Autor Wątek: Nie działa SIM Play z mobilnym windowsem? Zajrzyj tutaj  (Przeczytany 48228 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline globalbus

  • Ekspert PDA
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6138
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
Yeah, nowa metoda na działanie każdego SIM Play, nawet 8 stykowego z kropką 
Możliwe, że metoda działa także na WM Standard, czyli urządzenia bez dotykowego ekranu.

A więc po kolei ->
1. ściągamy tą paczkę http://www.4shared.com/file/53834005/7c090de9/AdvancedConfig_PLAY.html
2. Wyjmujemy z urządzenia SIM Play (ważne!)
3. Rozpakowujemy paczkę z advanced configuration i plikiem konfiguracji sieci
4. Wrzucamy zawartość paczki na pamięć urządzenia (nie na kartę pamięci)
5. Włączamy file explorer i odpalamy advanced configuration
6. Kilkamy "menu" i "import provisioning XML"
7. Pokaże nam się wybór ścieżki dostępu, szukamy miejsca na które wrzuciliśmy zawartość paczki i wybieramy plik "PP_Connection_Setting_PLAY.provxml"
8. Po paru sekundach pojawi się komunikat o zaimportowaniu ustawień, potwierdzamy i wybieramy Soft-Reset, również potwierdzamy.
9. Wyłączamy urządzenie i wsadzamy SIM Play.
10. Po kilkunastu sekundach pojawi się (albo nie) komunikat "Request Accepted" oznaczający, że wszystko działa jak należy
11. Cieszymy się działającym telefonem z wgranymi ustawieniami

Autorzy:
advanced configuration - Schaps z xda-developers.com
plik provxml - qsqa
metoda - ja :E

Sorry OleYek, zagapiłem się ;)

EDIT: Nowość! Preconfiguracja w pliku .cab  :!:
1. Ściągamy .cab http://www.4shared.com/file/61208642/3771d138/PDAClubpl_globalbus_Play_Connection_Settings.html
2. Wyjmujemy z urządzenia SIM Play (ważne!)
3. Wrzucamy .cab na pamięć urządzenia
4. Instalujemy
5. Instalator poprosi o reset, akceptujemy.
6. Cierpliwie czekamy aż wyskoczy preconfigurator i wprowadzi ustawienia.
7. Wyłączamy urządzenie i wsadzamy SIM Play.
8. Po kilkunastu sekundach pojawi się (albo nie) komunikat "Request Accepted" oznaczający, że wszystko działa jak należy
9. Cieszymy się działającym telefonem z wgranymi ustawieniami

Jeśli nie działa metoda z .cab, użyj metody z provxml, jest pewniejsza.

« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2008, 20:47:07 wysłana przez globalbus »
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

PDAclub.pl

R E K L A M A:


Offline OleYek

  • [Pyrlandia] [GMzP]
  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 18323
  • Skąd: Poznań
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 5s, iPad Air WiFi+Cellular
  • VIP Level: 3
Odp: Nie działa SIM Play z mobilnym windowsem? Zajrzyj tutaj
« Odpowiedź #1 : Lipiec 04, 2008, 17:26:54 »
Fajnie, ale link nie dziala i do tego nie ten dzial... przenosze...
Napisane: 04 Lipiec 2008, 15:11:36
Sorry OleYek, zagapiłem się ;)


Spoko  :ok:

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

Offline RudeBoy

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 70
  • Sprzęt: HTC TyTN II, HTC Topaz, HTC Wildfire, HTC Desire
Odp: Nie działa SIM Play z mobilnym windowsem? Zajrzyj tutaj
« Odpowiedź #2 : Lipiec 06, 2008, 23:02:22 »
Gratuluje rozwiązania tego problemu.
Boszz.. ile ja przez to nerwów i czasu straciłem.


