Autor Wątek: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?  (Przeczytany 13085 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline halif

  • Newbie
  • Wiadomości: 35
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #30 : Marzec 04, 2008, 08:54:22 »
Nie doczytałem. Byłem przekonany, że Ty przelutowałeś i RAM, i Flash. Teraz już się domyślam, że dodałeś tylko brakującą kość flash, którą wylutowałeś z któregoś z niekompletnych simpadów z Allegro, za ok.50zł. Teraz już rozumiem skąd problemy. Hmm... no to faktycznie trzeba by zmienić mapowanie pamięci w bootloaderze. Alebo poszukaj 1 kości 64MB z ramów allegrowych. Ciekawe,  czy by poszło na 1x64MB zamiast 2x32MB. Acha, większość kości na SDRAMach z allegro ma układy 4x4MBx8bit, a nie 16. Nie wiem jak się mogą zachowywać... Możesz na próbę kupić jakąś kość 256MB (są względnie tanie) z 8 * TSOP-54 i przelutować. Miałbyś 64MB. Ale nie wiem czy wstanie na 8-bitowej (nie sądzę, prawdę mówiąc).


PDAclub.pl

Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #30 : Marzec 04, 2008, 08:54:22 »
R E K L A M A:


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #31 : Marzec 04, 2008, 09:19:09 »
Poszuka się, może coś z tego wyjdzie

Narazie kombinuję skąd wziąć serloadowy PBL z CL4... w najgorszym wypadku zamienię kości miejscami (druga też jest z CL4)

« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2008, 17:45:26 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

Offline popej

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 99
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #32 : Marzec 04, 2008, 18:39:40 »
Róznica PBL między CL i SL jest niewielka, mam w swoich plikach takie porównanie, pierwsza kolumna CL4, druga SL4:
000000A0: 54 64
000000D4: 55 65
00000956: 31 32

Ostatnia różnica pochodzi z tekstu "PBL V1.4" i "PBL V2.4". Możesz spróbować zmienić bezpośrednie w pliku dla serload, ale nie wiem, czy przypadkiem nie ma sumy kontrolnej.

2 początkowe bajty zapewne służą do zaprogramowania kontrolera pamięci. Można porównać z dokumentacją procesora i zmodyfikować pod inne rozmiary pamięci.

popej

Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #33 : Marzec 16, 2008, 16:58:28 »
Póki co zebrałem się i właśnie flashuję obraz Faliliara  :)

[edit]
Hmm... familiar dla SL4 odpalił dopiero jak przepartycjonowałem flasha na 16mb... chyba coś nie tak jest z tą drugą kością :/

« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2008, 19:02:45 wysłana przez Kajetan Krykwiński »

Offline xprimo

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 478
  • Sprzęt: LG G (E975)
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #34 : Kwiecień 21, 2008, 20:12:15 »
i jak się dalej sprawy potoczyły?
Sam chce zupgradować kości co prawda mam SLC ale chicła bym mieć więcej pamięci.
Co do wlutowania to problemu nie bedzie (dostęp do hotaira i podgrzewarki - kumpel w serwisie lapków pracuje)

Problem jakie pamięci i skąd je wziąć? dziś rozkaladałem 2 mp3 playery myślałem ze tam moga być podobne kośći. może dało by sie wgrac jakieś 2x1GB :) 128 też sie zadowole.


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #35 : Kwiecień 21, 2008, 20:49:54 »
A więc - drugi flash jest uszkodzony - może przegrzany, nie wiem. Co do 128mb ram to działa to tylko pod linuxem, niestety.


Offline halif

  • Newbie
  • Wiadomości: 35
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #36 : Kwiecień 22, 2008, 13:12:22 »
Problem jakie pamięci i skąd je wziąć? dziś rozkaladałem 2 mp3 playery myślałem ze tam moga być podobne kośći. może dało by sie wgrac jakieś 2x1GB :) 128 też sie zadowole.


Czytałeś cały temat? Na poprzedniej stronie dosyć długo rozwodziliśmy się nad typami kości RAM do kupienia. Co do pamięci flash to jest z nimi problem. Trzeba by je ściągać z... chyba najbliżej to z Niemiec. Spodziewam sie ok 9Euro/szt 16MB i pewnie 15-30E za 32MB (ponoć trudne do znalezienia -> opensimpad.org). Jeszcze poszukam na ten temat. Najłatwiej jest wziąć kości z uszkodzonej płyty SLC...

