PDAclub.pl

Windows Mobile (Classic, Professional, Standard), Windows Phone 6.x => Pocket PC z telefonem - ogólnie (WM Professional/WP6.x) => Wątek zaczęty przez: lukjod w Kwiecień 17, 2005, 22:07:54

Tytuł: mda3 / qtek 9100 pl znaki na wysuwanej klawiaturze
Wiadomość wysłana przez: lukjod w Kwiecień 17, 2005, 22:07:54
przygotowalem polski layout dla keyb PL programisty dla programu do mapowania hw keyb zamieszczonego przez Jakuba tutaj http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=9896
wpiszcie to jako tresc w notatniku i zapiszcie jako txt w ansi a nastepnie zmiencie rozszerzenie na *.aek i wgrajcie do mda do program files\aekmap a uzyskacie male polskie litery z ogonkami w hw klawiaturze do mda3. nalezy wciskac razem iexplorer + litera np ie+a dla ą i tp
DUZYCH polskich liter z ogonkami nie udalo mi sie zrobic jako ze program aetscan nie zczytuje kodow po shift oraz caps jak ktos wpadnie na jakis pomysl to prosze niech da znac bo Ź,Ż,Ś moga sie czasem przydac...
jednak autor obiecal w odp na maila ze cos z tym zrobi
;-------
; Keyboard layout name (displayed in AEKMapSettings)
Layout PL Programmer-MDAIII

; Hint for the layout to be shown in lower right corner of the screen
Hint Pl

; 0 - Use Shift key state returned by keyboard (default)
; 1 - Handle Shift key internally
HookShift 0

; 0 - Use CapsLock state returned by keyboard
; 1 - Handle CapsLock internally (default)
HookCapsLock 0


; Key line description format:
; Key
;
; where
;
; is a key code, may be defined using AEKMapScan program
; is a key or char codes to be send to system
; - the same if ICQ window is active
; All numbers are assumed to be in HEX numbers.
; ... should be prefixed with "k" or "c":
;
; k - Not alphanumeric keypress should be sent to the system
; c - Keystroke should be sent as unicode character

Key 0141 c0104 c0105 c0104 c0105 ; a/ą
Key 0143 c0106 c0107 c0106 c0107 ; c/ć
Key 0145 c0118 c0119 c0118 c0119 ; e/ę
Key 014C c0141 c0142 c0141 c0142 ; l/ł
Key 014F c00D3 c00F3 c00D3 c00F3 ; o/ó
Key 0158 c0179 c017A c0179 c017A ; x/ź
Key 015A c017B c017C c017B c017C ; z/ż
Key 0153 c015A c015B c015A c015B ; s/ś
Key 014E c0143 c0144 c0143 c0144 ; n/ń

; the end
;-------
moze komus sie przyda

UPDATE

2 prostszy sposob nie wymagajacy programu AEKMap dziala i z MDA3 i Qtek 9100, Wizard, Mda Vario, SPV M3000
http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?p=248762#248762
Tytuł: mda3 / qtek 9100 pl znaki na wysuwanej klawiaturze
Wiadomość wysłana przez: acdboy w Lipiec 10, 2005, 23:18:10
czy ktos przerobil sobie plik *.aek tak by dzialal idealnie z klawiatura z niemieckim ukladem na Angielskim ROMIE? najbardziej mnie wkurza ze gdy ustawie
AZERTY MDA III with English ROM
-to dzialaja dobrze  wszystkie znaki interpunkcyjne ale joystick nie przesuwa kursora tylko robi kropke i inne znaki a gdy ustawie

English - MDA III German with English ROM
-to joystick dziala idealnie ale z koleji nie wszystkie znaki interpunkcyjne dobrze dzialaja np kropka...
Tytuł: mda3 / qtek 9100 pl znaki na wysuwanej klawiaturze
Wiadomość wysłana przez: genius23 w Październik 27, 2005, 09:09:02
acdboy na xda developers jest poprawka co bedziesz mial dobra klawiature,  czyli fizyczny uklad ( niemieckie rozłozenie klawiszy)
Tytuł: mda3 / qtek 9100 pl znaki na wysuwanej klawiaturze
Wiadomość wysłana przez: dr_Henio w Styczeń 08, 2006, 16:32:02
kazda literka ma swoj kod? czy w zaleznosci od uzadzenia moze byc inny?