Offline jakubd

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
Odp: Nie działa SIM Play z mobilnym windowsem? Zajrzyj tutaj
« Odpowiedź #3 : Lipiec 07, 2008, 09:52:28 »
Ciekawym: ktoś to testował i jak? rozwiązuje problem z nieszczęsnym Play? W Hermesie takoż? Wszystkie karty PLAY? Odporne toto na SR i jak mniemam - nie odporne na HR? Zarzućcie tez linką na XDA o tym przy okazji dla chętnych.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2008, 09:55:37 wysłana przez jakubd »
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

Offline globalbus

  • Ekspert PDA
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6138
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
Odp: Nie działa SIM Play z mobilnym windowsem? Zajrzyj tutaj
« Odpowiedź #4 : Lipiec 07, 2008, 12:28:30 »
Cytuj
Ciekawym: ktoś to testował i jak? rozwiązuje problem z nieszczęsnym Play? W Hermesie takoż? Wszystkie karty PLAY? Odporne toto na SR i jak mniemam - nie odporne na HR? Zarzućcie tez linką na XDA o tym przy okazji dla chętnych.

Rozwiązuje na hermesie na pewno, mogę zagwarantować, na touchu też ;)
Odporne na SR, na HR nie.
Najważniejszy jest tutaj plik konfiguracji sieci wyjęty z kuchni POLOK'a

« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2008, 14:20:56 wysłana przez globalbus »
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

Offline PatiNT

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 81
  • Sprzęt: p750
Odp: Nie działa SIM Play z mobilnym windowsem? Zajrzyj tutaj
« Odpowiedź #5 : Sierpień 22, 2008, 08:36:01 »
witam.
wlasnie uruchomilem karte w asusie p750. drugi sposob nie dziala u mnie (instalowalem na poczatku).
pierwszy sposob zadzialal ale radosc nie trwala dlugo. wszystko dzialalo ale musialem zrobic SR (nie zwiazany z modulem telefonu) i po ponownym uruchomieniu nie ma play-a (brak karty sim). chyba bede musial zrobic HR bo widac, ze mam cos namieszane. dodam, ze ponowna instalacja nie dala rezultatu :sleepy:

« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2008, 08:38:32 wysłana przez PatiNT »
nie, bo nie. i juz. no.

Offline globalbus

  • Ekspert PDA
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6138
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
Odp: Nie działa SIM Play z mobilnym windowsem? Zajrzyj tutaj
« Odpowiedź #6 : Sierpień 22, 2008, 11:09:22 »
Na wm6.1 muszę czasem po 3 razy ładować provxml żeby ruszył.

"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

Offline royb

  • Newbie
  • Wiadomości: 47
  • Sprzęt: SGH i780
Odp: Nie działa SIM Play z mobilnym windowsem? Zajrzyj tutaj
« Odpowiedź #7 : Sierpień 28, 2008, 13:17:08 »
Próbowałem na wm 6.1 i poszedł za pierwszym razem...

Jaki rom :?:

---
kiedyś: Asus A696 + SE K800i > HTC TyTN II > SGH i780 > iPhone 3G > SGH i780

Offline globalbus

  • Ekspert PDA
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6138
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
Odp: Nie działa SIM Play z mobilnym windowsem? Zajrzyj tutaj
« Odpowiedź #8 : Sierpień 28, 2008, 13:18:33 »
Własny, tylko mi się nigdy nie chce wyjmować karty na czas wprowadzania provxml  :grin:

"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

Offline misioooo

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 88
  • Moja marka - HTC!
  • Sprzęt: HTC Touch Dual & HTC Trinity
Odp: Nie działa SIM Play z mobilnym windowsem? Zajrzyj tutaj
« Odpowiedź #9 : Sierpień 29, 2008, 11:25:17 »
Wycieczka do punktu PLAY i wymiana karty SIM na "bez kropki" (6-cio stykowa) i po problemie ;) Też wiele zachodu to nie zabiera i nie trzeba się bawić w wyciąganie SIM i instalowanie ustawień. Nie wiem jak w prepaid, ale w abo play wymienia za darmo karty SIM (wiem, bo w ciągu 5 minut dwa razy zmieniałem, heh).

