Autor Wątek: MobileGadu  (Przeczytany 188670 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline llppiotrek

  • Newbie
  • Wiadomości: 1
Odp: MobileGadu
« Odpowiedź #1650 : Sierpień 28, 2011, 16:28:05 »
Wielkie dzięki autorowi za aktualizacje. ;) śmiga aż miło na starej omni i900 . roześle link do najnowszej ver. w kom, na popularnych portalacha. thx .


PDAclub.pl

Odp: MobileGadu
« Odpowiedź #1650 : Sierpień 28, 2011, 16:28:05 »
R E K L A M A:


Offline grigor123

  • Newbie
  • Wiadomości: 1
Odp: MobileGadu
« Odpowiedź #1651 : Sierpień 29, 2011, 14:36:23 »
byłby ktoś tak miły i podesłał CAB aktualizacji na maila? : )

grigor_ap@hotmail.com

z gory dzieki i pozdrawiam all : ) :ok:


Offline dzemik112

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 141
  • Sprzęt: Sony Xperia U
  • Użytkownik jest na liście obserwowanychObserwowany
Odp: MobileGadu
« Odpowiedź #1652 : Sierpień 29, 2011, 16:21:07 »
Przecież podałem kilka postów wcześniej.

Jeśli się o coś pytasz, zawsze czekaj na mądrzejszego ode mnie :)

Offline PiKNew

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 437
  • Sprzęt: iPaq h5550, Loox n560
Odp: MobileGadu
« Odpowiedź #1653 : Sierpień 29, 2011, 19:09:01 »
byłby ktoś tak miły i podesłał CAB aktualizacji na maila? : )


Teraz nie wiem, po co ja się męczyłem i robiłem funkcję automatycznej aktualizacji jak i tak nikt z niej nie korzysta. A jest o wiele prościej niż bawić się w jakieś cab'y.


Offline Czacha85

  • Newbie
  • Wiadomości: 4
  • Sprzęt: XPERIA X1
Odp: MobileGadu
« Odpowiedź #1654 : Sierpień 31, 2011, 09:34:18 »
Dziękuję za ten wspaniały program. Teraz już w ogóle nie korzystam z GG na komputerze...
Mam jednak małą uwagę, a właściwie pytanie. Co się dzieje lub powinno dziać po zamknięciu programu przez "X" w prawym górnym rogu? U mnie program zachowuje się wówczas dziwnie. Ani się nie zamyka, ani nie minimalizuje. Tzn. znika z ekranu, ale w zasobniku nic nie ma. Gdy chcę go ponownie włączyć to pokazuje się tylko menu na dole i nazwa. Gdy chcę program zamknąć, to wybieram MG i zamknij, pyta się, Tak, i jest OK. Gdy chcę zminimalizować to wciskam czerwoną słuchawkę i program ląduje w zasobniku, też wszystko OK. Tylko nie wiem co z tym "X"...
Mój telefon to Xperia X1 z najnowszym oryginalnym oprogramowaniem WM 6.1 Pro.


Offline eMeMek

  • Newbie
  • Wiadomości: 24
  • Sprzęt: Motorola Moto E XT1021
Odp: MobileGadu
« Odpowiedź #1655 : Sierpień 31, 2011, 10:50:57 »
Niezależnie jak ustawię MG, to po tych 5 minutach zrywa mi połączenie.

Pytanie: Co zrobić by połączenie nie było zrywane w przypadku gdy działa MG?



Czy ktoś wie co zrobić by na Omnii 2 przy braku aktywności lub w trybie uśpienia nie zrywało połączenia po 5 minutach? (wifi/gprs). Coś mi się zdaje że to musi być gdzieś schowane w rejestrze, bo teoretycznie w menu "Data Connection Settings" mam wszystko poustawiane tak jak być powinno.


Offline lola

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1236
  • Sprzęt: S7, Axim x51v
Odp: MobileGadu
« Odpowiedź #1656 : Sierpień 31, 2011, 11:14:19 »
Teraz nie wiem, po co ja się męczyłem i robiłem funkcję automatycznej aktualizacji jak i tak nikt z niej nie korzysta. A jest o wiele prościej niż bawić się w jakieś cab'y.


Może mało kto chce ściągać kilkaset kB po GRPS-ie? No i update'u nie można zachomikować na przyszłość :).


Pozdrawiam,
Ł.O.


