Obsługa bez dotyku??

• 39 Odpowiedzi
  • 11159 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline 3345715

• *
  • 98
  • Sprzęt: Wystarczający żeby w pełni zadowoloć swoją żonę XD
Obsługa bez dotyku??
« dnia: Grudzień 28, 2011, 19:59:26 »
Witam, zakupilem ostatnio ten model na allegro za grosze ale nie dziala digitizer... po dokladnych ogledzinach stwierdzam ze ktos sie do niego dobieral... sadzac po sladach jakis zeznik... i za szybka widac jakas ciecz najprawdopodobniej byl zalany ale ogolnie dziala wszystko jak nalezy da sie dzwonic itp... i tu moje pytanko czy istnieje mozliwosc pelnej obslugi tego uzadzenia a przynajmniej podstawowych funkcji jak sms bez dotyku?? nie mam pojecia kiedy oddam telefon do naprawy ale wiem ze digitizer musze kupic sam bo w ostrowcu nie ma w komisach;/ znalazlem na allegro za 80 zl ale rowniez i za 35zl?? ten drozszy zapewne orginalny ale czy ten tani jest wiele gorszy??? z gory dziekuje za odpowiedz pozdrawiam
Było: Zbyt dużo. Zbyt wiele zeby o tym pisać;p
Jest: Sony Ericsson Xperia Neo V;)  Nokia 5300 XD

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
Odp: Obsługa bez dotyku??
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 28, 2011, 23:14:07 »
Witamy w świecie Rhodium.

Teoretycznie każde urządzenie z Windowsem da się obsługiwać bez dotyku, ale to zdecydowanie nie jest komfortowe. Rhodium jest jednym z tych telefonów, w których całkowicie zrezygnowano ze sprzętowych tzw. "Softkey'ów", a te są jedynymi, których nie da się łatwo zasymulować klawiaturą sprzętową.
Jak pewnie sam zauważyłeś, nawigacja po menu start i aplikacjach "standardowych" jest możliwa przy pomocy kursorów i entera. Natomiast większość aplikacji rodem z HTC już wymaga przynajmniej obecności jednego tych Softkeyów. Dostanie się do menu czy ustawień jest bez tego niemożliwe. I wprawdzie przy pomocy kursorów można z Menu Start wybrać ustawienia klawiatury i przypisać jeden Softkey do dłuższego przytrzymania zielonej słuchawki, to jednak taka praca... cóż... Sense i inne aplikacje HTC są optymalizowane pod dotyk, a nie sprzęt...

Zatem od razu mówię, że bez dotyku ten telefon traci 90% swojej użytkowości i 99,9% przyjemności z użytkowania. Więc jeśli kupiłeś go za grosze, to na Twoim miejscu naprawiłbym ten dotyk i w najgorszym razie puścił z minimalnym zyskiem na allegro...

Ale zacznijmy od początku. Czy jesteś w stanie stwierdzić jaki ROM masz zainstalowany na urządzeniu? Spróbuj wejść do menu start potem przejdź do Ustawień -> System -> Dane urządzenia?

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 29, 2011, 00:17:23 »
Ja sie tylko wypowiem odnośnie ceny części zastępczych.
Kupno oryginalnej czesci moim zdaniem tutaj mija sie z celem. Oryginalne = z demontażu. Sam wiem że części z demontażu nie są w najlepszym stanie i lepiej kupić podróbka z pewnością że jest nowa. I tak dostajesz zazwyczaj od 6 miesiecy do 2 lat gwarancji, wiec zawsze możesz zwrócić wadliwą część ;)

*

Offline 3345715

• *
  • 98
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 29, 2011, 15:12:30 »
Witam, a wiec tak w ustawieniach nie ma nic o wersj systemu tzn mam bardzo dziwne ustawienia praktycznie nic nie idzie w nich zrobic... na samym dole mam cos takiego jak informacje po kliknieciu w to wyskakuje mi opera a tam informacje o prawach autorskich ale niestety nie moge przewinac nizej... co do wersj to sadze ze jest to jakis wm 6.5 wnosze po plastrach miodu w "starcie" to nie jest moj pierwszy telefon z windowsem wiec umiem odruznic 6.1 od 6.5... ale tak jak mowie w ustawieniach nie ma praktycznie nic ciekawego... ale i tak dziekuje za odpowiedz szybka... a jak ustawic ten softkey na zielonej sluchawce??? obszukalem sie i w menu nic nie ma o ustawieniach klawiatury w ustawieniach tym bardziej aaacha dodam bo to wazne ze rom jest od ery jeszcze orginalny

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 29, 2011, 17:03:03 »
Co do części oryginalnych vs zamienników nie bardzo się umiem wypowiedzieć. Poza wymianą głośnika nie miałem do czynienia z częściami.

