Autor Wątek: emapa i mapopolis  (Przeczytany 965 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mayor

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
emapa i mapopolis
« : Luty 23, 2005, 21:48:04 »
Prosze o wyjasnienie bo troche sie zakrecilem, mianowicie:
Mam w pracy emapa professional+ z wersja gps, ktora powoduje wgranie do pocketa mapopolis i wybrane mapy w formacie *.mlp
kupilem prywatnie Globstata BT308 do H2210 z pracy. Wszytko ladnie mi smiga tak jak sie spodziewalem, lecz: Czy ten zestaw nie bedzie obslugiwal nawigacji samochodowej typu  za 200m skrec w prawo .. itd. ? Po wejsciu w mapopolis w TOOLS/NAVIGATION/FIND ROUTE moge wybrac punkt startowy i koncowy lecz jesli chce cokolwiek wskazac jako start wyskakuje mi komunikat : "Selected Map does not support Drivind Directions"  ? Czy z Emapa moge calkowicie zapomniec o navigacji samochodowej ?
P.S. mam wersje mapopolis 3.27


PDAclub.pl

emapa i mapopolis
« : Luty 23, 2005, 21:48:04 »
R E K L A M A:


Offline kanczug

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 19211
    • http://www.pdaclub.pl
emapa i mapopolis
« Odpowiedź #1 : Luty 23, 2005, 21:57:29 »
Nie. Mapopolis a dokladniej polskie mapy sa wykonane w wersji nie obslugujacej nawigacji w pelnym tego slowa znaczeniu, czyli nie mozesz zaplanowac trasy ani oczekiwac ze produkt bedzie glosowo czy chociaz wizualnie informawal Cie jaki manewr wykonac.


Offline mayor

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
emapa i mapopolis
« Odpowiedź #2 : Luty 23, 2005, 22:34:14 »
czyli co ? Jakie mam wyjscia ? Narazie sciagam demo automapy lecz wydaje mi sie ze czeka mnie kolejny wcale nie maly wydatek ?


Offline Maku

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 187
    • http://maku.avx.pl
emapa i mapopolis
« Odpowiedź #3 : Luty 23, 2005, 22:36:02 »
Niestety wszystko wskazuje na to że tak...


Offline GPS maniak

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1383
    • http://gpsmaniak.com
emapa i mapopolis
« Odpowiedź #4 : Luty 24, 2005, 00:51:39 »
Cytat: mayor
czyli co ? Jakie mam wyjscia ? Narazie sciagam demo automapy lecz wydaje mi sie ze czeka mnie kolejny wcale nie maly wydatek ?

No jeżeli potrzebujesz takiego w pełni "nawigacyjnego" narzędzia na Polskę to tak jak napisał Maku: niestety tak, ale .... masz jeszcze jedną możliwość - podróżować patrząc na tablice informacyjne ;)  Prywatnie dodam, że poza aglomeracjami miejskimi, to tak samo wygodne (a może wygodniejsze ?) jak używania AutoMapy.

Cytat: Maku
Niestety wszystko wskazuje na to że tak...

Tomek to Ty żyjesz  ?   Dawno Ciebie nie słyszałem :)


Offline zybinek

  • Newbie
  • Wiadomości: 7
emapa i mapopolis
« Odpowiedź #5 : Maj 03, 2005, 21:16:47 »
Czy moge prosic o przyslanie na adres go10@go2.pl programu mapopolis 3.27. Jakos, że nie mogę go znaleźć w INTERNECIE....
DZIĘKUJĘ


Offline lipciopda

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6801
emapa i mapopolis
« Odpowiedź #6 : Maj 03, 2005, 21:38:29 »
nie wiem czy mowimy o tym samym mapopolis :D ale jesli tak to tu jest wersja 4.42 (program jest przeciez darmowy tylko mapy sa platne)

http://www.mapopolis.com/home.jsp?v=c&pg=dl&s=1115149288906531&p=&q=2

a co do wersji 3.xx (czy to prawda, ze obslugiwala wiecej formatow?) to sprobuj tego http://www.mapopolis.com/PPC.ARM.CAB


Offline zybinek

  • Newbie
  • Wiadomości: 7
emapa i mapopolis
« Odpowiedź #7 : Maj 03, 2005, 21:50:55 »
Dzięki za szybką reakcję!

Poszukuję jednak starej wersji 3.7 a na http://www.mapopolis.com/ umieszczono tylko wersje 4.0 w zwyż. Mam nowa zabawkę PDA z GPS i poszukuję jakichś rozsądnych map dla Warszawy i okolic.
Na stronie http://www.anpo.republika.pl/download.html znalazłem mapę Warszawy ale chodzi tylko z mapopolis 3.7!
Zakup zabawki nadwyrężył stan mojej kasy i szukam map free !

A może jakieś sugestie co do tanich map?

pozdrawiam


Offline lipciopda

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6801
emapa i mapopolis
« Odpowiedź #8 : Maj 03, 2005, 21:59:28 »
sprawdz ten drugi link co podalem - to jest chyba wersja 3.xx - glowy nie daje


Offline zybinek

  • Newbie
  • Wiadomości: 7
emapa i mapopolis
« Odpowiedź #9 : Maj 03, 2005, 23:33:59 »
Tak!

To ten link!
 Już zainstalowałem program, lecz nie wiem jak uruchomić opcję ( i czy jest to mozliwe ) aby pokazywał na wyswietlanej mapie moje miejsce mojego aktualnego przebywania.


Offline lipciopda

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6801
emapa i mapopolis
« Odpowiedź #10 : Maj 03, 2005, 23:40:07 »
Cytat: zybinek
jak uruchomić opcję ( i czy jest to mozliwe ) aby pokazywał na wyswietlanej mapie moje miejsce mojego aktualnego przebywania.

swego czasu jak testowalem wersje 4.42 to odbywalo sie to automatycznie po ustaleniu polozenia przez GPS ale robilem to z mapa USA - nie wiem jak jest z polskimi mapami

i napisz, ktora to dokladnie wersja ta 3.xx - zeby inni na przyszlosc wiedzieli


Offline GPS maniak

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1383
    • http://gpsmaniak.com
emapa i mapopolis
« Odpowiedź #11 : Maj 04, 2005, 00:25:35 »
Sądzę że to strona Andrzeja Popowskiego zatem na pewno to będzie link do 3.27. To to chyba ostatnia wersja obsługująca "stary" format mapek.

Dodam, że  ja (w ślad za Andrzejem) również publikuję link do Mapopolis - z zaznaczniem że to wersja 3.27 :)

http://www.gps.akcja.pl/DOWNLOAD-1.htm


Offline zybinek

  • Newbie
  • Wiadomości: 7
emapa i mapopolis
« Odpowiedź #12 : Maj 04, 2005, 00:55:53 »
Tak!

Potwierdzam to jest wersja 3.27!