Autor Wątek: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?  (Przeczytany 12487 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline halif

  • Newbie
  • Wiadomości: 35
Zastanawiałem się nad przelutowanium RAM i Flasha. Co prawda Flasha nie znalazłem, ale RAMy są w kilku kościach RAM do laptopów (swoją drogą to może ktoś by chciał się po połowie zrzucić na pamięć? Można by podzielić sie po dwie kości. Teraz pytanie. Czy po przylutowaniu Win CE z obrazu Siemensa będzie te kości poprawnie obsługiwać? Podobne pytanie dotyczy Flashu. Przypuszczam, że w obrazie jest ustawione mapowanie pamięci, wiec nie wiem czy system będzie korzystać z nowo wlutowanych podzespołów. Miał ktoś doświadczenia z tą modyfikacją? Na OESF nic nie znalazłem...


PDAclub.pl

R E K L A M A:


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #1 : Luty 01, 2008, 18:24:36 »
Każdy obraz WinCE ma mapowanie konkretnej ilości pamięci, nie wiem czy edytując w hexedytorze rom dałoby się to zmienić.


Offline jakubd

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #2 : Luty 01, 2008, 23:38:08 »
W sieci (i na grupie simpadowej) było co najmniej kilka prób i to nawet udanych, ale wszystkie wymagały grzebania we flashu, zgodnie z tym co powiedział kitor.

Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

Offline halif

  • Newbie
  • Wiadomości: 35
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #3 : Luty 06, 2008, 11:37:06 »
W sieci (i na grupie simpadowej) było co najmniej kilka prób i to nawet udanych, ale wszystkie wymagały grzebania we flashu, zgodnie z tym co powiedział kitor.


OK, poddaję się. Przeczytałem WSZYSTKIE posty z archiwum pl.comp.simpad, jestem po ponownej lekturze OESF, przeczytałem też to forum, ale wskazówek na edycję map pamięci w obrazach nie znalazłem... Są opisane np. hacki na MS Readera, ale w sumie nic poza tym... Jesteś pewien, że to widzialeś?

Z ciut innej beczki. Widział ktoś kiedyś driver napisany przez Wolfsoft do ich rozszerzenia pamięci? Nazywa się toto Wolfsoft RAMDisk plus do tego jest program inicjujący. Sami to napisali i nie chcą udostępnić. Nie dziwię się im... Myślę,  że jeżeli nie jest to napisane tylko pod 4.2 to można by wykorzystać do rozszerzenia pamięci u nas. Tylko ten driver...

Wie ktoś, czy jest dostępny? Ma ktoś kontakt z właścicielem "Wolfsoftowego" simpada? Nie chciałbym musieć samemu rzeźbić w Platform Builderze :/ chociaż w sumie to jakieś sysgen ramdiski są, więc powinno być łatwo.


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #4 : Luty 06, 2008, 11:47:31 »
A propo rzeźbienia w PB - słyszałem że BSP simpada wyciekła do sieci - ma ktoś może na nie jakieś namiary?


Offline halif

  • Newbie
  • Wiadomości: 35
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #5 : Luty 08, 2008, 08:23:30 »
A propo rzeźbienia w PB - słyszałem że BSP simpada wyciekła do sieci - ma ktoś może na nie jakieś namiary?


O matulu! To by było coś. Obawiam się, że to tylko element mocno rozwiniętej mitologii internetowej, ale jakby ktokolwiek znalazł to BSP to dajcie znać. O rany.. takie perspektywy... Może dało by się napisać własny obraz, tylko potrzebna byłaby grupa prężnych mózgów... no i BSP :/
No, na razie to tylko gdybanie i tak nie ma pakietu, chociaż sam poszukam :)


@EDIT - przyszedł mi do głowy szatański pomysł i - jakby pojawił się BSP - może dałoby się podmienić procesory. Jakiegoś PXA-250 zamiast tego wysłużonego SA-1110, ale niestety pinouty są różne. Trzeba by płytkę dostosowawczą robić. No i PBGA... lutowałem już takie, ale przyjemne to to nie jest :/ Zatem zabawa byłaby fajna, hardcorowa, ale szanse marne. Poza tym trzeba by przejżęc cały hardware, czy nie ma jakiś niezgodnych urządzeń na płycie głównej. Chociaż wszystko poza tym powinno chodzić. I to ARM4, i to ARM4, tylko PXA dodatkowo  ma te nieszczęsne "I", o które się rozchodzi w Win.CE 5.
No, takie uwagi bardziej akademickie, niż praktyczne, inżynierskie rozwiązanie.

« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2008, 09:13:58 wysłana przez halif »

Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #6 : Luty 08, 2008, 12:35:21 »
co do BSP simpada - to jak myślisz, jak to powstało:
http://www.mullengers.com/
???


Offline halif

  • Newbie
  • Wiadomości: 35
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #7 : Luty 08, 2008, 12:50:23 »
co do BSP simpada - to jak myślisz, jak to powstało:
http://www.mullengers.com/
???



Jak? Simon Mullenger odchodząc z bankrutującego Siemensa (albo będąc wyrzuconym po przejęciu przez Benq) zabrał ze sobą - legalnie, lub nie - BSP, w którym pracował tworząc oficjalne obrazy dla simpadów. Rozumiem, że cała nadzieja w tym, że p. Mullenger zlituje się nad nami i udostępni nam to cudo (albo padnie atakiem napadu elektronicznego i zostanie mu to wykradzione). Na pierwszą ewentualność nie liczę. Chociaż może kiedyś stwierdzi, że i tak nikt nie chce jego 4.2, a sam ma co innego na głowie i wspaniałomyślnie podzieli sie BSP. Nie wiem też jak wyglądają jego ustalenia z Siemensem co do dalszej dystrybucji. Nie sądzę aby miał wolną rekę...


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #8 : Luty 08, 2008, 12:55:21 »
Skołujcie mi IP tego kolesia ]:>







żart :P


Offline popej

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 99
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #9 : Luty 25, 2008, 00:13:26 »
Witam,

żeby Simpad zobaczył więcej pamięci, trzeba mu zmodyfikować bootloader. Przechodząc z 32MB na 64MB wystarczyło nagrać bootloader z większej wersji. Przy 128MB pewnie trzeba by pokombinować, gdzie w bootloaderze siedzi rozmiar pamięci.

popej

Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #10 : Luty 25, 2008, 08:27:28 »
Właśnie na opensimpad.org doczytałem o tym dołożeniu flasha i 128mb ram do simpada. Ponieważ mam drugą identyczną kostkę rom a jak sam piszesz wielkość ramu siedzi w bootldr a nie w obrazie systemu, powinienem bez kłopotu po tym wgrać obraz z SL4  :ohreally: A co do ramu to nie wiem jeszcze czy orazu w 218mb będę się pakował, czy załatwię jakąś padniętą mobo od SL4 i przelutuję hotairem ram+pcmcia


Offline halif

  • Newbie
  • Wiadomości: 35
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #11 : Luty 27, 2008, 15:18:53 »
Tutaj masz śliczny wątek na OESF o pamięci:

http://www.oesf.org/forum/index.php?showtopic=13759

Możesz sobie kupić praktycznie dowolną pamięć SODIMM do laptopów, tylko:
- kości na niej muszą być SDRAM, najlepiej taktowane 133MHz, ale być możę 100MHz też pójdą.
- kości musi być 4 x 8M x 16bit (czasami są odwrotnie z adresacją WORD, 8 bit) - tutaj najlepiej przyjrzec się zdjęciom, czasami widać oznaczenie.
- musi mieć obudowę TSOP-54

Z praktycznego punktu widzenia to interesują nasz układy 512MB składające się z 4 kości na stronie.
Teraz kilka uwag. Każdy z takich układów ma 512Mb/64MB, czyli potrzebne są dwa z nich. Pamięci są dwustronne. Układy na drugiej stronie są odwrócone (to mirrory) [najczęściej] i aby z nich skorzystać trzeba by dorobić płytkę z wyprowadzeniami (robota paranoika). Czyli z całej kości wykorzystać można tylko 1/4 układów. No, ale jakbyś polował na pamięć to daj znać, chętnie się przyłącze na dwa pozostałe układy. Wysłałem zapytanie do o zmianę ustawień w kernelu aby dodać support dla 128MB - czekam na odpowiedź (oczywiście tutaj mowa o wsparcie 128MB pod Linuchem), skoro Tobie tak dobrze idzie to po molestuj dalej Monice i podpytaj ją, czy da się zmodyfikować obraz aby rozszerzyć mapę pamięci (widziałem, że chyba Cie lubi  :grin:)


