Autor Wątek: NEC MobilePro 900c  (Przeczytany 93925 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kapitan Pazur

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
  • VIP Level: 230
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #360 : Maj 09, 2008, 18:11:41 »
nie masz rapi.dll? O niego chodzi a nie mrapi czy crapi  :grin:


PDAclub.pl

Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #360 : Maj 09, 2008, 18:11:41 »
R E K L A M A:


Offline tikat

  • Newbie
  • Wiadomości: 28
  • Sprzęt: NEC 900c  Cmonex ROM v.2.02
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #361 : Maj 09, 2008, 18:19:00 »
Nie, nie mam. Szukałem dla pewności przez wyszukiwarke, ale tylko to mi wyskoczyło. To dobrze, czy źle?


Offline Kapitan Pazur

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
  • VIP Level: 230
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #362 : Maj 09, 2008, 18:25:16 »
jeśli i tak miałeś go skasować to chyba wszystko jedno  :mrgreen:
w każdym razie tamtych nie kasuj bo nie o nie chodziło


Offline tikat

  • Newbie
  • Wiadomości: 28
  • Sprzęt: NEC 900c  Cmonex ROM v.2.02
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #363 : Maj 09, 2008, 18:49:28 »
Zaraz spróbuję znowu. Instaluję AS 3.8, ten sterownik od Loto też już zainstalowałem. Zrobiłem jeszcze raz HR. Mam nadzieję że się uda .... :)

[edit]
OK. Poszło :)
Teraz pytanie: co mam zaznaczyć w "Select Synchronization Settings"? Wszystko co jest możliwe? Ma to jakiekolwiek znaczenie?

[edit 2]
kolejny zonk :(

"synchronization cannot start because the descop computer cannot acces necessary information. Restart this descop computer and synchronize again. If the problem persists and the computer is running Microscoft Outlook 2000, open Outlook 2000, click Help, and then click Detect and Repair. Otherwise, contact your network administrator."

ja nie korzystam z Outlook`a. Co mam zrobić?

[edit 3]
opanowałem sytuację (połowicznie). Synchronizacja OK. Zrezygnowałem z synchronizowania Outlooka - i tak nie korzystam :) Niesety nadal wyskakuje ten sam błąd podczas podłączania pena :(

Pytanie o windows`a.ce - skąd go mogę wziąć? trzeba go gdzieś kupić, czy jakoś ściągnąć? Chciałbym się przesiąść

« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2008, 01:46:38 wysłana przez tikat »

Offline loto

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 147
  • Sprzęt: MSI Wind
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #364 : Maj 10, 2008, 12:14:27 »


Offline tikat

  • Newbie
  • Wiadomości: 28
  • Sprzęt: NEC 900c  Cmonex ROM v.2.02
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #365 : Maj 10, 2008, 15:25:15 »
Dzięki Loto - mam nowego bootloader`a i ce2.02. :)

Mało tego - wszystko działa jak trzeba :)

« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2008, 16:00:56 wysłana przez tikat »

Offline tikat

  • Newbie
  • Wiadomości: 28
  • Sprzęt: NEC 900c  Cmonex ROM v.2.02
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #366 : Maj 13, 2008, 07:49:37 »
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie baterii tym razem.
Kajetan już mi pisał, że taniej będzie kupić same ogniwa i je wymienić, jednak gdzieś na forum (chyba nawet na tym, na początku topicu) wyczytałem, że aby ogniwa działały poprawnie trzeba odpowiednio ustawić elektronikę. Czy możecie mi powiedzieć coś więcej na ten temat? Czy można to zrobić samemu w domu (jak tak to co jest do tego potrzebne?), czy też trzeba to wysłać do jakiejś firmy która się tym zajmuje (jakie są ewentualne koszty takiej wymiany?) ?


Offline loto

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 147
  • Sprzęt: MSI Wind
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #367 : Maj 13, 2008, 08:28:07 »
 Nie trzeba resetować elektroniki, wystarczy zdemontowac obudowe i podmienic  ogniwa. W Polsce za jedno ogniwo trzeba zaplacić ok 20zł. Wolałem kupić na Kaidomain i wyniosło mnie to 27zł za 2 szt TrustFire. 