Offline jirajamgo

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 542
  • Sprzęt: Xiaomi Mi Max 6/128gb
  • VIP Level: 34
Odp: MobileGadu
« Odpowiedź #1657 : Sierpień 31, 2011, 11:27:41 »
mi to tylko brakuje wysylania i odbierania plikow  :O~
a tak pozatym smiga fajnie i stabilnie  :mrgreen:


Offline eMeMek

  • Newbie
  • Wiadomości: 24
  • Sprzęt: Motorola Moto E XT1021
Odp: MobileGadu
« Odpowiedź #1658 : Wrzesień 01, 2011, 20:08:26 »
Udało się!

Jeśli włączy się opcję "Zapobiegaj wyłączaniu aplikacji" i "Zapobiegaj wyłączaniu urządzenia" można być cały czas połączonym zarówno przez wifi jak i gprs. Jednak nie jest to idealne rozwiązanie, bo trudno nosić w kieszeni telefon z aktywnym ekranem dotykowym (nie mówiąc o tym, że w takiej sytuacji bateria szybciej padnie). Niestety mój telefon w trybie uśpienia zrywa połączenia po 5 minutach nieaktywności. Przypuszczalnie można to jakoś zmienić w rejestrze, gdzieś w okolicach HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Power\State\. Jednak najlepszym rozwiązaniem problemu okazał się program BlackMe 1.5, który wygasza ekran bez przechodzenia w tryb uśpienia z opcją "Suspend Idle Timer" = Off.


Offline radziopoke

  • Newbie
  • Wiadomości: 22
  • Sprzęt: HTC Dezire Z
Odp: MobileGadu
« Odpowiedź #1659 : Wrzesień 03, 2011, 08:04:56 »
Jednak najlepszym rozwiązaniem problemu okazał się program BlackMe 1.5, który wygasza ekran bez przechodzenia w tryb uśpienia z opcją "Suspend Idle Timer" = Off.

takich programów do uśpienia jest mnóstwo. Ja mam program "PS ShutXp" wbudowany w Rom.

Ale tak by jeszcze co do tematu znalazłem nie wiem czy to są błędy czy może tylko u mnie tak jest ale podaję listę :) :
-Brak emotikonek. (a może brakuje mi tylko folderu z emotkami, jak innym działa to mógłbym prosić o danie takiego folderu na jakiś hosting/serwer). Może i mam go gdzieś w katalogu Windows, ale nie wiem gdzie dokładnie szukać bo wersję 2.x miałem wgotowaną w Rom. (Opcja "Nie wyświetlaj emotikonów" jest odznaczona)
-Mimo zaznaczonej opcji "Pozostaw opis", nie zapamiętuje mi poprzedniego opisu. Przez co jak stworzę nowy opis na kompie to w komórce muszę go wpisywać na nowo.-Wydawało mi się że pierwszego dnia mi działało, a teraz zawsze wskakuje mi na dostępny bez opisu.
-czy w tej wersji wysyłanie sms działa. Bo już próbowałem wysyłać ale nie daje to żadnego efektu (Opcja "Wysyłaj SMS" jest zaznaczona)
-Nie wiedzieć czemu nie działają grupy, ale czytając ten wątek wiem, że nie tylko ja miałem ten kłopot
-no i przydało by się jednak te wysyłanie i odbieranie plików plików :) Jak to już jeden z nas wspomniał:
mi to tylko brakuje wysylania i odbierania plikow  :O~


Ale mimo tych kilku niedociągnięć i tak jest to wspaniały program   :ok:


Offline PiKNew

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 437
  • Sprzęt: iPaq h5550, Loox n560
Odp: MobileGadu
« Odpowiedź #1660 : Wrzesień 03, 2011, 16:39:14 »
-Brak emotikonek. (a może brakuje mi tylko folderu z emotkami, jak innym działa to mógłbym prosić o danie takiego folderu na jakiś hosting/serwer). Może i mam go gdzieś w katalogu Windows, ale nie wiem gdzie dokładnie szukać bo wersję 2.x miałem wgotowaną w Rom. (Opcja "Nie wyświetlaj emotikonów" jest odznaczona)


Musisz sam sobie je wgrać. Ja ich nie umieszczam w pakiecie, bo nie są moją własnością (nie tworzyłem tych obrazków). A skąd je weźmiesz - twoja decyzja. W każdym razie trzeba je wgrać do katalogu emots.

-Mimo zaznaczonej opcji "Pozostaw opis", nie zapamiętuje mi poprzedniego opisu. Przez co jak stworzę nowy opis na kompie to w komórce muszę go wpisywać na nowo.-Wydawało mi się że pierwszego dnia mi działało, a teraz zawsze wskakuje mi na dostępny bez opisu.


