Autor Wątek: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.  (Przeczytany 52068 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lingerine

  • Newbie
  • Wiadomości: 9
Witam, pisałem już jeden wątek odnośnie ustawienia mmsów w sieci heyah, do tej pory nie ustawiłem nic co by działało....
Jednakże nurtuje mnie inna kwestia, w pracy mamy dostęp do ogólnie dostępnego WIFI. Włączam WIFI w OMNI, ładnie wyszukuje, sygnal bardzo dobry, ale jak wchodze w przegladarke, czy to IE czy Opera to wysklakuje bład połączenia. Ustawiłem w Operze automatyczne wyszukiwanie połączenia.... Czy nalezy cos jeszcze pozmieniac w ustawieniach połączenia np?
Z góry dziękuję za info :)


PDAclub.pl

R E K L A M A:


Offline m-99

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 65
  • Sprzęt: B7350 było B7330, Palm Pro, i780, HP 6915
Odp: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.
« Odpowiedź #1 : Wrzesień 04, 2008, 10:18:00 »
Witam u mnie pomoglo wlasnie przestawienie w Operze w ustawieniach polaczenia automatycznego na My Internet.


Offline Lingerine

  • Newbie
  • Wiadomości: 9
Odp: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.
« Odpowiedź #2 : Wrzesień 04, 2008, 10:49:54 »
Dokładnie tak ustawiłem, tylko nei wiem czemu pokazuje mi się: Coneccting to GPRS Era bla bla bla .....
Napisane: Wrzesień 04, 2008, 10:34:31
Ktoś z szanownych forumowiczów ma jakiś pomysł :) ?


Offline marekmars

  • Newbie
  • Wiadomości: 25
  • Apple freak
  • Sprzęt: HTC X7500, iPhone, Samsung i900 OMNIA, MacBookPro
Odp: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.
« Odpowiedź #3 : Wrzesień 05, 2008, 09:47:03 »
wszystko zalezy do ktorej grupy polaczen dodalem polaczenie wifi. do ?My internet, My work czy co tam se wpisales innego.

Zobacz w zakladce ustawienie wifi network adapters

a potem w operze ustaw tez to samo.

Marek.

Offline Lingerine

  • Newbie
  • Wiadomości: 9
Odp: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.
« Odpowiedź #4 : Wrzesień 05, 2008, 22:12:17 »
Ustawione mam dokładnie tak jak mówisz, czyli w porządku, ale nadal nie działa. Wszystko ładnie się łączy, zasięg jest bardzo dobry, ale stron przegladac ani w IE. ani w Operze nie mogę.


PDAclub.pl

Odp: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.
« Odpowiedź #4 : Wrzesień 05, 2008, 22:12:17 »

Offline marsden

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 95
  • Sprzęt: [SPV M3000, Samsung i900 Omnia] Samsung Galaxy S
Odp: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.
« Odpowiedź #5 : Wrzesień 05, 2008, 23:25:25 »
Może to głupia sugestia, ale nie jest ten Twój ogólnodostępny internet w pracy jakoś zabiezpieczony (WEP, WPA) lub dostęp filtrowany wg adresów MAC? To, że Omnia 'widzi' sieć i zgłasza dobry sygnał to nie znaczy, że uzyskała już dostęp do internetu - zgłasza status 'available' czy 'connected'? Teraz rzadko się zdarzają niezabezpieczne sieci... Zapytaj może admina sieci.


Offline jaro_lodz

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 70
Odp: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.
« Odpowiedź #6 : Wrzesień 16, 2008, 08:18:33 »
Czy to prawda, że w Omni standard "G" jest fabrycznie wyłączony i trzeba go uaktywniać np. Sktools'em?
Wyczytałem gdzieś na forum.

Samsung Omnia 16 GB
MIO P560

Offline forpi

  • Newbie
  • Wiadomości: 40
  • Sprzęt: Samsung i900
Odp: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.
« Odpowiedź #7 : Wrzesień 16, 2008, 16:33:36 »
Może być tak jak mówi marsden, albo łącząc się z tym routerem przez wifi masz dostęp tylko do Lan'u a nie do sieci "internet" czyli www itd
Zapytaj się admina lub spróbuj połączyć się np z laptopa lub innego sprzętu z wifi
Pzdr


Offline wp33

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
Odp: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.
« Odpowiedź #8 : Wrzesień 18, 2008, 20:49:58 »
Witam. Od kilku minut jestem tu nowy. Od kilku dni mam omnię. Mam problem z połączeniem się z internetem z moim liveboxem w domu. Laptop działa a telefonu nie udaje mi się ustawić. Czy może ktoś podać mi krok po kroku jak to zrobić i co gdzie wpisywać.
Dziękuję.


