Autor Wątek: iPAQ RX3000 (być może 3710) - bateria, czy ładowanie?  (Przeczytany 5591 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline CeBeeR

  • Newbie
  • Wiadomości: 25
  • Sprzęt: HTC Desire, HTC Topaz, HTC Wizard, iPAQ RX3715
Witam,

Dzisiaj stałem się posiadaczem iPAQ modelu RX3000 (co wynika z papierów), a jednak bazując na zestawieniu z poniższej strony:
http://www.mobile-review.com/pda/review/hp-ipaq-rx3000-en.shtml
Mój model posiada aparat oraz podstawkę (craddle) - więc śmiem przypuszczać, że może to być model 3710.
W każdym razie wygląda identycznie:


Otrzymałem urządzenie nowe - nie używane absolutnie nigdy. Oczywiście działa, kiedy uruchamiam go podłączonego do ładowarki, ale bateria (główna i podtrzymująca) były rozładowane w 100%. Na stykach baterii nic nie zaśniedziało, jest czysto - perfekcyjnie - widać, że naprawdę sprzęt ten jest nowy.
Po pewnym czasie ładowania - a raczej pozostawania w ładowaniu - bateria podtrzymująca "drgnęła" i zaczęła się ładować, nawet pozwoliła mi na chwilę odłączyć główną baterię i włożyć ją ponownie, a urządzenie nie skasowało danych. Jednak - bateria główna nie wykazuje ładowania.
Co więcej - nie świeci się absolutnie lewa dioda - a dioda jest sprawna, sprawdzałem ją ustawiając budzik, migała na zielono.

O co chciałbym Was zapytać? Czy sądzicie, że bateria jest TRUP i należy ją wymienić, czy może jakiś układ odpowiedzialny za ładowanie może być uszkodzony - ale gdyby tak było, chyba bateria "podtrzymująca" nie ładowałaby się?
Proszę o jakieś porady za które z góry dziękuję.


PDAclub.pl

R E K L A M A:


Offline Kapitan Pazur

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
  • VIP Level: 230
Odp: iPAQ RX3000 (być może 3710) - bateria, czy ładowanie?
« Odpowiedź #1 : Maj 23, 2009, 15:18:33 »
a jakieś oznaki ładowania w systemie? Charging czy coś w tym rodzaju?


Offline CeBeeR

  • Newbie
  • Wiadomości: 25
  • Sprzęt: HTC Desire, HTC Topaz, HTC Wizard, iPAQ RX3715
Odp: iPAQ RX3000 (być może 3710) - bateria, czy ładowanie?
« Odpowiedź #2 : Maj 23, 2009, 19:12:21 »
Dziękuję za zainteresowanie moim problemem, spieszę odpowiadać:

Main battery: AC only
Taki komunikat jest wyświetlany - bez względu, czy włożę baterię - czy wystartuję urządzenie bez baterii (oczywiście w obu przypadkach na podłączonym zasilaczu). W żadnym z tych przypadków (lewa) dioda nie świeci.

Backup Battery: NiMH
Ta bateria jest ładowana - szczególnie w dniu dzisiejszym, kiedy wielokrotnie wyciągałem i wkładałem baterię, odwiedzając wiele sklepów i pytając o dostępność tej baterii - mam wrażenie, że w sumie bez baterii urządzenie było przez kilka minut - to wystarczyło, aby został zrobiony "hard reset".

Na dzień dzisiejszy jestem już pewien co do modelu, jest to RX3715.

Chciałbym być pewien co do sprawności urządzenia - abym wiedział, czy jest sens zakupu nowej baterii.