To jest tzw. multilogowanie. Problem jest taki, że nikt nie wie do końca jak działa synchronizowanie statusów w protokole gg10 (jak się zalogujesz wieloma klientami). Jak zostanie to rozpracowane to pewnie znajdzie się w MG.

-czy w tej wersji wysyłanie sms działa. Bo już próbowałem wysyłać ale nie daje to żadnego efektu (Opcja "Wysyłaj SMS" jest zaznaczona)


Nie. W kolejnej wersji będzie T-Mobile i Orange. Reszty nie mam czasu robić a nikt się nie zgłosił do pomocy (pisałem o tym w wątku dla programistów).

-Nie wiedzieć czemu nie działają grupy, ale czytając ten wątek wiem, że nie tylko ja miałem ten kłopot


Każdy coś pisze, że nie działa a nikt nie napisze co nie działa. W jakiej sytuacji? Wróżką nie jestem więc w takim przypadku traktuję to jako "luźne komentarze".


Offline radziopoke

  • Newbie
  • Wiadomości: 22
  • Sprzęt: HTC Dezire Z
Odp: MobileGadu
« Odpowiedź #1661 : Wrzesień 03, 2011, 17:09:52 »
-Mimo zaznaczonej opcji "Pozostaw opis", nie zapamiętuje mi poprzedniego opisu. Przez co jak stworzę nowy opis na kompie to w komórce muszę go wpisywać na nowo.-Wydawało mi się że pierwszego dnia mi działało, a teraz zawsze wskakuje mi na dostępny bez opisu.


To jest tzw. multilogowanie. Problem jest taki, że nikt nie wie do końca jak działa synchronizowanie statusów w protokole gg10 (jak się zalogujesz wieloma klientami). Jak zostanie to rozpracowane to pewnie znajdzie się w MG.

W przypadku zalogowania kilkoma klientami, wszystkie ustawiają się tak jak był ustawiony pierwszy, który był połączony z serwerem(nawet wersja komórkowa). Więc tu jest okej. Mi bardziej chodziło o to, że jak włączam tylko MobileGadu, żeby pobrał z serwera ostatni opis jaki był ustawiony poprzednio. Skąd wiem, że opis zapamiętywany jest na serwerze? :P To proste: Jak ustawię opis na komórce po czym wyłączę MobileGadu i włączę komputerowe to opis ustawia się tak jak był na komórce. Lecz niestety w drugą stronę tak nie działa.

-czy w tej wersji wysyłanie sms działa. Bo już próbowałem wysyłać ale nie daje to żadnego efektu (Opcja "Wysyłaj SMS" jest zaznaczona)


Nie. W kolejnej wersji będzie T-Mobile i Orange. Reszty nie mam czasu robić a nikt się nie zgłosił do pomocy (pisałem o tym w wątku dla programistów).

No to przynajmniej coś będzie :)

-Nie wiedzieć czemu nie działają grupy, ale czytając ten wątek wiem, że nie tylko ja miałem ten kłopot

Każdy coś pisze, że nie działa a nikt nie napisze co nie działa. W jakiej sytuacji? Wróżką nie jestem więc w takim przypadku traktuję to jako "luźne komentarze"


Według mnie jest tylko jedno miejsce w programie nazwane grupami. Jest opcja "Pokaż grupy", ale pokazuje się tylko pusta kontrolna ComboBox (tak znam się trochę na programowaniu), a według mnie powinny pojawić się tam nazwy grup takich jak na komputerze.

ps. mimo że jestem programistą, nie za bardzo się znam na programach mobilnych. I tak ogólnie widzę po dziale dla programistów, że jest to prawdopodobnie c++. A mogę wiedzieć jakiego narzędzia używasz do programowania.


Offline PiKNew

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 437
  • Sprzęt: iPaq h5550, Loox n560
Odp: MobileGadu
« Odpowiedź #1662 : Wrzesień 03, 2011, 19:13:20 »
Według mnie jest tylko jedno miejsce w programie nazwane grupami. Jest opcja "Pokaż grupy", ale pokazuje się tylko pusta kontrolna ComboBox (tak znam się trochę na programowaniu), a według mnie powinny pojawić się tam nazwy grup takich jak na komputerze.


A jesteś 100% pewny, że wyeksportowałeś kontakty na serwer z komputera a następnie je zaimportowałeś do MG? Skąd MG ma wiedzieć cokolwiek o grupach? Zakładam, że to zrobiłeś (jeśli nie, to sprawdź).


