Autor Wątek: NEC MobilePro 900c  (Przeczytany 94554 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline werwolf

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 53
  • Sprzęt: NEC 900c Cmonex ROM v.2
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #270 : Styczeń 09, 2008, 13:28:22 »
no proszę - rzeczywiście:) Ale mi uruchamia się ten pod prawym przyciskiem:) Swoją drogą jest ciekawa aukcja na allegro - http://allegro.pl/item292528249_wow_nec_900c_wifi_400mhz_cf_pcmcia_po_polsku.html . Facet oferuje spolszczenie. Od niego nie wyciągnąłem inf., czym spolszcza, ale wysłałem maila do allegrowicza, który kupił jednego z prośbą o comment co do tego programu. Zobaczymy, czy okaże się człowiekiem i odpisze :)

melkryptowestimentafilia-każdy kocha jak umie

PDAclub.pl

Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #270 : Styczeń 09, 2008, 13:28:22 »
R E K L A M A:


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #271 : Styczeń 09, 2008, 23:28:35 »
Ale poco? Jakby system wystarczająco wolny nie był...
Napisane: Styczeń 09, 2008, 14:59:04
Eee dopiero teraz zajżałem w linka... no nie wierzę - coollmother wreszcie sprzedaje nece (miały być prawie rok temu...) ale cena fujjj, za tyle to karta 1gb conajmniej powinna być w komplecie


Offline śruba

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 50
  • Sprzęt: NEC aż 790
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #272 : Styczeń 10, 2008, 14:01:04 »
Mam pytanie odnośnie linuxa:

czy ktoś próbował go zainstalować na mp900?

Z jakim skutkiem.

Jak jest w tym przypadku z oprogramowaniem, czy trzeba poszukiwać programów pod linux ce czy powiedzmy mini linux? czy poprostu wszystko co pod linuxem działa zadziała na linuxie necka?


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #273 : Styczeń 10, 2008, 15:03:51 »
Ja próbowałem, niestety mam jakąś dziwną kartę której kernel nie rozpoznaje...


Offline werwolf

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 53
  • Sprzęt: NEC 900c Cmonex ROM v.2
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #274 : Styczeń 12, 2008, 14:43:41 »
bo może coolmother ma coś, co da mi polskie znaczki bez tego problemu z wyskakującym menu - nec to dla mnie głównie maszyna do pisania:)

melkryptowestimentafilia-każdy kocha jak umie

Offline {VeTeR}

  • Newbie
  • Wiadomości: 16
  • Sprzęt: NEC 900c
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #275 : Styczeń 19, 2008, 21:23:10 »
Witam

Czy ktos ma wymiary rysika do 900c, lub mogl go zmierzyc ?
szukam rysikow na necie, sa jakies ;uniwersalne; ale nie wiem czy by pasowaly.

dzieki z gory :)


Offline śruba

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 50
  • Sprzęt: NEC aż 790
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #276 : Styczeń 24, 2008, 12:18:32 »
No dobrze wszystko pięknie, powiedzmy, że udało się kupić 900c, ale teraz ciekawi mnie odpowiedź na pytanie: jakie korzyści wynikaję z zakupu tego sprzętu w stosunku do tych wcześniejszych albo wogóle, jeżeli to pierwszy sprzęt tej klasy.


Offline werwolf

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 53
  • Sprzęt: NEC 900c Cmonex ROM v.2
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #277 : Styczeń 26, 2008, 12:56:37 »
co do rysika - ma 13 cm długości, średnica z 6-7 mm - mierzone przez kartkę w kratkę, bo nie mam linijki :)A to wybrzuszenie na początku (za które wyciągasz rysik) jest długie na 2 cm i szerokie na 4-5 mm.