Jeśli chodzi o ROM, to już odpowiedziałeś: ROM Ery to WM6.5 (tak, plaster miodu też na to wskazuje) i Sense 2.1. Tam nie dostaniesz się do Danych o oprogramowaniu bez dotyku... I obawiam się, że duża część apletów Ustawień jest podobna, czyli oparta na interfejsie Sense.

Ustawienie klawisza słuchawki (może się nazywać Send Key) jest zazwyczaj w Start -> Ustawienia -> Osobiste -> Klawisze albo Start -> Ustawienia -> System -> Klawisze, ale w ROMie Ery może się to nazywać inaczej. W dodatku moje pytanie o ROM wynikało z tego, że na "gotowanym" byłoby łatwiej zainstalować program do przypisywania funkcji do dowolnego klawisza (a nie tylko do przytrzymanej zielonej słuchawki), a w ROMie fabrycznym HTC albo Operatora wymaga to naciśnięcia przycisku na ekranie, który - z tego co pamiętam - nie da się nacisnąć bez dotyku... :(

*

Offline 3345715

• *
  • 98
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 29, 2011, 17:41:48 »
czyli po prostu zostaje zakup digitizera mam nadzieje ze to tylko o to chodzi jutro zaniose go do komisu w celu dokladnej diagnozy jesli to bedzie dotyk to go wymienie no i zosyanie tylko wgranie hspl i jakis romik dobrego kucharza choc mysle nad androidem bo mam samsunga galaxy mini i bardzo  mi sie podoba ale to juz nie ten temat;p no nic dziekuje Pana za tak szybka i dokladna odpowiedz na moje pytanie. pozdrawiam

pozostaje tylko kwestia ktory digitizer
ten
http://allegro.pl/ai7-nowa-szybka-dotyk-htc-touch-pro-2-i2004362357.html
czy ten
http://allegro.pl/lcd-dotyk-digitizer-szybka-htc-touch-pro-2-rhodium-i2019174779.html
a moze takie cos
http://allegro.pl/4648-100-oryginalny-lcd-htc-touch-pro-2-dotyk-i2014669031.html
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2011, 17:45:40 wysłana przez 3345715 »

*

Offline pozioma1

• **
  • 127
  • Technomaniak z coraz mniejszą ilością czasu :-(
  • Sprzęt: Prestigio PAP4500 DUO, HTC Touch Pro 2; Nokia E61
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 29, 2011, 20:23:32 »
czyli po prostu zostaje zakup digitizera mam nadzieje ze to tylko o to chodzi jutro zaniose go do komisu w celu dokladnej diagnozy jesli to bedzie dotyk to go wymienie no i zosyanie tylko wgranie hspl i jakis romik dobrego kucharza choc mysle nad androidem bo mam samsunga galaxy mini i bardzo  mi sie podoba ale to juz nie ten temat;p no nic dziekuje Pana za tak szybka i dokladna odpowiedz na moje pytanie. pozdrawiam

pozostaje tylko kwestia ktory digitizer
ten
http://allegro.pl/ai7-nowa-szybka-dotyk-htc-touch-pro-2-i2004362357.html
czy ten
http://allegro.pl/lcd-dotyk-digitizer-szybka-htc-touch-pro-2-rhodium-i2019174779.html
a moze takie cos
http://allegro.pl/4648-100-oryginalny-lcd-htc-touch-pro-2-dotyk-i2014669031.html

Witam,
ekspertem nie jestem ale osobiście wybierałbym pomiędzy 1 a 2 aukcją 3 pomimo, że digitalizer jest oryginalny to wyraźnie zaznaczono w opisie aukcji "Jest to oryginalny produkt firmy HTC pochodzi z demontażu nowych lub 14 dniowych telefonów. Posiada wyraźne oznaki użytkowania."
Cena pierwszego kusząca i po komentarzach można wnioskować, że towar ok ale za to drugi daje gwarancję.
Twój wybór.
PS. daj znać który brałeś bo kolesiowi chyba też siada (a już po gwarancji  :( )
Primary : Prestigio MultiPhone PAP4500 DUO - Android 4.xx w trakcie szukania
Secondary :HTC TP2 Rhodium - ROM Jackos EVO WWE SkrobPRO
Backup : Nokia E61