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2008, 13:15:07 wysłana przez halif »

Offline xprimo

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 478
  • Sprzęt: LG G (E975)
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #37 : Kwiecień 22, 2008, 13:22:47 »
czytałem ale myślałem ze może ktoś zna jakąś liste zamienników. albo znalazł podobne w RAM do PC jakieś SDRAM (zwykłe dimm)


Offline halif

  • Newbie
  • Wiadomości: 35
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #38 : Kwiecień 23, 2008, 13:54:37 »
Ja sie bawiłem w ten sposób, ze patrzyłem na detale na zdjeciach na alledrogo.pl oraz łaziłem po komisach, a potem, po oznaczeniach, na podstawie datasheetów, weryfikowałem przydatnosc układów. Ogólny wniosek? Potrzebujesz kości 512 SODIMM o taktowaniu do 133MHz. Kośc w obudowie TSOP-54 i na koniec musisz jeszcze sprawdzić architekturę i na wszelki wypadek pinouty. Nikt ci raczej nie zagwarantuje - bez analizy - że dany typ kości będzie ok... Wszystko trzeba przemaglować... Miłej zabawy :P


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #39 : Kwiecień 23, 2008, 14:06:04 »
No dokładnie tak jest... jak ja szukałem to nic nie znalazłem pasującego...


Offline xprimo

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 478
  • Sprzęt: LG G (E975)
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #40 : Kwiecień 24, 2008, 00:14:33 »
512 mega sodim? ile tam jest kości?  i 1 czy 2 warstwowa?
bo może znaleść 1GB 1 warstwową sodim na 133 ? jezeli istnieje :)


Offline halif

  • Newbie
  • Wiadomości: 35
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #41 : Kwiecień 24, 2008, 08:04:51 »
Musi być jednostronna, bo po drugiej stronie masz pinouty w wersji mirror, czyli musiałbyś robić... hmm.. chyba płytkę dostosowawczą do tych kości, lub lutowac "na pająka". To byłby :niezły hardkor:

Praktycznie wszystkie SODIMMy na TSOPach mają dwustronne banki. Możesz poszukać 256MB jednostronnych, na to samo by wyszło. Przy 512 masz 8 banków po 64MB każdy. Wykorzystujesz 2 kości proste, pozostaje ci drugi zestaw 2 kości prostych (dla drugiego Simpada na przykład, stąd moja pseudopropozycja dla Kitora, czy nie chciałby też przelutować u siebie). No i masz cztery kości mirror (ale głowy sobie nie dam uciąć, na 90% to mirror), których nijak nie da się wykorzystać. No, chyba, że wspomniana przejściówka, ale ja bym tego nie podjął się lutować. Hmmm.... chyba, żeby odgiąć i ew. poprzedłużać nóżki i wlutować "do góry nogami". Musiałbym się zastanowić czy tak się da. Tylko ja bym tego hot-airem nie grzał. Tylko normalną grotówką, bo układ od spodu tego nie przeżyje.

Tak na superszybko to te pamięci wydają się ok:
http://allegro.pl/item348703856_markowe_pamieci_512mb_pc133_pc100_gwarancja.html
http://allegro.pl/item353058066_512mb_pc133_ibm_fvat_gw_nowe_kupuj_legalnie_.html

Tylko trzeba by wysłać zapytanie do sprzedających, z prośba o oznaczenie układow do weryfikacji. Nie jestem pewien, ale chyba te dolne kiedyś sprawdzałem i chyba miały architekturę 8x zamiast 16x. Ale on wszystkie wyglądają podobnie :) Trzeba podejrzeć datasheet.

Co do "jednowarstwowości" ogólnie to obawiam się, że nie znajdziesz pamięci jednostronnych na TSOP'ach. Każdy producent układów przechowywania danych tworzy wersję stright i mirror właśnie po to aby oszczędzić miejsce i bez potrzeby nie prowadzić kolejnych ścieżek po laminacie. chociaż może są producenci, którzy robią 256 i 512MB na tym samym laminacie i w zależności od wersji lutują, lub nie układy na tronie bottom.
Dodatkowo jeszcze szukasz 1GB i jakby tego było mało :) to z doublewordową architekturą. Dwustronne juz szybciej, tylko nie wiem czy jest sens ładować do Simpada 256MB. Dużo szybciej już nie pofrunie, bo ogranicza zegar, pamięci są drogie, a do składowania danych i tak używasz pewnie kart CF.

