Autor Wątek: T2 - GPRS Nokia 6310i pomocy  (Przeczytany 15714 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline reloj

  • Newbie
  • Wiadomości: 6
T2 - GPRS Nokia 6310i pomocy
« : Marzec 22, 2005, 12:34:42 »


Cześć,

Wiem, że temat jest stary ale po przeszukaniu archiwum grupy nic nie pomogło...

Mam T2 i chce połączyć się poprzez BT do Nokii6310i i korzystać z internetu (GPRS)

Wszystko mam ustawione - DNS'y skrypty i po nawiązaniu połączenia mam komunikat
NAJPIERW ZAABONUJ GPRS

A GPRS mam włączony bo w przeglądarce normalnie działa i kilk arazy sprawdzali
to w idei

Proszę o pomoc

Ustawienia ze strony http://www.scientific.com.pl/dane_tech/palm.html nie
działają...

róbowałem również tego:


typ polaczenia PPP
brak aktywnosci NIGDY
DNS
194.9.223.79
194.204.159.1
IP automat
skrypt
SEND at+cgdcont=1"IP",www.idea.pl","0.0.0.0",0,0
SEND CR
SEND AT+CGQMIN=1,1,1,1,1,1
SEND CR
SEND ATD*99#
SEND CR
DELAY 1
END

i to samo NAJPIERW ZAABONUJ GPRS a na palmie Error:P timeout (0x1231)

Pozdrawiam
Art


PDAclub.pl

T2 - GPRS Nokia 6310i pomocy
« : Marzec 22, 2005, 12:34:42 »
R E K L A M A:


Offline reloj

  • Newbie
  • Wiadomości: 6
T2 - GPRS Nokia 6310i pomocy
« Odpowiedź #1 : Marzec 24, 2005, 10:54:00 »
Czy nikt nie jest w stanie mi pomóc na tym forum???

Pozdrawiam
Artur


Offline Petersen

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 162
T2 - GPRS Nokia 6310i pomocy
« Odpowiedź #2 : Marzec 24, 2005, 11:13:54 »
Może nikt nie spotkał się z takim problemem? A poza tym idą święta i trzeba sprzątać :)
A poważnie: miałem zbliżony problem z nokią 6230 (też idea). Pomogło przywrócenie ustawień fabrycznych na telefonie i miękki reset palma. Połączenie ustawiałem zgodnie z opisem na stronie Scientific'a (link który podałeś).


Offline reloj

  • Newbie
  • Wiadomości: 6
T2 - GPRS Nokia 6310i pomocy
« Odpowiedź #3 : Marzec 24, 2005, 12:49:27 »
Niestety nie pomogło....


Offline Petersen

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 162
T2 - GPRS Nokia 6310i pomocy
« Odpowiedź #4 : Marzec 24, 2005, 13:10:40 »
A próbowałeś ustawić "zwykłe" połączenie?

Prefs/Connection

Connect to: Phone
Via: BT/IRDA
Device: Nokia 6310i
Model: Nokia 6310i

Prefs/Network

User Name: idea
Password: idea
Connection: to co powyżej
Phone: *99#
Connection type: PPP
Idle timeout: Never
Qery DNS: zaznaczone
IP Address: Automatic
bez skryptu.

Na moim T|T3 i T|T działało tak z Nokią 6310 i Ericssonem T39m.


Offline lukas1810

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 51
T2 - GPRS Nokia 6310i pomocy
« Odpowiedź #5 : Marzec 24, 2005, 13:13:41 »
ja mialem to w t3, tzn raz mialem raz nie mialem i wogole palm jesli o to chodzi to daje w d... jedyne wyjscie ktore znalazlem na TYM FORUM (chociaz dlugo szukalem) to w Connection, tam gdzie tworzylem sobie polaczenie z moja nokia:
connet to modem
via bluetoooot
device: nokia 6310i
dialing touchtone
volume low
a w details
speed 57600
flow ctrl automatic
i CO NAJWAZNIEJSZE
init string:
AT&FX4X3

ten init string ma ponoc informowac telefon ze jest modemem, a nie telefonem. dziala!


