Autor Wątek: NEC MobilePro 900c  (Przeczytany 93942 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline werwolf

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 53
  • Sprzęt: NEC 900c Cmonex ROM v.2
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #390 : Maj 18, 2008, 23:47:08 »
TIKAT

co de remapowania - ja ściągnąłem polską klawiaturę stąd

http://ae.inc.ru/aekmaplayout.php

wybierasz język polski i bodaj druga pozycja - polish default. Jak dla mnie AEK jest najlepszym programem co do remapu - okey blokuje górny pasek skrótów i do tego przy szybkim pisaniu menu w wordzie sie otwiera.

melkryptowestimentafilia-każdy kocha jak umie

PDAclub.pl

Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #390 : Maj 18, 2008, 23:47:08 »
R E K L A M A:


Offline tikat

  • Newbie
  • Wiadomości: 28
  • Sprzęt: NEC 900c  Cmonex ROM v.2.02
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #391 : Maj 20, 2008, 23:34:00 »
wybierasz język polski i bodaj druga pozycja - polish default. Jak dla mnie AEK jest najlepszym programem co do remapu

 próbowałem, ale nie wyskakuje mi "No layouts found" :( na szczęście udało mi się jakoś odpalić remapa :)

Mam takie pytanie - czy ekran często się u was rozkalibrowuje? Bo u mnie nagminnie :( nawet po 2-3 razy dziennie. Da się coś z tym zrobić?


Offline sajlent

  • Redaktor
  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 3714
  • Skąd: Poznań
    • Silent Sound Studio
  • Sprzęt: Xiaomi Redmi Note 3 Pro, Teclast x98 Plus.
  • VIP Level: 5
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #392 : Maj 21, 2008, 02:26:24 »
Mam takie pytanie - czy ekran często się u was rozkalibrowuje? Bo u mnie nagminnie :( nawet po 2-3 razy dziennie. Da się coś z tym zrobić?

Byc moze bylo cos grzebane z wyswietlaczem i jest zbyt mocno dokrecony lub cos dostalo sie miedzy obudowe a wyswietlacz. Kitor z tym waczyl, moze napisze cos wiecej. Ja na swoim NECu musialem kalibrowac raz na kilka dni.


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #393 : Maj 21, 2008, 07:32:09 »
Odkręćcie plastik nad zawiasem na którym jest IrDA (trzyma go od spodu jedna śrubka, zdejmujcie plastik kiedy nec jest otworzony i wyjmijcie i ponownie włóżcie tasiemkę od ekranu - sama sie luzuje  :O


Offline loto

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 147
  • Sprzęt: MSI Wind
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #394 : Maj 22, 2008, 21:23:14 »
U mnie nic się nie luzuje, kalibracja wystarcza na dłuuuuuuuuuuuuuugi czas. Męczą mnie jednak zwiechy przy wybudzaniu sprzęta, zazwyczaj dzieje się tak, gdy jest włożona karta WiFi i uruchomiona jakas aplikacja. Też tak macie?


Offline macminer

  • Newbie
  • Wiadomości: 37
    • http://www.macminer.opoka.org.pl
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #395 : Maj 24, 2008, 00:49:11 »
...Męczą mnie jednak zwiechy przy wybudzaniu sprzęta, zazwyczaj dzieje się tak, gdy jest włożona karta WiFi i uruchomiona jakas aplikacja. Też tak macie?

Nie mamy!
Ale zdarzają mi się zwiechy przy innych programach. Parę dni temu na angielskim (a niestety obraz z NECa wyświetlany był przez rzutnik) moi uczniowie mało nie padli ze śmiechu, bo akurat słownik angielski (w Mobipockecie) zwiesił mi się na "ass". Miałem zamiar wpisać associate...

Swoją drogą, dzisiaj w MM w Zabrzu miałem pod pachą swojego NECa i porównałem go namacalnie z Asusem EEE oraz jakąś Belineą (też subnotebook za >3000 PLN). Jeśli chodzi o jakość klawiatury i ogólnie - wykonania, nie zamieniłbym NEC-a na żaden z nich. Biorąc pod uwagę, że NEC jest dla mnie głównie maszyną do pisania (ostatnio także na tablicy - za pomocą rzutnika), w tym zastosowaniu inne subnotebooki muszą jeszcze bardzo się postarać, żeby mnie przekonać do siebie.


