PDAclub.pl

Pozostałe platformy => Windows CE (bez PNA/PND) => SIMpad / T-Sinus Pad => Wątek zaczęty przez: xprimo w Maj 10, 2008, 01:30:51

Tytuł: 206 Mhz a wydajność
Wiadomość wysłana przez: xprimo w Maj 10, 2008, 01:30:51
Jakiś czas temu robiłem testy wydajności Wizarda i na ile można go podkręcić.
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=93572.0

Zrobiłem podobne testy jeszcze raz. Tym razem użyłem Wizarda i Simpada.
BenchmarkMQ v0.31
http://www.sendspace.com/file/dxa5dq
PIcalc obliczający liczbę Pi z dokładnością do 20000 miejsc po przecinku
http://www.sendspace.com/file/1u1koe

Sprzęt:
Wizard z orange WM5 aku 2.0 kręcony BS'em.
Simpad SLC z WinCE .net 4.1 Eng. kręcony JS Overclock - szkoda ze opcja tylko 236 :(

Oto wyniki:
(http://img123.imageshack.us/img123/1169/testlm6.png)

Z tego widać e simpad bije wizarda na głowę.
Mimo tego filmów nie da sie odtwarzać z taką jakością jak na Wizardzie - tam mus być po prostu wspomaganie sprzętowe w karcie graficznej.
np. w Coreplayer nie ma opcji Direct Draw.
Aż tak w tych sprawach nie jestem biegły i może wy coś wiecie więcej na ten temat?
Albo są jakieś ulepszenia i poprawki aby zwiększyć wydajność.
Tytuł: Odp: 206 Mhz a wydajność
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Maj 10, 2008, 09:27:14
No my mamy co najwyżej GAPI w tcpmp/coreplayerze - rom i driver w simpadzie nie ma zaimplementowanego DirectXa
Tytuł: Odp: 206 Mhz a wydajność
Wiadomość wysłana przez: xprimo w Maj 21, 2008, 20:08:51
a jeżeli by to sie dało zrobić wtedy wydajność w filmach by wzrosła.
Czyli jak sie okazuje simpad ma spore możliwości tylko programowo jest to po blokowane.

Napisane: Maj 11, 2008, 14:11:13
Denerwowało mnie te 206 MHz i nawet 236 było dla mnie za mało.
Postanowiłem to zmienić - sprzętowo :)

Pamiętam z zamierzchłych czasów jak kręciło sie procesorki zmieniając kwarc (oscylator kwarcowy)
standardowo w SLC ma 3.6864 MHz.

w manualu od SA-1110 na stronie 68
http://opensimpad.org/images/8/87/SA-1110_Manual.pdf - manual

podane są 2 kwarce oraz ustawiania mnożnika.

3,6864
3,579545

bawiąc sie lutownicą przetestowałem następujące kwarce:

3,579545
3,6864 - oryginalny
4,1943
4,433619

chciałem jeszcze 4,91 ale nie mieli w sklepie :
na pierwszych dwóch simpad działał normalnie połączenie z kompem działo. IRda działała.

na pozostałych dwóch 4,xxx system się uruchamiał ale nie było możliwości synchronizacji z komputerem. :(
Mogę wiec zastosować przełącznik (jak potrzebuje powera to przełącze) - przełączanie w trakcie działania systemu nie wpływała negatywnie.

aczkolwiek aby sprawdzić musiałem to przetestował benchmarkami (tymi z 1 postu)
Niestety nie powiodło się :( wyniki były bardzo zbliżone do (oryginału) a nawet czasami gorsze :(

może trzeba by zwiększyć jeszcze napięcie na procesorze.
motywowałem sie tym iż nawet na Google znalazłem pomysł przetaktowania procka z 200 na 300 właśnie stosując kwarc 4,91 MHz

(http://img53.imageshack.us/img53/5981/pict1400xg9.th.jpg) (http://img53.imageshack.us/my.php?image=pict1400xg9.jpg)

jedynie został mi Radiatorek który przykleiłem do procka w obawie przed przegrzaniem :)

Może wy znacie jakieś ciekawe pomysły?
Tytuł: Odp: 206 Mhz a wydajność
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Maj 21, 2008, 20:18:18
Hmm ciekawe. Jak kwarc potrzebny by był żeby na stałe było 236mhz? (-> Mod|Pad  :wink:)