hm, a co do pytania śruby (wcześniej operowałem na nec 780):
- port usb nade wszystko - choćby do synchronizacji z kompem, plus pamięci usb, myszki (choć sam nie używam:)
- normalne wejście mini jack STEREO - wcześniej potrzebowałem przejściówki i miałem dźwięk w jednej słuchawce.
- 32 mb wewn. flashu - niby niewiele, ale się przydaje
- możliwość zainstalowania custom romu od cmonex - bardzo poprawia pracę z nec, dużo programów
- wbudowany reader pdf - wcześniej miałem problemy z polskimi fontami, plus b.długo odczytytwał te pliki
- o wiele lepszy procek - filmy nie tną,można odtworzyć nawet nieskonwertowane filmy, pliki uruchamiają się szybciej
- ze względu na system operacyjny zainstalujesz więcej softu -ale to z mojej strony stwierdzenie teoretyczne, bo niespecjalnie interesuję się softem do tego neca - znalazłem dobrego playera, przeglądarkę zdjęć, parę utilsów i szachy.

to z takich podstaw

ALE

zdecydowanie rozumiem sceptycyzm śruby. Rzeczywiście, do tego urządzonka trzeba podejść bardzo utylitanie. W moim wypadku potrzeba była prosta - małe, mobile draństwo z klawiaturą, na której mógłbym wygodnie pisać. I stąd wybór neca. Ale do tego 780 wystarcza spokojnie - word jest ten sam:) W moim wypadku wyszło pewnie gadżeciarstwo i nadarzająca się okazja - miałem koleżankę w stanach, więc zamieniając 780 na 900 zapłaciłem niecałą 100. I jeśli ktoś nie potrzebuje pełnej klawiatury, to raczej polecam poszukać czegoś nowszego - będzie mniejsze i nowsze pod względem oprogramowania. Jakbym miał kupować go w polsce, to pewnie bym się zastanowił - 550 to nie 300 :)
a co do dokładnych argumentów jeśli chodzi o programy itp, polecam poczekać na odpowiedź kitora na ten przykład :)

melkryptowestimentafilia-każdy kocha jak umie

Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #278 : Styczeń 26, 2008, 13:24:43 »
Z softu to doinstalowałem GAPI v4, TCPMP, WiFiFoFum, UltraG (przeglądarka i edytor zdjęć), MobileGadu, Acrobat Reader, GSFinder, Warfare, Atomic Cannon, ICBM

Więcej nie potrzeba (mając już w romie resztę potrzebnego softu). Fajnie by było jak powstałoby coś w stylu kuchni romów, z tym że do customromu  :P


Offline sajlent

  • Redaktor
  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 3714
  • Skąd: Poznań
    • Silent Sound Studio
  • Sprzęt: Xiaomi Redmi Note 3 Pro, Teclast x98 Plus.
  • VIP Level: 5
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #279 : Styczeń 26, 2008, 13:36:10 »
Do tego co dodal Kitor polecam jeszcze GSplayera - swietny odtwarzacz muzyki. Nadaje sie do sluchania interenetowych stacji radiowych. Kazdy kto mial z nim stycznosc na zwyklych palmtopach chyba podzieli moje zdanie.


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #280 : Styczeń 26, 2008, 13:42:30 »
Wiedziałem że o czymś zapomniałem  :P


Offline {VeTeR}

  • Newbie
  • Wiadomości: 16
  • Sprzęt: NEC 900c
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #281 : Styczeń 26, 2008, 14:01:06 »
wielkie dzieki za info :)
moze uda mi sie znalezc podobny :)

mam pyt odnoscnie opery mobile, jaka wersja bedzie dobra na 900c?
scianoglem praktycznie wszystkie 8.6 pokolei ze strony opery i zadna mi nie dziala :/



Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #282 : Styczeń 26, 2008, 14:05:22 »


Offline {VeTeR}

  • Newbie
  • Wiadomości: 16
  • Sprzęt: NEC 900c
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #283 : Styczeń 26, 2008, 14:57:56 »
dzieki, juz sciagam :)

p600


Offline loto

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 147
  • Sprzęt: MSI Wind
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #284 : Styczeń 29, 2008, 12:49:19 »
Z softu to doinstalowałem GAPI v4, TCPMP, WiFiFoFum, UltraG (przeglądarka i edytor zdjęć), MobileGadu, Acrobat Reader, GSFinder, Warfare, Atomic Cannon, ICBM

Więcej nie potrzeba (mając już w romie resztę potrzebnego softu). Fajnie by było jak powstałoby coś w stylu kuchni romów, z tym że do customromu  :P



U mnie Atomic Canon nie wspolpracuje z touchscreenem, u Ciebi tez tak bylo/jest?