*

Offline 3345715

• *
  • 98
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 29, 2011, 21:12:05 »
oki jutro wieczorem postaram sie dac znac. milego wieczoru pozdrawiam

a wiec, obeszlem caly ostrowiec i w zadnym komisie nie chcieli nawet rozkrecic tego telefonu... te komisy sa calkowicie bezuzyteczne... pozostaje mi samemu wymienic digitizer kupie dlatego ten tanszy w razie gdyby sie cos mialo stac po drodze... czytalem wczesniej posty ze kilku uzytkownikow podjelo sie samodzielnie wymienic i im sie udalo... w zwiazku z tym mam pytanie czy digitizer jest na tyle mocno przyklejony do lcd ze podczas jego odklejania mozna uszkodzic monitorek?? po drogie  czy cala operacjia wymiany jest bardzo skomplikowana??? napewno w internecie znajde gdzies poczciwa instrukcje jak tego dokonac ale chcial bym uzyskac od was odpowiedzi na moje pytania z gory dziekuje
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2011, 14:46:56 wysłana przez 3345715 »

*

Offline 3345715

• *
  • 98
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 31, 2011, 11:01:46 »
no wiec tak w calym ostrowcu jak i w kielcach nie ma chetnego kto by mi sam digitizer wymienil... ma ktos moze jakis pomysl??bo pomyslalem ze skoro serwisy nie chce tego robic to jak ja prosty czlowieczek moge tego dokonac...

*

Offline WaFel1985

• 979
  • Sprzęt: XIAOMI MI4S ;SGS3;2x6310i;SeLWW
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 31, 2011, 11:14:56 »
ja rozbieralem tp2 z tym ze byl uszkodzony i nic nie wyswietlal wiec nie wiem czy wszystko mi poszlo pomyslnie.rozebrac to nie problem.jak juz dostaniesz sie do gornej klapki to lcd zejdzie bez problemu.moj jakos specjalnie przyklejony nie byl do digitizera.przyklejony jest sam digitizer do obudowy ale tez udalo sie bez pekniecia.miedzy lcd a digi byl jakis"plyn" nie wiem jakie on ma znaczenie bo niestety nie jestem w stanie sprawdzic bo akurat tego tp mam uwalonego a sprawnego na kamikadze rozbierac poki co nie chce

*

Offline 3345715

• *
  • 98
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 31, 2011, 11:51:17 »
tez nie chcial bym sobie go rozwalic moze i grosze kosztowal ale jak juz jest to chcial bym sprawic zeby dzialal;p jak tylko wruce po nowym roku do domu to zabiore sie za to zobacze ile zdolam zrobic... u mnie tez jest ten plyn widac go pod slonce myslalem ze telefon byl zalany ale jednak to tak ma byc co wiecej ten plyn tak jak by sie przemieszczal sadze ze to substancja z digitizera aczkolwiek moge sie mylic

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 31, 2011, 13:23:29 »
Prawie na pewno masz rację. U mnie (ekran i dotyk działają prawidłowo) żadnego płynu pod żadnym kątem nie widać.

*

Offline WaFel1985

• 979
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 31, 2011, 15:05:49 »
u mnie na psrawnym tez widac...ja sadze ze jest to poprostu wypelnienie miedzy lcd a digi zeby lepiej przylegal i kurz sie nie dostawal...moze to do tego.z tym plynem widac ze digi przylega dosc dobrze a np. w swifcie po wcisnieciu slychac bylo jakis dziwny dzwiek tego dotyku.w tp tego nie ma wiec moze to do tego jest...

