No powiedzmy, że COŚ znalazłem. Po pierwsze w telefonach GSM powinien działać następujący regHack:
w [HKEY_LOCAL_MACHINE\Hardware\DeviceMap\Keybd] należy założyć klucz dword "SlideWakeup" i ustawić dziesiętną wartość 0. Potem oczywiście SR.
Znalazłem też cab, który robi dokładnie to samo (może Ci się przydać po którymś HardResecie). Załączam go do niniejszego posta.
Ten sposób nie wszystkim działa, ale spróbować warto.
Jest jeszcze inny, nieco radykalny sposób. Otóż można ustawić kod pin na wybudzenie telefonu (Start Menu -> Settings -> Lock). Wtedy ani wyjęcie rysika ani rozsunięcie klawiatury nie spowoduje pełnego odblokowania, bo pokaże się tylko monit o kod. Niestety za każdym odblokowaniem będziesz musiał wklepywać przynajmniej 4 cyferki...

EDIT:
Z drugiej strony musisz potestować programy do zarządzania blokadą ekranu, takie jak TouchLockPro, SmartLock czy nawet S2U2. Nie jest to najlepsze wyjście, ale cóż robić. Ja używałem kiedyś TouchLockPro i tam było sporo opcji, tylko wtedy nie zwracałem uwagi na niuanse jak odblokowanie przy wyjęciu rysika czy przy rozsunięciu klawiatury. Swoją drogą jest łatwy sposób, żeby się przekonać, czy u Ciebie magnes powoduje oszukanie klawiatury czy rysika. Po prostu włącz dźwięk rozsuwanej klawiatury (tylko w moim aktualnym ROMie nie jest wgotowanie, ale wszędzie powinno być w StartMenu -> Settings -> Sounds -> Keyboard Sliding). Wtedy zrób kilka eksperymentów z wkładaniem i wyjmowaniem telefonu z kabury i nasłuchuj dźwięku rozsuwanej klawiatury...