Offline timurak

  • Newbie
  • Wiadomości: 9
Odp: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.
« Odpowiedź #9 : Wrzesień 19, 2008, 16:52:48 »
Witam. Od kilku minut jestem tu nowy. Od kilku dni mam omnię. Mam problem z połączeniem się z internetem z moim liveboxem w domu. Laptop działa a telefonu nie udaje mi się ustawić. Czy może ktoś podać mi krok po kroku jak to zrobić i co gdzie wpisywać.
Dziękuję.


najpierw sprawdź konfigurację liveboxa... czy sieć jest zabezpieczona, czy jest włączone filtrowanie po adresach MAC. Konfiguracja Omni jest intuicyjna...


Offline temp333

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 803
  • Tekst osobisty
Odp: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.
« Odpowiedź #10 : Wrzesień 19, 2008, 22:52:18 »
Wcisnij przycisk do rejestracji nowego adresu mac na liveboxie i wtedy lacz sie y siecia.


Offline tomaszkap

  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 8511
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung:I900,I9100,TAB 10.1, MSI Wind,Palm Centro
  • VIP Level: 118
Odp: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.
« Odpowiedź #11 : Wrzesień 19, 2008, 23:10:10 »
Jednym słowem instalacja połączenia z Liveboxem jest identyczna jak z laptopem. Poszukaj na forum, było o tym 100 razy (nawet dzisiaj to tłumaczyłem w innym wątku). Omnia to jest PDA więc można śmiało szukać rozwiązań w innych działach. Jedynie rozdzielczość ma inną  :ok:

Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser->...
Są:PALM Centro,Samsung I9000;I9100, Samsung Galaxy Tab 10.1 16gb-JellyBeanRom ICS by Toldo i SAMSUNG GALAXY CORE PLUS
Spróbuj się

Offline mysiopysio

  • Newbie
  • Wiadomości: 26
Odp: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.
« Odpowiedź #12 : Wrzesień 21, 2008, 20:01:54 »
Witam...
Cos chyba poprzestawiałem po włączeniu WIFI rozpoznaje mi siec zdana ale za cholere nie może się połączyć.. nie wiem za bardzo jakie ustawienia mam włączyć.. tam jest tyle  ostawień.. próbowałem opcji" usuń ustawienia" ale nic to nie daje...
Dodam ze mam program NO DATA ale powolaczalem wszystkie opcje tak ze się łączy jako GPRS natomiast  z WI FI nie chce za cholere i to z siecią u mnie w domu jak i na zewnątrz.. bylem w dużej  galerii handlowej gdzie co chwila jakiś hotspot i nic.. :(

Za wszelkie porady z gory jestem wdzieczny


Offline kisiel83

  • Newbie
  • Wiadomości: 19
Odp: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.
« Odpowiedź #13 : Wrzesień 21, 2008, 20:06:03 »
w ustawieniach 'karta sieciowa laczy sie z' internet zamiast praca i powinno byc ok

SE k800i
i900 Omnia

Offline ccoopp

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 135
Odp: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.
« Odpowiedź #14 : Wrzesień 22, 2008, 17:57:48 »
Witam
Nie mogę połączyć się z moją siecią poprzez Wi Fi. Chodzą w niej trzy laptopy a OMNI nie widać.

Sama OMNIA łączy się bez problemów z internetem po WiFi, natomiast jest niewidoczna dla całej mojej sieci. Norton Internet Security widzi ją bez problemu, ruter WiFi też, a samo urządzenie nie może zaistnieć w sieci.

Czy jest jakaś funkcja udostępniająca OMNIĘ ( lub jej pliki ) dla sieci, tak jak to jest w normalnej windzie XP ?, Czy może OMNIA jest zawsze udostępniona ?

Może ktoś zna konkretne ustawienia i podzieli się wiedzą ?. Przeryłem forum niestety poza szczątkowym informacjami na temat WiFi nie ma nic ( przynajmniej dla OMNI ).

