Autor Wątek: Polska klawiatura i znaki na Jornadzie 720 i chyba innych!  (Przeczytany 32491 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ural

  • Newbie
  • Wiadomości: 41
    • http://cube.gamephone.pl
Nie wiem co za kretyn zaprojektował Windowsa CE w ten sposób, że nie da się wprowadzać polskich znaków. Tzn. wiadomo - Microsoft, niemniej nie mogę pojąć jak tak duża firma mogła w tylu wersjach pomijać tak istotną funkcję...

Tak czy inaczej - kilka osób tutaj pytało, jak można wprowadzać polskie znaki z klawiatury - czy jest taka możliwość.

Otóż są dwie. Jedna to program Language Extender, czy coś takiego - który nic nie jest wart, bo brakuje między innymi takich literek jak "ę", ponadto nie da się ustawić klawiatury "polska programisty". Czyli poroniona sprawa. Ponadto co trochę pojawia się komunikat by ustrojstwo zarejestrować. Jednak bez kilku polskich liter jest bezużyteczne.

Na szczęście udało mi się z pewnym trudem znaleźć rozwiązanie - co prawda nie 100%, ale jednak akuratne.

Po pierwsze ściągamy program Artskey for HPC - oto adres: http://www.artsoft.ru/eng/artskhpc.htm - powinien działać na wszystkich HPC z Windowsem 2.0 w górę - ja testowałem na Jornadzie 720 i działa bez problemów.

Program instalujemy, nie bawimy się po instalacji w jego uruchomienie, tylko wchodzimy do katalogu instalacji (Program Files\ArtSKey), zaznaczamy plik "artskey.ini" i klikamy na edycji.

Plik zaczyna się następująco:

Polish
<map>
``
</map>
<capsmap>
</capsmap>

a potem jakieś śmieci.

Przed nami teraz stosunkowo proste zadanie. Po <map> wpisujemy polskie fonty - robiąc jednak listing pionowy, czyli:

<map>

ą
ę
ó
ć
ś
ź
Ś
Ź
Ż
Ł

itd.
</map>

Teraz musimy się zastanowić jakie klawisze przydzielimy poszczególnym znakom. Nie wiem jak to jest na innych HPC - na Jornadzie 720 mamy klawisz "alt gr". Po lewej stronie każdego znaku wciskamy więc "alt gr" + "dany znak" - czyli przykładowo - przy ą wciskamy "alt gr + a" - pojawi się po lewej od ą jakiś dziwny znak - akurat u mnie po prostu a z akcentem. Rozdzielamy dwie literki/znaki spacją. A powinno to wyglądać mniej więcej tak (znaki po lewej na HPC będą inne):

<map>

§ ą
Ĺ ę
╚ ó
Ů ł
ĺ Ł
ô Ż

itp.
</map>

Niestety nie wszystko jest doskonałe. Na Jornadzie 720 nie uda nam się pod z, x i c ukryć Ż, Ź i Ć, jedynie ż, ź i ć - duże litery trzeba będzie wrzucić pod inne klawisze - ja dałem u siebie pod  r, t i y, bo te trzy występują koło siebie i nic innego ich nie zajmuje.

Po takiej edycji plik artskey.ini zapisujemy i resetujemy palmtopa. Następnie uruchamiamy program ArtsKey (ikonka na pulpicie). Poprosi o jeszcze jeden reset - wpierw kliknijmy jednak ok na oknie komunikatu - tak ażeby pojawił się biały ekran z prośbą o reset (nie wiem jak na innych modelach). Resetujemy, uruchamiamy program ArtSKey ponownie - na pasku zadań pojawi się mała ikonka z napisem EN - klikamy na niej dwa razy i wybieramy Polish.

Uruchamiamy Pocket Worda i już piszemy po polsku jak ludzie :).

Jedyne dwa minusy: to wersja demo działająca 14 dni - czyli co 14 dni trzeba robić hard reset, lub jakoś zalegalizować program. Drugi minus - fonty nie działają w niektórych programach - np. świetnym TextMakerze. Ale i na to jest rada - można pisać w Wordzie i przerzucać teskt do TextMakera czy innego programu - polskie fonty się nie tracą i można dokonać bardziej rozbudowanej edycji danego pliku tekstowego.

