Autor Wątek: avantgo sync +n 6210  (Przeczytany 668 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Klimson

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 191
avantgo sync +n 6210
« : Lipiec 13, 2001, 13:45:00 »
Witam, zadaję to pytanie po raz drugi. Może ktoś zna odpowiedź- mam m505 oraz n6210. Zainstalowałem avantgo4.0 build823 + avantgo wireless. Synchronizacjia poprzez PC przebiega sprawnie natomiast próby z nokią i ird to komletna tragedia. Po połaczeniu się z siecią ( bez żadnych kłopotów) następuje strasznie długie oczekiwanie na odpowiedź serwera avantgo. Czasem udaje się uzyskać a czasem telefon rozłącza bo  trwa to zbyt długo. Żandych kłopotów z MMail i innymi przeglądarkami. Avantgo wireless działa podobnie źle. Co wy na to??




Pozdro


PDAclub.pl

avantgo sync +n 6210
« : Lipiec 13, 2001, 13:45:00 »
R E K L A M A:


Offline Cezex

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 493
    • RedFish
avantgo sync +n 6210
« Odpowiedź #1 : Lipiec 13, 2001, 13:52:00 »
Prawdopodobnie to wina łącz operatora. Łącząc się przez PC korzystasz z łącz TPSA, natomiast poprzez komórkę już nie (no chyba że masz Ideę - w tym momencie można tylko podrapać się w głowę :(.




Spróbuj puścić pinga na server Avantgo z palm'a i zobacz jakie masz połączenie. Innego pomysłu nie mam.









Pozdr, CP


Offline Klimson

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 191
avantgo sync +n 6210
« Odpowiedź #2 : Lipiec 13, 2001, 14:22:00 »
Dzieki Cezex (na Ciebie zawsze można liczyć).




Mam plusa. Co do pinga to może wydan Ci się kompletnym laikiem ale nie za bardzo rozumiem o co biega. Wytłumacz proszę jaśniej.




Czekam i Dzięki


Offline green3d

  • Newbie
  • Wiadomości: 7
avantgo sync +n 6210
« Odpowiedź #3 : Lipiec 13, 2001, 15:34:00 »
To jest jakis telnet na palma ?


Offline Albert Szybiński

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 148
avantgo sync +n 6210
« Odpowiedź #4 : Lipiec 13, 2001, 16:19:00 »
green3d marsz do dzialu programy/internet


Offline Pawel

  • Newbie
  • Wiadomości: 35
avantgo sync +n 6210
« Odpowiedź #5 : Lipiec 14, 2001, 08:34:00 »
Minie dzialalo fajnie w wersji 3.x (zarowno z Nokia 8850 jak i  z modemem). Po zainstalowaniu 4.0 przestalo. Zeby bylo smieszniej AvantGo zarowno sie swietnie synchronizuje HotSync'kiem i dobrze dziala jako przegladarka on-line.




Prowidera mam raczej dosc dobrego...




Po dlugich mailach z AvantGo powiedzieli mi ze nie umieja zidentyfikowac problemu.


Offline tm

  • Newbie
  • Wiadomości: 11
avantgo sync +n 6210
« Odpowiedź #6 : Lipiec 15, 2001, 02:08:00 »
N6210 ma pewne klopoty z softem, zwlaszcza tym starszym. Ja mam soft 4.08 i ciagle klopoty z inicjalizacja modemu, telefon 'upuszcza' polaczenia jak ma ochote, itd. :) Nowa wersja softu ma poprawiona transmisje danych choc potrafi sie bez powodu zwiesic (widzialem juz kilka takich akcji), dodatkowo dali 'polskawy' T9 :)




Co do problemu - moze byc to jakis lag przy przejsciu pomiedzy sieciami (kiedys TPNET i NASK mialy taka jedna powolna bramke). Ping powinien to wyjasnic, ewentualnie traceroute, ale ja nie mam problemow podpinajac PCeta do n6210.