Offline eMeMek

  • Newbie
  • Wiadomości: 24
  • Sprzęt: Motorola Moto E XT1021
Odp: MobileGadu
« Odpowiedź #1663 : Wrzesień 04, 2011, 14:26:29 »
Ja informowałem wcześniej o problemie z grupami, nawet wysłałem screen na którym przy próbie zmiany zamiast listy grup miałem 1-pikslowy pasek.

Problem da się obejść naciskając pierwszy znak nazwy danej grupy czyli: "w"szyscy, "p"raca, "b"liscy itd.

Nadal testuje różne programy do wyłączania samego ekranu bo BlackMe raz działa, raz nie.


Offline PiKNew

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 437
  • Sprzęt: iPaq h5550, Loox n560
Odp: MobileGadu
« Odpowiedź #1664 : Wrzesień 04, 2011, 20:03:46 »
Ja informowałem wcześniej o problemie z grupami, nawet wysłałem screen na którym przy próbie zmiany zamiast listy grup miałem 1-pikslowy pasek.


Widzisz, teraz widać, że miałeś na myśli wyświetlanie kontrolki z listą grup a nie "grupy nie działają".

Kto miał jeszcze taki problem (próbuję znaleźć, czy problem jest powtarzalny z zależy od programu, czy może u ciebie to wpływ jakiejś dodatkowej  aplikacji)?


Połączone: Wrzesień 04, 2011, 20:06:12
Umówmy się tak. Jak zgłoszenie błędu będzie w stylu "coś nie działa" - nie zajmę się tym (już wiele razy pisałem, że na zgadywanie szkoda czasu). Piszcie dokładnie to będzie szybko i sprawnie rozwiązane.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2011, 20:06:12 wysłana przez PiKNew »

Offline radziopoke

  • Newbie
  • Wiadomości: 22
  • Sprzęt: HTC Dezire Z
Odp: MobileGadu
« Odpowiedź #1665 : Wrzesień 05, 2011, 16:37:28 »
Grupy działają tylko w momencie rozwinięcia kontrolki chowa się ona pod kontrolką z kontaktami przez co widać tylko dodatkowo kawałek tej kontroli wysokości 1-2px. Wystarczyło by zrobić by kontrolka z grupami była wyżej widoczna od kontrolki z kontaktami. Jak się tego dowiedziałem. Pomógł mi w tym eMeMek postem:
Ja informowałem wcześniej o problemie z grupami, nawet wysłałem screen na którym przy próbie zmiany zamiast listy grup miałem 1-pikslowy pasek.

Problem da się obejść naciskając pierwszy znak nazwy danej grupy czyli: "w"szyscy, "p"raca, "b"liscy itd. 


Sam to wypróbowałem, a nawet po rozwinięciu kontrolki mimo, że tego nie widać można zmieniać klawiszami góra, dół. Ale i tak lepiej by było gdyby ta kontrolka była w pełni widoczna po rozwinięciu.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2011, 17:44:58 wysłana przez radziopoke »

Offline PiKNew

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 437
  • Sprzęt: iPaq h5550, Loox n560
Odp: MobileGadu
« Odpowiedź #1666 : Wrzesień 05, 2011, 21:10:38 »
Ja informowałem wcześniej o problemie z grupami, nawet wysłałem screen na którym przy próbie zmiany zamiast listy grup miałem 1-pikslowy pasek.


Wysłałęm ci na maila dzisiejszy build.

Grupy działają tylko w momencie rozwinięcia kontrolki chowa się ona pod kontrolką z kontaktami przez co widać tylko dodatkowo kawałek tej kontroli wysokości 1-2px. Wystarczyło by zrobić by kontrolka z grupami była wyżej widoczna od kontrolki z kontaktami.


Nie jest to takie proste. Tzn. kontrolka combobox składa się z kilku kontrolek, m.in. przycisku "rozwijania", listy elementów, wybranego elementu lub kontrolki edyyjnej (taką masz np. w zmianie statusu). I "wyciągnięta" na wierzch powinna być "lista elementów" (bo to ona z jakiegoś powodu się chowa pod listą kontaktów).


Offline eMeMek

  • Newbie
  • Wiadomości: 24
  • Sprzęt: Motorola Moto E XT1021
Odp: MobileGadu
« Odpowiedź #1667 : Wrzesień 06, 2011, 01:22:45 »
Nie pamiętam dokładnie, ale pewnie w innych słowach napisałem to samo co wyżej. Wiedziałem że grupy działają i widziałem że są poprawnie pobierane z serwera (np. zakładka "edytuj" w opcjach kontaktu pokazywała poprawnie przypisanie do danej grupy) i potrafiłem je zmieniać, a nie trzymałem tematu bo nie było mi to potrzebne do szczęścia. Najważniejsze, że teraz powinny działać.