Mam nadzieję, że to co wyżej się komuś przyda. A może ktoś znalazł jakiś lepszy sposób, jak tak to niechaj też go tutaj wrzuci.


PDAclub.pl

R E K L A M A:


Offline Io

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 60
  • Sprzęt: Nokia E6 i kilka weteranów..
Polska klawiatura i znaki na Jornadzie 720 i chyba innych!
« Odpowiedź #1 : Styczeń 26, 2005, 17:52:19 »
Witam.

Udało mi sie zainstalowac ArtSKey na Jornadzie z niemieckim softem:)
Wczesniej nie szło, bo instalowalem z PC, ale teraz sprobowalem z .cab i poszło:)
Ale i tak jest lipa i to podwójna.
1. Po odpaleniu programiku nie działa menu start(nie otwieraja sie Programy, Ulubione i Moje Dokumenty). Strasznie wkurzające:(
2. W mojej Jornadzie nie pod kazda literka jest znaczek dzialajacy z AltGr, a te co są to są niezbedne do pracy:(
Ale chociaz uklad udało sie zmienic na QWERTY:)
Moze jest jakis inny sposob manipulacji plikiem artskey.ini...
N.p. pod </map> jest <capsmap> , gdzie mozna wpisac male litery a w rezltacie uzyskac duze przy wcisnieciu Caps.. Wiec moze gdyby tak wpisac np. <altmap> to moze z Alt tez moznaby jakies znaki wstukiwac. Najlepiej byloby jednak z AltGR, ale nie wiem jak sie ten klawisz w systemie nazywa..

Takie moje dywagacje, ktore sprawdze przy najblizszej okazji.

Jesli masz moze jakis pomysł dlaczego mi Start nie działa to prosze o sugestie..

Pozdrawiam.

Cassiopeia A20 - Jornada 720 - Asus A620BT - MDA Compact - XDA Neo - iPhone - Samsung SGH-i780 - Samsung I5700 - Samsung SGH-i780 - Motorola Milestone - Nokia E6 i HTC Himalaya:-)

Offline kanczug

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Polska klawiatura i znaki na Jornadzie 720 i chyba innych!
« Odpowiedź #2 : Styczeń 26, 2005, 18:00:28 »
Co do braku menu start to zajrzyj do folderu Windows w PDA. Tam powinien byc folder Start Menu gdzie sa wszystkie skroty, a ArtSKey tworzy prawdopodobnie wlasny folder i przekierowuje tam system operacyjny w poszukiwaniu zawartosci Menu Start. Musisz sam poszukac tego katalogu i przeniesc tam zawartos tego Windows/StartMenu


Offline Io

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 60
  • Sprzęt: Nokia E6 i kilka weteranów..
Polska klawiatura i znaki na Jornadzie 720 i chyba innych!
« Odpowiedź #3 : Styczeń 29, 2005, 10:03:53 »
W kwestii braku menu Start to wyrailem sie troche nieprecyzyjnie..
Samo menu sie otwiera, pojawia sie Beenden(wylacz), Ausfuhren(uruchom),Hilfe(pomoc), rozwijaja sie podmenu Einstellungen(ustawienia), ale pozostale sie nie rozwijaja.
Sprawdzilem dokladnie kat. Windows i nie mam tam folderu Start Menu ani zadnego, ktory by mu odpowiadal. Nie zostal tez stworzony zaden inny. Jest tylko Programme, czyli ten w ktorym znajduja sie skroty, ktore powinne sie rozwijac(a sie nie rozwijaja) Co dziwne, jak usune te skroty z tego katalogu, w podmenu Programme rozwija sie Leer(puste o ile rozumiem).
Nie rozumiem kompletnie co jest grane....

Cassiopeia A20 - Jornada 720 - Asus A620BT - MDA Compact - XDA Neo - iPhone - Samsung SGH-i780 - Samsung I5700 - Samsung SGH-i780 - Motorola Milestone - Nokia E6 i HTC Himalaya:-)

Offline kanczug

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Polska klawiatura i znaki na Jornadzie 720 i chyba innych!
« Odpowiedź #4 : Styczeń 29, 2005, 17:23:28 »
Musisz miec taki folder. Ty masz niemiecka wersje systemu, wiec i nazwa katalogu bedzie inna. Masz tylko jeden katalog w folderze Windows?