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #12 : Luty 27, 2008, 16:59:57 »
Dzisiaj z starej płyty tata hotairem wydłubuje mi ROM, dzisiaj/jutro zostanie on wlutowany do obecnej MoBo. Spróbuję wtedy wgrać image od SL4. Jak ten numer przejdzie (a powinien, wkońcu bootldr jest ten sam a niby w nim jest zawarte info o pamięci) to zastanowię się nad 128mb ramu

Cytuj
skoro Tobie tak dobrze idzie to po molestuj dalej Monice


Hehe ]:> właśnie miałem to napisać :P

BTW: looknij na PW
Napisane: Luty 27, 2008, 15:25:28
Ok, flash leży u mnie na biurku, teraz zrobić backup, rozkręcić pada i jutro po południu byćmoże zacznie się największa modyfikacja Simpada CL4 w Polsce  :mrgreen:


Napisane: Luty 27, 2008, 16:31:35
Na początku prośba do moderatorów - nie przenoście tego (przynajmniej narazie) do DIY.

A więc zaczynam fotorelację:

Część I - 32mb rom w Simpadzie CL4
Dzień I - wydobycie części

PS: Kabelek też DIY :P

Simpad (w obudowie od T-Sinus pada) + kabelek + MoBo - dawca części + wylutowane dla ćwiczenia użycia hotaira kości (w tym ROM)


Zbliżenie na kości:


"Bekap"  :E danych (tak, świetlówka jest na wyczerpaniu, stąd żółty ekran - może by tak podświetlenie LED zrobić?  :P )


Rozbebeszony sprzęt:


C.D.N.J czyli Część Dalsza Nastąpi Jutro :P

BTW: Kostki pamieci na DDRkach to też SDRAMy? Bo DIMMy laptopowe są masakrycznie drogie

« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2008, 17:22:51 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #13 : Luty 27, 2008, 18:16:50 »
Cytuj
so i found that there's one not soldered flashrom on MoBo. because I have one damaged motherboard, today my father using hot-air will take away rom from damaged mobo and solder it into my simpad - if it will work, i'm going to flash SL4 image into it ;-).

other question is that it's possible to replace ram in simpad to 128mb - look here:
http://opensimpad.org/index.php/RAM-Flash_upgrade

the only problem is that currently only linux on simpad can use this ram, because we need to edit memory map in bootloader - is it possible to you?



Cytuj
hey,

wow, nice idea, let me know if it works.

about ram, you can use it under wince but only as a ramdisk. maybe i
can patch oemgetextensiondram in nk boot... we'll see :)

i mean, it is already ready for using more ram than the default the OS
is configured for - it is configured for 32MB ram (CL4), but if the
ce kernel is loaded on an SL4 it will find the extra ram and update
the ram setup. so maybe just need to edit that function to do 128MB too.

cmonex :)



nie komentować mojego angielskiego  :P


Offline halif

  • Newbie
  • Wiadomości: 35
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #14 : Luty 28, 2008, 10:57:49 »
BTW: Kostki pamieci na DDRkach to też SDRAMy? Bo DIMMy laptopowe są masakrycznie drogie


DDR są za szybkie. Potrzebujesz kości na max 133MHz, a DDR są zwyczajowo od 266 w górę, ale poczytam noty katalogowe układów pamięci na tych slotach i zweryfikuję tę hipotezę.

@EDIT - w sumie to ciekawe zagadnienie. Największą różnicą w działaniu DDR jest rodzaj pracy, a dokładniej taktowania. Dane z wewnętrznych komórek pamięci są odczytywane/zapisywane podczas i narastającego, i opadającego zbocza zegaru taktującego. Stąd 2x szybsze działanie. Niestety ja nie znalazłem DDR w opakowaniach TSOP-54, są raczej w TSOP-66, czyli nie będą pasować do footprinta na płycie głównej simpada. W kościach DDR Hynixa, których noty katalogowe przejrzałem było kilka nóżek nie podłączonych, ale były też piny m.in. zanegowany CLK, czyli pewnie stąd się bierze ta asynchroniczność. Być może - nie jestem w stanie tego zweryfikować - są kości DDR w TSOP-54, wtedy raczej powinny działać jako 133MHz i mogą pasować, ale raczej takich nie znajdziesz... Pozostaje Ci zbierać na SODIMM SDRAM...

« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2008, 11:26:00 wysłana przez halif »

Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #15 : Luty 28, 2008, 11:34:34 »
ok, wlutowane kości, właśnie flashuję. zdjęcia będą później bo swojego aparatu zapomniałem zabrać :/

Apropos pamięci to przyjrzałem się pecetowym SDRamom i wystarczy nam pecetowy PC133 512mb 8kości z jednej strony/druga pusta.

A więc operacja udana... ale pacjent nie żyje... tzn. przy wgrywaniu nowego image CE (linuxa już wgrywali także z nim będzie działać) zacina się na 60% w czasie zrzucania image z PC do Ramu (dopiero z ramu simpada idzie do romu). Albo brak ramu na simapdzie, albo bootloader... w każdym razie szukam ramu + napisałem do cmonex co o tym sądzi

[upadte]
od cmonex dowiedziałem się że to bootloader nie przyjmuje więcej niż tyle danych po ilu stawało i że muszę zrobić to, czego się najbardziej obawiałem - wgrać bootloader od SL4. No ale nie tylko że bez kłopotu go wgrałem, to do tego stary system zbootował jakby po softresecie (dane w ramie dalej były :o)... w każdym razie w tej chwili wgrywam do tego image od sl4 (cholera, mogłem zobaczyć czy ipsm nie urosło z jednego do 17mb...)

« Ostatnia zmiana: Luty 29, 2008, 22:38:17 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #16 : Luty 29, 2008, 23:06:48 »
Kurde znowu stanęło w tym samym miejscu, ale coś mi nie pasi:

PBL V1.4 20.07.2001
Booting...
================================================
Siemens Switzerland Bootloader V2.5.3 10.06.2003
Running @206Mhz Processor ID 0x6901b118
Press ESC for monitor
Occupied Memory: [0x00004000-0x00008000],[0x00008014-0x0007500c]
Flash Id 0x00000018 at virt adr 0x05000000 Size 0x01000000
No 32Bit Flash detected 0x00000000
FlashImage Checksum 0x05040014-0x05059f11=0x8912ac03 Bootloader Image OK
Fabdata Flash @0x05059f18 Ram @0x00021f18 FABDATA: C420-CZLFX
MQ200 - Revision ID=2 ...
Initialise PCMCIA Interface... done.
Codec UCB1200 ID:0x1005 Ver.5 Dev.0 Suppl.1 IO 0x00000000
No PCMCIA Card Attached
NO PCMCIA CARD!  -- Use serial IO
Sysinit done
No serial download request
Boothdr at 0x05080000 -> 0x31415926
Loading executable with header 0x0000
[*********************|] 0kB/sec
Done


Offline halif

  • Newbie
  • Wiadomości: 35
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #17 : Marzec 01, 2008, 19:11:11 »
Wydaje mi się, że problemem jest (chyba) plik z obrazem. Samo bootowanie jest OK. Porównaj ten plik:
http://simpad.pdaclub.pl/photos/flash.gif



Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #18 : Marzec 01, 2008, 22:46:32 »
Nie, napisałem do Cmonex i muszę wgrać jeszcze PBL od SL4


Offline popej

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 99
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #19 : Marzec 02, 2008, 23:00:18 »
Masz nadal 32MB RAM? Wg mnie to nie wystarczy, żeby nagrać obraz SL4, bo zapis obrazu idzie pośrednio przez pamięć RAM i tej brakuje. A jak nagrasz bootloader od SL4, to Simpad będzie myślał, że ma więcej pamięci niż jest w rzeczywistości i będą większe kłopoty.

popej

Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #20 : Marzec 02, 2008, 23:07:35 »
Obraz od SL4 ma ok 26mb. Ilość ramu jest teoretycznie w bootloaderze a nie w romie, do tego wg. cmonex jest prawdopodobnie pobierana dynamicznie ze sprzętu. Ale kłopot jest w tym że obecny PBL image od CL4 wgrywa tylko częściowo, a przy podaniu image od SL4 wywala że uszkodzony jest bootloader; oczywiście po wgraniu bootldr od nowa jest to samo... muszę zdobyć stary PBL i poczekać z zabawą na nowy ram... lub wgrać linuxa  :P


