PDAclub.pl

Windows Mobile (Classic, Professional, Standard), Windows Phone 6.x => Smartphone - ogólnie (WM Standard) => Samsung Smartphone => Wątek zaczęty przez: beju w Maj 18, 2009, 12:56:20

Tytuł: [i200] Działanie Play Online - rozwiązanie problemu!
Wiadomość wysłana przez: beju w Maj 18, 2009, 12:56:20
rozwiązanie poniższego problemu w poście #13

PROBLEM:

problem objawa się tak że karta nie może się zalogować do sieci. oczywiście w innych aparatach (i780, i900, XPERIA X1) wszystko działa. W innych modelach (nawet starszych) działa. To jest już drugi Smartphone w którym mam taka przypadłość z kartą play online. Pierwszym była G500 i nie udało mi sie rozwiązać tego problemu.

rozwiązanie z tematu http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=101897.0 (http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=101897.0) nie działa.

znaczy się da się wgrać advanced preconfiguration ale nie da się jej zatwierdzić, występuje błąd.

co dalej? Da się to zrobić?
zachęcam do dyskusji.

Tytuł: Odp: [i200] Działanie Play Online
Wiadomość wysłana przez: marcinl w Maj 18, 2009, 12:58:28
z tego co widzę to z tych co działa to wszystkie są PPC
a nie dziala w smartach - może kwestia, że w smartach playonline nie działa?
Tytuł: Odp: [i200] Działanie Play Online
Wiadomość wysłana przez: beju w Maj 18, 2009, 13:03:40
z tego co widzę to z tych co działa to wszystkie są PPC
a nie dziala w smartach - może kwestia, że w smartach playonline nie działa?


i tu jest odwieczne pytanie. dlaczego działa na pocket pc a na smartphonach nie? zasada działania się nie zmienia - wkładam kartę, loguje się do sieci, pobiera autokonfigurację i hula. jako modem, samo urządzenie jako internetowy tablet (mówię o pocket pc).

chciałem na testy wziąć i200 ale jeśli okaże się że nie zadziała w nim play online to jest całkowicie skreślony jak dla mnie gdyż używany byłby jako modem.

Heh w smartphonach ciągle pod górkę.

a zaskakujące jest to że w i600 działa.
Tytuł: Odp: [i200] Działanie Play Online
Wiadomość wysłana przez: marcinl w Maj 18, 2009, 13:13:53
jak w i600 działa to w innych smartach tez powinno
Tytuł: Odp: [i200] Działanie Play Online
Wiadomość wysłana przez: beju w Maj 18, 2009, 13:17:46
a zaskakujące jest to że w i600 działa.


jak w i600 działa to w innych smartach tez powinno


mój błąd - sprawdzałem na karcie orange i działało  :oops:
włożyłem karte "play online" i nie działa dalej. Co zrobić?

czy to kolejna zagadka z cyklu "trójkąt bermudzki" i "kto wybudował piramidy i skąd byli ci kosmici?"

Tytuł: Odp: [i200] Działanie Play Online
Wiadomość wysłana przez: marcinl w Maj 18, 2009, 13:25:48
może kwestia kart playa?
Tytuł: Odp: [i200] Działanie Play Online
Wiadomość wysłana przez: beju w Maj 18, 2009, 13:30:44
może kwestia kart playa?


przerabiałem tą kwestię. wymieniałem, reklamowałem, zmieniałem typy kart sim. i nic. to jest kwestia samego urządzenia typu "Smartphone". w każdym innym urządzeniu (czy to nokia z symbianem czy klasyczny dumb-fon z 3g a'la z370) wszystko poprawnie działa. loguje się do sieci i jest ok. tylko smartphony sprawiają problemy.  :sleepy:
Tytuł: Odp: [i200] Działanie Play Online
Wiadomość wysłana przez: marcinl w Maj 18, 2009, 13:41:19
no ale w orange działa
więc skoro orange działa to problem dotyczy playa
Tytuł: Odp: [i200] Działanie Play Online
Wiadomość wysłana przez: beju w Maj 18, 2009, 14:25:32
no ale w orange działa
więc skoro orange działa to problem dotyczy playa


ale play działa w pocket pc i w innych urządzeniach więc to kwestia smartphonów.

kto jest w końcu winien? play umywa ręce, bo działa wszystko z ich strony.

i jest inna kwestia. miałem g500 z play i musiało działać a jak nie działało to wymieniłem dziada na e51.

a sprawa pozostałych smartphonów?
Tytuł: Odp: [i200] Działanie Play Online
Wiadomość wysłana przez: globalbus w Maj 18, 2009, 16:52:51
"akurat" na i600 play online działa w pełni prawidłowo, na G900 też, na hermesie tylko psioczył(zawieszał system).
mam 2 hipotezy, albo błędne wpisy RIL\APIInfo, albo SIM init za krótki
Tytuł: Odp: [i200] Działanie Play Online
Wiadomość wysłana przez: beju w Maj 18, 2009, 18:55:40
"akurat" na i600 play online działa w pełni prawidłowo, na G900 też, na hermesie tylko psioczył(zawieszał system).
mam 2 hipotezy, albo błędne wpisy RIL\APIInfo, albo SIM init za krótki


jak to zmienic :E? prosto bez zadnych skomplikowanych wywodow jeski sie da globalbusie :) bo calkiem przyjemne urzadzenie ten i200, gdyby tak jeszcze mogl robic za modem do play online :/ bo xperia sluzy do dzwonienia, a teraz jako modem uzywam i780 a chcialbym tego i200 pouzywac... :(
Tytuł: Odp: [i200] Działanie Play Online
Wiadomość wysłana przez: globalbus w Maj 18, 2009, 19:04:05
spróbuj

[HKEY_LOCAL_MACHINE\ControlPanel\Phone]
   "Flags2"=dword:0009
lub
"Flags2"=dword:0008
Tytuł: Odp: [i200] Działanie Play Online
Wiadomość wysłana przez: tranzystor w Maj 18, 2009, 19:04:27
witam

Ja  na  smarcie odpalam  play online   -- mam  motke Q9 i wszystko hula   ....  tyle  ze  motka  ma  radio  bardziej robione  pod  modem niz  rozmowy  z  tego  co widzialem  ..... (soft mam  w  jezyku ojczystym  ) :)
Tytuł: Odp: [i200] Działanie Play Online
Wiadomość wysłana przez: beju w Maj 19, 2009, 12:14:05
spróbuj

[HKEY_LOCAL_MACHINE\ControlPanel\Phone]
   "Flags2"=dword:0009
lub
"Flags2"=dword:0008



Działa z

[HKEY_LOCAL_MACHINE\ControlPanel\Phone]
   "Flags2"=dword:0009

więc znaleźlałeś chyba sposób Globalbus na ten problem. zadziałało bez zająknięcia.
sprawdzę zaraz jak sobie poradzi i200 jako modem 3G do NC20 :E
Tytuł: Odp: [i200] Działanie Play Online - rozwiązanie problemu!
Wiadomość wysłana przez: globalbus w Maj 19, 2009, 15:21:51
tak naprawdę, nie wiem od czego jest ten wpis, ale skoro działa to ok.
W G900 w romie, który dostałem z playa był taki wpis, dobra dedukcja.