Wciąż nie rozwiązałem problemu z utrzymywaniem połączenia przy wyłączonym ekranie. Jak rozumiem, jest to sprawa indywidualna dla ustawień każdego urządzenia i ciężko będzie coś z tym zrobić.



Offline radziopoke

  • Newbie
  • Wiadomości: 22
  • Sprzęt: HTC Dezire Z
Odp: MobileGadu
« Odpowiedź #1668 : Wrzesień 06, 2011, 07:42:37 »
Wciąż nie rozwiązałem problemu z utrzymywaniem połączenia przy wyłączonym ekranie. Jak rozumiem, jest to sprawa indywidualna dla ustawień każdego urządzenia i ciężko będzie coś z tym zrobić.

Tak przeczytałem wszystkie posty dotyczące twojego problemu i nigdzie nie wspomniałeś o tym byś miał zaznaczone opcje: "Łącz ponownie po zerwaniu połączenia", "Monitoruj interfejsy sieciowe" i oczywiście warto mieć też ustawioną opcję "Łącz samodzielnie z siecią". Bo wg mnie kiedyś korzystałem z programu Black Me i bardzo dobrze mi się sprawował.

Ja mam toshibę i ekran wygaszam normalnie może i mi zrywa czasami połączenie, ale nic z tym nie zrobisz jak ma zerwać to raczej zerwie :)


Offline eMeMek

  • Newbie
  • Wiadomości: 24
  • Sprzęt: Motorola Moto E XT1021
Odp: MobileGadu
« Odpowiedź #1669 : Wrzesień 08, 2011, 09:14:13 »
Opcje z programu już dawno przerobiłem, potem patrzyłem na wszystkie opcje systemowe dostępne z menu, gdy i je wyczerpałem zacząłem szukać w rejestrze. Urządzenie rozłącza się równo po 5 minutach od ostatniej aktywności więc szukałem wszystkich kluczów o wartości "300" sekund. To też nic nie dało. Dodawałem klucze w "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power\State\", również bez efektu. Testowałem różne programy do wygaszania ekranu i tylko BlackMe działał - cała noc na czuwaniu i wyłączonym ekranie bez rozłączenia. Niestety tylko czasem, bo nie raz też się rozłącza po 5 minutach.

Nie zdziwiłbym się gdyby to było głęboko zaprogramowane w sterowniku urządzenia.


Offline PiKNew

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 437
  • Sprzęt: iPaq h5550, Loox n560
Odp: MobileGadu
« Odpowiedź #1670 : Wrzesień 08, 2011, 16:25:14 »
Jeszcze napisz, w jakiej sieci masz internet i czy po WiFi MG też ci rozłącza. Oczywiście mówię tylko o sytuacji, kiedy urządzenie jest włączone (wiele osób i tak wciąż pyta, "czemu MG rozłącza, gdy urządzenie przejdzie w uśpienie"). Dla niedowiarków: wtedy CPU nie przetwarza danych, zachowuje jedynie kilka funkcji wymaganych do przywrócenia trybu "on".

Nawet jeśli połączenie GPRS jest trzymane w "stand-by" to MG nie ma szans nic z tym zrobić. A niestety protokół gg wymaga wysłania pakietu kontrolnego co kilkadziesiąt sekund. By wysłać pakiet kontrolny trzeba wykonać pewien kod w aplikacji. A skoro CPU nie działa... wnioski pewnie nasuną się wam same. Po przywróceniu do życia (wyjście ze stand-by) MG wznawia pracę, próbuje wysłać pakiet, sprawdza itd. interfejs (są nowe dane, wiadomości), ale... okazuje się, że "po drugiej stronie" serwer już połączenie zamknął, bo uznał, że klient zrobił "pa pa" :wink: - jedyną słuszną decyzją w tym przypadku to pokazanie użytkownikowi radosnego komunikatu "Rozłączono" i ew. próba (jeśli tak jest to ustawione) ponownego połączenia.

Oczywiście wyłączenie tylko ekranu (zewnętrznym programem lub w przyszłej wersji MG - u mnie działa to na Loox n560) nie powinno powodować rozłączania. Sam to testowałem i na WiFi program trzymał połączenie więcej niż 24h.



