"samoistne" odblokowanie pro2

• 10 Odpowiedzi
  • 2545 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jurasa4

• 302
  • Sprzęt: TP2, HD2
"samoistne" odblokowanie pro2
« dnia: Luty 05, 2010, 17:59:32 »
Kupiłem niedawno dla mojego telefonu futeralik do którego wsuwa się aparat.
Ten futerał posiada dwa magnesy które przytrzymują tasiemkę pomagającą w wydobywaniu telefonu na zewnątrz.
Wyciągając lub chowając telefon przesuwa się go obok tego magnesu a telefon reaguje na to odblokowaniem klawiatury i włączeniem ekranu. Spróbowałem innym magnesem stałym, zbliżając go do przycisków logo windows i strzałki powrotu, co poskutkowało dokładnie tą samą reakcją telefonu.

Czy w Waszym sprzęcie jest podobnie? Ciekawe czy to jest wada, czy jakaś ukryta i zamierzona funkcja tego modelu?

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
  • Sprzęt: HTC Tytn II --> HTC Touch Pro 2 --> HTC Desire HD
Odp: "samoistne" odblokowanie pro2
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 05, 2010, 19:46:52 »
Dokładnie tak jest i tak ma być. It's not a bug, it's a feature :D
Podobnie jest kiedy wyciągasz rysik.

*

Offline Watcher

• *
  • 74
  • Sprzęt: HTC Touch Pro II+16GB, MIO A701 WM6.5-23016.5.3.0.PLK
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 05, 2010, 19:48:18 »
Sprawdziłem używając magnesu do przyczepiania kartek na lodówce. Po przesunięciu nad klawiszem zakończenia rozmowy (prawy) następuje odblokowanie telefonu. Dodatkowo telefon odtwarza sygnał jak przy otwieraniu klawiatury. Po usunięciu magnesu odtwarzany jest sygnał jak przy zamykaniu klawiatury.
Watcher

*

Offline Marcin-htcpro2

• **
  • 216
  • Sprzęt: HTC PRO2
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 21, 2010, 12:14:45 »
A czy da się to wyłączyć aby nie reagował na magnes odblokowaniem? da się wyłączyć funkcję, że po wyciągnięciu rysika nie odblokowuje się ekran ? Wkurza mnie, że przy wkładaniu do kabury następuje odblokowanie i czasem coś mi się tam ponaciska ehhh.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 21, 2010, 16:10:55 »
Dla mnie najdziwniejsze jest to, że Twój telefon jest taki czuły na ten magnes. Mam kaburę forcell'a od samego początku z klapką magnetyczną na całej długości kabury i ani razu telefon mi się nie odblokował.
Jeśli chodzi o odblokowanie przy wyjęciu rysika, to w standardowym Windowsowym lockscreenie chyba się tego nie da zrobić, ale z pewnością jest taka opcja w TouchLockPro. Tylko to nie załatwi tego odblokowania magnetycznego, bo telefon chyba myśli, że otworzyłeś klawiaturę. Dlatego się odblokowuje...

*

Offline Marcin-htcpro2

• **
  • 216
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 22, 2010, 08:58:50 »
Ja również mam kaburę forcell'a, i niestety notorycznie odblokowuję się poprzez magnes :(
Faktycznie wyłączenie funkcji rysika nic nie da  - działa on chyba na innej zasadzie. Natomiast wydaje mi się że gdzieś w rejestrze musi być wpis odpowiedzialny za inicjowanie blokady przez magnes  :-? ? chyba że to mechaniczny proces ?