Offline Io

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 60
  • Sprzęt: Nokia E6 i kilka weteranów..
Polska klawiatura i znaki na Jornadzie 720 i chyba innych!
« Odpowiedź #5 : Styczeń 29, 2005, 20:45:46 »
Przepraszam za rozwijanie tematu nie zwiazanego z tytulem tego posta, ale gnebi mnie ta kwestia..
Foldery w moim Windows to AppMgr(nie wiem do czego za bardzo, same pliki .dat), Autostart, Desktop, Favoriten(czyli raczej odpowiednik Favorits), Help, Profiles(zawieda podkatalog Guest, w ktorym sa Cookiec, Temporary Internet Files oraz History), Programme(to z menu Start), Shriftarten(czcionki) oraz Zuletzt verwendete Dateien(ostatnio otwierane dokumenty, chyba Recently Files po chrzescijansku:)

I mnostwo plikow.

Jesli ktorys z szanownych clubowiczow bylby mi w stanie zrobic podobna rozpiske z angielskiej Jornady bylbym baaardzo wdzieczny. Moze pozwoli mi to dojsc do czegos...

Jak nie to mam inny sposob, z ktorego Natura korzysta od lat:
PRZYSTOSOWAC SIE.
Juz prawie mi sie udaje, przepisalem dzis ok 20 stron i jest niezle:)

Cassiopeia A20 - Jornada 720 - Asus A620BT - MDA Compact - XDA Neo - iPhone - Samsung SGH-i780 - Samsung I5700 - Samsung SGH-i780 - Motorola Milestone - Nokia E6 i HTC Himalaya:-)

Offline vladymir

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 610
    • Laboratorium Energii Subtelnych
  • Sprzęt: Prestigio 5517, Lenovo A3000-H
Polska klawiatura i znaki na Jornadzie 720 i chyba innych!
« Odpowiedź #6 : Styczeń 30, 2005, 19:53:47 »
Dlaczego narzekasz na Language Extendera? Ja go mam i działa niezawodnie, klawiaturę mnozna DOWOLNIE przemapować, choć rzeczywiście trzeba się przyzwyczaić do sposobu uzyskania polskich znaków: najpierw klawisz ustawiony jako funkcyjny a potem litera. Jeśli jako ten klawisz ustawi się prawy Shift, pisze się bardzo podobnie jak na PC.

"Komputer służy do ułatwienia pracy, której bez niego wcale by nie było" - Prawo Murphy'ego

Offline ural

  • Newbie
  • Wiadomości: 41
    • http://cube.gamephone.pl
Polska klawiatura i znaki na Jornadzie 720 i chyba innych!
« Odpowiedź #7 : Luty 03, 2005, 18:36:33 »
wiesz co u mnie pisanie polskich fontów w Language Extenderze owszem działa, ale na takiej zasadzie, że jak wcisnę "a", to mi wyskakuje "ą" - natomiast nie da się ustawić tego z altem... innymi słowy za każdym razem jak chcę napisać polską literkę, to muszę przełączyć z ang, na pl i napisać, potem znów z pl, na ang... a może da się jakimś cudem pod alta wrzucić polskie fonty? Jak tak to bardzo proszę o poradę ;).


Offline vladymir

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 610
    • Laboratorium Energii Subtelnych
  • Sprzęt: Prestigio 5517, Lenovo A3000-H
Polska klawiatura i znaki na Jornadzie 720 i chyba innych!
« Odpowiedź #8 : Luty 04, 2005, 16:54:57 »
Pod alt się nie da, ale można z CTRL, tylko trzeba w panelu konfiguracji LE utawić OBA klawisze na CTRL. Wtedy piszesz tak, że naciskasz najpierw CTRL a potem literę, po czym sysytem sam wraca do pisania podstawowego (klawiatury angielskiej)

"Komputer służy do ułatwienia pracy, której bez niego wcale by nie było" - Prawo Murphy'ego

Offline tomy_m

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
    • http://www.tomy.webd.pl
Polska klawiatura i znaki na Jornadzie 720 i chyba innych!
« Odpowiedź #9 : Marzec 05, 2005, 17:21:02 »
Mam Jornada 720 z systemem 3.01 ... przy instalacji ...po kliknieciu pliku setup.exe otrzymuję komunikat   >>>'SETUP' is not valid Windows CE application.<<<  O CO CHODZI ?????!!