w moim MDA 1 literki nie generuja kodow
Tytuł: mda3 / qtek 9100 pl znaki na wysuwanej klawiaturze
Wiadomość wysłana przez: circoloco w Maj 31, 2006, 12:57:17
Jak nazwać ten plik i czy to aekmap to ma być folder ?
Tytuł: mda3 / qtek 9100 pl znaki na wysuwanej klawiaturze
Wiadomość wysłana przez: lukjod w Maj 31, 2006, 14:14:36
Prostszy sposob, nie dziala z klawiaturami zewnetrznymi podlaczanymi przez np. bt (tam dla niektorych dziala 1 sposob)
wyciagnij z pocketpc plik sym.txt znajdujacy sie w /windows
i zmien jego zawartosc w notatniku na pc na np taka
-----------------------------------------------
aąáâäåąãăæ
AĄÁÂÄÅĄÃĂÆ
cć©ćč
CĆ©ĆČ


eęéêëę
EĘÉÊËĘ
iìíîï
IÌÍÎÏ




oóóôõöőøœ
OÓÓÔÕÖŐØŒ
pþ¶
Pþ¶


sśšß
SŚŠß


uùúûüű
UÙÚÛÜŰ


zżż
ZŻŻ


$€£¥
/\|
"'«»
([{<«
)]}>»
+±&-_
!¡?¿
.:,;
*#
@~
%^
------------------------------------------------------------
teraz wgraj go ponownie do /windows na ppc
podczas pisania nalezy najpierw wybrac litere np a i zeby uzyskac ą wcisnac klawisz Fn(lock) oraz sym (space). Analogicznie z innymi literami kazdorazowe wcisniecie fn(lock) i sym(space) pokaze nastepna litere/symbol zapiasana w sym.txt czyli dla a kolejno aąáâäåąãăæ i td.
W celu uzyskania duzej litery np Ć nalezy wpisac C shift i c oraz podobnie jak dla malych liter  wciskac fn(lock) i sym(space) az do uzyskania pozadanego efektu (Dla Wizarda zamiast klawisza Fn (lock) uzywamy przycisku z niebieska kropka)
Tytuł: mda3 / qtek 9100 pl znaki na wysuwanej klawiaturze
Wiadomość wysłana przez: arturito1 w Sierpień 01, 2006, 20:33:57
Plik z zamianą sym.txt działa, a jak zamienić klawiaturę - czytakj znaki - na klawiaturze do rysika w Romie z O2?
ArT.
Tytuł: mda3 / qtek 9100 pl znaki na wysuwanej klawiaturze
Wiadomość wysłana przez: and2ree w Listopad 21, 2006, 13:40:35
Mam Vario II z ery. Niby już jest tam plik sym.txt który zawiera polskie znaki ale nie wszystkie. Podmieniłem więc na ten z forum i jest cacy tylko jest jedno wielkim ALE :(
Wprowadzanie polskich znaków metoda litera • spacja działa wszędzie z wyjątkiem np. pola wyszukiwania w aplikacji kontakty lub smart dial'u. 1x w kontaktach udało mi się wpisać polski znak ale nie potrafię tego powtórzyć. Czy ma ktoś pomysł jak można to "naprawić". Nie sprawdzałem czy przed zamianą pliku sym.txt było tak samo a kopii nie zachowałem.

Dodatkowo mam inny problem. W edycji kontaktów w polu nazwa po rozwinięciu tak żeby pokazała się karta gdzie można wpisywać tytuł, imię, drugie imię itd. nie działają kursory w lewo i w prawo (na sprzętowej klawiaturze). Góra, dół działa bez problemu. Czy ktoś też tak ma? Nie koniecznie na Vario II.