Offline werwolf

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 53
  • Sprzęt: NEC 900c Cmonex ROM v.2
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #396 : Maj 24, 2008, 10:38:48 »
wybierasz język polski i bodaj druga pozycja - polish default. Jak dla mnie AEK jest najlepszym programem co do remapu

 próbowałem, ale nie wyskakuje mi "No layouts found" :( na szczęście udało mi się jakoś odpalić remapa :)

Mam takie pytanie - czy ekran często się u was rozkalibrowuje? Bo u mnie nagminnie :( nawet po 2-3 razy dziennie. Da się coś z tym zrobić?


chyba jestem szczęściarzem, bo mój nec nigdy mi się nie rozkalibrował :), hm, co do aek - wejdź jeszcze raz na stronę i zmień tylko opcję keyboard na Polish - wtedy drugi layout jest tym, którego szukasz - sorry, że tak męczę temat tego aek'a, ale naprawdę jest to (jak dla mnie) jedyny porządny program do polskich fontów

melkryptowestimentafilia-każdy kocha jak umie

Offline PudzianTczew

  • Newbie
  • Wiadomości: 1
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #397 : Maj 26, 2008, 17:32:38 »
Witam!
Właśnie zamierzam kupić sobie takiego nec'a. :smile:
Ale moje pytanie brzmi:
Czy ktoś się orientuje skąd można zdobyć gdzieś program do całkowitego spolszczenia systemu operacyjnego owego NEC'a (Win CE HPC2000)


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #398 : Maj 26, 2008, 23:34:38 »
zapewne kupic. pozatym moj kolega robi spolszczenie do ce 42 dla innego urzadzenia powinno sie potem prosto przerobic. pomijam juz ze cale wspqrcie dla neca kreci sie wokol cmonex custom rom v2 -  wince 4.2


Offline 8i5h0p

  • Newbie
  • Wiadomości: 20
  • Sprzęt: Asus N636
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #399 : Czerwiec 04, 2008, 23:04:50 »
Jest jakaś różnica znacząca pomiędzy NEC 900, a NEC 900c ????


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #400 : Czerwiec 04, 2008, 23:06:20 »
Urządzenia różnią się tylko zainstalowanym systemem - do 900 wgrywasz CE .net i masz 900c, do 900c pakujesz H/PC 2000 i masz 900


Offline 8i5h0p

  • Newbie
  • Wiadomości: 20
  • Sprzęt: Asus N636
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #401 : Czerwiec 09, 2008, 22:18:48 »
Jutro prawdopodobnie dojdzie do mnie kurierem Nec 900. Rozumiem, że nie jest to super nowoczesny sprzęt i może topię niepotrzebnie kasę, ale mam parę pytań.  Generalnie ma on służyć jako dostęp do internetu w pracy(ściągnąć jakieś PDF, sprawdzić pocztę). Chcę do niego kupić sieciówkę na PCMCIA, i :
1. Czy muszę szukać sieciówki ze sterownikami dla WIN CE ??
2. Jakie PCMCIA ma ten NEC 16 czy 32 bitowe ??
3. Czy są dostępne sterowniki do drukarek dla tego systemu ??


Offline loto

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 147
  • Sprzęt: MSI Wind
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #402 : Czerwiec 09, 2008, 22:31:03 »
1. Tak, sprawdz czy dana karta dziala na hpcfactor.com http://www.hpcfactor.com/hcl/
2.16bitowe
3.Cos tam jest, ale nie sprawdzlame czy dziala z moim HP

Nie utopiles kasy, mam Neca i jestem prze-zadowolony, nie liczac wyswietlacza to bardzo fajny sprzet. Codziennie uzywam Neca i nie ma problemu(www,dziadu dziadu, ebooki,muzyka), podkrecilem tylko procka przez co system o wiele wydajniej dziala. Jesli chodzi o sciaganie, to neciem spokojnie tacham gigabajty z rapidshare, przydalby sie jeszcze klient torrenta :E

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2008, 22:34:17 wysłana przez loto »

Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #403 : Czerwiec 09, 2008, 22:58:07 »
1. HCL nie jest wyznacznikiem, jak tam nie ma to poszukaj na googlach. Jako WiFi osobiście polecam Orinoco Agere, tania i łatwo dostępna.
2. w każdym PDA jest tylko 16bit
3. Są sterowniki do drukarek USB, ale osobiście nie testowałem

Oczywiście jeśli nec nie będzie miał takowego na pokładzie to zacznij od wgrania Cmonex Custom Rom v2  :wink:


Offline 8i5h0p

  • Newbie
  • Wiadomości: 20
  • Sprzęt: Asus N636
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #404 : Czerwiec 11, 2008, 20:04:46 »
Oki. Mam już w swoich łapkach Neca 900. Wgrałem mu boot loadera 4.1, Comonex Custom ROM v2 i mam pytanie (tradycyjnie).
Jak sprawdzam kompatybilność urządzeń na hpcfactor to dla jakiego systemu ?? 4.2 ??


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #405 : Czerwiec 11, 2008, 20:08:40 »
Tak, 4.2, z tym że jak pisze że trzeba dograć sterowniki, to tu masz duże szanse że są już w romie


Offline 8i5h0p

  • Newbie
  • Wiadomości: 20
  • Sprzęt: Asus N636
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #406 : Czerwiec 11, 2008, 20:11:24 »
Jako WiFi osobiście polecam Orinoco Agere, tania i łatwo dostępna.

No nie wiem.. np na alledrogo nie znalazłem.
Szczerze mówiąc najbardziej by mnie satysfakcjonowała uniwersalna karta. Zarówno WIFI jak i z gniazdem rj-45 :D Po prostu w domu mam wifi a w pracy kabel.


