Autor Wątek: uzytkownicy DOT320 --- LACZMY SIE !!!  (Przeczytany 44057 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MarcinW.

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 716
uzytkownicy DOT320 --- LACZMY SIE !!!
« : Kwiecień 07, 2003, 20:39:16 »
W sumie to może to i niezła idea. Ale wychodzi na to, że użytkowników DOT-a 320 nie znajdziesz specjalnie wielu. Chyba dlatego, że niniejsze forum miało nawet do tego swój przyczynek...:) Jakiś czas temu ja zadałem pytanie czy warto i otrzymałem sporo "ciosów" z krytycznymi uwagami. Bolało wtedy, bo się napaliłem - ale konkretne informacje wzięły górę nad fascynacją... W tej chwili myślę o zupełnie innych modelach.....

Pozdrowienia Marcin/sq9bbf/Katowice


PDAclub.pl

uzytkownicy DOT320 --- LACZMY SIE !!!
« : Kwiecień 07, 2003, 20:39:16 »
R E K L A M A:


Offline ell

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 778
    • http://www.windowsmobile.pl
  • Sprzęt: Motorola Milestone @1GHz
uzytkownicy DOT320 --- LACZMY SIE !!!
« Odpowiedź #1 : Kwiecień 07, 2003, 21:02:31 »
Mysle, ze "ciosy" ktore otrzymales wynikaly glownie z niewiedzy i braku krzty profesjonalizmu ludzi je zadajacych. DOT jest jednym z tanszych pocketow w swojej klasie, zapewniajacy przy tym naprawde swietna wydajnosc i funkcjonalnosc. Dlaczego wiec ludzie go "zjechali" ? Poniewaz nie potrafja spedzic troche czasu w sieci w celu glebszego (ale bez przesady) poznania specyfikacji i zasad dzialania wyzej wymienionego. Mnie zajelo to praktycznie jeden weekend, chociaz juz wczesniej uwazalem, ze dokonalem dobrego wyboru (przy czym zaznaczam, ze nie jest to moj pierwszy pocket). Tak wiec teraz mam Pocketa o lepszej wydajnosci niz Compaq 36xx i 37xx, lepszej specyfikacji sprzetowej (wbudowany CF, TFT 16bit, inne), z nowszym systemem operacyjnym (teraz na oko na 80% kompatybilny z PPC 2002) no i do tego wszystkiego tanszy do kilkuset zlotych (patrz ceny 36xx i 37xx na Allegro). Jakies wnioski? :) Zachecam do przypomnienia sobie dlaczego tak napaliles sie na DOTa a nastepnie wstukanie w przegladarce www.allegro pl i kupno tego cudenka :) Jak dla mnie jedyna jego wada jest brak wbudowanego bluethoot :(. No ale, coz za ta cene nie bede narzekal.


Offline Claude

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
uzytkownicy DOT320 --- LACZMY SIE !!!
« Odpowiedź #2 : Kwiecień 08, 2003, 12:01:27 »
Hi
Mam dot320, niestety nie wniose wiele nowego bo palmtop to dla mnie kompletna nowosc.Kupilem go glownie pod katem zrobienia z niego odbiornika gps (cf)Jak prownalem ceny "normalnych" gps z kolorowymi wyswietlaczami z zestawem dot320+cf gps to to drugie rozwiazanie jest stanowczo tansze i chyba lepsze.
Ale bylbym bardzo zainteresowany namiarami na inny soft, ktory chodzi na dot320.Moja nowa zabawka lezy i czeka na wochenede, obiecuje sobie sporo dobrej zabawy.

1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

Offline cierpek

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 65
uzytkownicy DOT320 --- LACZMY SIE !!!
« Odpowiedź #3 : Kwiecień 08, 2003, 23:40:17 »
Mysle o docie dla siostry- warto?


Offline Claude

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
uzytkownicy DOT320 --- LACZMY SIE !!!
« Odpowiedź #4 : Kwiecień 09, 2003, 03:13:50 »
Nie jestem autorytetem jeszcze w pda ale juz mi sie podoba ta zabawka, wczesniej naczytalem sie sie roznych, nie zawsze dobrych opini o dot320 ale juz nie zaluje.Warto to kupic

1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

Offline MarcinW.

