnie jadę na 640x480x8. A podobno w CE nie da się rozdzielczości zmieniać  :mrgreen:

Ale teraz przestawiam na 1024x768x16. Jak to ruszy, to muszę dorwać taką, 8.4" matrycę ;P

[edit] ruszył w 1024x768x16 (uciety obraz do 800x600), teraz szukam matrycy do testów ;D
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: xprimo w Kwiecień 22, 2008, 22:00:52
Zapodawaj co wiesz bede testował i sam szukał a co do Hosta USBto by  było zayeb...
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Kwiecień 22, 2008, 22:04:13
wiem tyle że muszę dojść jak ten sygnał jest zespalany. A teraz ciekawostka - są matryce 8.4" 1024x768  :D ale z sterowaniem LVDS a my potrzebujemy RGB :S Kwesta sterownika to ~10 kluczy w rejestrze  :D
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: Konrad Radwan w Kwiecień 22, 2008, 22:06:28
Rozumiem że to tylko bajer, przecież 1024x768 w praktyce w Simpadzie się nie przyda.  :P
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Kwiecień 25, 2008, 21:14:04
A więc takie info co do drivera - znalazłem bardzo podobne do simpada urządzenie, też SA1110 i MQ200 i CE .net 4.1, ale obsługujące rotację ekranu i VGA-Out. Napisałem tu i ówdzie o dump rejestru/romu urządzenia - sterowniki do tego układu graficznego napisał sam Microsoft więc powinno udać się to puścić na simapdzie  :wink:
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: xprimo w Kwiecień 25, 2008, 23:34:02
ja dziś wpadłem na inny pomysł - a mianowicie myślałem że PCMCIA działa na podobnej zasadzie co PCI w komputerze a te są wszystkie równolegle połączone :) tylko adresy urządzeń są ustawiane.
Więc pomyślałem ze skoro to tak działa to czemu by nie wylutować PCMCIA z simka i wlutować podwójną :) ale jak sie okazało tu są 2 kontrolery. Wiec niestety ale pomysł nie wypali a mogło być  tak cudownie :(
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Kwiecień 25, 2008, 23:38:08
No niestety... Acha, próba zbudowania drivera ekranu w PB skończyła się kratką na ekranie i HR...
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Kwiecień 27, 2008, 13:23:12


Tyle udało mi się rozgryźć
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: Atlantis w Kwiecień 30, 2008, 20:39:51
Projekt robi niesamowite wrażenie. ;)
Jaki jest orientacyjny koszt takiej przeróbki? To znaczy idzie kupić w jakiejś naprawdę okazyjnej cenie taką matrycę, najlepiej pasującą do oryginalnej obudowy i digitizera, do tego w miarę czytelną na słońcu? ;)
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Kwiecień 30, 2008, 20:41:11
Taka matryca jakbyś chciał to koszt 200$ o ile znajdziesz taką wogóle  :ohreally: Ja w tej chwili bawię sie na matrycy 12"  :P
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: Atlantis w Kwiecień 30, 2008, 21:29:30
Taka matryca jakbyś chciał to koszt 200$ o ile znajdziesz taką wogóle  :ohreally: Ja w tej chwili bawię sie na matrycy 12"  :P


A jaka jest wartość tej dwunastki? No i jeszcze jedna kwestia - czy przypadkiem koszt digitizera 12" nie sprawi, że to i tak wszystko jedno? Nie trzeba go będzie specjalnie skądś sprowadzać lub coś? ;)
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Kwiecień 30, 2008, 21:32:25
wartość takiej 12 to trafienie na allegro laptopa ze zgodną, do 50zł już coś sie wyrwie. Nie wiem ile taki digi może kosztować  :P (ja myślę nad podłączeniem touchpada wyemulowanego jako myszka na comie  :ohreally: )
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: Atlantis w Maj 01, 2008, 08:51:24
Swoją drogą ile jest lutowania przy podłączaniu matrycy? Zdjęcia mają trochę małą rozdzielczość, żebym mógł to stwierdzić, ale łączyłeś na kablach, tak? Oczywiście do płyty głównej te dwa przewody od synchronizacji, ale ogólnie taka operacja nie jest bardziej złożona niż założenie chipa w PS2? :)
Ja jednak w tego typu urządzeniu wolałbym jakiś digitizer zamontować (no właśnie, tylko jaki koszt) a na COM poszukać jakiejś klawiatury. :) Ewentualnie kciukową próbować sporządzić na microswitchach. :)
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Maj 01, 2008, 09:39:04
Przecież simpad ma 2 porty COM - ten zewnętrzny na Lumbergu i wewnętrzny (com2:) od DECTa, (złącze tasiemki na samym dole po lewej stronie). Ten drugi wystarczy puścić przez MAX232 i mamy drugiego coma - w jedynkę idzie klawiatura, w dwójkę mysz i mamy Note/Book|Pad  :wink:

A co do fotek w wyższej rozdzielczości (uwaga, 1.1MB/zdjęcie):
http://img530.imageshack.us/img530/7099/dsc02601ly4.jpg
http://img233.imageshack.us/img233/2252/dsc02597ot8.jpg

Na płycie simpada wymiarami odnieś sie do MQ200 - ma wymiary 1x1cm
W obu wypadkach styki lutownicze mają wymiary niecałego milimetra i jest ich 10/cm  :grin:

Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: Atlantis w Maj 01, 2008, 10:05:11
Przynajmniej w pobliżu nie widzę niczego, co dałoby się łatwo przegrzać. :)
Niemniej chyba bez HotAira nie ma szans, przynajmniej nie w moim przypadku...