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #407 : Czerwiec 11, 2008, 20:13:57 »
Takich nie ma  :P


Offline 8i5h0p

  • Newbie
  • Wiadomości: 20
  • Sprzęt: Asus N636
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #408 : Czerwiec 12, 2008, 10:00:16 »
Nie wiem czy to normalne, na tym CUstom Cmonex rom v2, ale trochu zaczął wolno chodzić system. Poza tym  może ja nie umiem szukać, ale trochu mało softu jest na niego.  Jeżeli macie jakieś godne uwagi linki to prosiłbym wstawić. Interesuje mnie klient gg, przeglądarka (firefox), kalkulator naukowy i ew jakieś gry.


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #409 : Czerwiec 12, 2008, 10:37:42 »
Tak, Custom Rom chodzi nieco wolniej; mozesz wylaczyc mui (hklm/mui/enable = 0)
wtedy straci na wygladzie ale sie ruszy.

Przegladarki - opera - hpcmonex.net w sekcji izemize
Napisane: Czerwiec 12, 2008, 10:36:03
klient gg - MobileGadu, opisane w tym dziale na forum, lub ggCE - jornada.m01.pl bodaj w sekcji programowanie jest podklejony watek


Offline 8i5h0p

  • Newbie
  • Wiadomości: 20
  • Sprzęt: Asus N636
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #410 : Czerwiec 14, 2008, 21:48:58 »
Oki. Jaką w takim razie polecacie kartę sieciową z przewodowych, która ruszy na naszym Necu ??


Offline 8i5h0p

  • Newbie
  • Wiadomości: 20
  • Sprzęt: Asus N636
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #411 : Czerwiec 18, 2008, 18:14:30 »
Jeżeli wkładam nowe urządzenie do Neca i wyświetla mi się okienko z podaniem nazwy driverów to co muszę wpisać ???? nazwę pliku dll sterowników ??


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #412 : Czerwiec 18, 2008, 18:19:18 »
Jeśli ci się pyta do karty cf/pcmcia to musisz drivery zainstalować. A jeśli do USB to nie odpalisz go - custom rom v2 ma w sobie wszystkie dostępne drivery dla urządzeń usb


Offline 8i5h0p

  • Newbie
  • Wiadomości: 20
  • Sprzęt: Asus N636
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #413 : Czerwiec 30, 2008, 17:41:46 »
No dobra. Mam już kartę sieciową. Wszystko hula ładnie na 3com. I tradycyjnie mam parę pytań.
1. Da się drukować w sieci ??
2. Jak się dodaje drukarki??
3. Czy jest coś takiego jak otoczenie sieciowe ??
4. Jak w IE zapisywać pliki ściągane na storage card???
5.Jak sobie coś przypomnę to dopiszę :]

« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2008, 16:01:17 wysłana przez 8i5h0p »

Offline loto

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 147
  • Sprzęt: MSI Wind
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #414 : Lipiec 09, 2008, 15:27:25 »
W IE masz ograniczony rozmiar ściąganego pliku (chyba 10MB). Najlepiej użyj Opery albo NetFront


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #415 : Lipiec 09, 2008, 17:35:47 »
To nie tak - IE najpierw ściąga do tymczasowych, potem przenosi do właściwej lokalizacji. A że tymczasowe leżą w ramie a nie np na karcie to wolny storage jest ograniczeniem


Offline 8i5h0p

  • Newbie
  • Wiadomości: 20
  • Sprzęt: Asus N636
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #416 : Lipiec 09, 2008, 22:24:29 »
W sumie to nie wiem co mnie przyćmiło i zakupiłem Neca.... Urządzenie ma więcej ograniczeń niż możliwości. W jego cenie można kupić dużo mocniejszego Notebooka. Chyba jedyną zaletą NEC'a jest rozmiar.


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #417 : Lipiec 09, 2008, 22:51:08 »
Jeśli oczekiwałeś możliwości laptopa to nie pchaj się w świat PDA - nawet UMPC go nie zastąpi, a co dopiero palmtop. Jeśli oczekiwałeś palmtopa z wygodną klawiaturą, hostem USB - to jest to.

Co do otoczenia sieciowego to nie ma czegoś takiego, ale możesz "ręczenie" wejść na komputery sieciowe - w eksploatorze piszesz "\\<nazwa sieciowa komputera" i enter...

Co do IE to ja bym się NF albo operą zainteresował...

Drukarki dodajesz poprzez aplet od Jetcet Print w Panelu sterowania...


Offline Amantyn

  • Newbie
  • Wiadomości: 7
  • Sprzęt: Nokia E65, MDA II,Simpad T-Sinus , Ipod Touch 2G
NEC Mobile 900
« Odpowiedź #418 : Lipiec 10, 2008, 15:21:27 »
Witam wszystkich z forum!
Mam pytanie czy na MP 900 custom ROM wgrywa sie tak jak na 900c?
A jeśli nie to jak przejść na system z 900c czyli Windows CE?


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC Mobile 900
« Odpowiedź #419 : Lipiec 10, 2008, 16:39:51 »
Jakby nie było przyklejonego wątku  :|