Telefon gubi kartę pamięci

• 30 Odpowiedzi
  • 7821 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Pawel83

• 414
  • Sprzęt: Xperia Z
Telefon gubi kartę pamięci
« dnia: Sierpień 18, 2009, 08:56:59 »
Witam serdecznie!

Po skutecznym rozwiązaniu jednego problemu z moim i780 mam prośbę o rozwiązanie kolejnego...  Sprawa dotyczy i780 z fabrycznym firmware od Play. W telefonie mam kartę pamięci "SanDisk Mobile Ultra" microSD HC 8GB..
Telefon raz na jakiś czas (czasami dwa razy dziennie, czasami przez dwa tygodnie problem wcale nie występuje) - gubi kartę pamięci... programy zainstalowane na karcie przestają się uruchamiać, w żadnym z menadżerów plików nie widać "Storage Card"...  Wyjęcie i włożenie karty nie pomaga, natomiast pomaga Soft-reset...

Problem nigdy nie pojawił się w trakcie używania aplikacji (czyli np. nigdy nie wyłączyła mi się automapa, ani arkusz kalkulacyjny) - raczej w momencie, gdy urządzenie jest w trybie czuwania....

Przydałoby się rozwiązać całkowicie problem, lub znaleźć jakiś program/sztuczkę - która szybko pozwoli mi przywrócić widoczność karty pamięci - bez długotrwałego "soft resetu"

Pozdrawiam

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Odp: Telefon gubi kartę pamięci
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 18, 2009, 09:15:09 »
mam ten sam "zestaw"
rom fabryczny Playa i kartę SanDisk 8GB i nic podobnego nie wystąpiło nigdy
teoretycznie wyjęcie i włożenie karty powinno pomóc
może coś z kartą sie dzieje?
masz możliwość sprawdzić inną?

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 18, 2009, 09:19:54 »
nie masz brudnego slotu?
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline Pawel83

• 414
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 18, 2009, 09:50:06 »
może coś z kartą sie dzieje?
masz możliwość sprawdzić inną?

Niestety nie bardzo mam jak sprawdzić inną kartę gdyż - czasami bywa, że bardzo długi czas problem wcale nie występuje, a czasami ciągle....

nie masz brudnego slotu?

Raczej nie jest brudny - bo czemu by wtedy pomagał "soft-reset"  - a wkładanie / wykładanie karty by nie pomagało?

*

Offline hilix

• **
  • 164
    • portfolio
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 18, 2009, 11:10:07 »
Mam ten sam problem - co jakiś czas telefon "gubi" kartę pamięci. Ostatnio zgubił po tym jak skończyłem używać Automapy (oryginał na karcie pamięci). Miałem już różne ROMy, była lekka poprawa (rzadziej gubił) po przejściu na WM 6.1, ale dalej problem się pojawia.
Był MDA COMPACT II, MDA VARIO III, SAMSUNG i780 NAVI ed., iPhone 3Gs 32GB,HTC Desire, Samsung Galaxy S

*

Offline Bl3S

• 11
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 18, 2009, 12:14:34 »
ja mam kingstona 8gb i nie mam takich problemów. może macie coś ze slotem ? pouciskaj telefon przy slocie i zobacz czy dalej widzi karte, sprawdź ja w czytniku, gdy jest podłączona do kompa, w ten sposób sprawdzisz w czym tkwi problem- karta czy slot.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 18, 2009, 12:25:18 »
i780 nie ma co uciskać

*

Offline Pawel83

• 414
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 18, 2009, 13:47:57 »
pouciskaj telefon przy slocie i zobacz czy dalej widzi karte, sprawdź ja w czytniku, gdy jest podłączona do kompa, w ten sposób sprawdzisz w czym tkwi problem- karta czy slot.