HTC Touch Dual: WM6.1 Phoenix
HTC Trinity: WM 6.1 PL by Tommi 020
Motorola F3, Nokia 6280 oraz Nokia 6020
Kiedy będzie słuchawka na 4 SIM karty?

Offline kontestator

  • Newbie
  • Wiadomości: 1
Odp: Nie działa SIM Play z mobilnym windowsem? Zajrzyj tutaj
« Odpowiedź #10 : Sierpień 29, 2008, 22:01:36 »
witam chce kupić p750 i włożyć mojego abonamentowego sim z play'a (wyjętą z k800i) ale nie jestem pewny czy zabangla on z moim simem poniżej zdjęcie mojego sima.
o co chodzi z tą kropką?



Offline globalbus

  • Ekspert PDA
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6138
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
Odp: Nie działa SIM Play z mobilnym windowsem? Zajrzyj tutaj
« Odpowiedź #11 : Sierpień 29, 2008, 22:34:03 »
Działa na bank  :P

"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

Offline haef

  • Newbie
  • Wiadomości: 2
Problem z pierwszymi ustawieniami
« Odpowiedź #12 : Sierpień 30, 2008, 11:29:15 »
Witam, mam mda varioIII z ery , zdjąłem simlocka, wgrałem najnowszy oryginalny rom i radio, wgrałem advanced configuration , odpala się ok, ale jak naciskam import to wyskakuje błąd i zamyka się aplikacja. Proszę o pomoc


Offline forestowy

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 604
    • fotografia makro
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
Odp: Nie działa SIM Play z mobilnym windowsem? Zajrzyj tutaj
« Odpowiedź #13 : Sierpień 30, 2008, 12:12:05 »
Hard reset pomaga

Mio P550 --> Asus A639 --> HTC TyTN II --> HTC Diamond --> Nokia E52 --> Motorola Milestone --> Samsung Galaxy S II

Offline globalbus

  • Ekspert PDA
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6138
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
Odp: Nie działa SIM Play z mobilnym windowsem? Zajrzyj tutaj
« Odpowiedź #14 : Sierpień 31, 2008, 20:48:22 »
Nowiutki .cab z ustawieniami, działa na zupełnie innej zasadzie niż poprzedni.

"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

Offline Hubarus

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
Odp: Nie działa SIM Play z mobilnym windowsem? Zajrzyj tutaj
« Odpowiedź #15 : Wrzesień 02, 2008, 01:14:18 »
Podejrzewam, że najlepszym rozwiązaniem jest wymiana karty SIM.

Pierwsza moja karta była 8-stykowa "bez kropki". Na WM6.0 Orange działała bez zarzutu, na innych romach WM6.0 już średnio, a na WM6.1 było już ciężko, aby odczytał kontakty z SIM, ale czasem się udawało.

Po zmianie na kartę 8-stykową "z kropką" sytuacja znacznie się pogorszyła. WM6.1 w ogóle nie potrafił odczytać kontaktów z SIM, a sam system był wyraźnie niestabilny.

Wymiana karty SIM na 6-stykową całkowicie uwolniła mnie od wszelkich problemów, w ogóle nie muszę stosować automatycznych konfiguracji opisanych w tym poście, instaluję wszelkie wersje WM6.0 i 6.1 i wszystko jest OK.

A co najciekawsze, fachowiec z PLAY powiedział, że 8-stykowe karty SIM PLAY "z kropką" przeznaczone są do modemów, a nie telefonów, więc jeśli komuś taką kartę dali, to znaczy że się gościu nie zna.
Tak powiedział fachowiec z PLAY..... i jak widać chyba wiedział co mówi.