Z aplikacji to oprocz tego co wymieniliscie, uzywam ACDsee,miniStumbler i nPOP


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #285 : Styczeń 29, 2008, 13:54:02 »
Z softu to doinstalowałem GAPI v4, TCPMP, WiFiFoFum, UltraG (przeglądarka i edytor zdjęć), MobileGadu, Acrobat Reader, GSFinder, Warfare, Atomic Cannon, ICBM

Więcej nie potrzeba (mając już w romie resztę potrzebnego softu). Fajnie by było jak powstałoby coś w stylu kuchni romów, z tym że do customromu  :P





U mnie Atomic Canon nie wspolpracuje z touchscreenem, u Ciebi tez tak bylo/jest?

Z aplikacji to oprocz tego co wymieniliscie, uzywam ACDsee,miniStumbler i nPOP


Musisz mieć gapi v4 i obrócić ekran i touchscreen w ustawieniach o 90*, wtedy działa


Offline {VeTeR}

  • Newbie
  • Wiadomości: 16
  • Sprzęt: NEC 900c
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #286 : Styczeń 31, 2008, 13:10:45 »
mam pytanko jaki plik musze sciagnac i gdzie wrzucic zeby pokazal mi sie kursor myszki?

p600


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #287 : Styczeń 31, 2008, 15:27:18 »
ściągnij plik ze strony cmonex:
http://hpcmonex.net/nec900/files/releases/gwes_to_add_mousecursor.zip
i kopiujesz plik gwes.exe.0409.mui do /windows


Offline werwolf

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 53
  • Sprzęt: NEC 900c Cmonex ROM v.2
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #288 : Luty 02, 2008, 10:37:43 »
hm, wiem, że do tego jest osobny topic, ale mój przyjaciel nosi się ze sprzedażą swojej 900c. Pewnie wystawi na allegro, ale pomyślałem, że zostawię info i tutaj (wszystko zostanie w rodzinie :D) Jakby był ktoś zainteresowany - dawzol at wp.pl 

aha, a co do baterii - niestety - sesja trwa i brak płynności finansowej - więc na razie nie bawiłem się w jej modyfikację, ale na pewno to zrobię, bo moja coraz gorzej trzyma

melkryptowestimentafilia-każdy kocha jak umie

Offline loto

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 147
  • Sprzęt: MSI Wind
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #289 : Luty 02, 2008, 12:30:07 »
Na dniach otrzymam ogniwa z kaidomain.com, zobaczymy co z tego wyjdzie.


Offline {VeTeR}

  • Newbie
  • Wiadomości: 16
  • Sprzęt: NEC 900c
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #290 : Luty 02, 2008, 13:23:45 »
ja to mam pecha chyba:P
odpalilem sobei filmik avi na 900c przez tcmp, wlaczyl sie gapi, wygasl ekran i slychac dzwiek tylko... po wylaczeniu i wlaczeniu dalej ciemny ekran. po softresecie pokazalo sie na chwilke logo neca i znowu ciemno... ktos wie o co chodzi i jak to naprawic?
tylko nie mowcie ze trzeba hard reseta zrobic :/


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #291 : Luty 02, 2008, 14:24:11 »
Nie masz pecha tylko nie czytasz. To jest bug 900c. Chodzi o którąś opcję w ustawieniach. Na 99% będziesz musiał zrobić HR, mnie kiedyś się udało bez niego wyjść ale już nie pamiętam jak... A na przyszłość używaj zmodyfikowanego TCPMP ze strony cmonex:
http://www.hpcmonex.net/gear/HPCMediaPlayerv107.zip

« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2008, 15:10:48 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

Offline {VeTeR}

  • Newbie
  • Wiadomości: 16
  • Sprzęt: NEC 900c
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #292 : Luty 02, 2008, 15:09:17 »
dzieki