LG G2
SAMSUNG GALAXY S III; SAMSUNG GALAXY S II; HTC HD II; SAMSUNG OMNIA II; SAMSUNG i900 OMNIA
LARK FREE BIRD 35.8; ACER n35

Offline Negatyw

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 62
Odp: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.
« Odpowiedź #15 : Wrzesień 22, 2008, 21:57:56 »
Witam
Jak zmusić klienta pocztowego w Windows Mobile, aby domyślnie łączył się po wifi i nie korzystał z edga czy gprs?

Czy istnieje możliwość, by wpierw szukał neta po wifi, a w razie jego braku - korzystał z edga czy gprs?

Pozdrawiam
Negatyw


Offline 4drian

  • Newbie
  • Wiadomości: 14
Odp: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.
« Odpowiedź #16 : Wrzesień 23, 2008, 00:56:35 »
mam podobny problem.. nigdy nie miałem do czynienia z WM ..mógłby jakiś fachura rozwiązać ten problem.. nawet jak ustawie wszystko i tak próbuje przez GPRS się łączyć... znalazłem takie info:
Na WM 6 w wersji angielskiej wygląda to tak (w nawiasie polskie tłumaczenia):

Wybieramy Start => Settings (Ustawienia) => Connections (Połączenia) [na samym dole]
Tu wybieramy ikonę: Wireless Manager (menadżer "bezprzewodowy" WiFi/BT/GSM)
Tu należy włączyć WiFi i zamknąć okno .
Teraz klikamy na ikonę: Network Cards (karty sieciowe?)


      • Wybieramy sieć do której chcemy się podłączyć lub wybieramy Add New... (Dodaj nowe...)
      W tym drugim przypadku musimy podać nazwę sieci do której chcemy się podłączyć w pierwszym przypadku nazwa ta pojawi się już samoczynnie.

      • Connects to: Zaznaczamy typ sieci - internet
      => na dole NEXT (Dalej)
      • Authentications (Uwierzytelnianie) - wybieramy zależne od naszej sieci. Jeżeli jest to darmowy Hot-Spot to zazwyczaj jest to Open (Otwarty).
      • Data Encryption (Szyfrowanie) - wybieramy zależne od naszej sieci. Jeżeli jest to darmowy Hot-Spot to zazwyczaj jest to Disabled (Wyłączony).

      Jeżeli tu wybierzemy inną opcję, to musimy wypełnić zgodnie z danymi od zarządcy sieci/administratora. Dla połączeń z LiveBoxem wybieramy np. WEP,
      • The key is automatically... (Klucz jest dostarczany......) pozostawiamy pusty.
      • Network key (klucz sieciowy) wpisujemy klucz wpisany do LiveBoxa.
      • Key index (Indeks klucza) wybieramy 1
      => na dole NEXT (Dalej)
      • Use IEEE 802.1x... (Użyj kontroli..) 'pozostawiamy pusty.
      => na dole Finish
      • W tym momencie powinno już być możliwe podłączenie się do sieci.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2008, 01:00:58 wysłana przez 4drian »

Offline Negatyw

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 62
Odp: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.
« Odpowiedź #17 : Wrzesień 23, 2008, 06:52:28 »
Witam
No ja właśnie mam ten problem. Mam router wifi w domu - a łączy się przez edge (a zatem pobiera impulsy z pakietu).
Czy można kazać mu domyślnie się łączyć z netem w kolejnosci:
1) domowa sieć wifi
2) darmowe hot spoty w terenie
3) jak te 2 opcje nie bedą dostępne - to wtedy edge czy gprs

Pozdro
Negatyw


Offline p@vlo

  • Newbie
  • Wiadomości: 7
Odp: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.
« Odpowiedź #18 : Wrzesień 23, 2008, 17:08:38 »
Mam taki problem: posiadam neostrade i w domu mam sieć bez przewodową, ale mam problem z połączeniem sie poprzez telefon. Jak odpowiednio skonfigurować telefon, aby normanlnie łączył sie z netem..? Co zrobic?