Pozdrawiam
Tytuł: mda3 / qtek 9100 pl znaki na wysuwanej klawiaturze
Wiadomość wysłana przez: regul w Listopad 22, 2006, 22:23:00
Ja mam problem bo nie mam pojecia jak wstukac "Esc". Mam  program, w ktory przez Esc chodzi sie po menu, a nie wiem jak uzyskac ten kod z klawiatury.
Tytuł: mda3 / qtek 9100 pl znaki na wysuwanej klawiaturze
Wiadomość wysłana przez: hiszpan6 w Luty 05, 2007, 23:20:00
A jak mam podmienic ten plik. Mam odmowe dostepu poniewaz jest on sytemowy. nie wiem czy mozna zmienic jakos jego wartosc by nie byl chroniony?
mam m3000 z romem orginalnym z orange
Tytuł: Odp: mda3 / qtek 9100 pl znaki na wysuwanej klawiaturze
Wiadomość wysłana przez: kov007 w Marzec 25, 2007, 03:03:26
A czy ktos moze wie jak ustawic jakikolwiek skrot do klawaitury sprzetowej wizaarda aby otrzymac mozliwosc wstawiania znaku paragrafu ? probowalem edytowac plik sym.txt ale taka metoda nie dziala.
Tytuł: Odp: mda3 / qtek 9100 pl znaki na wysuwanej klawiaturze
Wiadomość wysłana przez: jas_pik:: Janusz Piwiński w Marzec 25, 2007, 03:12:54
W urządzeniach HTC z klawiaturą jeśli przeedytujesz plik to znak paragrafu możesz przypisać do dowolnego klawisza sprzętowego .Będzie to kolejny znak uzyskiwany z danego klawisza.
Tytuł: Odp: mda3 / qtek 9100 pl znaki na wysuwanej klawiaturze
Wiadomość wysłana przez: pawianmalpa w Sierpień 10, 2007, 22:36:42
ja na swoim vario2 z wm6 black shadow nie mogę znaleźć pliku sym.txt, a po wrzuceniu takowego do folderu windows nic sie nie zmienia w kwestii klawiaturki. Help
Tytuł: Odp: mda3 / qtek 9100 pl znaki na wysuwanej klawiaturze
Wiadomość wysłana przez: OleYek w Sierpień 11, 2007, 01:08:56
ja na swoim vario2 z wm6 black shadow nie mogę znaleźć pliku sym.txt, a po wrzuceniu takowego do folderu windows nic sie nie zmienia w kwestii klawiaturki. Help


A posiadasz jak w temmacie MDA3 albo Qtek9100 ? Bo jakos MDA Vario II to ani jedno ani drugie  :-|
Tytuł: Odp: mda3 / qtek 9100 pl znaki na wysuwanej klawiaturze
Wiadomość wysłana przez: pawianmalpa w Sierpień 11, 2007, 01:18:35
rzeczywiście tak jest. Zapytam więc inaczej, czy da się coś takiego zrobić na vario II?
Tytuł: Odp: mda3 / qtek 9100 pl znaki na wysuwanej klawiaturze
Wiadomość wysłana przez: OleYek w Sierpień 11, 2007, 08:29:34
rzeczywiście tak jest. Zapytam więc inaczej, czy da się coś takiego zrobić na vario II?


Zapytaj w dziale dla Twojego PPC.
Tytuł: Odp: mda3 / qtek 9100 pl znaki na wysuwanej klawiaturze
Wiadomość wysłana przez: tomme45i w Sierpień 20, 2007, 02:03:51
rzeczywiście tak jest. Zapytam więc inaczej, czy da się coś takiego zrobić na vario II?


Nie znalazłeś takiego pliku bo Vario II nazywa się dokładnie: sym.0409.txt. Wgraj mój plik z załącznika, restart komy i wszystko działa tak jak nalezy :)
Tytuł: Odp: mda3 / qtek 9100 pl znaki na wysuwanej klawiaturze
Wiadomość wysłana przez: pawianmalpa w Sierpień 20, 2007, 19:35:42
Wielkie dzięki, śmiga, że az miło.
Tytuł: Odp: mda3 / qtek 9100 pl znaki na wysuwanej klawiaturze
Wiadomość wysłana przez: siemi1 w Luty 28, 2008, 16:04:29
W tytn II orange PL ten plik to sym.0415.txt ale u mnie po zmienaie działało a ter nie działa:/
Tytuł: Odp: mda3 / qtek 9100 pl znaki na wysuwanej klawiaturze
Wiadomość wysłana przez: kiosho w Maj 24, 2009, 14:09:59
Ja również nie moge zapisac brak prawa do zapisu , dok tylko do odczytu,czy to sie robi w eksploratorze, czy w inny sposob?
Tytuł: Odp: mda3 / qtek 9100 pl znaki na wysuwanej klawiaturze
Wiadomość wysłana przez: jas_pik:: Janusz Piwiński w Maj 24, 2009, 14:31:35
Musisz użyć np Total Commandera lub innego bo standardowy nie nadpisze