Możesz mi manuala na PW podrzucić? :)
Tytuł: Odp: 206 Mhz a wydajność
Wiadomość wysłana przez: jas_pik:: Janusz Piwiński w Maj 21, 2008, 20:28:58
Link do manuala : http://opensimpad.org/images/8/87/SA-1110_Manual.pdf
Tytuł: Odp: 206 Mhz a wydajność
Wiadomość wysłana przez: xprimo w Maj 21, 2008, 20:35:36
mając 206 MHz i kwarc 3,6864 mnożnik do liczb całkowitych = 56
przy 236 MHz tym samym kwarcu 64 - stosująć dodatkowo JS Overclock

dla kwarcu
4,433619 otrzymali bym 248 i 283 MHz
4,1943 otrzymał bym 235 i 268 MHz

zarówno z JS Overclock  jak i bez wyniki sie nie zmieniały niestety.

Tytuł: Odp: 206 Mhz a wydajność
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Maj 21, 2008, 20:40:16
Cytuj
przy 236 MHz tym samym kwarcu 64 - stosująć dodatkowo JS Overclock


Tak, tak, ciekawe jak JS użyję pod linuxem  :E
Tytuł: Odp: 250 Mhz a wydajność
Wiadomość wysłana przez: Garbert w Maj 28, 2008, 19:46:21
Gratuluję pomysłu xprimo.

Niestety u mnie również nie ma synchronizacji na... 250 MHz  :D

System się uruchamia i wszystko działa o niebo szybciej niż na 236 MHz.

Co do ożywienia USB przy 250MHz, tak sobie myślę, że może dałoby się zmienić dzielnik UART (w tej chwili UART1 i UART2 chodzą do taktowania procka 1:1)...

Według bootloadera, bo nim podkręcam zegar, procesor Simpada można ustawić na następujące prędkości w MHz:

Zegar [MHz]PI20000BMQUwagi
147--nie ładuje systemu, w terminalu fŔ«¨Hř
162454575 ms
7 min 45 sek
576
52
144
67
641
296
działa OK, czas obliczania PI to horror!!!
176--działa OK
191--działa OK
206350325 ms
5 min 50 sek
736
66
188
92
829
382
działa OK
221--działa OK
236--działa OK
250271775 ms
4 min 32 sek
957
85
242
118
1063
493
system działa, ale nie ma synchronizacji przez USB
265--nie ładuje systemu
Tytuł: Odp: 206 Mhz a wydajność
Wiadomość wysłana przez: xprimo w Maj 28, 2008, 19:55:27
hmm a jak ustawiłeś na wyższe megahertze niz 236? jakiś nowy program czy sprzętowo?
Tytuł: Odp: 206 Mhz a wydajność
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Maj 28, 2008, 19:56:27
Przecież pisze że z bootloadera
Tytuł: Odp: 206 Mhz a wydajność
Wiadomość wysłana przez: Garbert w Maj 28, 2008, 20:01:08
Aha, zapomniałem dopisać jak to zrobić.

Oczywiście jest to programowa zmiana, program jest od zawsze w simpadzie, a imię jego: BOOTLOADER  :ok:

odpalasz terminal 38400 8-N-1 i podpinasz się pod Lumberga
teraz po resecie w okienku wciskasz x i wpisujesz 01 aby podręcić lub ff żeby obniżyć taktowanie

=====================
Monitor:
=====================
Boot from Flash   'f'
Boot from Net     'n'
Power Off         'o'
Erase PSM+Registry'p'
Exit              'q'
Erase Registry    'r'
Erase Flash       'y'
Soft  Reset       's'
Print Fab-String  'w'
-> x

Extended Command
Enter hexcode to execute:01

Running @250Mhz

a potem f odpalasz ładowanie systemu.