Offline kiwers

  • Newbie
  • Wiadomości: 13
    • http://www.rido.com.pl
T2 - GPRS Nokia 6310i pomocy
« Odpowiedź #6 : Marzec 24, 2005, 14:12:36 »
Witam
zalozylem nowy temat ale widze ze tu jest podobny problem :)
Ponizej wkleilem swojego posta

Mam problem (a ściślej mowiąc moj brat) z podlaczeniem sie do netu z Tungstena T5 poprzez BT + Nokia 6310i. Odrazu wspomne ze ze strony tel jest wszystko ok, bo podłacznie dziala z moim PDA (ipaq hx2415).
Jest to dosc smieszne, poniewaz na poczatku polaczenia wyswietla sie na tel iz polaczenie jest aktywne. nastepuje logowanie i weryfikacja hasla, polaczenie i... komunikat na tel "NAJPIERW ZAABONUJ GPRS"! nawet nie wiem co oznacza "zaabonuj"
Dodam ze lacze sie z ERA.


Dzisiaj sprawdze te ustawienia powyzej


Offline lukas1810

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 51
T2 - GPRS Nokia 6310i pomocy
« Odpowiedź #7 : Marzec 24, 2005, 14:21:30 »
ja kiedys jakos inaczej ustawilem, ze to dzialalo, ale teraz niestety tylko z taki init stringiem mi to dziala. generalnie jest to wkurzajace, ze w xxi wieku jakas taka abstrakcja w polaczeniu dwoch urzadzen jakbym probowal polaczyc COM z LPT...
natepny bedzie smatfon i juz


Offline Kusiu

  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 3968
  • VIP Level: 270
T2 - GPRS Nokia 6310i pomocy
« Odpowiedź #8 : Marzec 24, 2005, 14:29:02 »
Moim zdaniem to wina leży raczej po stronie Nokii, ja z Siemensami i Sony Ericssonami nigdy nie miałem żadnych problemów...

Chociaż...
Cytat: lukas1810
natepny bedzie smatfon i juz

rzeczywiście w takim Treo to jest to samograj, wyjąłem Treo z pudełka, włożyłem kartę SIM, odpaliłem palma wcisnąłem connect i działa :)


Offline reloj

  • Newbie
  • Wiadomości: 6
T2 - GPRS Nokia 6310i pomocy
« Odpowiedź #9 : Marzec 24, 2005, 15:33:33 »
ZADZIAŁAŁO rozwiązanie lukas'a1810 to ze strngiem (init string:
AT&FX4X3)

Dziękuję BARDZO
Artur


Offline kiwers

  • Newbie
  • Wiadomości: 13
    • http://www.rido.com.pl
T2 - GPRS Nokia 6310i pomocy
« Odpowiedź #10 : Marzec 24, 2005, 22:06:33 »
Potwierdzam :D
Tez dzisiaj wyprobowalem na T5 brata i dziala! dzieki temu nawet cos mi sie dostalo :D


Offline Dejw21

  • Newbie
  • Wiadomości: 2
T2 - GPRS Nokia 6310i pomocy
« Odpowiedź #11 : Czerwiec 30, 2005, 11:07:24 »
WITAM MIALEM TEN SAM PROBLEM GPRS NIE BEDZIE DZIALAC PONIEWAZ MASZ ZLY SOFT W TELEFONIE MIALEM IDENTYCZNIE TO SAMO AKURAT MIALEM 2 TEN SAM TELEFON CZYLI NOKIE 6310I Z INNYM SOFTEM I ZADZIALALO WSKOCZYLEM DO KUMPLA WGRAL MI NOWSZY SOFT I SMIGA JUZ WSZYSTKO POZDRAWIAM SERDECZNIE


Offline tomekk

  • Newbie
  • Wiadomości: 9
T2 - GPRS Nokia 6310i pomocy
« Odpowiedź #12 : Wrzesień 08, 2005, 11:19:11 »
Ćwiczyłem połączenie TT3 + Nokie 6310 oraz SE T630 przez BT do GPRS w ERA. telefon jest marny (6310 bez i) jeśli chodzi o BT ale w erze połączenie zadziałało, po przeniesieniu do TAKTAK zaczeły się podobne komunikaty
o zaabonowaniu GPRS. okazało się, że APN jest ustawiony inaczej dla TAKTAK i już działa. z SE T630 numer był taki, że nr dostępowy w ERA jest wyjątkowy (CIT = 2?) dla SE - inna końcówka.