Offline eMeMek

  • Newbie
  • Wiadomości: 24
  • Sprzęt: Motorola Moto E XT1021
Odp: MobileGadu
« Odpowiedź #1671 : Wrzesień 08, 2011, 18:06:23 »
Tak, wifi też rozłącza. Przypuszczalnie jest to dość standardowa sytuacja. Tutaj na forum wypowiada się programista który napisał aplikację Screen Off:  "My conclusion is that the wifi goes off (or it seems to go off) if it is not used and the screen is off, even if it is configured not to do so. But if you use the wifi, you should't have any problems." źródło: http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=6899570&postcount=11 Natomiast nie rozłącza mnie gdy jestem podłączony do ładowarki.

Obecnie też wreszcie trafiłem na klucz który powoduje, że nie jestem zupełnie rozłączany. Tyle, że jest to bardzo brzydka metoda, bo zupełnie wyłącza automatyczne wygaszanie ekranu: [HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Power\Timeouts] BattSuspendTimeout=0

Teoretycznie wystarczyłoby stosować metodę uzywaną przez program BlackMe czyli SystemIdleTimerReset(), ale w praktyce nie wszędzie i nie zawsze to działa.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 08, 2011, 18:09:06 wysłana przez eMeMek »

Offline jirajamgo

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 542
  • Sprzęt: Xiaomi Mi Max 6/128gb
  • VIP Level: 34
Odp: MobileGadu
« Odpowiedź #1672 : Wrzesień 08, 2011, 18:26:33 »
co do rozlanczania ja stosuje s2u2 do blokowania wizarda i jakoś mnie nie rozłącza wiadomości przychodzą normalnie podczas wyłączonego ekranu


Offline PiKNew

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 437
  • Sprzęt: iPaq h5550, Loox n560
Odp: MobileGadu
« Odpowiedź #1673 : Wrzesień 08, 2011, 19:54:51 »
co do rozlanczania ja stosuje s2u2 do blokowania wizarda i jakoś mnie nie rozłącza wiadomości przychodzą normalnie podczas wyłączonego ekranu


I tak powinno być. Ekran nie wpływa na funkcjonowanie.

Tak, wifi też rozłącza


Czyli coś z PDA, gotowany ROM? Może jakiś feature Samsunga (ta firma sporo zmieniła jako OEM)?


SystemIdleTimerReset()


Nie, to resetuje tylko timery, które w momencie, gdy osiągną wartość zdefiniowaną w ustawieniach wyzwalają:
- wyłączenie podświetlania ekranu
- wyłączenie PDA (przejście do standby)

Dlatego ta funkcja tak naprawdę się kryje w MG pod opcją "zapobiegaj wyłączaniu urządzenia". Wołam ją chyba co 50 sek (minimalny czas, który możesz ustawić w PDA to 1 minuta).

W kolejnej wersji (którą już nieoficjalnie masz) będzie opcja do wygaszania ekranu. Ale jeszcze trochę testów przed tobą a poprawiania przede mną... :)



Offline eMeMek

  • Newbie
  • Wiadomości: 24
  • Sprzęt: Motorola Moto E XT1021
Odp: MobileGadu
« Odpowiedź #1674 : Wrzesień 08, 2011, 21:32:27 »
Czyli coś z PDA, gotowany ROM? Może jakiś feature Samsunga (ta firma sporo zmieniła jako OEM)?


wspominany przeze mnie autor programu Screen Off ma HTC Touch HD i też pisze, że jak nie ma włączonego internetowego radia to mu wifi umiera po 5 minutach niezależnie od ustawień systemowych. przypomnę, że jeśli ktoś do mnie wysyła wiadomości na mobilegadu z uśpionym ekranem, to wtedy urządzenie zeruje licznik i rozłącza się po 5 minutach od ostatniej otrzymanej wiadomości.



Offline PiKNew

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 437
  • Sprzęt: iPaq h5550, Loox n560
Odp: MobileGadu
« Odpowiedź #1675 : Wrzesień 08, 2011, 22:34:20 »
i też pisze, że jak nie ma włączonego internetowego radia to mu wifi umiera po 5 minutach niezależnie od ustawień systemowych


No sorry. Ale to jest ewidentny błąd systemu. Coś jest nie tak z Power Management...