Offline Matczak

  • Newbie
  • Wiadomości: 35
  • Sprzęt: I900 OMNIA, n73
Odp: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.
« Odpowiedź #19 : Wrzesień 23, 2008, 17:34:10 »
Witam ja też miałem problem żeby skonfigurowć połaczenie z live boxem , ale tylko przez to ze zacząłem grzebać w ustawieniach kiedy zrobiłem hard reset wszystko poszło na standardowych ustawieniach po wpisaniu klucza dostępu wszystko smigało aż miło. ja w ustawieniach wifi odznaczone mam Użyj kontroli dost do sieci wg IEEE 802.1x Typ protokołu EAP Karta intelig


Offline p@vlo

  • Newbie
  • Wiadomości: 7
Odp: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.
« Odpowiedź #20 : Wrzesień 23, 2008, 20:03:46 »
Witam ja też miałem problem żeby skonfigurowć połaczenie z live boxem , ale tylko przez to ze zacząłem grzebać w ustawieniach kiedy zrobiłem hard reset wszystko poszło na standardowych ustawieniach po wpisaniu klucza dostępu wszystko smigało aż miło. ja w ustawieniach wifi odznaczone mam Użyj kontroli dost do sieci wg IEEE 802.1x Typ protokołu EAP Karta intelig

 

Hardreset? czyli? mogłbyś opisać cos wiecej...
jaki był indeks klucza? uwierzytelnienie?

Pokazuje mi dostepną sieć, ale tam  przy "kreskach z zasiegiem" jest taka mała kłódeczka..;/

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2008, 20:05:22 wysłana przez p@vlo »

Offline Matczak

  • Newbie
  • Wiadomości: 35
  • Sprzęt: I900 OMNIA, n73
Odp: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.
« Odpowiedź #21 : Wrzesień 24, 2008, 19:03:01 »
Kłódeczka oznacza że sieć jest zabezpieczo , indeks klucza na 1. Hard reset przywraca wszytko tak jak wyglądało po kupnie telefonu, tracisz wszystkie dograne aplikacje fotko i calą reszte . HARD RESET = PRAWY KLAWISZ Z SŁUCHAWKĄ + LEWY KLAWISZ Z SŁUCHAWKĄ + KLAWISZ POWER , trzymasz chwilkę wyskoczy  ci okienko w celu potwierdzenia potwierdzasz i leci HARDRESET :) Oczywiście wszystko na wyłączonym tel.


Offline p@vlo

  • Newbie
  • Wiadomości: 7
Odp: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.
« Odpowiedź #22 : Wrzesień 24, 2008, 19:26:43 »
Kłódeczka oznacza że sieć jest zabezpieczo , indeks klucza na 1.


a jak ją odblokowac? bo to zapewne w tym tkwi problem;/


Offline Matczak

  • Newbie
  • Wiadomości: 35
  • Sprzęt: I900 OMNIA, n73
Odp: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.
« Odpowiedź #23 : Wrzesień 24, 2008, 19:40:26 »
jesli jest zabezpieczona kluczem na routerze nalezało by wyłaczyć zabespieczenie , ale wtedy każdy bedzie sie mógł połaczyć z twoim routerem jeślli w telefonie wpiszesz klucz dostepowy wszystko powinno być ok

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2008, 19:42:09 wysłana przez Matczak »

Offline p@vlo

  • Newbie
  • Wiadomości: 7
Odp: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.
« Odpowiedź #24 : Wrzesień 24, 2008, 20:17:04 »
jesli jest zabezpieczona kluczem na routerze nalezało by wyłaczyć zabespieczenie , ale wtedy każdy bedzie sie mógł połaczyć z twoim routerem jeślli w telefonie wpiszesz klucz dostepowy wszystko powinno być ok



Wlasnie wpisuje klucz i nic. Kłudeczka cały czas jest.. a dostepu nie mam;/


Offline Matczak

  • Newbie
  • Wiadomości: 35
  • Sprzęt: I900 OMNIA, n73
Odp: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.
« Odpowiedź #25 : Wrzesień 24, 2008, 20:41:45 »
hm a jakiej firmy ten router


Offline perla

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
Odp: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.
« Odpowiedź #26 : Wrzesień 24, 2008, 21:50:26 »
Komu udalo sie zainstalowac jakis scanner WiFi na OMNII ?


Offline wp33

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
Odp: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.
« Odpowiedź #27 : Wrzesień 24, 2008, 21:56:37 »
Mam to samo z liveboxem. Sieć jest dostępna ale nie mogę sie połączyć. Robiłem różne kombinacje i nic.


Offline p@vlo

  • Newbie
  • Wiadomości: 7
Odp: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.
« Odpowiedź #28 : Wrzesień 24, 2008, 22:07:30 »
hm a jakiej firmy ten router



router neostrady :S


Offline wp33

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
Odp: WiFi - konfiguracja, połączenie z PC, tworzenie sieci itp.
« Odpowiedź #29 : Wrzesień 24, 2008, 23:05:03 »
Mój jest SAGEM