*

Offline 3345715

• *
  • 98
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 31, 2011, 15:18:35 »
jak tylko wruce do domu a mysle ze przed koncem nastepnego tygodnia zaczne go rozkrecac jak cos bede wiedzial wiecej to dam znac... ten plyn najlepiej widac przy sztucznym swietle

*

Offline 3345715

• *
  • 98
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 02, 2012, 19:53:00 »
a wiec wrucilem do domu telefon rozebralem na czesci pierwsze... no i tu niespodzianka digitizer tez odkleilem ale wczesniej zamowilem juz ekran z digitizerem bo myslalem ze nie dam rady;p wiec mam na sprzedaz sprawny lcd;p teraz tylko czekam na czesci lcd powinien jutro dotrzec ale nie bede go skladal bo zamowilem tez nowa obudowa bo moja strzaskana i z ubytkami cala... jak tylko zaczne skladac dam znac jak mi to wyszlo. pozdrawiam.. acha co do digitizera fakt przyklkejony byl na calej powierzchni i nie chcial zejsc latwo naprawde istnieje mozliwosc pekniecia lcd ale jak sie to powoli robi i z wyczuciem to mozna go oderwac... niestety nie wiem co teraz z tym klejem na lcd zrobic;p

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 02, 2012, 20:41:45 »
Kurczę, gdybyś miał ekran do Kaisera, to bym się nie zastanawiał :D:D
Szczerze mówiąc nie wiem co teraz. Tak czy inaczej jeśli ekran dostaniesz razem z dotykiem, to cały taki konglomerat zamontuj w telefonie. W przeciwnym razie przyklej dotyk z resztkami tej substancji.

*

Offline 3345715

• *
  • 98
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 07, 2012, 08:06:28 »
Witam, a wiec poskladalem toto i dotyk dzialaXD niestetty lcp pozostaje czarny nie wiem dlaczego nic na nim nie ma... rozebralem go znow i dokladnie sprawdzilem czy wszystko styka wydaje sie w pozadku ale lcd czarny... telefon dziala normalnie mozna na niego zadzwonic itp dotyk tez dziala bo slychac dzwiek jak sie go uzywa... tasma flex w bardzo dobrym stanie wiec to cos z lcd... teraz jestem u nazeczonej a moj stary lcd zostawilem w domu wiec dopiero w niedziele sprawdze czy to na pewno wyswietlacz.. no co wiecej moge dodac... raczej sprzedam telefon teraz ma nowiutka ladna obudowe i orginalny digitizer praktycznie tez nowy nie mam pojecia co z tym teraz zrobic...

*

Offline WaFel1985

• 979
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 07, 2012, 10:52:05 »
ja tam sie zaczynam coraz bardziej zastanawiac czy nie ma przypadkiem 2wersji tasm i lcd.mam 2 tp2i w jednym tasma padnieta na amen a w drugim sie konczy.tasmy maja te same oznaczenia.kupilem nowke tasme i co?koncowka oznaczen inna i wszystko dziala a lcd tez czarny.tobilem rozne konfiguracje z plytami i wyswietlaczami.efekt wciaz ten sam.zalozylem stara tasme i ekran dziala.moze to ma jakis zwiazek i u ciebie poprostu lcd jest niekompatybilny.to sa moje spostrzezenia ale oczywiscie moge sie mylic

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 07, 2012, 11:32:30 »
O kurka... dobrze wiedzieć, bo nade mną też być może wisi widmo wymiany taśmy flex... W tej sytuacji chyba lepiej pójść do serwisu zamiast kupować na alledrogo i ryzykować 200 PLN...

*

Offline 3345715

• *
  • 98
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 07, 2012, 12:06:31 »
o kurcze dzieki ze to powiedziales teraz wszystko jane ja mam orginalnie mda a nie htc czyli z ery a lcd z dotykiem mam od orginalnego htc i mozliwe ze to wlasnie przez to... pytanie co teraz... w domu mam dzialajacy lcd a tu dzialajacy dotyk (apropo dotyku moj stary sie rozwarswil na dwie czesci sam dacie wiare??) tylko nie wiem czy uda mi sie oderwac dotyk z tego lcd nie naruszajac dotyku... ostatnio mi na dotyku nie zalezalo wiec...dzwonilem od pana ktory mi wyslal lcd i mowil zeby odeslac skoro nie dziala i mi wysle nowy ale teraz to juz nie wiem czy to ma sens mam mozliwosc zamiany mojego tp2 w takim stanie jak jest teraz na bb 8520 z zepsutym trackballem to juz tak na wiasem mowiac co sadzicie?? co do tp to najlepsza opcja by bylo kupic sam digitizer i nakleic go na stary lcd ale to znow koszta a i tak juz wydalem na ten tel sporo... kupilem niby za grosze ale jak tak dalej bede w nigo wkldal to nowy bym sobie kupil a moze nie nowy a w bardzo dobrym stanie i dzialajacy