Offline eMeMek

  • Newbie
  • Wiadomości: 24
  • Sprzęt: Motorola Moto E XT1021
Odp: MobileGadu
« Odpowiedź #1676 : Wrzesień 08, 2011, 23:05:28 »
No sorry. Ale to jest ewidentny błąd systemu. Coś jest nie tak z Power Management...

i jest tak w wielu przypadkach, że przypomnę jeszcze tą wiadomość:

Mam pytanie... od niedawna zacząłem używać w mym WM sprawdzania poczty co jakiś okres czasu. ( np co 4h ).
Aby połączenie z siecią nie było utrzymywane cały czas, ustawiłem że po 5 minutach bezczynności się rozłączało. I to działa poprawnie.

Lecz teraz co do MobileGadu.

Niezależnie jak ustawię MG, to po tych 5 minutach zrywa mi połączenie. Domyślam się, iż opcja "pinguj serwer" jest właśnie po to by podtrzymywać połączenie, lecz niezależnie co tam wpiszę i tak po 5 minutach mi się MG rozłącza.

Pytanie: Co zrobić by połączenie nie było zrywane w przypadku gdy działa MG?



Offline PiKNew

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 437
  • Sprzęt: iPaq h5550, Loox n560
Odp: MobileGadu
« Odpowiedź #1677 : Wrzesień 08, 2011, 23:33:07 »
No sorry. Ale to jest ewidentny błąd systemu. Coś jest nie tak z Power Management...

i jest tak w wielu przypadkach, że przypomnę jeszcze tą wiadomość:

Mam pytanie... od niedawna zacząłem używać w mym WM sprawdzania poczty co jakiś okres czasu. ( np co 4h ).
Aby połączenie z siecią nie było utrzymywane cały czas, ustawiłem że po 5 minutach bezczynności się rozłączało. I to działa poprawnie.

Lecz teraz co do MobileGadu.

Niezależnie jak ustawię MG, to po tych 5 minutach zrywa mi połączenie. Domyślam się, iż opcja "pinguj serwer" jest właśnie po to by podtrzymywać połączenie, lecz niezależnie co tam wpiszę i tak po 5 minutach mi się MG rozłącza.

Pytanie: Co zrobić by połączenie nie było zrywane w przypadku gdy działa MG?




Zdefiniuj bezczynność. To może coś się uda. MG wysyła pakiet po TCP/IP co ok. 60 sekund. To na pewno nie jest bezczynność. Więc nie wiem, co dodatkowo trzeba zrobić, by jakiś inny sofcik (napisz, jaki to soft) uznał, że jednak komunikacja jest...


Połączone: [time]Wrzesień 08, 2011, 23:38:02[/time]

Opcja pinguj server była ale w MG2. To był po prostu pakiet ICMP wysłany na serwer. Zwykła komunikacja TCP jest na pewno wystarczająca (nie ma czegoś "więcej"). Ostatecznie keep alive, ale to służy temu, by przypadkiem serwer przy braku dwustronnej komunikacji nie uznał połączenia za nieaktywnego. W przypadku protokołu gg takiej potrzeby nie ma. Jak wspominałem, co ok. 60 sekund idzie pakiet (możesz zobaczyć to w logu, pakiet z identyikatorem 0x0008). To na pewno nie jest "nieaktywność".

Połączone: [time]Wrzesień 08, 2011, 23:41:22[/time]

Dodam jeszcze komentarz, sprawdzanie poczty to w zasadzie komunikacja typu request-respose. Po tym koniec. IM wymaga stałego połączenia. To ustawienie nie jest poprawne z definicji.


Połączone: Wrzesień 09, 2011, 12:26:50
przypomnę, że jeśli ktoś do mnie wysyła wiadomości na mobilegadu z uśpionym ekranem, to wtedy urządzenie zeruje licznik i rozłącza się po 5 minutach od ostatniej otrzymanej wiadomości.


A widzisz, to sugeruje, że "bezczynność" jest zdefiniowana tak "nic nie przyszło z zewnątrz" (czyli bez sensu). Dlaczego licznik się nie zeruje jeśli ja coś wysyłam? Zauważ, że wysłanie wiadomości w protokole gg od razu skutkuje otrzymaniem od serwera pakietu "otrzymałem wiadomość". W przypadku pakietu 0x0008 serwer musi go dostawać, ale nie potwierdza, że otrzymał.

Sugeruję taki test (wymagany inny klient, np. na PC, zalogowany innym użytkownikiem). Na listę kontaktów w MG3 dodaj tylko ten "testowy" numer. Zaloguj się w MG. Teraz po ok. 4 minutach zmień status na komunikatorze na PC (MG otrzyma wtedy pakiet). Czy rozłączyło po 5 minutach? Włączenie logowania pakietów jest zalecane...