Co do narzędzi to nic specjalnego nie potrzeba, wystarczy ostry nóż i przydałaby się lutownica. W Poznaniu jest firma, która regeneruje baterie do Neca i liczy sobie za to chyba 80zł., więc lepiej samemu to zrobić.


Offline tikat

  • Newbie
  • Wiadomości: 28
  • Sprzęt: NEC 900c  Cmonex ROM v.2.02
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #368 : Maj 13, 2008, 17:19:10 »
OK, dzieki. Gdybym mógł jeszcze prosić o pomoc w wyborze odpowiedniego ogniwa. Na co zwracać uwagę, wybierając nowe ogniwa? Czy takie będą dobre?
PS
Jest możliwość aby zmontować baterię o większej pojemności niż pierwotnie, czy to już wymaga ingerowania w elektronikę?


Offline loto

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 147
  • Sprzęt: MSI Wind
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #369 : Maj 13, 2008, 17:56:32 »
Link, który podałeś nie działa. Ogólnie mają to być 2 ogniwa 18650 (3.7V 2200mAh lub 2400mAh). Teoretycznie można użyć 4 ogniw. Nawet się do tego przymierzałem, ale 4x18650 nie wejdą do standardowej obudowy od baterii, więc dałem sobie spokój - obecny czas pracy w zupełności mi wystarcza.



Offline tikat

  • Newbie
  • Wiadomości: 28
  • Sprzęt: NEC 900c  Cmonex ROM v.2.02
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #370 : Maj 13, 2008, 18:01:24 »
Link do strony podaje tutaj
http://www.kaidomain.com/WEBUI/ProductDetail.aspx?TranID=4520

Teoretycznie można użyć 4 ogniw. Nawet się do tego przymierzałem, ale 4x18650 nie wejdą do standardowej obudowy od baterii, więc dałem sobie spokój


A myślisz, że dałoby się zdobyć większą obudowę? Jak nie, to może kupię jakąś zużytą baterię za marne grosze i przerobię tak samo jak tą. Często mnie nie ma w domu, a przydałby mi się zapas :)
[Edit]
Ile normalnie wytrzymują baterie podczas pisania? Moja ok 1 h :(  :S

« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2008, 23:24:43 wysłana przez tikat »

Offline loto

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 147
  • Sprzęt: MSI Wind
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #371 : Maj 14, 2008, 08:12:01 »
Ja bym na Twoim miejscu wziął z kaidomain ogniwa TrustFire. Lepiej nie pakować no-name. Z przeróbką obudowy byłoby ciężko, musiałbyś ją poszerzyć w poziomie (tak jak oryginalne 4400mAh od Neca), inaczej nie otworzysz handhelda. Możesz spróbować władować 4 ogniwa o mniejszych gabarytach(nie pamiętam symbolu, ale chyba były jakieś 3.7V 1900mAh- 2 pary równolegle i wyjdzie 3800mAh), ale głowy nie daje, że się zmieszczą i będą poprawnie ładowane.

Najsensowniejszym rozwiązaniem wydaje się być druga bateria na wymiane,  zużyte sa dostępne na ebay.com.

Tak jak wcześniej pisałem, podczas testowania nowych ogniw Nec wytrzymal 4 godziny (obraz rozjaśniony na max+karta WiFi), teraz może mniej trzyma, ale napewno powyżej 3 godzin na standardowym taktowaniu procesora.

« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2008, 08:13:32 wysłana przez loto »

Offline tikat

  • Newbie
  • Wiadomości: 28
  • Sprzęt: NEC 900c  Cmonex ROM v.2.02
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #372 : Maj 15, 2008, 11:02:23 »
Znalazłem dwie:
1) http://www.kaidomain.com/WEBUI/ProductDetail.aspx?TranID=1213   - ta jest chyba sprzedawana pojedynczo
2) https://www.kaidomain.com/WEBUI/ProductDetail.aspx?TranID=2075  - sprzedawana parami
Warto takie? Którą polecasz, czy może to bez różnicy?