Prawda, że proste?  :evil:
Tytuł: Odp: 206 Mhz a wydajność
Wiadomość wysłana przez: xprimo w Maj 28, 2008, 20:05:14
pewnie nie jest trudne :D
ale napisz bardziej łopatologicznie. step by step :)
jakie pliki i jakie czynności? aż sam sprawdze.
tzn jak go podkręcic na stałe na 236 mhz?
Tytuł: Odp: 206 Mhz a wydajność
Wiadomość wysłana przez: Garbert w Maj 28, 2008, 20:12:34
Nie potrzebujesz żadnych plików.
W Windows XP odpalasz HyperTerminal (przy okazji... szokujące jest to, że Vista nie posiada takiego dobrodziejstwa), konfigurujesz połączenie przez COM1 z parametrami 38400 8-N-1, no flow control... Resetujesz simpada z wciśniętym przyciskiem klawiatury ekranowej (jeśli tego nie zrobisz, simpad załaduje system z flasha), a potem tak jak powyżej, wciskasz x i wbijasz 01 lub ff. Każdy x to zmiana o skok z przedziału 147-162-176-191-206-221-236-250-265. Oczywiście nie będę zdradzał, co się dzieje jak zjedziesz poniżej 147 albo przekroczysz 265...  :D
Tytuł: Odp: 206 Mhz a wydajność
Wiadomość wysłana przez: xprimo w Maj 28, 2008, 20:39:31
ok zrobiłem tak ale nic sie nie dzieje :(
mianowicie ActiveSyncToggle wył sobie AS. aby mieć wolny port com1.
Następnie podłączyłem simka i wł HyperTerminal. ustawiłem jak napisałeś zrobiłem restart simka z wciśniętym klawiszem i na ekranie wyskoczyło mi to:

PBL V2.4 20.07.2001
Booting...
================================================
Siemens Switzerland Bootloader V2.4 20.07.2001
Running @206Mhz Processor ID 0x6901b119
Press ESC for monitor
Occupied Memory: [0x00004000-0x00008000],[0x00008014-0x0007cb9c]
Flash Id 0x00000018 at virt adr 0x05000000 Size 0x01000000
No 32Bit Flash detected 0x00000000
FlashImage Checksum 0x05040014-0x05061ab0=0xcd105fd8 Bootloader Image OK
Fabdata Flash @0x05061ab4 Ram @0x00029ab4 FABDATA: S843-KKWRK
MSC2=0x211954e0 :: MQ200 - Revision ID=2 ...
Initialise PCMCIA Interface... done.
Codec UCB1200 ID:0x1005 Ver.5 Dev.0 Suppl.1 IO 0x00000001
No PCMCIA Card Attached
No serial download request
Boothdr at 0x05080000 -> 0x31415926
Loading executable with header 0x0000
[*********************/] 0kB/sec
Done

jak wciskałem klawisze na terminalu sie nic nie wyświetlało. nic nie reagowało :(
to co robie nie tak?
Tytuł: Odp: 206 Mhz a wydajność
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Maj 28, 2008, 21:21:29
Press ESC for monitor

Masz nacisnąć escape zanim ten napis się wyświetli, to wyjdziesz do tamtego menu :P
Tytuł: Odp: 206 Mhz a wydajność
Wiadomość wysłana przez: xprimo w Maj 28, 2008, 21:50:23
no działa :)
człowiek sie uczy każdego dnia :)
Tytuł: Odp: 206 Mhz a wydajność
Wiadomość wysłana przez: Garbert w Maj 28, 2008, 22:18:27
A u mnie ESC nie działa i nigdy nie działał. Niby gdzie go wciskacie? W pececie?

Mój sposób na to menu jest taki, że trzymam wciśnięty przycisk od pokazywania/chowania klawiatury simpada, wkładam patyk z tyłu w otwór simpada i... już  :grin:
Tytuł: Odp: 206 Mhz a wydajność
Wiadomość wysłana przez: xprimo w Maj 28, 2008, 22:23:38
dokładnie tak i wtedy wyświetla sie to co na zielono zaznaczyłem. ale jak szybko wcisne Esc to pojawia sie menu.
wcisne x i prosi mnie o podanie kodu i tu te 01 lub ff.
tylko szkoda ze to nie jest na stałe.
po Resecie powraca do 206
Tytuł: Odp: 206 Mhz a wydajność
Wiadomość wysłana przez: Garbert w Maj 28, 2008, 22:49:55
Wyższa szkoła jazdy, ten sposób z ESC u mnie nie działa... ale nieważne...

250MHz daje wzrost wydajności o 29% w stosunku do 206 MHz. Nieźle. :proud:

Xprimo i Kitor, teraz pora na Was. Wymyślcie jak zrobić 250 MHz, żeby jeszcze USB działało.  B)
Tytuł: Odp: 206 Mhz a wydajność
Wiadomość wysłana przez: Kajetan Krykwiński w Maj 28, 2008, 22:55:06
Uciąć  :E

A na poważnie to pewnie trzeba by część od USB potraktować asynchronicznie do procka...