Synchronizacja i780 z kalendarzem Google

• 14 Odpowiedzi
  • 3516 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Synchronizacja i780 z kalendarzem Google
« dnia: Październik 12, 2008, 20:43:01 »
Jest kilka programów do synchronizacji kalendarza w Windows Mobile z kalendarzem Google. Większość z nich jednak oferuje synchronizację ręczną. Trzeba od czasu do czasu ręcznie włączyć program do synchronizacji. Powiem szczerze nie jest to zbyt wygodne. Programy oferujące automatyczną synchronizację niestety są płatne i to dosyć słono.
Po długich poszukiwaniach wygrzebałem w necie rozwiązanie. Jest całkowicie darmowe !!!

Pierwszy krok
Dla niewtajemniczonych. Jeżeli posiadamy konto Gmail to po prostu uaktywniamy usługę kalendarz Google logując się na stronie www.google.com/calendar lub po zalogowaniu do Gmaila klikamy na górnym menu "Kalendarz"

Drugi krok

Rejestrujemy się na stronie: http://www.scheduleworld.com/
Po zarejestrowaniu dostaniemy hasło na emaila.
Logujemy się do scheduleworld. Po zalogowaniu widzimy stronę z kalendarza a z boku okienko z opcjami w tym z "Preferences"
Klikamy i weszliśmy w ustawienia. Sprawdzamy czy ustawienia czasu i strefy czasowej są prawidłowe. To bardzo ważne, bo potem mogą być przekłamania przy synchronizacji.
Poniżej mamy synchronizację kontaktów GMail Contact Synchronization (Beta) jednak niestety póki co nie działa.

Następnie odszukujemy tekst If you wish to revoke ScheduleWorld's access to your Google calendar simply click here. 
Klikamy i podajemy login i hasło do kalendarza Google (identyczne jak do Gmaila). Poniżej "Google Calendar Title" wybieramy nasz kalendarz.
Poniżej możemy ustawić sposób synchronizacji. Polecam ustawienie Google Sync Mode: two-way , czyli dwukierunkową.

Następnie powyżej odszukujemy okienko "Funambol SyncML Client Configuration"
Zapisujemy sobie: link do serwera, username i password (te dane mamy też w emailu po rejestracji).

Trzeci krok

Na telefonie instalujemy plugin Funambol do pobrania tutaj https://www.forge.funambol.org/download/

Po zainstalowaniu uruchamiamy program Funambol i wchodzimy w Menu a potem w Acount. W pozycji Server location wpisujemy link z Scheduleworld, a ponizej username i password z Scheduleworld. Zapisujemy i wtedy program sprawdzi czy mamy uprawnienia do synchronizacji podanego konta. Następnie wchodzimy ponownie do Menu a potem do Settings i odznaczamy wszystkie pozycje poza Calendar.

Ważna kwestia !!!!! Sprawdzamy czy w trzech miejscach: Google Calendar, Scheduleworld i w kalendarzu na telefonie są takie same ustawienia strefy czasowej !!!!!!

Możemy w pluginie Funambol ustawić sposób synchronizacji, czas co jaki ma być wykonana synchronizacja itp.

Czwarty krok

W Funambolu uruchamiamy opcję Sync All. W zależności od ilości wpisów po jakimś czasie mamy zsynchronizowane kalendarze :)

Używam tego od jakiegoś czasu i działa :) Życzę powodzenia !!!1

Jeżeli mamy dużo wpisów w kalendarzu to radziłbym pierwszą synchronizację przeprowadzić będąc podpięty np. do sieci WiFi, bo inaczej za pośrednictwem GPRS trochę nam nabije na liczniku. Następne synchronizacje będą już pożerały mniejsza ilość transferu.

W domyślnych ustawieniach pluginu Funambol mamy serwer Funambol. Możemy się zarejestrować na stronie http://my.funambol.com i otrzymamy konto na serwerze z dostępem do mobilnej poczty, kalendarzem oraz listą kontaktów. Jednak konto to jest o wiele mniej wygodne niż Kalendarz Google.

Nokia 6670, HP Ipaq 2210, Samsung I600, Samsung I780

*

Offline bebic

• 366
  • Sprzęt: HTC Kaiser, HTC HD7, Nokia Lumia 710, SGS2
Odp: Synchronizacja i780 z kalendarzem Google
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 12, 2008, 23:19:21 »
Dobre, dobre... z małym ale...  :ohreally:

If you wish to revoke ScheduleWorld's access to your Google calendar simply click here. odwołuje dostęp ScheduleWorld do Gmaila. Żeby pozwolić wybieramy
In order to sync this calendar with a specific Google calendar you must first click here to grant ScheduleWorld access.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 15, 2008, 21:20:33 »
Wszystko zrobiłem zgodnie z opisem i niestety wpisy w kalendarzu google się nie pojawiają  :( Natomiast na scheduleworld jest ok. Jakieś sugestie ?
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 16, 2008, 16:58:25 »
Czyli jest problem na linii Scheduleworld <-> Google Calendar. W ustawieniach konta Google https://www.google.com/accounts/Login po zalogowaniu sprawdź w części Change authorized websites lub wersja polską Zmień uprawnione strony czy coś takiego jest na liście jest www.scheduleworld.com. Jeżeli nie ma to kliknij w preferencjach Scheduleworld "In order to sync this calendar with a specific Google calendar you must first click here to grant ScheduleWorld access". Potem będąc zalogowanym do konta na google musisz to potwierdzić, że scchedulworld ma dostęp do konta Google. Wtedy nie powinno być problemu z komunikacją.