Offline Harvester of Chaos

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 135
    • http://www.gitara.pl
  • Sprzęt: Qtek 9100, E51, n800
T2 - GPRS Nokia 6310i pomocy
« Odpowiedź #13 : Październik 05, 2005, 21:39:34 »
Mam podobny problem. Przećwiczyłem już chyba wszystkie configi jakie znalazłem w necie. Mam Workpada c3 na 4.1 łącze go z S55 w idea. I w telefonie GPRS chodzi ładnie, a przy próbie połączenia palmem przez IR wypluwa PPP timeout. Baaardzo prosze o pomoc. Pozdr


Offline ninik

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 113
    • http://www.dominik.chmaj.net
T2 - GPRS Nokia 6310i pomocy
« Odpowiedź #14 : Maj 01, 2006, 07:18:24 »
Dla odmiany napiszę jak konfigurowałem iplusa razem z TX'em.
Wpisałem numer telefonu: *99***1# (taki jest standardowy na GPRS)
Wszędzie gdzie się dało dałem automatic,
ani jednego skryptu rozruchowego, nic,
user i hasło to wszędzie wklepałem "plusgsm" (bo co innego?)

dałem dial i zadziałało.

Cóż.. a kiedys się tak męczyłem na clie, ze strony p.k. klepałem wszystkie ustawienia i skrypty..

ps. najpierw gprs musi działać w telefonie.


Offline 3x

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
T2 - GPRS Nokia 6310i pomocy
« Odpowiedź #15 : Czerwiec 03, 2006, 11:52:37 »
Mialem ten sam problem z T|X + Nokia 6021 w sieci Orange, robilem rozne kombinacje alpejskie i po wielu trudach w koncu zmusilem sprzet do dzialania. Samo rozwiazanie problemu okazalo sie jednak banalne (chyba) - od strony palma wystarczylo skorzystac w TX'ie z konfiguratora polaczen BT (setup devices->phone setup). W miejscu w ktorym program pyta o kraj i siec wybralem "nederland" i "orange gprs" (niestety Polski nie przewidzieli :P).
Co do telefonu to sciagnalem ze strony operatora automatyczne ustawienia GPRS internet.
Teraz wszystko pieknie smiga, gra i buczy  :D.


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
T2 - GPRS Nokia 6310i pomocy
« Odpowiedź #16 : Czerwiec 11, 2006, 12:37:47 »
Cytuj
WITAM MIALEM TEN SAM PROBLEM GPRS NIE BEDZIE DZIALAC PONIEWAZ MASZ ZLY SOFT W TELEFONIE MIALEM IDENTYCZNIE TO SAMO AKURAT MIALEM 2 TEN SAM TELEFON CZYLI NOKIE 6310I Z INNYM SOFTEM I ZADZIALALO WSKOCZYLEM DO KUMPLA WGRAL MI NOWSZY SOFT I SMIGA JUZ WSZYSTKO POZDRAWIAM SERDECZNIE


nie musisz krzyczeć


Offline Yano

  • Newbie
  • Wiadomości: 36
T2 - GPRS Nokia 6310i pomocy
« Odpowiedź #17 : Czerwiec 14, 2006, 19:40:30 »
Chyba dokonalem rewolucji :) jako ze nigdzie nie moglem znalezc konfiguracji netu palma zire 71 i noki 8310 (czyli te wszystkie starsze) napisalem maila do Heyah. Nastepnego dnia zadzwonil do mnie czlowiek i wszystko wytlumaczyl. Oczywiscie wszystko bylo dobrze (bez zadnych skryptow, poza Init Stringiem "AT&FX4X3") ale chodzilo o wlaczenie jakiejs uslugi (gprs dzialal na telefonie, ale przy probie polaczenia wyskakiwal blad "najpierw zaabonuj gprs") Takze proponuje Wam skontaktowac sie z dzialem uslugi danego operatora. Powinien pomoc


Offline beju

  • Android Singularity
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
  • VIP Level: 160
Odp: T2 - GPRS Nokia 6310i pomocy
« Odpowiedź #18 : Kwiecień 16, 2009, 18:17:03 »
jak może byc wyłączony u mnie gprs jak używam tego telefonu jako modemu do komputera, łączyłem przez niego kilka urządzeń mobilnych i wszystko bangla, tylko palm nie bangla :(

iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1