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 716
uzytkownicy DOT320 --- LACZMY SIE !!!
« Odpowiedź #5 : Kwiecień 09, 2003, 07:27:28 »
Z tym DOT-em to jest tak, że trudno jest o działające akcesoria (np. Bluetooth, Wi-Fi, kabel RS232!!! - brak niczym nieuzasadniony :( itp). Wynika to głównie z tego, iż cięzko jest znaleźć odp. sterowniki :( Oczywiście zdarza się, że są dołączane do innych driverów i problemu nie ma. Druga stroina medalu to mała ilość oprogramowania dedykowanego dla systemu WindowsCE.Net - choś z wypowiedzi "użytkownika ELL" wniskuję, iż nie jest tak źle - co jest mocno pocieszające. Niezaprzeczalnym faktem jest atut cenowy - średnio 800zł za to urządzenia to BARDZO niewiele jak za pocketa z kolorkiem i o takich parametrach....
cierpek:: dla siostry warto. Chyba, że Ona zamierza korzystać z najnowszych zdobyczy technicznych i próbować je podłączać do DOT-a...
ell i claude_szz:: nie dziwie się, że nie żałujecie - mnie ten model kręci od jakiegoś czasu i opinie podobne do Twojej może przekonają mnie do zakupu tegoż cacka - a ładne faktycznie jest...

Pozdrowienia Marcin/sq9bbf/Katowice


Offline miaziol

  • Newbie
  • Wiadomości: 20
uzytkownicy DOT320 --- LACZMY SIE !!!
« Odpowiedź #6 : Kwiecień 09, 2003, 15:21:49 »
właśnie zamówiłem to cacko jak dojdzi i odbiorę to dam znać co i jak :)
co do kabelka rs problemem może być jedynie wtyczka:) ale wydaje mi się że nie będzie z tym aż takich wielkich problemów


Offline kanczug

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 19211
    • http://www.pdaclub.pl
uzytkownicy DOT320 --- LACZMY SIE !!!
« Odpowiedź #7 : Kwiecień 11, 2003, 19:49:34 »
Jak tacy z was spryciarze to poprosze o liste softu z PPC ktora udalo wam sie uruchomic na DOT320 (poza tymi przekopiowanymi z pliku Excella). Jakos mi sie wydaje ze te 80% to baaardzo przesadzona liczba. Wiecie ile to jest 80%?? To pare tysiecy programow!!

Mysle ze to bedzie raczej 8%. Wazne by to byly wartosciowe programy, jak np MS Reader.


Offline MarcinW.

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 716
uzytkownicy DOT320 --- LACZMY SIE !!!
« Odpowiedź #8 : Kwiecień 12, 2003, 13:01:05 »
WOW!! Jestem pod wrażeniem :)

ell:: a udało Ci się może połaczyć DOT-a z jakimś telefonem komórkowym - bo widzę jakiś program GSMLINK oraz EasySMS - to chyba właśnie coś od komórek..... Ciekaw jestem czy da się uruchomić na tym net via GPRS.....


Pozdrowienia Marcin/sq9bbf/Katowice


Offline kanczug

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 19211
    • http://www.pdaclub.pl
uzytkownicy DOT320 --- LACZMY SIE !!!
« Odpowiedź #9 : Kwiecień 12, 2003, 13:38:08 »
No mnie te programy tez dzialay, ale to sa tylko do obslugi funkcji telefonu takich jak SMS (patrz test na PocketPage). Z netem nie dalo sie laczyc bo DOT nie obslugiwal protokolu do komunikacji PDAGSM przez dial-up. Mysle ze to by dalo sie jakos zalatwic wyciagajac odpowiednie pliki i wpisy rejestru PPC. Jesli tylko nie bedzie problemu braku kompatybilnosci bibliotek miedzy PPC a CE .NET


Offline miaziol

  • Newbie
  • Wiadomości: 20
uzytkownicy DOT320 --- LACZMY SIE !!!
« Odpowiedź #10 : Kwiecień 12, 2003, 17:12:42 »
Mam Już sprzęcik dzięki sposobowi podanemu przez ell wszystko gra i buczy problem jest z Automapą nie działa za bardzo, ale mam też problemik po resecie przestały działać przyciski narazie kopię się w instrukcji:)