BTW nie dałoby się wykombinować jakiejś przejściówki i podłączyć to do gniazdek, za wyjątkiem synchronizacji?
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Maj 01, 2008, 10:21:30
No lepiej byłoby to na tasiemce zrobić, tyle ile było per*&*^$&*#lenia sie transformatorówką to szkoda gadać  :ohreally: Przegrzany to jest u mnie flash, pod złączem SmartCard
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: Atlantis w Maj 01, 2008, 11:40:35
No lepiej byłoby to na tasiemce zrobić, tyle ile było per*&*^$&*#lenia sie transformatorówką to szkoda gadać  :ohreally:


Mi kiedyś udało się transformatorówką wykonać przy pomocy kawałków cienkiego kabla "mostki" na przerwanej taśmie od klawiatury ZX Spetrum. Nie wiem do dzisiaj jak mi się to udało - kto widział to cudo wie o co chodzi, bo na dobrą sprawę ścieżki tam "znikały" przy mocniejszym przygrzaniu. ;)
Od tego czasu jednak moje umiejętności chyba znacznie spadły - nigdy mistrzem lutownicy nie byłem, a od kilku lat częściej bawię się softem niż coś lutuje...
Chociaż rozumiem, że na razie prowadzisz tylko eksperymenty, a w planach jest matryca o większej rozdzielczości. Jednak robiąc coś na stałe stawiałbym na zrobienie przelotki. :)


Cytuj
Przegrzany to jest u mnie flash, pod złączem SmartCard


Ale chyba nie będzie specjalnie drogą inwestycją jego wymiana?

Ja miałem na myśli jednak to, że raczej lutując te kable do matrycy nie idzie niczego przegrzać? W każdym razie ja  tam nie widzę niczego poza elementami pasywnymi. ;)
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: xprimo w Maj 01, 2008, 22:17:55
mam rozumieć ze odlutowałeś u siebie GPU ?
Jeżeli tak to szkoda ze nie zrobiłeś rozpiski  aby można było wykożystać sygnały bez jego zrywania.
tak dla potomności. - choć mnie bardziej interesował by drugi monitor albo TV-out z tych  5 syg.
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Maj 25, 2008, 13:05:45
Nie, nie odlutowałem, szukam jakiejś żeby odlutować  :wink:
Napisane: Maj 01, 2008, 22:21:02
Dostałem T-Sinusa od Kuby, za co mu serdeczne Bóg zapłać  :wink: Na razie płytę od CL4 wysyłam Garbertowi do pewnych kombinacji, za jakiś tydzień wróci do mnie i Codename Mod|Pad CLC odżyje  :P

A tym czasem wydzielę offtopic ;-)
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: xprimo w Maj 25, 2008, 13:13:58
czyli mam nadzieje ze wyszukasz sygnały na drugi monitor? :)
te co ja zaznaczyłem wcześniej?
i zrób fotorelacje  :) (zdjęcia makro mile widziane - z pięknym opisem)
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Czerwiec 23, 2008, 21:09:22
Spróbuję rozpisać wszystkie przydatne piny gdzie przełażą - ale na to trzeba poczekać aż MoBo do mnie wróci. A co do fotorelacji to może być ciężko bo mam ledwo działający aparat, ten z Uni się nie nadaje a taty da radę użyć co najwyżej przy zabawie w hotaira  :-?

Aaa, taką "wolną dyskusję" co do modyfikacji simpada prowadźmy tutaj:
Rozmowa na temat projektu Mod|Pad - Wydzielony (http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=98806.0)
Napisane: Maj 25, 2008, 13:18:23
Dobra, mam już rozpracowane gdzie co jest (synchro) tyle że pojawił się problem... po podlutowaniu wszystkiego mam biało na matrycy  :-? Muszę jeszcze raz przejrzeć pinout, bo jak to matryca padła to pogrzeb (nie mam za co załatwić kolejnej)
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: xprimo w Czerwiec 24, 2008, 00:45:41
wcześniej miałeś bez synchro i obraz był ale kiepski. Podłącz tak samo jak wtedy jezeli bedzie to samo znaczy sie ze teraz coś namieszałeś a matryca sprawna :)
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Czerwiec 24, 2008, 11:15:38
No właśnie kabelków od synchro jeszcze nie podłączałem, zostawiłem tak jak było wcześniej (teoretycznie)

[edit]

jak dobrze że porobiłem zdjęcia poprzedniego wydania... podlutowałem połowę kabli w odwrotnej kolejności :E
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: Atlantis w Czerwiec 24, 2008, 11:40:25
Czyli wszystko dziala jak powinno i projekt dalej rusza do przodu? :)
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Czerwiec 24, 2008, 12:13:55
Tego się zaraz dowiemy - właśnie się z tym rozkładam  :ohreally:

[edit]

no i k#$%$%^@#a mać dupa... tak samo biało... ;/
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Styczeń 28, 2009, 10:27:22
a tu odp sygnaliki
([url]http://img88.imageshack.us/img88/9330/mq200tvoutmj1.th.jpg[/url]) ([url]http://img88.imageshack.us/my.php?image=mq200tvoutmj1.jpg[/url])



I chyba już wiem dlaczego nie znalazłem H/V Sync. Teraz dopiero się przyjrzałem zerwanemu MQ200 i na płycie keypin jest odwrotnie niż na twoim rysunku. Jest dokładnie tam gdzie to kółeczko na układzie:

http://img233.imageshack.us/img233/2252/dsc02597ot8.jpg
Tytuł: Odp: Matryca LCD od laptopa do Simpada xD
Wiadomość wysłana przez: xprimo w Styczeń 29, 2009, 22:30:31
ja korzystałem z twojego poglądowego rysunku i myślałem ze pokazałeś dolna część procka i na tej podstawie korzystając z manuala mq200 rozrysowałem pozostałe piny co by mnie interesowały.