Szukałem TrustFire, ale znalazłem tylko 1600 mAh :(

[edit]
PS
Czym zmapowaliście klawisze? Próbowałem już remapem, ale nie chce mi się odpalić :( Zaglądałem już na to forum:
http://www.pdaclub.pl/forum/index.php?topic=16404  ale jest "martwe" od 2 lat :( na tym:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=11918.60  tez nie dostałem odpowiedzi. Próbowałem zaintaslować AEKMap ale brakuje mi PL fontów - skąd je mogę wziąć, bo mam tylko rosyjskie? :(  :S

« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2008, 11:11:47 wysłana przez tikat »

Offline loto

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 147
  • Sprzęt: MSI Wind
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #373 : Maj 15, 2008, 18:00:07 »
Sorki pomyliłem się, kupiłem Ultrafire, dokładnie te, do których podałeś linka (2 sztuki za 9$).


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #374 : Maj 15, 2008, 18:01:29 »
tikat - Nec 900 z romem CE .net to 900c - popraw sobie w polu Sprzęt  :P


Offline tikat

  • Newbie
  • Wiadomości: 28
  • Sprzęt: NEC 900c  Cmonex ROM v.2.02
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #375 : Maj 15, 2008, 20:00:31 »
Sorki pomyliłem się, kupiłem Ultrafire, dokładnie te, do których podałeś linka (2 sztuki za 9$).


Super, w takim razie zamówię 2 pary, i zrobię sobie zapasową baterię :)

tikat - Nec 900 z romem CE .net to 900c - popraw sobie w polu Sprzęt  :P

Dzięki  :ok: już poprawiam  :)

Gdybyście jeszcze mieli jakiś pomysł odnośnie mapowania klawiszy byłbym mega szczęśliwy. Piszę prace semestralne i mgr i by się przydało mieć już PL kszaczki :)


Offline loto

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 147
  • Sprzęt: MSI Wind
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #376 : Maj 15, 2008, 20:05:19 »
Podobno gdzieś tutaj jest paczka z polskimi fontami.
http://ae.inc.ru/aekmaplayout.php




Offline tikat

  • Newbie
  • Wiadomości: 28
  • Sprzęt: NEC 900c  Cmonex ROM v.2.02
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #377 : Maj 16, 2008, 00:21:08 »
Tak, przekopałem to, ale nie znalazłem tego co mi było potrzebne. Próbowałem użyć tamtych PL-ek, ale na moim NEC`u nie działały :(

Loto, czym Ty mapowałeś klawisze? Przed zmianą OS całkiem nieźle sprawdzał mi się program RemapMP, ale teraz nawet się nie odpala ... :(


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #378 : Maj 16, 2008, 00:39:38 »
Wcześniej robiliśmy to OKey-em


Offline Paveu69

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1174
  • Skąd: Brzeg (Wrocław)
  • Sprzęt: BlackBerry KeyOne, Galaxy Note 3, iPad mini 2
  • VIP Level: 10
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #379 : Maj 16, 2008, 00:44:32 »
Mam takie zapytanie. Czy Nec 900 będzie dobrą alternatywą dla Asus Eee PC?
Znalazłem taką aukcję i właśnie się zastanawiam, bo fajny sprzęcik:
http://www.allegro.pl/item362425851_nec_900_400mhz_z_cf_wifi_najlepszy_rarytas_.html

Chodzi mi głównie o pisanie na wykładach i ogólnie sprzęcik na studia i nie wiem czy kupić takiego NECa, czy dołożyć i kupić tego Eee PC?