Offline Claude

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
uzytkownicy DOT320 --- LACZMY SIE !!!
« Odpowiedź #11 : Kwiecień 12, 2003, 18:19:37 »
Ja juz jestem po pierwszej zapasci systemu i w koncu udalo mi sie go wgrac od nowa.Nie jest zle :)

1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

Offline miaziol

  • Newbie
  • Wiadomości: 20
uzytkownicy DOT320 --- LACZMY SIE !!!
« Odpowiedź #12 : Kwiecień 13, 2003, 04:14:04 »
Ja też już przerobiłem temat flashowania i jest już ok :) co do gprs przez eryka t68i działa bez problemu tylko w menu trzeba wpisać prawidłowy numer telefonu i urzytkownika numerek to *98*1# :) na chwilę obecną szukam działającego gadu na docie jeśli ktoś takie ma proszę o info


Offline MarcinW.

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 716
uzytkownicy DOT320 --- LACZMY SIE !!!
« Odpowiedź #13 : Kwiecień 13, 2003, 09:55:01 »
OK Wiara - to WYLICZANKA!!! Kto ma DOT320 Łapa do góry!! Bo temat staje się powoli interesujący - ognia dodał "miaziol" z informacją, że GPRS działa.... Zgłaszajcie się:

ell, miaziol i claude_szz mają - to już wiemy - kto jeszcze???


Pozdrowienia Marcin/sq9bbf/Katowice


Offline Claude

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
uzytkownicy DOT320 --- LACZMY SIE !!!
« Odpowiedź #14 : Kwiecień 13, 2003, 15:00:07 »
Jestem jeszcze na etapie testowania softu, z gier "chodzi" u mnie dodatkowo SimCity2000.Z uzytkow  widze ze bez problemow dziala  ACDSEE Mobile i Pocket Streets z AUTO ROUTA 2002

1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

Offline miaziol

  • Newbie
  • Wiadomości: 20
uzytkownicy DOT320 --- LACZMY SIE !!!
« Odpowiedź #15 : Kwiecień 13, 2003, 15:45:54 »
Mam pytanko o jakąś chodzącą mapę Polski jest to mi do szczęścia niezmiernie potzrebne:) mam tomtom route planera ale niestety nie działa tak samo jest z Automapą:)


Offline toxic

  • Newbie
  • Wiadomości: 10
uzytkownicy DOT320 --- LACZMY SIE !!!
« Odpowiedź #16 : Kwiecień 13, 2003, 22:58:41 »
male pytanko co to jest ten dot? Moge linka jakiegos z opisem?


Offline Claude

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
uzytkownicy DOT320 --- LACZMY SIE !!!
« Odpowiedź #17 : Kwiecień 13, 2003, 23:51:05 »
Link do Dot-a 320 http://www.dotel.co.kr/sub_2-1-5.htm
A wracajac do map, gps-a jakos dobiore ale co z softem ???

1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

Offline miaziol

  • Newbie
  • Wiadomości: 20
uzytkownicy DOT320 --- LACZMY SIE !!!
« Odpowiedź #18 : Kwiecień 14, 2003, 11:00:15 »
Na chwilę obecą problemem wydaje się być jakieś niestandardowe obsługiwanie klawiszy co z tego że np. mame działa i chodzi cholernie szybko i płynnie jak nie można przypisać klawiszy albo chociaż zablokować ich pierwotnych funkcji:) próba konfiguracji klawiszy kończy się zwisem pocketa:) jeśli jest na to jakaś łata albo inne możliwości poproszę o podpowiedź


Offline Claude

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
uzytkownicy DOT320 --- LACZMY SIE !!!
« Odpowiedź #19 : Kwiecień 14, 2003, 19:45:21 »
Hm, mam lekko zle przeczucia co do softu pracujacego z gps.
mazial - masz gps ? Jesli tak to co to za sprzet.Sam mam zamiar cos kupic i jeszcze nie wiem na co sie zdecydowac.

1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

Offline Claude

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
uzytkownicy DOT320 --- LACZMY SIE !!!
« Odpowiedź #20 : Kwiecień 15, 2003, 12:51:12 »
Musze poprosic o pomoc, jak trzeba ustawic polaczenia aby moc laczyc sie z dot-a  netem przez pc ? Moj pc chodzi na win xp prof (sdi), ma juz jedna karte sieciowa.