Znalazłem baterię, która mogłaby mi odpowiadać - zdaję sobie sprawę, że nie jest oryginalna - ale to chyba jedyna możliwość (mieszkam w Anglii).
http://www.battery-store.co.uk/batt-4-pda/hp-ipaq-rx3000.htm


Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena & iPhone
Odp: iPAQ RX3000 (być może 3710) - bateria, czy ładowanie?
« Odpowiedź #3 : Maj 23, 2009, 20:56:06 »
Urządzenie to prawdopodobnie bardzo długo leżakowało. Główny akumulator jest prawie martwy i nie jest w stanie pobudzić ładowania - na dosłownie kilka chwil podaj mu wyższe napięcie ale zgodnie z biegunowością np z baterii 9V.
Może po takim zabiegu ładowanie się rozpocznie - następnie pozostaw go na ładowarce sieciowej przez całą noc


Offline CeBeeR

  • Newbie
  • Wiadomości: 25
  • Sprzęt: HTC Desire, HTC Topaz, HTC Wizard, iPAQ RX3715
Odp: iPAQ RX3000 (być może 3710) - bateria, czy ładowanie?
« Odpowiedź #4 : Maj 23, 2009, 21:45:13 »
To prawda - urządzenie leżakowało bardzo długo. Oczywiście zapakowane szczelnie, gdyż wygląd każdego z elementów wyposażenia, wliczając w to samego iPAQ jest idealny. Nie chwalę dlatego, że jest to mój sprzęt, nie chwalę dlatego, że chcę go sprzedać - ale dlatego, że stan naprawdę jest - prosto ze sklepu.

Nie bardzo znam się na akumulatorach - więc nie bardzo wiem, co powinienem zrobić. czy mam połączyć + z + a - z -, czy może + do -? Może wydać się to śmieszne ale naprawdę nie wiem.

Być może po tym co dowiem się - uda mi się pobudzić baterię - a być może nie. Jednak, nie dowiedziałem się do tej pory co myślicie na temat samego urządzenia - po tym co opisałem, czy wydaje się Wam, że jest sprawne - o ile tylko wymienię baterię na nową, czy bateria, być może nawet słaba - ale być może mogłaby być naładowana - a sam iPAQ ma problem z ładowaniem baterii?


Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena & iPhone
Odp: iPAQ RX3000 (być może 3710) - bateria, czy ładowanie?
« Odpowiedź #5 : Maj 23, 2009, 21:47:43 »
Plus do plusa a minus do minusa. Opisane objawy wskazująna uszkodzenie akumulatora.
A samo urządzenie - nie jest pierwszej swiezóści ale może być bardzo przydatne jeśli będziesz z niego korzystał


Offline CeBeeR

  • Newbie
  • Wiadomości: 25
  • Sprzęt: HTC Desire, HTC Topaz, HTC Wizard, iPAQ RX3715
Odp: iPAQ RX3000 (być może 3710) - bateria, czy ładowanie?
« Odpowiedź #6 : Maj 23, 2009, 22:16:26 »
Spróbuję baterię pobudzić... jeżeli się to nawet uda - zakładam, że raczej nie będzie ona trzymała dostatecznie długo.

Zastanawia mnie bateria podtrzymująca. Jak już pisałem, urządzenie ją widzi, ładuje - po dojściu do 100% naładowania - odłączyłem zasilanie, wyjąłem fizycznie baterię na 30 sekund, włożyłem ponownie, podłączyłem do ładowarki, włączyłem ... i oczywiście - urządzenie "zaliczyło" hard reset.

Pytanie: Jak długo powinna trzymać ta bateria? Czy istnieje możliwość wymiany jej w domowych warunkach?


Offline Kapitan Pazur

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
  • VIP Level: 230
Odp: iPAQ RX3000 (być może 3710) - bateria, czy ładowanie?
« Odpowiedź #7 : Maj 24, 2009, 02:59:17 »
powinna trzymać przynajmniej kilka minut, ale czego się spodziewasz po starym akumulatorze
można wymienić jeśli znajdziesz zamiennik, tylko czy warto, w normalnej eksploatacji raczej nie ma potrzeby wyjmowania głównej baterii jeśli ma się tylko jedną


Offline CeBeeR

  • Newbie
  • Wiadomości: 25
  • Sprzęt: HTC Desire, HTC Topaz, HTC Wizard, iPAQ RX3715
Odp: iPAQ RX3000 (być może 3710) - bateria, czy ładowanie?
« Odpowiedź #8 : Maj 24, 2009, 10:39:45 »
Wygląda na to, że czekają mnie spore wydatki... nie dając pewności, że urządzenie będzie działać na baterii:

Jeżeli zdecydowałbym się na oryginalny zamiennik:
http://www.ipaqrepair.co.uk/view_product.php?product=466
Cena: £32.10

Bateria podtrzymująca pamięć:
http://www.ipaqrepair.co.uk/view_product.php?product=439
Cena: £19.22

Zastanawia mnie, czy te koszty nie przekroczą wartości samego urządzenia. Drugim pytaniem jest - czy warto rzucać się na oryginał, czy może podróbka, taka jak tu mogłaby wystarczyć?
http://www.battery-store.co.uk/batt-4-pda/hp-ipaq-rx3000.htm
Cena jest o połowę niższa - a jednak z pewnością lepiej działałaby niż niedziałająca, stara bateria.

Kolejną rzeczą, która mnie zastanawia jest cel zastosowania "backup battery". Posiadam wiekowe urządzenie Wallaby, które nie ma podtrzymującej baterii. Wynika z tego też kolejne pytanie - czy zawsze, w przypadku spadku do zera głównej baterii musimy liczyć się z tym, że iPAQ wykona "hard reset" i będziemy musieli robić wszystko od nowa?

(Przepraszam za drążenie tematu - ale chciałbym być wszystkiego pewnym, zanim podejmę dalsze kroki).


Offline Kapitan Pazur

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
  • VIP Level: 230
Odp: iPAQ RX3000 (być może 3710) - bateria, czy ładowanie?
« Odpowiedź #9 : Maj 24, 2009, 11:25:39 »
tak, po rozładowaniu baterii głównej następuje hard reset i to jest normalne
bateria backupowa służy tylko do podtrzymania zasilania podczas wymiany baterii głównej


Offline CeBeeR

  • Newbie
  • Wiadomości: 25
  • Sprzęt: HTC Desire, HTC Topaz, HTC Wizard, iPAQ RX3715
Odp: iPAQ RX3000 (być może 3710) - bateria, czy ładowanie?
« Odpowiedź #10 : Maj 24, 2009, 15:55:18 »
Urządzenie to prawdopodobnie bardzo długo leżakowało. Główny akumulator jest prawie martwy i nie jest w stanie pobudzić ładowania - na dosłownie kilka chwil podaj mu wyższe napięcie ale zgodnie z biegunowością np z baterii 9V.
Może po takim zabiegu ładowanie się rozpocznie - następnie pozostaw go na ładowarce sieciowej przez całą noc


Skorzystałem z tej rady... dotknąłem kilka razy przewodami (przymocowanymi do baterii 9V) - każde dotknięcie, to około sekundy - a ostatnie dotknięcie (zgodnie z biegunowością) spowodowało pokazanie się iskry, co mam nadzieję nie spowodowało niczego negatywnego.
Jednak ... o dziwo, bateria została zauważona. Co mnie zaskoczyło - to pokazanie się (na starcie) 45% baterii - w co nie wierzę za bardzo. Pozostawiam go w ładowarce - a lewa dioda - miga w kolorze pomarańczowym. Mam nadzieję, że przynajmniej ten test pozwoli mi upewnić się co do celowości zakupu nowej baterii - bo coś mi się nie wydaje aby ta bateria którą mam mogła działać dostatecznie długo.
W każdym razie - serdecznie dziękuję za radę.


Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena & iPhone
Odp: iPAQ RX3000 (być może 3710) - bateria, czy ładowanie?
« Odpowiedź #11 : Maj 24, 2009, 16:34:54 »
To zostaw go teraz na całą noc w ładowarce - wygląda na to że odżył - może przez kila miesięcy będzie dobrze działał


Offline CeBeeR

  • Newbie
  • Wiadomości: 25
  • Sprzęt: HTC Desire, HTC Topaz, HTC Wizard, iPAQ RX3715
Odp: iPAQ RX3000 (być może 3710) - bateria, czy ładowanie?
« Odpowiedź #12 : Maj 24, 2009, 17:32:49 »
Zostawię go do jutrzejszego ranka, tak jak mi radzisz.

Oczywiście w komunikatach zaszły zmiany, zamiast Main battery: AC only mam już komunikat: Main battery: LiIon, bateria ma wyższą temperaturę i procent przybywa w miarę ładowania. Oczywiście (lewa) dioda miga cały czas na pomarańczowo.