Offline halif

  • Newbie
  • Wiadomości: 35
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #21 : Marzec 03, 2008, 13:13:50 »
Najpierw ja bym srpawdził PBL, czy jest dobry. Zrób dump pamieci (czymkolwiek stąd: http://hpcmonex.net/romstuff.htm) i porównaj z oryginalnym (możesz to zrobić jak ci się wogóle system podnosi).
Acha, napisz jak updateowałeć PBL. Proponuję dla pewności wgrać po serload najpierw oryginalny bootlloader 1.0:
- http://opensimpad.org/images/7/74/Pbl-simpad-1.0.tar.gz
potem wgrać 2.4 od SL4:
- http://opensimpad.org/images/8/8c/Bootloader-2.4.tar.gz
dopiero potem 2.5.3:
- http://opensimpad.org/images/e/ea/Bloader-2.5.3-SL4.tar.gz

Jak nie pójdzie po serload to możesz spróbować wgrać bootloader po JTAGu.

Teraz wgraj obraz od SL4 i zobacz jakie efekty.
Lutowałeś i RAM, i Flash? Sprawdzałeś, czy nie ma jakiś zwarć? Jak będzie znowu problem to pewnie uwalona jest kość pamięci... daj może zrzut ekranu z menu startowego po hardresecie.

@EDIT - ok, chyba jest w miarę proste rozwiązanie. Luźne tłumaczenia za opisem Moniki (http://www.hpcfactor.com/forums/forums/thread-view.asp?tid=6280&posts=4#M61232):
otwórz okrągłą zaślepkę z tyłu obudowy. Zewrzyj dwa piny, licząc od lewego, górnego rogu to dwa pierwsze i teraz wciśnij tylny reset . Simpad uruchomi się teraz w trybie alternatywnym, z drugiego bootloadera. Po skończonym cyklu uruchamiania po prostu wrzuć mu serload'em cały, kompletny obraz z bootloaderem od 2.4.  Wszystko to powinno zadziałać pod warunkiem, że masz właściwie polutowane ramy... Jeżeli nie miałbys tego obrazu to daj znać podeślę Ci sam PBL Arnolda do wrzucenia serloadem. Potem dograsz image ręcznie. Ew. jakbyś chciał to ten sam PBL w wersji jtagowej do ręcznego wgrania.

« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2008, 13:37:03 wysłana przez halif »

Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #22 : Marzec 03, 2008, 15:28:54 »
A myślisz że jak to zrobiłem? Po wrzucaniu obrazu PBL 2.4 mamy bootloader v 1.cośtam, na tym już wogóle nic nie chodzi, wgrałem BL 2.4.

Zwarć nie ma, inaczej w ogóle by nie wstał, szczególnie że przed zmianą PBL wszystko chodziło, tyle że PBL od CL4 nie widzi drugiej kości (tak jest zbudowany)

« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2008, 15:31:16 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

Offline halif

  • Newbie
  • Wiadomości: 35
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #23 : Marzec 03, 2008, 16:04:01 »
a który Ci się PBL zgłasza w terminalu?

Nie wiem w czym jest problem. Tak metodycznie, to wydaje mi się, że powinieneś uruchomić go z tym "piggy back bootloader" (zwierając piny 1-2 w J4)  i wtedy serloadem wgrać sam PBL, np. Arnolda, bazujący na 2.4 (wysyłam Ci go via PM). Po tym, reset i hyperterminal powinien sie zgłosić na PBL 2.4, wtedy wysyłasz serloadem dowolny obraz i powinien Ci go przyjąć. Ew. wtedy podeślij screen z bootwania, zobaczymy jakie ma mapy pamięci poustawiane i ile ma jej dostępnej.