Offline werwolf

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 53
  • Sprzęt: NEC 900c Cmonex ROM v.2
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #293 : Luty 02, 2008, 17:25:22 »
all hail Cmonex!!! (sorry, nie mogłem się powstrzymać) :)
Napisane: Luty 02, 2008, 17:12:58
aha, Kitor - pytanie - na innym topicu pokazujesz swój pulpit - masz tam skrót do ustrojstwa zwanego wififofum - jak mniemam, to do skanowania w poszukiwaniu sieci wifi - coś to daje w porównaniu do standardowego programu, jaki się uruchamia, kiedy wkładasz kartę wifi??

melkryptowestimentafilia-każdy kocha jak umie

Offline werwolf

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 53
  • Sprzęt: NEC 900c Cmonex ROM v.2
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #294 : Luty 02, 2008, 18:26:58 »
i jeszcze jedno pytanie - a co! to a propo opery - zainstalowałem wersję cmonex 8.65 beta (ta chyba jaświeższa) i delikatnie rzecz ujmując chodzi to jak ruski czołg pod Stalingradem - niesamowicie wolno, wiesza się strasznie. coś robię nie tak, czy to "ten typ tak ma?"

melkryptowestimentafilia-każdy kocha jak umie

Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #295 : Luty 03, 2008, 00:47:51 »
Opera tak ma. Co do WiFiFoFum, spróbuj, warto, nie będę się rozpisywał bo po balu gimnazjalnym (czyli po naszemu komersie) ledwo żyję  :sleepy:


Offline werwolf

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 53
  • Sprzęt: NEC 900c Cmonex ROM v.2
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #296 : Luty 03, 2008, 13:05:16 »
fakt - nie znam słowa komersa. Kojarzy mi się z komercją. Eh, kiedyś też miałem bal gimnazjalny....;)
a swoją drogą - zastalowałem mobilegg - sądziłem, że się nie podłączy - próbowałem wcześniej coś zdziałać z przeglądarką będąc podłączonym przez usb do kompa i figa, a tutaj proszę - wyrzuciło mnie za gadu na PC, podłączyło i do tego net śmiga.:) Operę usunąłem - po instalce flasha 7 od cmonex jak na razie wchodzi mi przez explorera wszędzie gdzie chcę - pierwszy raz IE działa lepiej od opery :)- ah, ta dialektyka :)
Napisane: Luty 03, 2008, 12:33:09
hm - no, ciekawe to wififofum - tyle, że moja karta wifi nie ma tego ostatniego kanału - i do wardrivingu się nie nadaje - tak mówił sprzedający na allegro - ale jak uruchomię prog. to odnajduje jedną sieć - trochę skacze z jej umiejscowieniem, ale jednak. i od razu a propo gps - kiedyś chyba coś czytałem, że starają się podłączyć gps pod neca - wyszło to?

melkryptowestimentafilia-każdy kocha jak umie

Offline kravmaga

  • Newbie
  • Wiadomości: 11
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #297 : Luty 06, 2008, 01:11:10 »
Panowie mam zamiar zakupić tego neca tylko jestem ciekawy czy jest możliwośc korzystania z internetu łacząc to z telefonem ,a jesli nie telefon to może jakiś modem na pcmci. Może ktoś z was ma jakieś doświadczenie w tym temacie .

Pozdrawiam


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #298 : Luty 06, 2008, 09:21:23 »
Jest karta GPRS nokii, nie pamiętam teraz nazwy (znana na rynku h/pc bo chyba jedyna działająca), oprócz tego po irdzie też powinno zadziałać, po BT jeśli znajdziesz jedną z działających kart BT do neca


Offline śruba

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 50
  • Sprzęt: NEC aż 790
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #299 : Luty 07, 2008, 14:15:18 »
Jest karta GPRS nokii, nie pamiętam teraz nazwy (znana na rynku h/pc bo chyba jedyna działająca), oprócz tego po irdzie też powinno zadziałać, po BT jeśli znajdziesz jedną z działających kart BT do neca


Jestem bardzo ciekawy która to nokia. Nie kupiłem 900c tylko dlatego, że nie obsługuje nokii, którą posiadam.
HPC factor nie podaje kart nokii współpracujących z ce net.