Autor Wątek: i780 - Soft CBHE1 - Tutorial  (Przeczytany 52125 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline m_vb

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 105
  • Sprzęt: Sensation
i780 - Soft CBHE1 - Tutorial
« : Czerwiec 11, 2008, 14:14:12 »
Porada jak wgrać nowy ROM do i780

1. Instalujemy Active Sync oraz sterowniki do modemu Samsunga
Sterowniki do modemu:
http://rapidshare.com/files/130315351/blackjack_modem_driver.zip.html
Instalujemy normalnie przez Setup.exe
2. Ładujemy telefon do pełna!
3. Pobieramy obraz CBHE1 oraz Mirage_LV_v1.8 i wypakowujemy je do jakiegoś katalogu:
http://rapidshare.com/files/128721661/Mirage_LV_v1.8.rar
oraz
UWAGA! Do wyboru są 3 brandowane obrazy i jeden czysty
Niebrandowany - http://rapidshare.com/files/128715511/MirageCBHE1.rar
PLAY    - http://rapidshare.com/files/130326805/i780PMHE1.rar
PLUS - http://rapidshare.com/files/130335066/i780CXHE1.rar
ORANGE - http://rapidshare.com/files/130352552/i780BKHE1.rar
Dla niewtajemniczonych, polecam niebrandowany ;)
4. W ustawieniach połączeń Active Synca wyłączamy opcję "zezwalaj na połączenia USB”
5. Uruchamiamy program Mirage_LV_v1.8 i wybieramy profil "Mirage LV image"
6. Klikamy opcje „EBOOT+PDA+PHONE” i wybieramy obraz MirageCBHE1
7. Odhaczamy opcje „Start downloading immediately”
8. Włączamy telefon w tryb „downloadera” (Emergency Mode)
wciskamy naraz: klawisz enter+klawisz funkcyjny (biało czarny) oraz włącznik telefonu. Na wyświetlaczu powinien pojawić się napis „Emergency Mode....”.
UWAGA! W niektórych wersjach softu Mirage nie wykrywa telefonu w trybie Emergency Mode, wtedy:
wyłączamy telefon na ustawionym wcześniej Mirage i po kliknięciu "Detect" (z punktu 9.) po prostu włączamy telefon przyciskiem Power.

9. W programie Mirage_LV_v1.8 klikamy opcje „Detect” i podłączamy telefon. Pojawi się napis „PDA Device 1 ready to download! „. Wciskamy „Start Downloading” i cierpliwie czekamy aż nowy obraz zostanie wgrany. NIE WOLNO TERAZ ODŁĄCZAĆ TELEFONU ANI WYŁĄCZAĆ KOMPUTERA.
10. Po wgraniu nowego ROMU pojawi się komunikat „Job Done...”. Wciskamy „reset” i odłączamy telefon (czasem po prostu telefon się wyłączy i trzeba go normalnie włączyć przyciskiem Power).
11. Po włączeniu telefonu można zrobić Hard Reset, jeśli nie pojawi się kreator konfiguracji telefonu (*2767*3855#).

UWAGA! Nowy obraz wgrywacie na własne ryzyko!!!
Nie odpowiadam za żadne szkody powstałe na skutek wgrania nowego obrazu!

rainpl dzięki za aktualizację.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2009, 23:05:39 wysłana przez beju69 »

PDAclub.pl

i780 - Soft CBHE1 - Tutorial
« : Czerwiec 11, 2008, 14:14:12 »
R E K L A M A:


Offline bzul85

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 146
Odp: I780 Soft CBHE1
« Odpowiedź #1 : Czerwiec 11, 2008, 16:54:04 »
a skad ja wytrzasnales ?
jakie sa w niej zmiany ?

jeszcze wczoraj dzwonilem do infolini samsunga to mi powiedzieli ze zadnej aktualizacji nie ma.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2008, 16:56:21 wysłana przez bzul85 »

motorola d520> nokia 5110> nokia 6210> nokia 6310i> nec e616v> motorola a925> ngage> mda vario II> samsung d600>  i780 > i8000

Offline robsoniqe

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 169
Odp: I780 Soft CBHE1
« Odpowiedź #2 : Czerwiec 11, 2008, 19:01:02 »
tez wczoraj dzownilem i powiedzieli ze nie ma. a dzis dostalem potwierdzenie mailem :
"W imieniu firmy Samsung Electronics Polska Sp. z o.o. serdecznie
dziękujemy za kontakt.
W odpowiedzi nazgłoszenie pragniemy poinformować:


Na obecną chwilę cały czas trwają prace na wprowadzeniem nowego
oprogramowania do tego modelu, natomiast producent nie jest w stanie
podać dokładnej daty, kiedy miałoby to miejsce. Jeżeli juz prace się
zakończą to stosowna informacja zostanie umieszczona na naszej polskiej
stronie internetowej Samsung:
www.samsung.com.pl"
to na tyle... ale e1 ma mniej problemow z wifi.. nie ma zacinajacej sie myszki + leprzy zasieg anteny gsm tyle wiem :P
a wy jaki soft macie?
PMHC1 to moj


Offline legómina

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 51
  • Sprzęt: Samsung i780, WM6
Odp: I780 Soft CBHE1
« Odpowiedź #3 : Czerwiec 12, 2008, 21:44:11 »
A jak można się dowiedzieć jaka wersja softu siedzi w telefonie?


Offline robsoniqe

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 169
Odp: I780 Soft CBHE1
« Odpowiedź #4 : Czerwiec 12, 2008, 21:47:47 »
ustawienia systemu-> wersja


PDAclub.pl

Odp: I780 Soft CBHE1
« Odpowiedź #4 : Czerwiec 12, 2008, 21:47:47 »

Offline legómina

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 51
  • Sprzęt: Samsung i780, WM6
Odp: I780 Soft CBHE1
« Odpowiedź #5 : Czerwiec 13, 2008, 09:10:37 »
Też mam PMHC1.


Offline robsoniqe

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 169
Odp: I780 Soft CBHE1
« Odpowiedź #6 : Czerwiec 13, 2008, 10:01:09 »
czyli play? cieszmy sie niektorzy maja A1 pełen błedów... ogólnie można telefon zflashować ale grać np oprogramowanie z singapuru czy jakies inne... i wtedy english.


Offline legómina

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 51
  • Sprzęt: Samsung i780, WM6
Odp: I780 Soft CBHE1
« Odpowiedź #7 : Czerwiec 13, 2008, 12:02:38 »
Czyli Play :)
Na razie nie będę kombinował z flashowaniem telefonu, bo jestem świeżakiem w PDA i mógłbym coś popsuć.
No chyba, że wyjdzie jakiś oficjalny firmware z konkretnym opisem wymiany oprogramowania podpisanym przez Samsunga :)


Offline robsoniqe

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 169
Odp: I780 Soft CBHE1
« Odpowiedź #8 : Czerwiec 13, 2008, 12:09:21 »
na to bym nie liczyl... na calym swiecie ludzie sie skarza ze jesli chcesz zachowac gwarancje to musisz w autoryzowanym servisie telefon zostawic... nie wiem ile to dokladnie trwa bo jedni pisza o dwoch dniach a inni o 4 godiznach.. co nie zmienia faktu ze warto...


Offline m_vb

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 105
  • Sprzęt: Sensation
Odp: I780 Soft CBHE1
« Odpowiedź #9 : Lipiec 01, 2008, 19:41:33 »
Jeżeli ktoś chcę, mogę udostępnić oficjalny obraz i780CBHE1.
Pytania na PW


Offline robsoniqe

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 169
Odp: I780 Soft CBHE1
« Odpowiedź #10 : Lipiec 01, 2008, 20:23:55 »
a widac jakies wyrazne usprawnienia?


Offline m_vb

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 105
  • Sprzęt: Sensation
Odp: I780 Soft CBHE1
« Odpowiedź #11 : Lipiec 01, 2008, 21:00:05 »
Dziś dopiero wgrałem CBHE1, mam nadzieje że naprawi problemy z wyłączaniem się telefonu i krótkim czasem czuwania (1 dzień), które były w wersji CBHA1.
Podzielę się opinią za kilka dni
Na razie zauważyłem tylko dodanie opcji "Ustawienia operatora" w menu System i zmianę animacji podczas uruchamiania i wyłączania :)

« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2008, 22:32:47 wysłana przez m_vb »

Offline Porucznik Jaszczuk

  • Newbie
  • Wiadomości: 25
  • i780 NAVI
  • Sprzęt: i780 NAVI (już ROM E1)
Odp: I780 Soft CBHE1
« Odpowiedź #12 : Lipiec 02, 2008, 00:13:05 »
Witam
Ja mam wersję ROMU CBHA1 i telefon został zakupiony w sklepie dla idiotów (wersja NAVI).
Czy jest jakiś dostepny inny ROM do tego telefonu ... przynajmniej usuwający blędy w podświetleniu wyświetlacza oraz krótkiego czasu czuwania.
Pozdrawiam

Porucznik Jaszczuk

Offline przemojga

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
Odp: I780 Soft CBHE1
« Odpowiedź #13 : Lipiec 02, 2008, 08:11:08 »
Jak kupiłem telefon to już miał wgrany ten soft :)

Ale piszę w sprawie innej rzeczy: działa Wam GPS? - bo instaluję różne programy (AM, TT, AP) i szuka sygnału przez x czasu i potem wywala komunikat, że gps jest niedostępny.
Ustawiałem porty na com8 -> com9, używałem port splittera, ale to nie pomaga.

