Coś pękło :/

• 15 Odpowiedzi
  • 2275 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

GumBoy

Coś pękło :/
« dnia: Maj 30, 2008, 15:30:55 »
Witam.

Załatwiłem swojego Wizarda, na imprezie zbyt mocno chwyciłem telefon i nacisnąłem kciukiem ekran. Coś strzeliło i mam pajęczynkę, na pewno nie jest to LCD, bo nie wylało, ani górna folia. Dotyk teraz nie za bardzo działa, albo działa albo działa z przesunięciem, więc jak mniemam to właśnie warstwa dotykowa poszła sie paść.

Co dokładnie mam kupić i wymienić?

Dam radę sam rozebrać do tego Wizarda?

*

Offline malys

• 959
Odp: Coś pękło :/
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 30, 2008, 16:04:29 »
Muszisz kupić tzw. digitizer, to on właśnie odpowiada za dotyk.
Jak masz sprawne ręce to sobie sam poradzisz.
Jak rozebrać wizarda znajdziesz pewnie na wikipedii na xda-dev.

*

GumBoy

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 30, 2008, 16:28:28 »
Muszisz kupić tzw. digitizer, to on właśnie odpowiada za dotyk.

I on może pęknąć właśnie?

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 30, 2008, 17:05:55 »
Warstwa dotykowa jest na osobnej warstwie szkła. Właściwy ekran jest dopiero pod nim.
Are you shpongled?

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 31, 2008, 20:35:46 »
wymiana digitalizera - touch screena - jest w sumie dosc trudna, ale jesli rozbierales juz wczesniej PDA - poradzisz sobie. Wazne zebys mial dobra lutownice z regulacja temperatury bo pola lutownicze digi sa na folii.
W razie problemow - sluze pomoca.
Sprzęt: HTC TP2, TyTN II, Toshiba G900, SPV m650, Xda Exec + TomTom MkII, SPV M3000, Acer n35, Motka A920

*

GumBoy

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 01, 2008, 09:54:18 »
wymiana digitalizera - touch screena - jest w sumie dosc trudna, ale jesli rozbierales juz wczesniej PDA - poradzisz sobie. Wazne zebys mial dobra lutownice z regulacja temperatury bo pola lutownicze digi sa na folii.
W razie problemow - sluze pomoca.

O shit, to folia nie jest na jakimś zacisku?

Nie mam wyczynowej lutownicy i nie bardzo jest skąd pożyczyć :/

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 01, 2008, 10:03:29 »
O shit, to folia nie jest na jakimś zacisku?
Nie mam wyczynowej lutownicy i nie bardzo jest skąd pożyczyć :/
folia reagujaca na dotyk jest naklejona na szklo, dopiero taka kanapka jest naklejona na ramke LCD. Od tej kanapki biegna 4 sciezki na elastycznej folii ktore trzeba przylutowac w odpowiednie miejsca na folii LCD (po uprzednim odlutowaniu poprzedniego digi)
tu masz moj poradnik : http://m3000.szymtech.pl/
Nie trzeba wyczynowej lutownicy, ja zawsze tobie to lutownica gazowa bo mam tam regulacje sily plomienia = temperatury grota. Jest to bardzo wazne bo mozna spalic folie na ktorej sa wyprowadzenia.
Sprzęt: HTC TP2, TyTN II, Toshiba G900, SPV m650, Xda Exec + TomTom MkII, SPV M3000, Acer n35, Motka A920

*

Offline m-bee

• **
  • 231
  • Sprzęt: SGH-i780 (Niki 100, C600)
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 02, 2008, 20:39:40 »
U mnie w mieście jest taki koleś który ma naprawę telefonów i takie lutowanie robi za 10 - 20 zł.
U Ciebie też na pewno jest...  :E

A teraz takie pytanko do specjalisty...
Czym przykleić Digitizer do ekranu?? :worried:
To zbyt oczywiste ale proste rozwiązania są zwykle właściwe.

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 02, 2008, 21:31:26 »
U mnie w mieście jest taki koleś który ma naprawę telefonów i takie lutowanie robi za 10 - 20 zł.
U Ciebie też na pewno jest...  :E

A teraz takie pytanko do specjalisty...
Czym przykleić Digitizer do ekranu?? :worried:

cieniutkimi paskami tasmy dwustronnej. Lepsze digitalizery (drozsze) przychodza z ramka wykonana z czarnej tasmy dwustronnej - odrywa sie wtedy folie ochronna (transportowa) i przykleja go do metalowej ramki LCD. Jesli nie masz takiej ramki na touch screenie - musisz przyciac cieniutkie paseczki tasmy dwustronnej (ok3 mm szerokosci) i walczyc z nimi.
Na filmie instruktażowym widzialem jak jakis skosnooki robi to przy pomocy super glue (kleju cyjanoakrylowego) - ale moim zdaniem to troche przesada - za latwo mozna nalac go na powierzchnie LCD :worried:

*

Offline narqotic

• 1852
  • Sprzęt: Samsung i780
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 04, 2008, 09:28:48 »
Nalać jak nalać... Same jego opary mogą zniszczyć powierzchnię ekranu.

*

GumBoy

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 04, 2008, 14:44:43 »
No niestety, po rozebraniu gada okazało się, że digitizer jest silno przytwierdzony do LCD. Nie ma szans go oderwać i musiałem zamówić cały LCD z digitizerem.

Dobrze, że otworzyłem Wizarda aby się upewnić po zdjęciu, czy kupuję dobry digitizer, bo miałbym bezużyteczną część na stanie i kilkadziesiąt PLN mniej na koncie.

*

GumBoy

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 06, 2008, 16:57:44 »
Złożyłem tel. do kupy i mam mały problem. Nowy ekran najpierw nie działał w ogóle, potem rozebrałem i złożyłem i działa, ale sieczka straszna z kolorami jest. Jakby niepełną paletę wyświetlał. Gdzie mogłem popełnić błąd?

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 06, 2008, 17:05:00 »
Złożyłem tel. do kupy i mam mały problem. Nowy ekran najpierw nie działał w ogóle, potem rozebrałem i złożyłem i działa, ale sieczka straszna z kolorami jest. Jakby niepełną paletę wyświetlał. Gdzie mogłem popełnić błąd?
niestety masz zly LCD, najprawdopodobniej masz LCD z czarna tasma (gen 2) a w PDA masz zlota tasme flex, albo na odwrot - masz czarna tasme flex w PDA a LCD masz ze zota tasma (gen 1)

*

GumBoy

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 06, 2008, 17:12:47 »
No poprzednie LCD miało faktycznie czarną taśmę, a to ma złotą. Można to po napisach jeszcze jakoś sprawdzić?

Sprzedawca zapewniał, że będzie działać z I-Mate K-Jam :/

*

Offline ornitolog

• 2466
    • Odkrywczy
  • Sprzęt: Nokia Lumia 630
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 06, 2008, 23:50:54 »
bo działa z imate k-jamem ale są wersje z czarną tasmą i ze złotą tak samo jak są wersje z g3 i g4
jesli masz możliwość odesłać albo sprzedać to masz szczęście a jak nie to czeka cię zakup kolejnego LCD i tym razem kup z odpowiednią taśma :wink:

*

GumBoy

« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 01, 2008, 18:09:34 »
Maszynka już naprawiona i pozwolę sobie w związku z tym na małą reklamę.
Azmo naprawił mi Wizarda w trybie błyskawicznym po tygodniu miałem go w domu.

Z czystym sumieniem polecam, więcej detali pod linkiem:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=96536.0