Karta w czytniku zachowuje się normalnie (można ją w całości zapełnić, opróżnić, sformatować bez problemów) Podobnie w telefonie - można przez Kabelek zapełnić danymi do oporu, i bez problemu dane z powrotem przegrać... Szukałbym raczej problemu gdzieś w sofcie - gdyż jak pisałem - gdy błąd już wystąpi wielokrotnie wyjęcie / włożenie karty nic nie daje, natomiast soft-reset przywraca widoczność karty...  Pewnie wymiana firmware na nowszy mogła by pomóc - ale nie chce tracić gwarancji.. Poza tym z tego co mi wiadomo, nie ma oficjalnie nowszego firmware do i780 (Po Polsku) a te nieoficjalne mają jakieś inne przypadłości (gdzieś czytałem że z kursorem - a "touchpad" - jak dla mnie to absolutna konieczność)

Powtórzę się troszkę z pierwszego postu - może ma ktoś patent na "odświeżenie karty" bez wykonywania czasochłonnego restartu? Czasami potrzebuje natychmiast skorzystać z jakiegoś programu z karty pamięci w trakcie rozmowy - i soft reset nie jest wtedy mile widziany przez mojego rozmówce...

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 18, 2009, 13:58:05 »
jeśli uważasz, że to kwestia softu to zawsze możesz zrobić HR

*

Offline scyzoryk

• 46
    • www.scyzoryk.blog.onet.pl
  • Sprzęt: i780 Navi
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 18, 2009, 14:07:06 »
ja bym się chciał podpiąć pod temat czy i780 obsługuje micro sdhc ?

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 18, 2009, 14:18:48 »
tak

*

Offline Pawel83

• 414
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 18, 2009, 14:22:47 »
jeśli uważasz, że to kwestia softu to zawsze możesz zrobić HR
W tym roku HR robiłem już 3 razy....  Problem i tak wraca

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 18, 2009, 14:25:59 »
to w takim razie nie jest wina softowa
serwis - moze jakiś lut nie trzyma?

*

Offline Pawel83

• 414
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 18, 2009, 14:41:18 »
to w takim razie nie jest wina softowa
serwis - moze jakiś lut nie trzyma?

Jeżeli jest to wina firmware - a na to stawiam - to gdy robie HR - po prostu wgrywa się odnowa firmware z jakieś tam nazwijmy to partycji - Więc jeżeli jest on uszkodzony to za każdym razem po HR będzie wgrywany już z błędem...

Serwisowi niestety z takim problemem go nie oddam - Historia mojego telefonu jest taka, że gdy go kupiłem pochodził 5 godzin i padł... Potem serwis trzymał go prawie 40 dni (najpierw twierdzili że czekają na jakąś  część, potem twierdzili że czekają na płytę główną potem stwierdzili że  go "przeprogramowali"). Gdy telefon do mnie wrócił pochodził około 10 dni (w tym czasie zdarzyła się sytuacja z gubieniem karty pamięci) i znowu się popsuł... Zawiozłem go znowu do serwisu - tam spędził 56 dni!!! (Ale dostałem przeprosiny na piśmie (jakby mi to miało pomóc)). Tym razem wymienili mi na nowy - i jakoś pół roku nie mam już żadnych problemów - z wyjątkiem tego z kartą pamięci... Podsumowując serwis to minimum miesiąc czasu, a ja jestem już uzależniony od możliwości tego telefonu i bardzo by mi przeszkadzał jego brak...

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 18, 2009, 14:43:03 »
No to jak się nie boisz to singapurski rom 6.1 czeka :P
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2009, 14:44:55 wysłana przez beju »
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 18, 2009, 14:48:25 »
w takim razie zostaje Ci tylko i wyłącznie zmiana romu
jeśli na innym będzie to samo to już nie ma wyjścia albo sie pogodzić albo jednak serwis...

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 18, 2009, 14:53:11 »
Ewentualnie jeszcze sprawdzić działanie PDA z inną karta 8GB :) bo to może wina po stronie karty pamięci jest :)
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline bossbusko

• 308
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note III
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 18, 2009, 14:58:46 »
Historia mojego telefonu jest taka...

Jak bym mial takie problemy to bym go sprzedal puki dziala ok i kupil nowy egzemplarz
Alcatel OT Easy db, N3210, N3310, N3510i, N6610i, Mot T720i, Jakis Ery, SE p800, SE p900, SE p910i, MDA compact III, MDA compact IV, Samsung I780, MDA Compact V, HTC HD2, Samsung Galaxy S II, Galaxy S III, Galaxy Note II, Galaxy Note III

*

koldasz

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 19, 2009, 08:23:52 »
Ja tez tak mialem ale po wgraniu HE1. Poradzilem sobie w moze glupi sposob bo....wgralem certyfikaty z G900 ktore trzeba bylo wgrac gdy sie chcialo wgrac sterowniki do SDHC dla G900. Mi pomoglo.