Być może nie uaktualniasz PBL, tylko wrzucasz obraz z 2.4. Wiem, że nie jesteś laikiem i głupio mi Ciebie poprawiać, ale może popełniasz jakiś drobiny błąd. Sprawa wygląda "w miarę" prosto. Nie sądzę, aby na płycie był jakiś dodatkowy scalak, który by identyfikował system i wskazywał na nieszczęsne "C420-CZLFX" to kwestia PBL. Zatem po podmianie PBL wszystko powinno ruszyć. Chyba, że przy footprintach pamięci, któe w CL4 były puste znajdują się jakieś np. kondensatory, lub rezystory podciągające, których nie wlutowaliście i dlatego nie jest widziana druga kość pomimo właściwych PBL... Zostały jakieś puste footprinty SMD przy pamięciach? Chociaż na żadnych stronach o modach Simpadów nie widziałem aby trzeba było coś extra lutować....

« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2008, 16:06:22 wysłana przez halif »

Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #24 : Marzec 03, 2008, 16:08:25 »
Po wgraniu PBL od cmonex mam

PBL V2.4
Booting...
================================================
Siemens Switzerland Bootloader V1.coś

Potem wgrywam BL 2.5.3 i mam:

PBL V2.4
Booting...
================================================
Siemens Switzerland Bootloader V2.5.3


A co do tych ekstra elementów to na opensimpad.org jest pokazane jak koleś wlutował 32mb rom do T-Sinus pada i tylko kość dolutował.

« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2008, 16:09:59 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

Offline halif

  • Newbie
  • Wiadomości: 35
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #25 : Marzec 03, 2008, 16:15:37 »
Hmm... ciekawa sprawa. Gdyby to ode mnie zależało to teraz bym sprawdził ,czy druga, ta nowa kość jest sterowana. Podpiąłbym oscyloskop i podsłuchał czy coś się dzieje na liniach adresowych, czy zmienia się wartość na CE, żyje magistrala danych itd. Kości pamięci są dosyć wrażliwe na przegrzanie. nie wiem jak były wylutowywane - ufam umiejętnościom Twojego taty, ale osobiście nie używałbym hot-air do wylutowywania, no chyba, że ze stołem podgrzewającym od dołu. Możesz włączyć simpoada na parę minut i sprawdzić, czy któreś podzespoły (procesor, kość pamięci) się nie grzeją.

Z Twojego opisu wynika, że problem chyba jednak jest sprzętowy. Jednak przez Internet to trochę wróżenie fusów...

P.S. Acha, na opensimpad są zdjęcia pochodzące ze strony, która się zajmuje komercyjnym dodawaniem pamięci (http://www.wolfsoft.de/), nie ma nigdzie szczegółowych opisów. Tak swoją drogą to nie znam nikogo, kto by sam przelutowywał pamięć. Kilka osób się przechwalało, ale jesteś pierwszym, o którym słyszałem, który by się odważył na to :)

« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2008, 16:20:06 wysłana przez halif »

Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #26 : Marzec 03, 2008, 16:17:38 »
Kurde, zobaczymy - idę na całość, wieczorem spróbuję odpalić na tym linuxa. Jak to nie przejdzie to sprzęt, a jak ruszy to bootloader


Offline popej

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 99
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #27 : Marzec 03, 2008, 20:53:38 »
Dawno juz Simpada nie ruszałem i nie wiem, czy dobrze pamiętam. Po wlutowaniu drugiej kości flash pamięć jest od razu dostępna. Ale można to zobaczyć tylko pod Linuksem. Żaden obraz WinCE na 64MB nie daje się wgrać, bo brakuje pamięci RAM na wykonanie operacji. Z kolei obrazy WinCE na 32MB widzą tylko 16MB flash.

popej

Offline halif

  • Newbie
  • Wiadomości: 35
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #28 : Marzec 03, 2008, 22:05:45 »
Ale po wlutowaniu do CL4 drugiej kosci otrzymuje sie identyczna konfiguracje jak SL4/SLC. Nie mowimy tutaj o zadnych, wymysknych modach z dodawaniem pamieci extra. Tylko na przerobce CL4 -> SL4


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
Odp: Kolejne pytanie... czy Simpad z nowym RAMem i Flashem pójdzie?
« Odpowiedź #29 : Marzec 03, 2008, 22:47:25 »
No do przeróbki CL4 -> Sl4 brakuje jeszcze PCMCIA i 64mb ramu  :P

Złapałem wirusa, prace się opóźnią trochę...