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2008, 08:16:05 wysłana przez halif »

Offline xprimo

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 478
  • Sprzęt: LG G (E975)
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #42 : Kwiecień 26, 2008, 00:51:49 »
okej sprawdziłem dziś kilka różnych pamięci. i i te same pamięci są z przodu i z tyłu wiec to niemożliwe jest żeby były jakieś mirrory.
Oznaczenie musiało by być inne.
Zresztą rozmawiałem ze znajomymi z serwisu i niestety takie coś jest niemożliwe w sodimach - pierwszy raz o takim czymś słyszeli.
wiec sodim 512 ma 8 kości. Wiec z jednej płytki mogą skorzystać 4 osoby a nie 2 wiec cena spada o połowę :)
wynosiło by ok 30zeta na głowę za kości. Robocizna we własnym zakresie.


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #43 : Kwiecień 26, 2008, 10:10:22 »
To są mirrory - mają zamienione lewą i prawą stronę z nóżkami... Ale:
a) nadal nie mamy drivera pod CE
b) nadal nie mamy odpowiednich układów na oku
c) trzeba być ostrożnym bo mój flash był chyba przegrzany  :ohreally:


Offline xprimo

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 478
  • Sprzęt: LG G (E975)
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #44 : Kwiecień 26, 2008, 13:26:26 »
jak by były mirrory musiały by mieć inne oznaczenie choć jedna literka a oznaczenia są takie same.
Na słowo honoru nie można wierzyć ze to inna kość musi być oznaczona.

a co do przegrzania to najlepsza lutka z hot airem i chłodzeniem od góry :)

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2008, 18:30:59 wysłana przez xprimo »

Offline halif

  • Newbie
  • Wiadomości: 35
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #45 : Kwiecień 27, 2008, 22:28:47 »
Najlepsza to jeszcze ze stołem do rozlutowywania od dołu...

Co do mirrorów to nie będę się sprzeczał, być może wszystkie są proste, po prostu było to dla nich tańsze aby zrobić b. skomplikowany druk, niż zamawiać różne układy. Być może... Najlepiej przedzwonić miernikiem.

Tutaj masz wzorzec, do którego możesz porównywac:
Link do pamięci Samsunga


Offline xprimo

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 478
  • Sprzęt: LG G (E975)
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #46 : Kwiecień 30, 2008, 01:59:05 »
Tutaj jest usługa wymiany RAMu do simpada co prawda kosztuje 190 euro ale nie o to chodzi.
http://www.wolfsoft.de/shop/product_info.php/products_id/11345/cPath/152_160/simpad/siemens-simpad--%3e128mb-internes-ram-upgrade.html
Mianowicie montują 128 RAM (2x64M) ale system nadal ma 64.
Drugie 64 działa jako dysk "WoolfSoft RAM Disk"
Rozwiązanie też nie jest głupie może szybciej by sie takie coś zrobiło :)


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #47 : Wrzesień 18, 2008, 20:41:59 »
Ma ktoś może informacje na temat kości k4s281632e-tc75? I czym one różnią się od k4s281632c-tc75 ? Mam takich zwei sztucken, a na giełdzie we wrocku widziałem gołe płyty od T-Sinusa albo sl4 (nie przyglądałem się pamięciom a wizualnie uszkodzone nie były) także może by się znowu ruszyło z miejsca  :wink:



Offline halif

  • Newbie
  • Wiadomości: 35
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #48 : Październik 02, 2008, 10:39:36 »
Ma ktoś może informacje na temat kości k4s281632e-tc75? I czym one różnią się od k4s281632c-tc75 ? Mam takich zwei sztucken, a na giełdzie we wrocku widziałem gołe płyty od T-Sinusa albo sl4 (nie przyglądałem się pamięciom a wizualnie uszkodzone nie były) także może by się znowu ruszyło z miejsca  :wink:


Dawno mnie nie było na forum, więc nie wiem czy temat jeszcze aktualny...
Autorytatywnie powiem, że na 99% powinny chodzić. Wersja "E" różni się tylko prędkością taktowania, można ja puścić max. 166MHz, ale w dół powinny być kompatybilne i na 133 powinny śmigać. Upinowanie maja identyczne, tablice prawdy też, oczywiście architektury wewnętrzne też mają te same, więc nie ma bata, musi być dobrze..


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #49 : Październik 02, 2008, 15:09:35 »
Hmm być może będę na giełdzie we Wrocławiu w ten weekend - jakby były jeszcze te mobo to spróbuję kupić.