Jak się robi "soft reset" ???

Dlaczego nie mogę zainstalować  Primer3.1  (również komunikat ....is not valid Windows CE application.  )  ????

Mam również taki problem że pies mi ukradł rysik i nie mogę go znaleźć :(  ...Czym go zastąpić ...chociaz doraźnie dopóki nie kupię nowego ?????

jestem baaardzo poczatkujący w tym temacie ... służe w zamian pomocą np. przy prorgamowaniu tunerów satelitarnych róznych typów  ... http://www.tomy.[PIRACTWO]


Offline kanczug

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Polska klawiatura i znaki na Jornadzie 720 i chyba innych!
« Odpowiedź #10 : Marzec 05, 2005, 18:14:47 »
Wystarczy przeczytac FAQ albo dzial dla poczatkujacych, drugi artykul ostatni akapit. Tam jest wszystko na temat sposobow instalowania aplikacji na PDA. Dokladnie tutaj:
http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6619


Offline vladymir

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 610
    • Laboratorium Energii Subtelnych
  • Sprzęt: Prestigio 5517, Lenovo A3000-H
Polska klawiatura i znaki na Jornadzie 720 i chyba innych!
« Odpowiedź #11 : Marzec 29, 2005, 18:18:36 »
Sprawozdzanie z placu boju z Language Extenderem: mój poprzedni post o LE był hymnem na cześć starej, dobrej Jornady 680... Tam rzeczywiście było tak, jak napisałem. Na nowej Jornadzie 720, która właśnie oswajam, jest gorzej ;-(. LE tworzy aplet w Control panelu i uruchamiając go można wybrać albo tę nieszczesną klawiaturę maszynistki, o której pisął w tym wątku Ural, albo "Polish Qwerty"; wtedy jest, jak pan Bóg przykazał. Tylko, że przełacza się na polski układ wciskając jednoczesnie CTRL+SHIFT; wtedy pod "a" jest "ą", etc. Tylko, że 1)w starym LE wystarczył JEDEN klawisz i 2)przełaczenie było tylko na jeden znak, po czym system wracał do klawiatury angielskiej. W nowym trzeba po napisaniu np. "ć" ponownie wciskać CTRL-SHIFT aby przełączyć na klawiaturę bazową. Co się polepszy, to się popieprzy...
A moze by zebrać z Forumowiczów jakis zespół programistyczny, który rozwiazałby zagadnienie raz i na zawsze? Może nawet powstałby porządny freeware? Bo LE jest dostępny u Glena za jedyne 119 PLN :(

"Komputer służy do ułatwienia pracy, której bez niego wcale by nie było" - Prawo Murphy'ego

Offline ural

  • Newbie
  • Wiadomości: 41
    • http://cube.gamephone.pl
Polska klawiatura i znaki na Jornadzie 720 i chyba innych!
« Odpowiedź #12 : Kwiecień 25, 2005, 22:32:02 »
Więc tak - tak jak pisałem używanie LE na 720 jest tak toporne, że nie ma sensu. Mówię poważnie - używaj Artskey. Wtedy masz literki pod altem, tak jak na normalnym kompie. Jedyny problem jest taki, że program ma wersję demo 14 dniową. Ale i na to jest naprawdę banalna rada. Kopiujesz na kartę pamięci plik "artskey.ini" z ustawionymi już polskimi znakami (czyli to co dałem w pierwszym poście) do jakiegoś bezpiecznego katalogu. Tam też kopiujesz wersję instalacyjną. W momencie kiedy program po 14 dniach odmówi współpracy robisz prostą procedurę, która zajmuje góra 5 minut. Odinstalowujesz program Artskey. To jednak nie wystarczy. Wchodzisz więc do rejestru systemu i usuwasz wszystkie wpisy "Artskey" (są tam chyba 2 lub 3). Po usunięciu instalujesz ponownie program (z owego wspomnianego wcześniej katalogu). Jak już się zainstaluje kopiujesz do katalogu gdzie zainstalowałeś ów przerobiony pliczek "artskey.ini" i gotowe. Jest to robota rzędu 5 minut raz na dwa tygodnie, ale za to komfort pisania jest w 100% zgodny z normalnym komputerem.