1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

Offline MarcinW.

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 716
uzytkownicy DOT320 --- LACZMY SIE !!!
« Odpowiedź #21 : Kwiecień 15, 2003, 14:31:30 »
claude_szz:: opcja jest w fazie testów. Normalnie to nie ma sterowników aby podłączyć urządzenie do sieci via USB - a taki właśnie masz kabelek. Nie ma z tym problemów pod LINUX-em. Ten SYSTEM obsługuje taką opcję. Pod Window$-em można próbować posiłkować się sterownikami do HUB-ów USB.... Z tym, że DOT to nie HUB. Może to coś da. Ale trzeba jeszcze zaczekać....


Pozdrowienia Marcin/sq9bbf/Katowice


Offline Claude

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
uzytkownicy DOT320 --- LACZMY SIE !!!
« Odpowiedź #22 : Kwiecień 15, 2003, 14:47:44 »
A przez irde ?

1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

Offline michu

  • Newbie
  • Wiadomości: 13
uzytkownicy DOT320 --- LACZMY SIE !!!
« Odpowiedź #23 : Kwiecień 15, 2003, 21:46:42 »
Cześć
dzięki miaziolowi mój dot uzyskał nową "duszę" a to wszytko dzieki ellowi - jednak Polak potrafi - DZIEKI
wszystko "chodzi i buczy" , programy, gierki z ppc ppc2002 itp ciekawe co by na to powiedzieli na świecie, bo strona producenta właśnie ruszyła na nowo - ell dawaj czadu  :) bo oni chyba nadal nie wiedzą co wyprodukowali ;)


Offline MarcinW.

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 716
uzytkownicy DOT320 --- LACZMY SIE !!!
« Odpowiedź #24 : Kwiecień 16, 2003, 07:48:41 »
No proszę - a nikt nie chciał wierzyć.... Właśnie prowadzę prace nad stworzeniem kabelka RS232 do DOT-a. Robimy to na spółkę z Kolegą, który dysponuje oscyloskopem :) i mi pomaga. Jak kabelek będzie to da się bez IrDY podłączyć np. GPRS ..... Mam nadzieję, że sprawa wyjaśni się bardzo szybko...

Swoją drogą ciekawe czy tworzony właśnie klkient GG ruszy na DOT-ku :)

Pozdrowienia Marcin/sq9bbf/Katowice


Offline michu

  • Newbie
  • Wiadomości: 13
uzytkownicy DOT320 --- LACZMY SIE !!!
« Odpowiedź #25 : Kwiecień 17, 2003, 19:52:08 »
Cześć
aby połączyć dota przez kabelek z internetem trzeba mieć programik proxyi - u mnie działa, jak ktoś potrzebuje to na mail i wysyłam
pzdr


Offline Claude

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
uzytkownicy DOT320 --- LACZMY SIE !!!
« Odpowiedź #26 : Kwiecień 18, 2003, 12:49:00 »
Dzieki michu, net na dot teraz pieknie hula :)
pozd,

1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

Offline meniol

  • Newbie
  • Wiadomości: 30
uzytkownicy DOT320 --- LACZMY SIE !!!
« Odpowiedź #27 : Kwiecień 18, 2003, 19:51:46 »
Witam!!
ja jestam wlascicielem programowo uszkodzonego dota. Prosze o info na maila lub kom jak przeflashowac to urzadzenie?? za odp z gory dziekuje.


Offline ell

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 778
    • http://www.windowsmobile.pl
  • Sprzęt: Motorola Milestone @1GHz
uzytkownicy DOT320 --- LACZMY SIE !!!
« Odpowiedź #28 : Kwiecień 18, 2003, 20:15:06 »
To chyba Ty pisales do mnie na gg, tak wiec masz juz wszystkie instrukcje :] pozdro.


Offline meniol

  • Newbie
  • Wiadomości: 30
uzytkownicy DOT320 --- LACZMY SIE !!!
« Odpowiedź #29 : Kwiecień 19, 2003, 01:38:42 »
dzieki ell.
ale moj komp teraz wykrywa dota ale nie instaluje mu sterownika usb!!! i z flashowania nici!!! Mam win2000. Ktos wie dlaczego tak sie dzieje???