PDAclub.pl

Pozostałe platformy => Palm OS => Wątek zaczęty przez: wojtekml w Maj 12, 2009, 10:33:34

Tytuł: 3com palm v
Wiadomość wysłana przez: wojtekml w Maj 12, 2009, 10:33:34
Witajcie.
Stałem się ostatnio posiadaczem palmtopa 3com plam v. Dostałem go razem z podstawką umożliwiającą załadowanie go oraz podpięcie do komputera poprzez rs-232. Ściągnąłem nawet program "palm desktop" i w tym punkcie się zatrzymałem, ponieważ nadal nie mam pojęcia jak zmienić w nim rom.
Rom chciałbym zmienić ze względu na to, że oprogramowanie w palmtopie jest w wersji językowej- niemieckiej.
Tutaj moja prośba: czy ktoś spotkał się z takim palmtopem i czy ktoś próbował zmienić w nim rom??
Jeśli tak to prosiłbym o jakieś wskazówki na ten temat, ponieważ jestem kompletnie zielony i nie wiem jak to zrobić. W swoim mda compact 4 zmieniłem rom, ale ten palmtop to już całkiem co innego.
Dodam że nie potrafię zsynchronizować palmtopa z komputerem, a od tego trzeba by pewnie zacząć.

Jeśli ktoś posiada wiedzę na temat tego palma i zmiany romu w nim to proszę o linki lub podpowiedzi.
Pozdrawiam
Tytuł: Odp: 3com palm v
Wiadomość wysłana przez: qba_rozpruwacz w Maj 12, 2009, 20:40:44
Żeby móc synchronizować Palma z PeCetem trzeba:

1. Zainstalować Palm Desktop razem z HotSync'em (już pewnie masz)
2. Ustawić w HotSync'u właściwy numer portu COM (wchodziło się bodajże prawoklik na ikonę HotSync'a w tray'u i w Setup)
3. Umieścić Palma w kołysce i nacisnąć przycisk na niej
4. Palm zostanie zsynchronizowany z komputerem.

Co do zmiany języka nie wiem, choć zdaje mi się że jak najbardziej można. Mam płytę CD z PalmOS 4.1 dla tych komputerków (kupiłem zaraz po tym jak sam stałem się posiadaczem Palma Vx) i chyba było tam coś z językami. Nie mam jak sprawdzić bo programy są pod Windows, a ja korzystam z Linuksa, na dodatek na kompie nie posiadającym portów COM.
Tytuł: Odp: 3com palm v
Wiadomość wysłana przez: Konrad Radwan w Maj 13, 2009, 16:01:55
Zmiana języka:

http://rapidshare.com/files/50514062/Palmos_4.1_Upgrade.iso.html

Pobierasz, instalujesz ugrade do PalmOS 4.1, będziesz miał możliwość wyboru języka angielskiego. Prościej być nie może.

EDIT: Hmm, jednak powinno działać z V.
Tytuł: Odp: 3com palm v
Wiadomość wysłana przez: haker305 w Maj 13, 2009, 16:34:27
Będzie toto działać z Palmem V bez problemu, szwagrowi robiłem ;)
Tytuł: Odp: 3com palm v
Wiadomość wysłana przez: wojtekml w Maj 13, 2009, 16:46:03
Problemem jest to, że nawet po ustawieniu dobrego portu com nie mogę się połączyć z palmem, nie chce się po prostu przez hot synca synchronizować. Niestety prawdopodobnie palm będzie uszkodzony.
Może jeszcze jakieś pomysły, bo ja już zaczynam tracić nadzieję.
Tytuł: Odp: 3com palm v
Wiadomość wysłana przez: Konrad Radwan w Maj 13, 2009, 16:55:28
Upewnij się że:
1. Port COM jest włączony w biosie, widoczny przez system.
2. Nic go nie blokuje.
3. Palm Desktop jest poprawnie skonfigurowany.
4. W Palmtopie wszystko jest odpowiednio ustawione, jeśli nie masz pewności, patrz punkt 4a.
4a. Wykonaj HR (przytrzymujesz power, wciskasz dziurkę od resetu, puszczasz, puszczasz power, potwierdzasz przyciskiem w górę), wtedy będziesz miał pewność że palmtop skonfigurowany jest poprawnie.
5. Upewnij się że stacja dokująca (szczególnie złącze) nie jest uszkodzona, najlepiej ją rozkręć.
6. Spróbuj synchronizacji via IR.
Tytuł: Odp: 3com palm v
Wiadomość wysłana przez: wojtekml w Maj 13, 2009, 17:00:04
A więc wszystko mam w komputerze ok, mam lapka z zakupionym rs-232 express card, palmtop na stacji dokującej nie łączy się.
Spróbowałem irdą i poszło. Teraz mam pytanie, w jaki sposób zmienić w palmtopie oprogramowanie, gdzie wrzucić obraz romu i jak go załadować do palma.
Sorki za tyle pytań ale nie mam pojęcia co i jak zrobić.

Ps. Synchronizacja zakończona powodzeniem przez irda :)
Tytuł: Odp: 3com palm v
Wiadomość wysłana przez: Konrad Radwan w Maj 13, 2009, 17:01:28
Zmianę romu musisz wykonać przez rs232. Nic nigdzie nie wrzucasz, odpalasz kreator po stronie peceta i postępujesz według instrukcji.
Rozkręć stację. Coś mogło się odlutować.
Tytuł: Odp: 3com palm v
Wiadomość wysłana przez: haker305 w Maj 13, 2009, 17:12:55
A ja podejrzewam, że przejściówka Express Card na RS232 nie wystarcza - może jest potrzebny 'prawdziwy' port COM.
Tytuł: Odp: 3com palm v
Wiadomość wysłana przez: Konrad Radwan w Maj 13, 2009, 17:14:04
Jeśli ma odpowiednie steroniki i w systemie widoczne są standardowe porty COM to myślę że to nie ma znaczenia...
Tytuł: Odp: 3com palm v
Wiadomość wysłana przez: wojtekml w Maj 13, 2009, 17:50:44
Jeśli ma odpowiednie steroniki i w systemie widoczne są standardowe porty COM to myślę że to nie ma znaczenia...



Mam odpowiednie sterowniki, właściwości express card są takie same jak portów com w zwykłym komputerze...  oto malutki zrzut ustawień portu com1 u mnie:
http://serwer000.no-ip.org/wojtek/port.png
http://serwer000.no-ip.org/wojtek/port1.png

Możliwe jest również że palm będzie uszkodzony, stację rozbierałem, wszystkie połączenia są ok. Normalnie się ładuje po podpięciu do stacji dokującej, ale połączenia nie mam nawet po hard resecie.
Spróbuję jeszcze na kompie z "normalnym" rs-em, choć myślę że to nie ma znaczenia.
Tytuł: Odp: 3com palm v
Wiadomość wysłana przez: haker305 w Maj 14, 2009, 15:09:56
Wręcz przeciwnie, to może mieć ogromne znaczenie.
Tytuł: Odp: 3com palm v
Wiadomość wysłana przez: malyly w Październik 07, 2009, 23:54:25
proponowalbym zrobic tak jak robie to ja w danym momencie:)tzn. podlacz palma do pc w trybie debugowania(reset i przycisk w dol) a potem wlacz prog do flashowania:)u mnie dziala bezproblemowo:)