----------------
HTC Kaiser

ROM: HD_III_OMNIA WWE
Radio: 1.65.17.56
Protocol: 25.83.40.02H
SPL: 3.56 Hard

Offline globalbus

  • Ekspert PDA
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6138
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
Odp: Nie działa SIM Play z mobilnym windowsem? Zajrzyj tutaj
« Odpowiedź #16 : Wrzesień 02, 2008, 15:30:21 »
W play różne głupoty na ten temat słyszałem, ale fakt faktem jest wadliwa seria kart, która powoduje problemy nie tylko na WM. Również słynna sprawa nie otrzymywania smsów na samsungach, którą łatali softem zamiast wymieniać karty. Ja używam 8-stykowej z kropką i jakoś to działa  :P

"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

Offline jasiorrr

  • Newbie
  • Wiadomości: 11
Odp: Nie działa SIM Play z mobilnym windowsem? Zajrzyj tutaj
« Odpowiedź #17 : Wrzesień 04, 2008, 11:34:22 »
u mnie problem był z zasięgiem i zawieszaniem się podczas wejścia w menu ustawienia--> telefon oraz podczas wejścia w manager sim z zasięgiem niby nie mam już problemów pojawiło się re quest akcepted ale mimo to i tak nie mogę wejść w sim manager oraz ustawienia telefonu :/


Offline mir3xk

  • Newbie
  • Wiadomości: 9
Odp: Nie działa SIM Play z mobilnym windowsem? Zajrzyj tutaj
« Odpowiedź #18 : Wrzesień 04, 2008, 12:15:11 »
U mnie zmiana romu na 1.27 nie pomogła. Natomiast rozwiązania najprostsze to:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=101897.0

Działa ślicznie na moim v1605

Przepraszam za pomyłkę, miało to wylądować w wątku:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=107644.0

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2008, 12:17:02 wysłana przez mir3xk »

Offline jasiorrr

  • Newbie
  • Wiadomości: 11
Odp: Nie działa SIM Play z mobilnym windowsem? Zajrzyj tutaj
« Odpowiedź #19 : Wrzesień 04, 2008, 12:30:44 »
ale ten 2 link to link do mojego 2 osobnego posta :P


Offline moozgoos

  • Newbie
  • Wiadomości: 26
Odp: Nie działa SIM Play z mobilnym windowsem? Zajrzyj tutaj
« Odpowiedź #20 : Wrzesień 27, 2008, 17:03:16 »
Niestety na mojej Trince ten sposób nie działa. Mam rom Tommiego (WM 6.1) i najnowsze radio, ani pierwszy ani drugi sposób nie działa - na górnym pasku mam brzydką przekreśloną antenkę... ;) Łatkę wgrywałem po HR, poźniej spróbowałem kilka razy pod rząd z włożoną kartą sim i nic. Mam za to starą kartę w prepaidzie (6 styków) i ta śmiga aż miło. Postpaid Play nie dla mnie?
Ciekawostka: nowa karta w abonamencie jest 8-stykowa chociaż nie ma kropki nad kodem kreskowym. Pozdrowienia dla operatora.

PS. globalbus jakbyś coś wymyślił to daj znać ;)


Offline globalbus

  • Ekspert PDA
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6138
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
Odp: Nie działa SIM Play z mobilnym windowsem? Zajrzyj tutaj
« Odpowiedź #21 : Wrzesień 27, 2008, 17:10:43 »
Spróbuj jeszcze raz wyjąć kartę i wgrać provxml. Ewentualnie przy zawieszaniu się pda softreset i znowu próbujesz.

"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

Offline moozgoos

  • Newbie
  • Wiadomości: 26
Odp: Nie działa SIM Play z mobilnym windowsem? Zajrzyj tutaj
« Odpowiedź #22 : Wrzesień 27, 2008, 17:47:14 »
Cały czas bez karty?