Nigdy nie pomyślałbym, że zwykłą baterią 9V można pobudzić praktycznie martwą baterię w urządzeniu mobilnym.


Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena & iPhone
Odp: iPAQ RX3000 (być może 3710) - bateria, czy ładowanie?
« Odpowiedź #13 : Maj 24, 2009, 17:57:10 »
To teraz w spokoju poczytaj sobie o tych akumulatorach - mają one wbudowany układ elektroniczny odpowiadjący za prawidłową pracę ogniw - także ładowanie. Dopóki napięcie ogniw jest odpowiednie układ pracuje poprawnie - po długim leżakowaniu w wyniku wewnętrznego oporu napięcie ogniw spadło poniżej progu uruchomienia elektroniki - stąd brak ładowania - krótkie podanie napięcia trochę wyższego pobudziło elektronikę do pracy.


Offline CeBeeR

  • Newbie
  • Wiadomości: 25
  • Sprzęt: HTC Desire, HTC Topaz, HTC Wizard, iPAQ RX3715
Odp: iPAQ RX3000 (być może 3710) - bateria, czy ładowanie?
« Odpowiedź #14 : Lipiec 24, 2009, 09:03:00 »
Dzisiaj mija równo dwa miesiące od czasu, kiedy dowiedziałem się jak "przywrócić do życia" pozornie martwą baterię. Mój brak aktywności w tym dziale forum wynikał z prostej przyczyny - urządzenie działa świetnie, bez jakichkolwiek problemów.
Obecnie, nawet nie zastanawiam się nad ewentualnością zakupu baterii - ta działa idealnie i trzyma naprawdę długo.


Offline wojtas3

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
Odp: iPAQ RX3000 (być może 3710) - bateria, czy ładowanie?
« Odpowiedź #15 : Wrzesień 28, 2009, 20:49:32 »
Powiedzcie jak zreanimować po takim czymś jak w tym wątku opisane - IPAQa? Mam dokładnie ten sam model. Podłączam ładowarkę (nieoryginalną) i nic - nie ładuje. Nic ni miga, nic się nie pojawia na ekranie. Po wyjęciu i włożeniu baterii i resecie pojawia się pasek, który dochodzi do jaki 3/4  i gaśnie ekran.
W jaki sposób "wzbudzić" baterię tak jak to tu opisujecie? Które "okienka" na baterii trzeba dotknać przewodami od baterii? Gdy mierzę miernikiem to na trzecim od lewej i trzecim od prawej okienku mam napięcie 0,4V :/ Troche mało, nie??
I czy nieoryginalna ładowarka - taka z allegro (zestaw 2 w 1)  ma wpływ na "jakość" ładowania??

Pomóżcie:)


Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena & iPhone
Odp: iPAQ RX3000 (być może 3710) - bateria, czy ładowanie?
« Odpowiedź #16 : Wrzesień 28, 2009, 21:06:12 »
Przecież miałes to wszystko opisane - tak podłaczasz do tych styków na których jest napięcie.
A co do ładowarki - oryginalna ma co najmniej 1A a Twoja chyba max 0,5A czyli muszisz ładować 2x dłużej


Offline wojtas3

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
Odp: iPAQ RX3000 (być może 3710) - bateria, czy ładowanie?
« Odpowiedź #17 : Wrzesień 28, 2009, 21:58:51 »
Ale takie samo napięcie (0,4V) jest na okienku trzecim od lewej i czwartym od prawej...stąd pytanie też do którego próbować "podpiąć" to wyższe napięcie z baterii.
A jak mam rozumieć to "dwa razy dłużej"? Na razie mam od godziny podpiętego ipaq'a do tej 'marnej' ładowarki i nic - ani nie mrugneło ładowanie:( Zostawię na noc...ale nie wiem czy to coś pomoże...
Macie jakieś pomysły jeszcze? Jutro spróbuję z tą baterią 9V...
Napisane: Wrzesień 28, 2009, 21:13:44
A jeszcze... ładowarka "z allegro" którą próbuje ładować ma prąd ładowania 1000mA...tak przynajmniej wynika z opakowania:))