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 22, 2010, 09:29:51 »
Wiesz, a spróbuj wysłać maila do Regenersis.
Ja właśnie wypróbowałem wszelkie możliwe pozycje telefonu w kaburze oraz tą klapką magnetyczną przesuwałem po telefonie w różnych miejscach (również opisanym kilka postów wyżej) i w różnych kierunkach i po prostu ani razu nie udało mi się go odblokować.
Może Twojemu egzemplarzowi brakuje gdzieś jakiejś folijki albo kawałka plastiku, który wpływał na "czułość" tej magnetycznej zapadki. :(
Czujnik rysika też jest magnetyczny, ale ten efekt, o którym Tutaj mowa, to jest zasymulowanie otwarcia klawiatury.
Poszperam na xda, może uda mi się znaleźć sposób na wyłączenie odblokowania przy otwarciu klawiatury, musi to być w ten czy inny sposób funkcja software'owa. Osobiście wolałbym ręcznie odblokowywać telefon po rozsunięciu klawiatury niż żeby mi się sam odblokowywał przy wkładaniu do kabury...  :-|

*

Offline Marcin-htcpro2

• **
  • 216
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 22, 2010, 09:48:29 »
No  mówię Ci, koszmar - muszę uważać bo po samoistnym odblokowaniu dzieją się cuda, dzwonie do kogoś, programy się włączają itp - tak to jest bez blokady. Dzięki za zainteresowanie - ja słabo znam angielski więc trudno mi będzie coś wyszperać na XDA.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 22, 2010, 11:19:34 »
No powiedzmy, że COŚ znalazłem. Po pierwsze w telefonach GSM powinien działać następujący regHack:
w [HKEY_LOCAL_MACHINE\Hardware\DeviceMap\Keybd] należy założyć klucz dword "SlideWakeup" i ustawić dziesiętną wartość 0. Potem oczywiście SR.
Znalazłem też cab, który robi dokładnie to samo (może Ci się przydać po którymś HardResecie). Załączam go do niniejszego posta.
Ten sposób nie wszystkim działa, ale spróbować warto.

Jest jeszcze inny, nieco radykalny sposób. Otóż można ustawić kod pin na wybudzenie telefonu (Start Menu -> Settings -> Lock). Wtedy ani wyjęcie rysika ani rozsunięcie klawiatury nie spowoduje pełnego odblokowania, bo pokaże się tylko monit o kod. Niestety za każdym odblokowaniem będziesz musiał wklepywać przynajmniej 4 cyferki... :(

EDIT:
Z drugiej strony musisz potestować programy do zarządzania blokadą ekranu, takie jak TouchLockPro, SmartLock czy nawet S2U2. Nie jest to najlepsze wyjście, ale cóż robić. Ja używałem kiedyś TouchLockPro i tam było sporo opcji, tylko wtedy nie zwracałem uwagi na niuanse jak odblokowanie przy wyjęciu rysika czy przy rozsunięciu klawiatury. Swoją drogą jest łatwy sposób, żeby się przekonać, czy u Ciebie magnes powoduje oszukanie klawiatury czy rysika. Po prostu włącz dźwięk rozsuwanej klawiatury (tylko w moim aktualnym ROMie nie jest wgotowanie, ale wszędzie powinno być w StartMenu -> Settings -> Sounds -> Keyboard Sliding). Wtedy zrób kilka eksperymentów z wkładaniem i wyjmowaniem telefonu z kabury i nasłuchuj dźwięku rozsuwanej klawiatury... ;)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2010, 11:27:51 wysłana przez Skrobel »

*

Offline Marcin-htcpro2

• **
  • 216
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 22, 2010, 13:01:21 »
Genialne ! plik działa rewelacyjnie.  Jeżeli jest wyłączony (uśpiony) to żaden magnes go nie wskrzesi. Jeżeli jest rozświetlony a zablokowany to tylko pyta czy odblokować. Rysik działa jak działał ;)
Masz u mnie piwo ! Bardzo Ci dziękuje za poświęcony czas, już nie będę tracił nerwów na tą przypadłość

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 22, 2010, 13:12:29 »
Bardzo mi miło.  :ok:
Z tym piwem to nie przesadzaj. Tylko to znalazłem, a nie wymyśliłem ;)