Jak jest u Was?


Offline and2ree

  • Newbie
  • Wiadomości: 35
  • Sprzęt: i780, E51, ETEN G500
Odp: I780 Soft CBHE1
« Odpowiedź #14 : Lipiec 02, 2008, 14:21:38 »
Witam.
Dzisiaj zrobiłem upgrade i780 kupionego w sklepie dla idiotów. Była wersja CBHA1 a teraz mam CBHE1 (dla PDA i Phone). Faktycznie pojawiła się w ustawieniach ikona ustawienia operatorów. Poprawiony został driver myszy tak, że teraz można nacisnąć, przytrzymać i przesuwać. Zostały dodane dwie opcje wpisywania tekstu. Wcześniej była tylko klawiatura a teraz jest jeszcze rozpoznawanie blokowe i rozpoznawanie liter. Tylko że wciąż pozostał 1 problem. Po zainstalowaniu Pocket Total Commandera przy próbie edycji nazwy pliku program się wywala. Pokazuje się ekran Przepraszamy... Wystąpił problem z: device.exe  :-|

A może ktoś kto ma tę słuchawkę z plusa, orange lub play'a sprawdzi czy też ma ten sam objaw?

Czy ma ktoś ma wersję UK i pochwali się jaką ma wersję softu (i może nawet zrobi dumpa?). Są takie dostępne na allegro z orange UK po 950 zł z VAT (jest na liście 1 kupujący, który może to przeczyta  :) ).

I jeszcze jedno pytanie. Może ma ktoś z forumowiczów jakiś angielski rom? Taki łączony rosyjsko-wietnamski z językiem angielskim to już mam (PDA:DXHE1 PHONE:i780PUHE1). Może ktoś ma coś lepszego?

Tak przy okazji. Żeby sprawdzić wersję romu wciskamy *#1234#. Hard reset *2767*3855#

« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2008, 14:42:31 wysłana przez and2ree »

Offline michalwil

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 80
  • Sprzęt: I-mate Ultimate 9502, HTC Desire
Odp: I780 Soft CBHE1
« Odpowiedź #15 : Lipiec 02, 2008, 16:28:28 »
to ciekawe,to ma być niby najnowszy rom,rozumiem niebrandowany. ja mam w Playu i ten rom, nieuaktalniany nie ma takich problemow jak opisujesz, tzn problem z myszka czy klawiaturka. coz chyba pozostaje mi sie cieszyc


Offline 01fiori

  • Newbie
  • Wiadomości: 33
    • www.fiori.pl
Odp: I780 Soft CBHE1
« Odpowiedź #16 : Lipiec 04, 2008, 17:06:25 »
Czy ktoś może wrzucić linka do najnowszego romu + instrukcję jak postepować?
Czy ktoś sobie poradził z wersją z i780 Orange'a? mam na myśli SimLocka, zmianę softu?


Offline fixus

  • Newbie
  • Wiadomości: 12
Odp: I780 Soft CBHE1
« Odpowiedź #17 : Lipiec 07, 2008, 10:10:52 »
U mnie (Orange) jest soft BKHE1, czym się on różni od CBHE1?
PZDr


Offline and2ree

  • Newbie
  • Wiadomości: 35
  • Sprzęt: i780, E51, ETEN G500
Odp: I780 Soft CBHE1
« Odpowiedź #18 : Lipiec 07, 2008, 10:57:00 »
Różni się tym, że wersja CBHE1 jest wersja ogólną jakby nie przypisaną żadnemu operatorowi, a Twoja jest specjalnie dla sieci orange pl. Generalnie są 4 różne wersje polskich polskiego softu do i780.
CBHE1 - ogólna
BKHE1 - orange PL
CXHE1 - plus PL
PMHE1 - play PL
Prawdopodobnie w Twojej wersji dodatkowo jest inna wtyczka today (takie typowe menu dla ornage).


Offline woof

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 761
  • Sprzęt: różnie
  • VIP Level: 101
Odp: I780 Soft CBHE1
« Odpowiedź #19 : Lipiec 07, 2008, 12:57:00 »
moze ktos dac link do niebrandowanego softu?