Offline Pawel

  • Newbie
  • Wiadomości: 35
avantgo sync +n 6210
« Odpowiedź #7 : Lipiec 15, 2001, 11:14:00 »
Mam nokie 8210 i 8850. Soft 8210 byl aktualizowany 2 tygodnie temu przy okazji naprawy (pozyczylem ten telefon na weekend wiec nie moge sprawdzic). Nie jest to soft polskawy, ma tylko glowne jezyki europejskie. Przez internet lacze sie za pomoca jednego z lepszych szwajcarskich prowiderow (prawdopodbnie majacego najnowszy sprzet). I wszystko dzialalo w wesji 3.x.




Poza AvantGo Connet, internet na palmie (AvantGo online, Eudora mail/web) via Nokia dziala swietnie...




Pawel




PS: A w Polsce uzywam eranetu (via Nokia), czasami dziala zdecydowanie szybciej niz TPSA (9600 vs 54k). Musowo maja sensowniejsze polaczenia miedzysieciowe.


Offline Klimson

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 191
avantgo sync +n 6210
« Odpowiedź #8 : Lipiec 16, 2001, 09:35:00 »
Pawel, u mnie avantgo w wersji 3.x i visor platinum także działało bez zarzutu. Ale teraz mam co mam (4.0 + m505) i nie działa tak jak powinno. To znaczy mail ściąga się ok, inne przegłądarki ok, a avantgo 4.0 on line stoi i nic. Chociaż zdarza się, że pójdzie zupełnie niespodziewanie - raz na powiedzmy 10. Cały czas jeśli spróbóję avantgo wireless dostaję komunikat o oczekiwaniu na odpowiedź serwera.




Co  do pinga to jeszcze raz zaznaczam - potrzebuję małego wsparcia jak to zrobić??!!




Dzięki


Offline Pawel

  • Newbie
  • Wiadomości: 35
avantgo sync +n 6210
« Odpowiedź #9 : Lipiec 16, 2001, 11:41:00 »
Z NT daje komende "ping anvatgo.com" lub "ping www.anvatgo.com". Wychodzi mi IP [64.157.224.66] i mam same timeouty. Mam firewall. Mimo to przez Hotsync dziala. Albo inny server albo inny port.




Sparwdze domu przez Hotsync i "modemowo" lacze sie przez tego samego prowidera co z komorki.









Jak pisalem AvantGo swietnie mi dziala przez modem jako normalny browser internetu, tylko synchronizowac modemowo cos sie nie chce.


Offline Klimson

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 191
avantgo sync +n 6210
« Odpowiedź #10 : Lipiec 16, 2001, 13:55:00 »
Ok. rozumiem jak to się dzieje z NT, ale jak puścić z palma, bo chodzi oto żeby sprawdzić prędkość z komórki?




Czy  i jak użyć palmowego (jakiego?) telnetu?






Offline perla

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
avantgo sync +n 6210
« Odpowiedź #11 : Lipiec 16, 2001, 20:26:00 »
Mam 6210, Pocket Pc (AERO 1550) i konto w PLUSIE.




Zadnych problemow przy laczeniu sie z internetem, pobieraniu




poczty, nawet lacznosc z mbankiem z protokolem 129 bit.




Tak wiec NIE jest to wina softu telefonu.


Offline Klimson

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 191
avantgo sync +n 6210
« Odpowiedź #12 : Lipiec 17, 2001, 09:16:00 »
Płączenie z internetem jako takim mam bez problemu.




Tylko z avantgo coś nie tak.


Offline Klimson

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 191
avantgo sync +n 6210
« Odpowiedź #13 : Lipiec 18, 2001, 09:14:00 »
W końcu postanowiłem zrobić hard reset i przeinstalować avantgo. Rezultat co najmniej dziwny- próbu modem synch jak wyżej ale : próba użycia połączenia zabezpieczonego z opcji ustawień serwera na palmie ( naturalnie nieudana ) jak gdyby "odtyka" serwer avantgo i po ustawieniu normalnych parametrów połączenie jest jak najbardziej normalne!




Prawda że dziwne?