Co to za soft (narzędzie Samsunga a może coś innego) do ustawiania tej nieaktywności?


« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2011, 12:26:50 wysłana przez PiKNew »

Offline eMeMek

  • Newbie
  • Wiadomości: 24
  • Sprzęt: Motorola Moto E XT1021
Odp: MobileGadu
« Odpowiedź #1678 : Wrzesień 09, 2011, 18:28:56 »
Z ciekawości sprawdziłem, tak jak proponowałeś, na koncie testowym dodałem jeden kontakt, połączyłem się z serwerem gadu, "uśpiłem" urządzenie programem Screen Off, a po 4 minutach zmieniłem status na drugim koncie... mimo to minutę później mobilegadu rozłączyło się z serwerem. Opcja pingowania w MG2 nie rozwiązywała problemu, ani używanie innego programu do pingowania. Nie wiem na czym to polega, generalnie możemy sobie darować definicję bezczynności, ja tylko stwierdzam stan faktyczny jaki mam ze swoim urządzeniem. Zresztą tak jak pisałem w mailu obecnie sprawę uważam za rozwiązaną.

A teraz opiszę jak poradziłem sobie z problemem rozłączania połączeń gprs/wifi, być może komuś też się to przyda:
1. zainstalowałem program Screen Off http://www.freewarepocketpc.net/ppc-download-screen-off.html
2. dla wygody w ustawieniach systemowych skonfigurowałem uruchamianie Screen Off jednym z przycisków.
3. zainstalowałem Mortscript http://www.sto-helit.de/index.php?module=download&entry=ms_program&action=list
4. napisałem taki oto skrypcik, który na czas działania MobileGadu modyfikuje rejestr:
Kod: (MobileGadu.mscrMG) [Zaznacz]
ObecnyTimeout = RegRead("HKLM", "System\CurrentControlSet\Control\Power\Timeouts", "BattSuspendTimeout")
If (ObecnyTimeout = 0)
  If (RegValueExists ("HKCU", "Software\Mort\Mortscript", "BattSuspendTimeout"))
    ObecnyTimeout= RegRead ("HKCU", "Software\Mort\Mortscript", "BattSuspendTimeout")
  EndIf
Else
  RegWriteDWord ("HKCU", "Software\Mort\Mortscript", "BattSuspendTimeout", ObecnyTimeout)
EndIf
RegWriteDWord ("HKLM", "System\CurrentControlSet\Control\Power\Timeouts", "BattSuspendTimeout", 0)
RunWait ("\My Storage\Program Files\MobileGadu\mobilegadu.exe")
RegWriteDWord ("HKLM", "System\CurrentControlSet\Control\Power\Timeouts", "BattSuspendTimeout", ObecnyTimeout)
If (RegValueExists ("HKCU", "Software\Mort\Mortscript", "BattSuspendTimeout"))
  RegDelete ("HKCU", "Software\Mort\Mortscript", "BattSuspendTimeout")
EndIf
RunWait ("\My Storage\Program Files\MobileGadu\mobilegadu.exe") - tutaj trzeba podać własną ścieżkę do MobileGadu

5. Aby wszystko ładnie wyglądało zapisałem to jako plik o rozszerzeniu mscrMG, a następnie w Total Commanderze na PPC we właściwościach pliku skojarzyłem go z Mortscriptem, w linii parametrów dałem: "%1", a jako ikonę wybrałem plik Mobilegadu (dzięki temu ikonką jest słoneczko).
6. Wyłączyłem opcję "zapobiegaj wyłączaniu urządzenia" (przy takim rozwiązaniu jest niepotrzebna)

Teraz już tylko uruchomić skrypt, połączyć się z serwerem, a następnie gdy będziemy chować telefon do kieszeni z włączonym MobileGadu, wystarczy włączyć program Screen Off skonfigurowanym klawiszem. Prawda, że proste?  ;)

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2011, 14:34:21 wysłana przez eMeMek »

Offline Paveu69

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1174
  • Skąd: Brzeg (Wrocław)
  • Sprzęt: BlackBerry KeyOne, Galaxy Note 3, iPad mini 2
  • VIP Level: 10
Odp: MobileGadu
« Odpowiedź #1679 : Wrzesień 11, 2011, 16:35:54 »
Dzięki Ci za Twoją pracę, bo komunikator naprawdę świetny :)

Jedyna rzecz, to wczoraj miałem tylko taki problem, że jak wyłączyłem GG, to nie mogłem go z powrotem włączyć, dopiero po soft resecie zaskoczył  :wink:

Nienawidzę Androida!