*

Offline WaFel1985

• 979
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 07, 2012, 18:44:04 »
jakie masz oznaczenie na tasmie lcd?koncowka XM czy A lub XA.jakos tak.z glowy pisze teraz.mam digi i lcd to bym ci najwyzej podeslal bys se sprawdzil

Połączone: Styczeń 07, 2012, 18:48:43
co do wymiany samemu lub w serwisie to u mnie bez roznicy.tp mialem od kumpla z serwisu i koszt tasmy byl pol na pol bo mi dal dozywotnia gware hehehe.a ze akurat z serwisem sprzetow na wm itp. lepiej idzie mi niz jemu(musialby dac do innego punktu a wtedy gware dozywotnia by ch.j strzelil) to mowil zebym sam wymienil.teraz reklamujemy tasme i czekamy na inna.najlepsze ze jeden moj tp to HTC a drugi Vodafone i oba nie banglaja na tej tasmie bo maja to samo oznaczenie.moze to tylko numer seryjny nie wiem.nie mniej nie dziala ta tasma na zadnym z nich
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2012, 18:48:43 wysłana przez WaFel1985 »

*

Offline 3345715

• *
  • 98
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 07, 2012, 19:04:10 »
niestety na jednym lcd jak i na drogim nigdzie nie znalazlem czegos takiego jak mowisz ani na tasemce ani na samym lcd...

jak bede w domu czyli jutro wieczorem podlacze moj orginalny lcd i zobacze czy dziala nadal jesli tak to oznacza ze ten orginalny lcd nie dziala na mda...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2012, 19:06:23 wysłana przez 3345715 »

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 07, 2012, 20:35:26 »
Z tym serwisem to miałem na myśli wyłącznie to, że oddajesz gościowi z prośbą o wymianę taśmy. No i gość musi kupić taśmę, ale dopóki nie będzie działać ekran, to nie może Ci oddać telefonu. Więc ryzyko trochę po jego stronie. Ale masz rację, że takie rzeczy tylko z zaufanym serwisem, a w moich okolicach nikogo zaufanego nie mam.... Będę musiał w razie czego sam sobie radzić. Może rozbiorę swoje 2 szt. TP2 (tak, mam już 2 szt.) i porównamy numery z Twoimi i z 3345715.

A w tym wątku zamieścimy wyniki porównania dla potomnych.

*

Offline WaFel1985

• 979
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 07, 2012, 22:47:19 »
ok jak tylko rozbiore mojego to wrzuce

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 07, 2012, 23:15:19 »
Napisz dokładnie która taśma działa z którym ekranem a z którym nie.

*

Offline 3345715

• *
  • 98
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 08, 2012, 09:54:29 »
spoko ja tez powzucam te numerki jak tylko dojade do domu czyli dzis wieczorem... ale to tez dziwne ze nie chce wspolpracowac... ja chyba sie skusze na tego bb 8520 co sadzicie?? moj htc w takim stanie jak jest nowiutka obudowa i lcd ktory nie dziala i stary lcd ktory dzialal az szkoda mi go kurdcze ale dalsza inwestycja troche mija sie z celem

*

Offline WaFel1985

• 979
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 08, 2012, 10:47:34 »
nie wiem.co do bb to chwile sie bawilem troche nowszym (chyba 9800) i mnie w zaden sposob nie urzekl wrecz odrzucil...ale kazdemu pasuje cos innego

*

Offline 3345715

• *
  • 98
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 08, 2012, 12:31:23 »
szczeze mowiac tez wole htc ale coz jak wruce wieczorem do domu to jeszcze pomysle cos nad nim

*

Offline WaFel1985

• 979
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 09, 2012, 21:19:54 »
takie oto mam oznaczenia w moim rhodium vodafone

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 09, 2012, 23:34:51 »
Dzięki WaFel,
Czyli to jest taki zestaw, jaki był oryginalnie w Twoim telefonie? I ten zestaw działa?
To możesz jeszcze zrobić fotki temu ekranowi, który nie chce działać?