Natomiast co do napisania programu. W sumie mógłbym taki napisać. Ale musiałbym mieć SDK dla HPC2000 a nie wiem czy jest gdzieś takowe cudo dostępne.


Offline kanczug

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Polska klawiatura i znaki na Jornadzie 720 i chyba innych!
« Odpowiedź #13 : Kwiecień 25, 2005, 22:50:53 »
Na stronie MS sie znajdzie.


Offline vladymir

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 610
    • Laboratorium Energii Subtelnych
  • Sprzęt: Prestigio 5517, Lenovo A3000-H
Polska klawiatura i znaki na Jornadzie 720 i chyba innych!
« Odpowiedź #14 : Kwiecień 29, 2005, 18:23:06 »
Sie znalazło... Mam to cudo, do dyspozycji Embedded Visual Basic i Embedded Visual C, ponadto emulatory na PC wszystkich palmtopowych Windows. Do roboty zatem? Bo mnie nauka tych języków (znam Pascala i Delphi) zajmie trochę czasu...

"Komputer służy do ułatwienia pracy, której bez niego wcale by nie było" - Prawo Murphy'ego

Offline cormac

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 69
  • Sprzęt: ASUS A696
Polska klawiatura i znaki na Jornadzie 720 i chyba innych!
« Odpowiedź #15 : Maj 11, 2005, 13:37:47 »
W ArtsKey jest prostsza metoda na polskie znaki. W mojej Jornadzie 680 nie moge uzyc klawisza AltGr, bo nie pod wszystkimi klawiszami ktore sa potrzebne jest przydzielony jakis znak. Latwiej zatem uzyc deadkeys. Ja przypisalem to znakowi gwiazdki "*", bo sie jej rzadko uzywa. Nie ruszalem ani sekcji <map>, ani <capsmap>, wpis w artskey.ini wyglada tak:

Polish
<map>
'  '
</map>
<capsmap>
</capsmap>
<DeadKeys>
*
</DeadKeys>
<deadkey1 map>
   *
e ę
a ą
... i dalsze polskie literki
E Ę
A Ą
... i dalsze polskie literki duze
</deadkey1 map>

Dalej nic nie zmienialem. Obsluga jest banalna, polskie znaki uzyskuje sie przez kombinacje "* + znak", duze litery "* + Shift + znak". Jak chce wpisac gwiazdke, to przelaczam sie kombinacja "Ctrl + Shift"  na klawiaturke angielska i wszystko. Reszta obslugi ArtsKey jak we wczesniejszych postach urala. :) Oczywiscie mozna przypisac inny dowolny znaczek, ale dzialanie jest analogiczne.


Offline vladymir

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 610
    • Laboratorium Energii Subtelnych
  • Sprzęt: Prestigio 5517, Lenovo A3000-H
Polska klawiatura i znaki na Jornadzie 720 i chyba innych!
« Odpowiedź #16 : Maj 14, 2005, 13:27:11 »
Jednak Paragon stanął na wysokości zadania: przysłano mi na mój prywatny adres plik z układem klawiatury progarmisty, gdzie ALT GR+A= Ą, etc. Jeśli potrzeba znaków, które są pod tymi kombinacjami w oryginalnym układzie klawiatury, wystarczy przełączyc się na układ angielski kombinacją Ctrl+Shift.
Wg umowy licencyjnej, jaką mam ja (i zapewne wszyscy inni legalni użytkownicy LE) zakup jednej wersji uprawnia do bezpłatnych upgrade'ów. Trzeba do producenta wysłać nr seryjny posiadanej wersji i informację o źródle zakupu. Na adres takiego klienta Paragon przesyła kod dostępu do jego konta na www.penreader.com i można pobrać nowsza wersję.
I tak to PenRaeader "robi gębę" wielu firmom software'owym, które szumnie reklamują dbałość o klienta, a tak naprawdę mają go... w nieuzywanym slocie swoich komputerów. No i mam satysfakcję, że 120 PLN wydane na LE do mojego pierwszego PDA (Philipsa Velo) przeszło cztery lata temu wciąż procentuje. Ruskie górą!!!