Offline xhards

  • Newbie
  • Wiadomości: 1
Odp: I780 Soft CBHE1
« Odpowiedź #20 : Lipiec 07, 2008, 14:38:25 »
Przyłanczam się do prożby o ten niebrandowany soft.
Ja telefon kupiłem w playu lecz zmienialem soft na pda- mshc3 i phone -xiha7. Nie mam z nim zadnych problemow ale jednak przydał by się ten język polski :-)


Offline robsoniqe

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 169
Odp: I780 Soft CBHE1
« Odpowiedź #21 : Lipiec 07, 2008, 15:49:47 »
to w playu juz daja e1? ja mam c1 :(


Offline popek123

  • Newbie
  • Wiadomości: 2
Odp: I780 Soft CBHE1
« Odpowiedź #22 : Lipiec 10, 2008, 16:31:13 »
Co z tym softem? Udostepni go ktos?


Offline m_vb

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 105
  • Sprzęt: Sensation
Odp: I780 Soft CBHE1
« Odpowiedź #23 : Lipiec 10, 2008, 22:14:23 »
Link do niebrandowanego softu w polskiej wersji.
http://rapidshare.com/files/128715511/MirageCBHE1.rar

Używacie na własną odpowiedzialność!


Offline 01fiori

  • Newbie
  • Wiadomości: 33
    • www.fiori.pl
Odp: I780 Soft CBHE1
« Odpowiedź #24 : Lipiec 10, 2008, 22:41:16 »
SIM'a zdjąłem bez żadnego problemu, chociaż za kasę - to chyba było coś około 20 euro. http://www.unlock-samsung.net/.
Co do softu - czy upgrade jest z poziomu komputera, jak w przypadku np. Keisera? czy jeszcze jakieś inne trzeba dograć wcześniej CID unlocki albo inne?



Offline m_vb

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 105
  • Sprzęt: Sensation
Odp: I780 Soft CBHE1
« Odpowiedź #25 : Lipiec 10, 2008, 23:15:33 »
Zmodyfikowałem 1 wpis, macie w nim poradę jak wgrać nowy rom :)
Proszę o podpięcie.


Offline woof

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 761
  • Sprzęt: różnie
  • VIP Level: 101
Odp: I780 Soft CBHE1
« Odpowiedź #26 : Lipiec 11, 2008, 18:06:19 »
z tym ze ten sposob nie w kazdym samsungu dziala.

przynajmniej nie w moim;)

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=380723

u mnie poszlo po tym...

tzn wgralem twoj rom bez uruchamiania z entera, funkcyjnego i powera...


Offline 01fiori

  • Newbie
  • Wiadomości: 33
    • www.fiori.pl
Odp: I780 Soft CBHE1
« Odpowiedź #27 : Lipiec 15, 2008, 15:42:34 »
Cz ktoś z Was wie, jaki *.cab odpowiada za ustawienie sieci operatora? Bo nie dość, że w oranżadowym romie nie było ustawień połączenia z business-everywhere, czyli z takim ich iplusem, to w dodatku konsultant nie potrafił mi dosłać sms'a konfiguracyjnego. A korzystam też z karty PLUSA, też z internetem i byłoby miło, gdyby telefon sam wykrywał jaka karta jest w środku, tak jak robi to KAISER.


Offline rainpl

  • Newbie
  • Wiadomości: 19
  • Sprzęt: Samsung i780
Odp: I780 Soft CBHE1
« Odpowiedź #28 : Lipiec 16, 2008, 19:38:17 »
Właśnie zainstalowałem CBHE1 na niebrandowanym i780, gdzie miałem wersję CBHA1.
Dzięki m_vb za pliki i tutorial  :ok:

Jednak u mnie kilka rzeczy było inaczej.

Mirage 1.8 nie chciał mi wykryć i780 w trybie Emergency Mode, za to zadziałał sposób z xda-developers, czyli dać "Detect", a potem tylko włączyć telefon (bez trzymania Fn+Enter).
U mnie zmieniły się obie wersje, i PDA, i Phone na CBHE1, z czego jestem bardzo zadowolony.


Offline m_vb

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 105
  • Sprzęt: Sensation
Odp: I780 Soft CBHE1
« Odpowiedź #29 : Lipiec 16, 2008, 21:35:57 »
Ok, zmodyfikowałem poradę zgodnie z Waszymi uwagami :)
BTW, jeżeli ktoś z Was chcę, mogę udostępnić oficjalny ROM E1 Plusa
Jutro powinienem mieć oficjalny Orange i Playa

« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2008, 21:42:51 wysłana przez m_vb »