Autor Wątek: (T3 + Blue Soleil+ softick ppp + neostrada) !=VNC :(  (Przeczytany 1445 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline the_woocash

  • Newbie
  • Wiadomości: 17
(T3 + Blue Soleil+ softick ppp + neostrada) !=VNC :(
« : Styczeń 31, 2006, 14:41:26 »
Mam problem z ustawieniem połączenia VNC przez bluetooth... Co ciekawe palm nie łaczy się z PC gdy softick jest wyłączony... Czy ktoś mógłby mi pomóc w konfiguracji wszystkiego tak aby vpn działało? Włączam serwer, sprawdzam że na 127.0.0.1 mogę się sam do siebie połączć. Próbuję z palma.. i nic :( może podaję zły ip ? Pytanie drugie: jak przez bt przesyłać pliki ? I jak (Win XP Pro SP2) doprowadzić do tego by windows wyświetlał "My bluetooth places" ??


PDAclub.pl

(T3 + Blue Soleil+ softick ppp + neostrada) !=VNC :(
« : Styczeń 31, 2006, 14:41:26 »
R E K L A M A:


Offline kov007

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 232
  • Sprzęt: Nokia E61i, Palm Tungsten T3, Cybook
(T3 + Blue Soleil+ softick ppp + neostrada) !=VNC :(
« Odpowiedź #1 : Styczeń 31, 2006, 19:06:59 »
W przypadku tego bluetootha (bluesoil) nie uswiadczysz My bluetooth places poniewaz oprogramowanie od bluetootha blokuje ta opcje windowsa (raz mi sie udalo przypadkiem ale nie dzialal w ogole a tylko sie zawieszal) a co do ustanowienia polaczenia to u mnie dziala to tak:

na palmie:
polaczenia-
polacz z: siec lokalna
przez: bluetooth
urzadzenie: .....

w siec:
nazwa i haslo
typ polaczenia: ppp
dns i ip auto

na komputerze:

udostenic w sofcie od bluesoil usluge lan acces ...

w polaczeniach sieciowych:
w polaczeniu od netu w zaawansowanych jest opcja udostepniania polaczenia internetowego- zaznaczyc

dodac nowe polaczenie=> konfiguruj zaawansowane=>akceptuj przychodzace=>bluetooth LAP modem=>stworzyc sobie usera jakiegos z haslem (takim jak w palmie user i haslo)=> ustawienia tcp/ip zaznaczyc opcje zezwalaj wywolujacym na dostep do sieci lokalnej; ip od 192.168.0.141 do 192.168.0.142, zaznaczc opcje zezwalaj komp. wywolujacemu na okreslenie wlasnego ip.

i potem wszystko dziala bez dodatkowych programow

p.s. nie wiem jak to sie dzieje ale ostatnio wyrzucilem owo dziwne akceptowanie polaczen przychodzacych i net dalej dziala, za to jak chcem je na powrot stworzyc to wszystkie ustawienia mam juz ustawione wiec mozliwe ze gdzies to w systemie sobie siedzi i dziala :)

p.s. 2 a wywalilem bo gdy mam to w polaczeniach sieciowych to nie widze innych komputerow probujac grac na multi w Red Alerta 2- nie wiem jaki ma to zwiazek ale po wykasowaniu wszystko jest ok ;)


Offline the_woocash

  • Newbie
  • Wiadomości: 17
(T3 + Blue Soleil+ softick ppp + neostrada) !=VNC :(
« Odpowiedź #2 : Styczeń 31, 2006, 19:16:07 »
kov007, wielkie dzięki za poswięcony czas :-) napewno spróbuję Twojego rozwiązania i napisze jak mi poszło


Offline the_woocash

  • Newbie
  • Wiadomości: 17
(T3 + Blue Soleil+ softick ppp + neostrada) !=VNC :(
« Odpowiedź #3 : Styczeń 31, 2006, 19:55:00 »
Wszystko działa ładnie - jeszcze VNC nie sprawdzałem, ale jest jeden problem. gdy ustawię w opcjach połączeniaq przychodzącego na PC żeby kazał się palmtopowi identyfikować na podstawie danych takich samych jak dane użytkowników na komputerze, dodam swojego uzytkownika aby mógł sie logować i otrzymuje na palmie błąd "PPP limit czasu (0x1231)". Tak więc jeszcze nad tym popracuję

EDIT: Problem rozwiązany, jeśli chcemy by palm logował się jako uwierzytelniony użytkownik z listy na PC, odznaczamy w "Połączenia przychodzące" na karcie "Użytkownicy" te dwa checkboxy na dole pod listą userów, a na tejże liście wybieramu userów którzy maja miec dostęp.


Offline Michlis

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 208
  • Sprzęt: T3, HTC s710
(T3 + Blue Soleil+ softick ppp + neostrada) !=VNC :(
« Odpowiedź #4 : Styczeń 31, 2006, 21:01:14 »
Hm, a ma ktoś może pomysł na problem z DNSem w podobnej sytuacji tzn. PC<->BT<->Palm. Udostępniam połączenie (Neo) pod XP, palm łaczy się poprawnie, ale nie pobiera adresów DNS (puste pola w logu). Próbowałem podawać ręcznie DNSy, na kórych chodzi neo albo adres 192.168.0.1 (z któregos manuala), ale niestety nadal nie działa, tzn. ping nie rozszyfrowuje poprawnie adresów (po długim namsle upiera się 14.0.0.234 na bez względu na adres?!) a WebPro twierdzi, że DNSy nie są zdefiniowane...