"Komputer służy do ułatwienia pracy, której bez niego wcale by nie było" - Prawo Murphy'ego

Offline sienczek

  • Newbie
  • Wiadomości: 12
    • http://www.sienczek.prv.pl
Polska klawiatura i znaki na Jornadzie 720 i chyba innych!
« Odpowiedź #17 : Listopad 14, 2005, 11:03:36 »
ja mam polonizacje systemu oraz polskie znaki i klawiatura do neca
taka polonizjacja kosztuje 40 dolców
ja ja zdobyłem i moge sprzedac za 10 zeta...
pzdr info mailem :)


Offline tomy_m

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
    • http://www.tomy.webd.pl
Polska klawiatura i znaki na Jornadzie 720 i chyba innych!
« Odpowiedź #18 : Listopad 14, 2005, 11:39:45 »
>>EDIT<<

Wyciąłem cytat listu tego kolegi powyżej i proszę nie pisać do mnie
o spolszczenia !!!
INFORMUJĘ ŻE JA ŻADNYCH SPOLSZCZEŃ NIE SPRZEDAJĘ !!!



/>Tylko że ta dyskusja jest nie o NEC'u lecz o Jornadzie firmy HP :(
Takie texty ... "zdobyłem i mogę sprzedać za 10 zł" możesz sobie
zostawić na rozmowy z ziomkami przy trzepaku bo to nie jest
grupa dyskusyjna złodzieji.




Offline kanczug

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Polska klawiatura i znaki na Jornadzie 720 i chyba innych!
« Odpowiedź #19 : Listopad 14, 2005, 15:25:17 »
Prosze przeczytac regulamin forum... posty o oprogramowaniu pirackim - tym bardziej oferty sprzedazy, sa niezgodne z zasadami panujacymi na forum.


Offline adam_g

  • Newbie
  • Wiadomości: 5
Polska klawiatura i znaki na Jornadzie 720 i chyba innych!
« Odpowiedź #20 : Styczeń 29, 2006, 19:30:58 »
Cytat: "ural"
...robisz prostą procedurę, która zajmuje góra 5 minut. Odinstalowujesz program Artskey. To jednak nie wystarczy. Wchodzisz więc do rejestru systemu i usuwasz wszystkie wpisy "Artskey" (są tam chyba 2 lub 3). Po usunięciu instalujesz ponownie program ...



Witam poraz pierwszy na tym Forum !
Mam pytanie dotyczace rejestru systemu w WINDOWS CE 2.11 (Nec Mobile Pro 780), jak sie edytuje rejestr w tym systemie. Juz niedlugo koncza mi sie te 14  dni i nie wiem jak wykasowac te wpisy w rejestrze o ktorych pisal Ural. Probowalem w kilku miejscach wpisac regedit ale nic. Prosze uprzejmie o pomoc i z gory wielkie dzieki.
A moze ktos wie jak zalegalizowac ARTSKEY-a 4.1, przez neta nie dam rady bo chyba trzeba karte KREDYTOWA a ja nie mam.

pozdrawiam,
adam_g


Offline matmat

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 356
  • Sprzęt: MIO A701
Polska klawiatura i znaki na Jornadzie 720 i chyba innych!
« Odpowiedź #21 : Styczeń 30, 2006, 13:57:04 »
Zajrzyj na stronę http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=16404&highlight=remap&sid=0085eb98d37525de36a94bb7558fc757  Tam jest opisany program Remap który wg mnie rozwiązuje problem polskich znaków na pewno dla NEC-ów i dla CLIO. Jedynym mankamentem aktualnie jest brak możliwości pisania dużych polskich liter, ale za pewne można go rozwiązać odpowiednia pomocą przy oprogramowaniu. Używam go i pisze się jak na normalnym kompie, czyli wciśnięty Alt + literka. Bezproblemowo można go w każdej chwili wyłączyć i włączyć.


Offline adam_g

  • Newbie
  • Wiadomości: 5
Polska klawiatura i znaki na Jornadzie 720 i chyba innych!
« Odpowiedź #22 : Styczeń 30, 2006, 19:12:40 »
Wielkie dzieki !
Tylko jesli to mozliwe prosze o podpowiedz jak sie "obsluguje" program REMAP, sciagnalem sobie go ale pod altem nie mam polskich znaczkow.