*

Offline Pawel83

• 414
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 19, 2009, 10:29:52 »
Ja tez tak mialem ale po wgraniu HE1. Poradzilem sobie w moze glupi sposob bo....wgralem certyfikaty z G900 ktore trzeba bylo wgrac gdy sie chcialo wgrac sterowniki do SDHC dla G900. Mi pomoglo.

Hmm... wybaczcie skrajną niewiedzę - co to jest HE1? Jak wgrać te certyfikaty? Możesz podrzucić pliki i instrukcje co jak zrobić?

*

koldasz

« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 19, 2009, 11:06:36 »
moj blad chodzilo mi  rom cbhe1. co do certyfikatow czekam az oceni ktos z wiekszym doswiadczeniem  z WM, czy to jednak nie byl zly pomysl. U mnie nie mam problemow z wgranymi tymi certyfikatami.

*

Offline Pawel83

• 414
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 20, 2009, 07:20:43 »
moj blad chodzilo mi  rom cbhe1. co do certyfikatow czekam az oceni ktos z wiekszym doswiadczeniem  z WM, czy to jednak nie byl zly pomysl. U mnie nie mam problemow z wgranymi tymi certyfikatami.

Jeżeli u Ciebie działa - może pójdzie i u mnie - w ostateczności zrobi się HR.... :)

*

koldasz

« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 20, 2009, 07:57:26 »
Załaczam. Po wszystkim SR.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 20, 2009, 08:00:15 wysłana przez koldasz »

*

Offline Pawel83

• 414
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 20, 2009, 10:21:39 »

Dziękuje serdecznie!, wrzucone, zainstalowane, SR zrobiony - Telefon uruchamia się normalnie, karta jest normalnie widoczna - wiec nie zaszkodziło... Czy pomoże - okaże się, gdy przez dwa-trzy tygodnie problem nie wystąpi

Pozdrawiam!

*

Offline hilix

• **
  • 164
    • portfolio
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 20, 2009, 12:28:20 »

Dziękuje serdecznie!, wrzucone, zainstalowane, SR zrobiony - Telefon uruchamia się normalnie, karta jest normalnie widoczna - wiec nie zaszkodziło... Czy pomoże - okaże się, gdy przez dwa-trzy tygodnie problem nie wystąpi

Pozdrawiam!

To jak możesz to pls daj znać za te parę tygodni - jak tak jest to też sobie to zrobie!
Był MDA COMPACT II, MDA VARIO III, SAMSUNG i780 NAVI ed., iPhone 3Gs 32GB,HTC Desire, Samsung Galaxy S

*

Offline Pawel83

• 414
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 24, 2009, 07:00:43 »
Niestety problem nadal istnieje... W sobotę telefon znowu "zgubił" kartę pamięci....

*

Offline tranzystor

• 500
  • Sprzęt: Blackberry 9000, PlayBook 16GB OS2
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 24, 2009, 07:41:22 »
Witam 

Sprawdzcie na innej karcie pamieci  sandisk @ kingston
Czasem  bywa  ze karta ma  zwiekszony  pobor  pradu   - i w czytnikach zewnetrznych poprawnie dziala natomiast   w i780 niekoniecznie gdyz  czytnik  jest objety  restrykcjami  prądowymi 

Ja takze mialem taki przypadek  ze  oem sandiska   czasem mi znikal   problem rozwiazalem  poprzez  wymiane karty na  kingstona badz innego producenta   

*

Offline kola.kolski

• 39
  • Sprzęt: Samsung Galaxy-S <Froyo>
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 24, 2009, 09:28:09 »
wlasnie chiałem kupić kartę 8GB. Co polecacie żebym nie miał problemów. Kingston???

*

Offline tranzystor

• 500
  • Sprzęt: Blackberry 9000, PlayBook 16GB OS2
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 24, 2009, 10:20:07 »
.... ja  mialem w telefonie (8gb sdhc) Lexar -a   i nie bylo z nim problemow .... 

*

Offline Bl3S

• 11
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 24, 2009, 10:48:54 »
ja używam kingstona od prawie miesiąca, zero problemów. z wysyłką kosztowała mnie 80.40 zł.