Offline globalbus

  • Ekspert PDA
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6138
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
Odp: Nie działa SIM Play z mobilnym windowsem? Zajrzyj tutaj
« Odpowiedź #23 : Wrzesień 27, 2008, 17:49:02 »
Nie, no w międzyczasie wsadzasz kartę i sprawdzasz czy działa.
Mi się nigdy nie chce tego robić, to siedze sobie, jak się zawiesił to SR i znowu dopóki będzie spokój do następnego HR.

"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

Offline moozgoos

  • Newbie
  • Wiadomości: 26
Odp: Nie działa SIM Play z mobilnym windowsem? Zajrzyj tutaj
« Odpowiedź #24 : Wrzesień 27, 2008, 18:20:37 »
Robię to tak:
 - wyjmuję kartę
 - odpalam Advanced Config i wgrywam provxml
 - klikam Done i potwierdzam SR, w czasie gdy ekran zgaśnie, wyjmuję baterię
 - wkładam kartę i odpalam Trinke, czasem pokazuje telefon wyłączony a czasem brak zasięgu
 - wyłączam Trinkę, wyjmuję kartę i powtarzam procedurę...
Nadal nic. Zrobiłem to trzy razy i nie ma  efektu.  To dziwne, że innym pomogło a mi nie.


Offline globalbus

  • Ekspert PDA
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6138
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
Odp: Nie działa SIM Play z mobilnym windowsem? Zajrzyj tutaj
« Odpowiedź #25 : Wrzesień 27, 2008, 18:21:43 »
Dziwne, że to nie działa u ciebie, na fabrycznym romie to samo?

"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

Offline moozgoos

  • Newbie
  • Wiadomości: 26
Odp: Nie działa SIM Play z mobilnym windowsem? Zajrzyj tutaj
« Odpowiedź #26 : Wrzesień 27, 2008, 18:30:25 »
Nie mam fabrycznego romu, mam rom od Tommiego gotowany na Twojej kuchni. A można wgrywać provxml z włożoną kartą? I później robić SR? Bo już mam dosyć wyjmowania co chwile tej karty, tym bardziej że akurat ta ciężko wychodzi ze slotu ;)


Offline globalbus

  • Ekspert PDA
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6138
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
Odp: Nie działa SIM Play z mobilnym windowsem? Zajrzyj tutaj
« Odpowiedź #27 : Wrzesień 27, 2008, 18:33:36 »
Próbuj jak chcesz  :ok:

"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

Offline Maxxx

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 74
  • Sprzęt: SE P1i, G1 white
Odp: Nie działa SIM Play z mobilnym windowsem? Zajrzyj tutaj
« Odpowiedź #28 : Październik 08, 2008, 23:43:06 »
a co jezeli mi dziala tylko 8 stykowa karta (stara ery jakas) a 6 stykowe mi nie dzialaja? ( http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=111423.0 )
Napisane: Październik 08, 2008, 23:32:29
jaka jest roznica wlasciwie miedzy 8 i 6 stykowa karta w necie nic nie znalazlem... obecnie uzywam 36.6 czy ktos wie czy wymieniaja tam na 8 stykowe?


Offline PitEr1412

  • Newbie
  • Wiadomości: 25
  • Sprzęt: HTC P3600
Odp: Nie działa SIM Play z mobilnym windowsem? Zajrzyj tutaj
« Odpowiedź #29 : Październik 21, 2008, 14:11:42 »
Ja nie rozumiem - wiekszości się udaje z ta kartą w PLAY a ja robie na kilka sposobów, czytam wątki na forum i dupa  :evil:
U mnie nie działa  :mad: :mad:
Jak wstawie karte to w ogóle nie widzi, jest napisane, że brak karty sim.
Zaczynam żałowac, ze pokusiłem sie na WM6. Kiedy fonik śmigał na WM5 nie było żadnych problemów z kartą PLAY. Niech mi nikt nie pisze, że musze zmienić na 8 stykową czy na 6 stykowa - przedtem działało a teraz NIE? Ktoś mi to wyjasni? rozjaśni mi w głowie?

Kobieta powinna znać 70 rzeczy - gotować i 69  :)