Nadal takze prosze o podpowiedz, jak sie edytuje rejestr w tym systemie WIVDOWS CE 2.11, ARTSKEY spisuje sie dobrze tylko za 6 dni przestanie dzialac. Chce tak jak Ural pisal wykasowac wpisy z rejestru i reinstalacje zrobic ale nie wiem jak ten rejestr edytowac... moze ktos pomoze ???


Offline matmat

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 356
  • Sprzęt: MIO A701
Polska klawiatura i znaki na Jornadzie 720 i chyba innych!
« Odpowiedź #23 : Styczeń 30, 2006, 22:46:54 »
Skontaktuj się z autorem tamtej wiadomosci, bo prawdopodobnie to co pobrałeś z sieci to tylko do przeprogramowania klawiszy home, end ..... na inny uklad . To musi byc Remap z kodem na polska klawiature.


Offline Mich@ł

  • Newbie
  • Wiadomości: 1
Polska klawiatura i znaki na Jornadzie 720 i chyba innych!
« Odpowiedź #24 : Styczeń 31, 2006, 13:47:02 »
moze ktoś podesłac gotowe pliki :> Mam SHARPa HC-4600


Offline matmat

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 356
  • Sprzęt: MIO A701
Polska klawiatura i znaki na Jornadzie 720 i chyba innych!
« Odpowiedź #25 : Styczeń 31, 2006, 17:05:27 »
Dostałem program od własciciela, ale nie mam żadnego upowaznienia do dalszego rozsylania, zgłoś sie do autora.


Offline SmutnyJohn

  • Newbie
  • Wiadomości: 2
Polska klawiatura i znaki na Jornadzie 720 i chyba innych!
« Odpowiedź #26 : Luty 11, 2006, 23:39:09 »
Witam,

na moj bol posiadania francuskiej Jornady 720 znazla sie rada: nazywa sie RemapMP. Program nie do konca sie nadawal i musialem go troche przeprogramowac.
Chetnych do posiadania polskich znakow przez ALT-literka prosze o PW.
Na razie dysponuje wersja dla HPC 2000 Strong ARM (czyli jak Jornada 720), ale mysle, ze bez wiekszych trudnosci uda sie takze skompilowac inne wersje, dla np NEC-ow Mobile Pro 790/780 czy Jornady 680


Offline matmat

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 356
  • Sprzęt: MIO A701
Polska klawiatura i znaki na Jornadzie 720 i chyba innych!
« Odpowiedź #27 : Luty 12, 2006, 10:02:01 »
A czy masz rozwiązany problem pisania polskich duzych liter w programie RemapMP, jak tak to może podasz tą częś kodu.


Offline stasheck

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 253
Polska klawiatura i znaki na Jornadzie 720 i chyba innych!
« Odpowiedź #28 : Marzec 01, 2006, 22:50:41 »
LE działał pięknie na moim NEC-u 780, ale przesiadłem się na 790 i... kwas. Czy na pewno?

Ostatnio pojawił się nowy developer dla systemów HPC2000 (ale namawiam go do kompilacji pod HPC Pro). Ze strony firmy DamnSoft można ZA DARMO ściągnąć dwa programiki: przydający się do odpalania aplikacji PPC na HPC WinWatch i

OKey - jak dobry jest ten soft? Tego posta piszę z mojego MP790: ĄąĘꌜĆćŃńÓ󣳏źŻż - wszystko najnormalnie na świecie - trzymam i wciskam alt i wio :-) Wymagało tylko paru minut na obczajenie odpowiednich znaków, ale jeśli ktoś chce - prześlę mu odpowiednią mapę klawiatury :-)

Minus póki co tylko jest - na razie soft dostępny jest tylko na systemy HPC2000


Offline matmat

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 356
  • Sprzęt: MIO A701
Polska klawiatura i znaki na Jornadzie 720 i chyba innych!
« Odpowiedź #29 : Marzec 03, 2006, 10:42:53 »
>Minus póki co tylko jest - na razie soft dostępny jest tylko na systemy HPC2000

I to jest zdecydowany minus.