PDAclub.pl

Pozostałe platformy => RIM BlackBerry => Wątek zaczęty przez: barek74 w Marzec 12, 2013, 10:52:28

Tytuł: BB Z10?Q10? warto?
Wiadomość wysłana przez: barek74 w Marzec 12, 2013, 10:52:28
Dzień Dobry,
Czy ktoś ma już jakieś doświadczenia z nową odsłoną/generacją BB?
Czy w ogóle warto się do tego przymierzyć?
Bo jak tak czytam opisy itd, to odnoszę nieodparte wrażenie, że BB goni/nie wiem czy w sumie to jest potrzebne/ Androida i Iphona?
Tytuł: Odp: BB Z10?Q10? warto?
Wiadomość wysłana przez: tomwil w Czerwiec 22, 2013, 15:36:57
zmiany zachodzące w systemie są ok, większe możliwości. Wbudowany Android Player pozwalający instalować aplikacje z androida spowoduje dostęp do dużej ilości aplikacji. Jednak brak mi BISa i wszystkiego co się z tym wiąże. Wziąłem Z10 bo Q10 bez trakpada wg mnie to lipa.
Samo Z10 rewelacja. W końcu aparat robi doskonałe foty
http://www.mgsm.pl/pl/katalog/blackberry/z10/zdjecia/BlackBerry-Z10.html (http://www.mgsm.pl/pl/katalog/blackberry/z10/zdjecia/BlackBerry-Z10.html)
(akurat to moje foty)
Pamięci 2 GB więc nic nie tnie, nic nie muli. Częste aktualizacje systemu też na plus. Bateria przy włączonym nontoper internecie po gprs (auto 2g/3g), lokalizacji, 4 kontach mailowych (pusch) i nontoper działającej w tle stronie web (auto odświeżanie na bieżąco), od 6:00 wyłączona z ładowania, wieczorem mi pokazuje jeszcze ok 35-40%
Do końca lata ma wyjść nowy OS 10.2 gdzie poprawią Android Playera (będzie wspierał aplikacje z Andka 4.2, teraz tylko 2.3)
Ogólnie plus.
Tytuł: Odp: BB Z10?Q10? warto?
Wiadomość wysłana przez: wiejas w Czerwiec 22, 2013, 15:51:33
Ja uważam że BB się zandroidyzowało, bez BIS i z aplikacjami Androida to już nie to samo
Należy się wstrzymać z decyzją o zakupie aż do czasu jasnego określenia sie RIM w jakim kierunku dąży
Poza tym może ktoś wreszcie stworzy możliwość współdziałania OS 10 i BIS...... wtedy to będzie coś pięknego
Tytuł: Odp: BB Z10?Q10? warto?
Wiadomość wysłana przez: tomwil w Czerwiec 22, 2013, 15:57:18
gdzieś mi się o uszy obiło, że ponoć mają wrócić do BISa. To kwestia systemowa wiec jest nadzieja.
Tytuł: Odp: BB Z10?Q10? warto?
Wiadomość wysłana przez: WiateR w Czerwiec 22, 2013, 16:25:34
Nie, nie wrócą do BISa. BIS nadal jest i istnieje, ale nie trzeba dokupować usługi - działa w każdym pakiecie internetowym polskich operatorów. Minus, że trzeba się pożegnać z nielimitowanym internetem...


Jedyne co zapowiedzieli, to że pojawi się NOWY smartfon z BB7. Ale znając życie i miejsce z którego to wyciekło (RPA), będzie to raczej model serii Curve z touchscreenem...
Tytuł: Odp: BB Z10?Q10? warto?
Wiadomość wysłana przez: tomwil w Czerwiec 22, 2013, 17:35:35
sorki ale mam Z10 i nie ma BISa. Łaczy się ogólnym kanałem nie przez serwery RIM. A na tym właśnie polega. BIS protokół do synchronizowania danych. Poczte konfiguruje sie na telefonie a nie na serwerze bb. Różnica taka, że BIS dawało spore bezpieczeństwo a tu leci otwartym. Kanałem BB leci BBM i BBI.

jakbyś miał więcej uwag o Z10 i BIS
http://supportforums.blackberry.com/t5/BlackBerry-Z10/BB-Z10-BIS-service-not-working/td-p/2170181 (http://supportforums.blackberry.com/t5/BlackBerry-Z10/BB-Z10-BIS-service-not-working/td-p/2170181)

dodam więcej, po tej ankiecie http://forums.crackberry.com/general-blackberry-discussion-f2/do-you-want-bis-return-blackberry-786476/ (http://forums.crackberry.com/general-blackberry-discussion-f2/do-you-want-bis-return-blackberry-786476/) gdzieś tam szum się zrobił
Tytuł: Odp: BB Z10?Q10? warto?
Wiadomość wysłana przez: WiateR w Czerwiec 22, 2013, 20:10:46
No APN blackberry.net nie zadziała i z perspektywy użytkownika BISa nie ma, ale np u operatorów z niezgodną infrastrukturą nie wszystkie usługi działają. Przy łączeniu z siecią operator wykrywa że liczysz się z BB10 i ruch idzie inaczej niż normalnie. Aczkolwiek cieszyłbym się jakby stary bis działał na zasadzie nielimitowanego internetu. :)
Tytuł: Odp: BB Z10?Q10? warto?
Wiadomość wysłana przez: tomwil w Czerwiec 22, 2013, 20:50:38
Wg mnie pieknie na bisie wszystko śmiało... jak zwykle komuś to przeszkadzało. W każdym bądź razie sprzęt sprawuje się idealnie.