Problem z zegarem

• 15 Odpowiedzi
  • 2937 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline slveck

• 33
  • Sprzęt: HTC Touch HD
Problem z zegarem
« dnia: Listopad 08, 2010, 18:21:23 »
Witam
Od momentu zmiany czasu na zimowy mam problem z zegarem. Mianowicie godzina samoczynnie zmienia sie o +1 do przodu. Nie ma znaczenia ile razy zmnieniam czas zawsze godzina przeskoczy do przodu. W ustawieniach mam Dom - GMT+1 Warszawa. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

*

Offline dantemg

• 935
  • Sprzęt: Nokia E65 -> HTC Touch Pro 2 -> HTC Sensation XE
Odp: Problem z zegarem
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 08, 2010, 18:30:06 »
Na chwile obecną jedynym rozwiązaniem jest wyłączenie automatycznej zmiany czasu w ustawieniach  settings - personal - phone - time zone i odznaczamy automatic...
ROM:  Jackos EVO ManilaRUSH 1.4.0 PLK / Rhodium
ROM:  Oficjalny / Sensation

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 08, 2010, 19:37:58 »
Witam
Od momentu zmiany czasu na zimowy mam problem z zegarem. Mianowicie godzina samoczynnie zmienia sie o +1 do przodu. Nie ma znaczenia ile razy zmnieniam czas zawsze godzina przeskoczy do przodu. W ustawieniach mam Dom - GMT+1 Warszawa. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
Tak z czystej ciekawości: napisz jaki masz ROM?

*

Offline slveck

• 33
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 08, 2010, 20:02:25 »
Dziękuję za odpowiedź.
Wersja pamięci ROM: 1.86.401.1 (67102) WWE - cokolwiek to znaczy;) tzn mam oryginalny Win 6.5 HTC

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 08, 2010, 20:21:48 »
Dzięki, bardzo mi pomogłeś. Dotąd sądziłem, że ten błąd dotyczy tylko "gotowanych" ROMów. Jeśli natomiast zdarza się również na fabrycznych, to może HTC wymyśli jakiś fix.

Jako ciekawostkę dodam, że iphone'y też mają problem z przestawiającą się godziną.

Póki co pozotaje nam niestety wyłączenie synchronizacji.

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 08, 2010, 23:27:09 »
Na forum HD2 czytałem ,że wiele osób z oryginalnymi romami, też ma ten problem . Więc to bez wątpienia nie jest wina gotowanych romów . To jakiś ogólny błąd i nie tylko w naszym kraju  . Dzisiaj mamy już 08-11-2010 a problem dalej istnieje i nikt nic z tym nie zrobił . Więc czekamy na ruch HTC bo sprawa zaczyna już denerwować wiele osób . Z tego co jeszcze  wyczytałem na  w/w forum ,   jako rozwiązanie problemu HTC radzi  by wyłączyć automatyczną aktualizacje czasu , jak wyżej napisane   tgz... półśrodek :)

*

Offline BelHeI

• **
  • 171
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 09, 2010, 00:07:46 »
A mi nawet wyłączenie automatycznej synchronizacji, nie przynosi ładu do ustawień zegara, a dlaczego? W Galarm, gdy mam ustawić godzinę...to godzina w programie galarm jest o godzinę wcześniejsza, aniżeli podana aktualna w zegarze. Ostatnio, nawet mi się sama godzina przeskoczyła o +1.
Po 24, przez kilka/naście min mam problem z stabilnością ROMu, gdyż próbuje coś załadować, ale nie może[widać jest po migoczącym kółku ładowania].

Pozdrawiam.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 09, 2010, 00:14:13 »
No właśnie też już gdzieś dzisiaj czytałem o problemach z G-Alarm.
http://forum.mobione.pl/pocket-pc-phone-edition/automatyczna-zmiana-godziny/msg140828/#msg140828

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 16, 2010, 16:13:24 »
Mam oryginalny ROM i po zmianie czasu na zimowy zegar nabrał przyspieszenia. Zwlekałem z hard reset gdyż jużmnie nie bawi ustawianie wszystkiego od początku ale na szczęście wszedłem na forum i zrozumiałem, że nie jest to problem jedynie mojego telefonu :( Touch Pro2, ech ....

*

Offline BelHeI

• **
  • 171
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 19, 2010, 18:29:56 »
Wydaje mi się, że problem z zegarem już sam się naprawił ;)

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 19, 2010, 23:34:07 »
Wydaje mi się, że problem z zegarem już sam się naprawił ;)
U mnie niestety nie . Po resecie PDA dalej godzina do przodu :(

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 16, 2010, 14:50:33 »
Witam wszystkich. ten problem na niemieckich stronach odnosi się do PC komputer z windowsem. Po piewrszej synchronizacji HTC zaczyna wariować. U mnie potrafi się zmienić czas nawet o kilka godzin do przodu. PZDM

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 16, 2010, 15:03:03 »
Nie napisałem nic w tym miejcu, a może powinienem.
Wczoraj HTC opublikowało fix (na razie na HD2), który naprawia raz na zawsze (hehe, optymista) problem czasu po synchronizacji przez internet.

http://www.htc.com/europe/SupportDownload.aspx?p_id=297&cat=0&dl_id=1066

Fix na razie pojawił się dla HD2, ale dzięki wskazówkom Jackosa wypakowałem z niego pliki, ręcznie wgrałem do mojego aktualnego ROMu i od wczoraj mam włączoną synchronizację, a godzina wciąż OK.

Zastanawiam się dlaczego HTC nie wypuściło tej poprawki dla pozostałych urządzeń, ale widać, że jakiś postęp już jest.

« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 16, 2010, 15:22:17 »
 :ok: Skrobel dzięki za info zaraz będę testował na HTC Touch Pro2.

Połączone: Grudzień 16, 2010, 15:31:56
sorry, wgrałem przed chwilą http://www.przeklej.pl/plik/oficjalne-romy-touch-pro-2-wm-6-5-sens-2-07-401-1-rar-0018ot8f3bq4 ale pokazuje mi błąd przy spolszczeniu. Co robić z tym fantem? :sleepy:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2010, 15:31:56 wysłana przez kumek »

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 16, 2010, 15:15:11 »
Słyszałem parę razy o problemach z wgraniem paczki PLK od InterWrite właśnie w tym ROMie.
Temat o tym ROMie jest tutaj: http://pdaclub.pl/forum/rhodium/bedzie-oficjalny-rom-z-sense-2-5-dla-tp2/

Jeśli w nim nie ma rozwiązania, to możesz zadać to pytanie właśnie tam. Ale po tym forum błąkały się również wątki typu "Problem z wgraniem spolszczenia", "Błąd przy instalacji" itp. Jak poszukasz, to pewnie znajdziesz, ale ja teraz jestem w pracy i nie mam czasu się za bardzo wgłębiać... ;)

Po??czone: Grudzień 16, 2010, 22:50:30
Ponieważ na mobione.pl pojawił się ten fix synchronizacji czasu w postaci cab'a, pomyślałem, że również mogę podzielić się podobnym plikiem dla użytkowników TP2.

Cab w załączeniu.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2010, 22:50:30 wysłana przez Skrobel »

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 21, 2010, 13:40:46 »