Nienawidzę Androida!

nothin

  • Gość
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #380 : Maj 16, 2008, 01:06:12 »
Mam takie zapytanie. Czy Nec 900 będzie dobrą alternatywą dla Asus Eee PC?
Znalazłem taką aukcję i właśnie się zastanawiam, bo fajny sprzęcik:
http://www.allegro.pl/item362425851_nec_900_400mhz_z_cf_wifi_najlepszy_rarytas_.html

Chodzi mi głównie o pisanie na wykładach i ogólnie sprzęcik na studia i nie wiem czy kupić takiego NECa, czy dołożyć i kupić tego Eee PC?



(zanim któryś z mistrzów NECA odpowie..)..
..będzie..TANIĄ alternatywą...właściwie nawet nie alternatywą...jeśli oczekujesz zamiennika eeeEEEEE pc, który ma po prostu windows na pokladzie (to informacja dla np. managerów, czyli ludzi, którzy oglądają tabelki w Excelu, gdy nie ogladają filmików porno - tu uwaga, zdecydowanie lepiej oglądać  filmiki porno na eeEEepc, podobnie, jak lepiej na msoffice z xp/visty oglądać/edytować dokumenty office'a z xp/visty na eEEeeeEpc, niż na  NECowym facelitowanym wczesnym CE.....).

W każdym razie zalecam skończyć studia.
Szpan z EEEEeeEEpc jest zdecydowanie większy w każdym razie, niż z NEC, zanim, to jest pewne.
imo.

uprzedzę kolejny wpis: tak, przyjmuję upomnienie...

upd:
Kitor, wyjaśnij koledze...

« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2008, 01:46:29 wysłana przez nothin »

Offline sajlent

  • Redaktor
  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 3714
  • Skąd: Poznań
    • Silent Sound Studio
  • Sprzęt: Xiaomi Redmi Note 3 Pro, Teclast x98 Plus.
  • VIP Level: 5
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #381 : Maj 16, 2008, 01:18:58 »
Mam takie zapytanie. Czy Nec 900 będzie dobrą alternatywą dla Asus Eee PC?
Znalazłem taką aukcję i właśnie się zastanawiam, bo fajny sprzęcik:
http://www.allegro.pl/item362425851_nec_900_400mhz_z_cf_wifi_najlepszy_rarytas_.html

Chodzi mi głównie o pisanie na wykładach i ogólnie sprzęcik na studia i nie wiem czy kupić takiego NECa, czy dołożyć i kupić tego Eee PC?



Mialem NECa, teraz mam Eee 701. Do NECa bym nie powrocil glownie ze wzgledu na mozliwosc zainstalowania duzych okienek, ktore moim zdaniem sa duzo bardziej praktyczne. Pomijam juz szybkosc dzialania bo tu Eee bije NECa na glowe, poza tym 3x usb, sensowna matryca (wciaz za mala), czytnik kart z czego karta zalecana jest do instalacji wiekszego softu (przy Eee wersja 4gb) i przechowywania wszystkiego co moglo by zabrac jakze cenne kilobajty miejsca na tak malym dysku.
Generalnie NEC i Eee to dwa rozne swiaty ale i tez dwie rozne ceny..


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #382 : Maj 16, 2008, 07:29:58 »
Tak, tak, tyle że Nec na nowej baterii przyjmuje ponad 3h pełnego obciażenia, o powiększonej nie wspominam, gdzie eeePC po tych 3h na oszczędnej pracy wymięka  :ohreally:

Do klepania w Wordzie spokojnie wystarczy, przeglądanie neta, etc. - jeśli masz na to to bierz eeePC


Offline Kapitan Pazur

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
  • VIP Level: 230
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #383 : Maj 16, 2008, 09:10:47 »
Kitor, przecież Sajlent miał powiększoną baterię :P

a tak btw. to jakby tak postawić WinCE na eeePC?


Offline tikat

  • Newbie
  • Wiadomości: 28
  • Sprzęt: NEC 900c  Cmonex ROM v.2.02
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #384 : Maj 16, 2008, 09:15:33 »
OK poszło :) dzięki :)

Jeszcze jedno pytanie - jaka wielkość karty CF jest obsługiwana max? 2 czy 4 GB? Polecacie jakieś konkretne?