Wspomina o tym powyżej bebic , a ja biję się w piersi zapomniałem o tym szczególe w opisie. Dziękuję koledze bebic za przypomnienie :)
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2008, 17:01:50 wysłana przez jackmarc32 »

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 16, 2008, 20:12:05 »
Wszystko mam poustawiane według opisu, dostęp też jest aktywny a mimo tego nie ma żadnych wpisów. Nie mam już pomysłów  :(

P.S.

Udało się po zaznaczeniu opcji Automatically sync with this Google Calendar with every SyncML sync.   :ok:
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2008, 20:45:22 wysłana przez tomaszkap »
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline alwi

• 25
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 17, 2008, 16:53:10 »
To o czym pisze kolega Bebic to, ze zamiast:
"Następnie odszukujemy tekst If you wish to revoke ScheduleWorld's access to your Google calendar simply click here",
powinno byc w pierwszym opisie:
"Następnie odszukujemy tekst  In order to sync this calendar with a specific Google calendar you must first click here to grant ScheduleWorld access".

Mnie nie dziala ten funambol po gprs'ie. :( Ale przynajmniej po wifi jest ok... Wykakuje mi blad komunikacji z serwerem (Internet Explorer sie laczy z Internetem bez problemu). Dzieki :)
>> Samsung i780 <<
SOFT:
- PDA: CBHE1
- PHONE: CBHE1

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 18, 2008, 15:46:56 »
Mi na początku Funambol też nie działał przez GPRS. Próbowałem pozmieniać ustawienia, a w końcu zrobiłem tak, że włączyłem jakiś program który podtrzymywał połączenie GPRS np. komunikator i włączyłem synchronizację. I potem już nie było problemów z połączeniem przez GPRS. Jakoś samo się naprawiło ;)

*

Offline Randall_Memphis

• 15
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 21, 2009, 02:21:10 »
ja to zrobiłem naokoło (synchronizacja) muszę korzystać z outlooka, to sciagnalem Google Calendar Sync do synchronizacji google<>outlook, no a z outlooka wszystko mi leci do i780 :) generlanie warto miec outlooka do zarzadzania kontaktami, terminami itp.

*

Offline darekpiecz

• *
  • 61
  • Sprzęt: Galaxy Note
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 22, 2009, 02:50:09 »
kolego Randall_Memphis  możesz powiedzieć jak to Ci sie udało, ze synchronizuje sie z Outlookiem.
? Ja za nic nie mogę tego zrobić. Wywala mi komunikat o bledzie strefy czasowej i nie mogę sobie z tym poradzić.

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 23, 2009, 00:21:05 »
a nie lepiej synchronizowac odrazu z poziomu active synca?

*

Offline darekpiecz

• *
  • 61
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 23, 2009, 00:27:32 »
jeśli mówisz o synchronizacji telefonu bezpośrednio przez AS to od tego zacząłem. Ale po synchronizacji telefonu przez AS po WiFi, później nie chciał mi się synchronizować telefon z Outlookiem. Wywalało mi jakiś błąd i nic nie synchronizował. Dlatego szukałem innego rozwiązania synchronizacji - przez Outlooka.

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 23, 2009, 00:31:55 »
Hmmm nie wiem ja synchronizuje i z tym i z tym nie mam najmniejszego problemu:) az czasami zaluje ze nia mam androida jak dobrze poczytasz co to za komunikat to moze dojdziesz czemu ci errora wywala

*

Offline darekpiecz

• *
  • 61
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 23, 2009, 00:42:15 »
Popróbuje jeszcze raz z konfiguracją wszystkiego w AS. Ale nie wiem czy wcześniej nie zdecyduję się na kolejną zmianę ROM-u z xda. Coś chłopaki nowego wycudowali jeszcze świeże właśnie czytam: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=478709&highlight=i780&page=65 Tak czy inaczej muszę popróbować, bo może rzeczywiście coś niewłaściwie poustawiałem w AS w telefonie.

Komunikat u mnie to: Kod obsługi: 86000107 - nie mam pojęcia co to jest...
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2009, 14:04:21 wysłana przez darekpiecz »

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 23, 2009, 18:27:52 »
Powiem ci szczerze nie mam pojecia sprawdz tu
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=110641.0

*

Offline Randall_Memphis

• 15
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 01, 2009, 22:40:53 »
tez mialem problem z synchronizacja. nie mam absolutnie pojecia dlaczego, ale jesli w folderze "Moje dzwieki dzownka" mam jakies plik, to nie mam szans na synchronizacje. wiec wylaczylem ten folder z synchro i dziala poprawnie