Offline Paveu69

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1174
  • Skąd: Brzeg (Wrocław)
  • Sprzęt: BlackBerry KeyOne, Galaxy Note 3, iPad mini 2
  • VIP Level: 10
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #385 : Maj 16, 2008, 13:11:17 »
No właśnie chodziło mi o tą różnice w cenie...
Chciałem się dowiedzieć jakie ograniczenia ma NEC w stosunku do Eee jeśli chodzi o takie rzeczy jak właśnie Word, Excel, www i czy lepiej uzbierać 2x tyle na Eee, czy kupić NEC'a i za reszte dołożyć do 128MB RAM do mojego Universala  :evil:

Nie mam pojęcia co da się zrobić na tym Win CE, skoro wygląda jak Win95, to myślałem że ma podobne funkcje...
Troche naiwnie, wiem :P

« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2008, 13:13:50 wysłana przez Paveu69 »
Nienawidzę Androida!

Offline Kapitan Pazur

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
  • VIP Level: 230
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #386 : Maj 16, 2008, 13:25:30 »
funkcje systemu to jedno, a programy działające pod tym systemem to inna sprawa
na Win CE podobnie jak na Windows Mobile programów z Windows 95 nie uruchomisz...


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #387 : Maj 16, 2008, 13:31:58 »
Nec to taki simpad z klawiatua i mniejszym wyswietlaczem - przeciez we wrck sie padem bawiles :P


Offline macminer

  • Newbie
  • Wiadomości: 37
    • http://www.macminer.opoka.org.pl
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #388 : Maj 16, 2008, 13:53:04 »
Właśnie kupiłem na tejże aukcji swojego NECa 900. Wcześniej już miałem NECa 790. Jeśli chodzi o wygodę pisania - to:
1. Klawiatura NECa rządzi! Komfort pisania jest naprawdę wysoki. Klawisze są tylko minimalnie mniejsze niż w regularnej klawiaturze, a ich jakość pracy jest porównywalna z najlepszymi klawiaturami w notebookach.
2. Klawisze strzałek można przemapować, w domyślnym układzie są niewygodne.
3. Szybkość uruchomienia NEC-a (czy w ogóle HPC albo palmtopa) jest też nieporównywalna z jakimkolwiek dużym systemem. To się przekłada także na baterie. Natychmiastowe wyłączenie urządzenia, gdy nic się na nim nie robi i włączenie go, gdy jest potrzebne, sprawia, że z 3 godzin (ciągłej) pracy na baterii można zrobić nawet 6 godzin (rzeczywistej) pracy, np. podczas wykładów.
Miałem doskonały test parę miesięcy temu na międzynarodowej konferencji. Było tam kilka godzin wykładów - sporo ludzi notowało na notebookach. Gniazdek na sali nie było (poza 1-szym rzędem). W ciągu kolejnych godzin słyszałem popiskiwania kolejnych laptopów ostrzegające o niskim stanie baterii... Na ostatnim wykładzie już tylko ja notowałem na swoim NEC-u...

Słowem - jako coś do przechowywania tekstów i notowania NEC jest idealną maszynką. Zastrzeżenie: wbudowany Word jest mocno obcięty. Dużo lepszy jest Textmaker - dość drogi, ale wart swojej ceny.

« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2008, 13:55:27 wysłana przez macminer »

Offline Paveu69

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1174
  • Skąd: Brzeg (Wrocław)
  • Sprzęt: BlackBerry KeyOne, Galaxy Note 3, iPad mini 2
  • VIP Level: 10
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #389 : Maj 16, 2008, 23:25:58 »
Nec to taki simpad z klawiatua i mniejszym wyswietlaczem - przeciez we wrck sie padem bawiles :P


No właśnie wyglądał niemal identycznie jak win95 :P
Ale sobie to przemyślałem i nawet głupio było by iść do klienta i pokazywać mu tabelki z Excela na takim maluchu - od wakacji zaczynam prace jako doradca ubezpieczeniowy  :grin:
Jednak moją maszynką będzie Eee PC i to raczej ten 8,9"

Nienawidzę Androida!