Autor Wątek: NEC MobilePro 900c  (Przeczytany 93994 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #120 : Listopad 05, 2007, 23:18:10 »
Karta będzie OK. Z kartami CF to byleby nie ultra szybkie, bo one mogą sprawiać jaja.
A co do tego wariowania dotyku to ma t 70% neców. Problem jest z tasiemką ekranu - sama wypada ze złącza w MoBo. Poprawiałem u siebie kilka razy, tydzień wytrzymywało i od nowa rozbieranie ekranu... Trzeba się przyzwyczaić :/


PDAclub.pl

Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #120 : Listopad 05, 2007, 23:18:10 »
R E K L A M A:


Offline sajlent

  • Redaktor
  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 3714
  • Skąd: Poznań
    • Silent Sound Studio
  • Sprzęt: Xiaomi Redmi Note 3 Pro, Teclast x98 Plus.
  • VIP Level: 5
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #121 : Listopad 06, 2007, 04:06:39 »
To jeszcze krótkie pytanko, czy nada się do niego ta karta:

http://allegro.pl/item261702308_orinoco_gold_agere_jornada_t_sinus_nec_wifi_.html



Mam dokladnie taka sama karte i smiga bez problemow w trybie plug'n'play :)


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #122 : Listopad 06, 2007, 07:25:24 »
Ogólnie to chyba Orinoco Agere jest najczęściej używana do handheldów


Offline werwolf

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 53
  • Sprzęt: NEC 900c Cmonex ROM v.2
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #123 : Listopad 06, 2007, 14:19:19 »
potwierdzam opinie kolegów - chyba nawet od tego gościa kupowałem. ogólnie dla zwykłego użytkowania jest idealna. jedyny minus to brak 14 kanału i przez to chyba nie nadaje się przy jakiś pracach z siecią czy coś takiego, nie znam się - w każdym razie jak po prostu chcesz śmigać przez wifi, to to jest ta karta :) A co do etui - czas na sekret - kup etui na płyty CD, tak na 50 sztuk - używałem gdy miałem neca 780 - pasuje idealnie, a koperty na płyty działają jak wypełnienie zabezpieczające - koszt, mniej niż 10 zł :D  ja do neca dostalem skórzane (podobno) - ładne, sztywne z przegródkami i w ogóle :D

SLWK - jakbyś miał pytania, też z chęcią pomogę - nie jestem tak władny jak kitor czy stascheck, ale jako zwykły user zwykłemu userowi mogę pomóc - jakby co - gg 6309050. I jeśli nie przeczytałeś jeszcze całego wątku tutaj - ZAINSTALUJ ROM CMONEX :)
Napisane: Listopad 06, 2007, 13:50:06
aha, a co do kart cf - kolega tez ma neca  - i do tego 2 gig CF ultra II sandisc - śmiga bez zarzutu a i sądzę, że 4 giga to nie będzie problem :D
Napisane: Listopad 06, 2007, 13:57:56
kitor - pytanie - już kiedyś męczyłem ultraG i Ezviewer - bo potrzebuję przeglądarki zdjęć - opcja pełnego ekranu, przesuwanie dużych zdjęć za pomocą klawiszy i przejście do nastepnego zdjęcia - niby niewiele wymagam, ale jednak - wydawał się doby Peter's viewer, ale niesetety, opcje strzałek nie wychodzą, a nie będę cały czas po ekranie rysikiem latał. ezviewer wydaje się być idealny - ALE - jak zrobić zoom?? progs dotosowuje rozmiar do ekranu i jakoś nie mogę odkryć, czym zrobić zoom - masz pomysł?? Też przymierzam się do zabawy z baterią, ale chcę zrobić coś na modłę moda z wyjmowanymi bateriami - tyle że i jego zmoyfikowac tak, żeby można było ładować w palmie - musze tylko pozbierać parę blaszek, żeby uwinąć się z robotą w jeden dzień i do tego, żeby to zachowało choć pozory estetyki :D

melkryptowestimentafilia-każdy kocha jak umie

Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #124 : Listopad 06, 2007, 14:46:35 »
Nawet nie wiem, używałem tylko samego UltraZ, faktycznie że jest tam drugi plik exe  :O


Offline slwk

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #125 : Listopad 06, 2007, 19:29:11 »
Dzięki za rzeczową pomoc, skoro mogę nadal liczyć na podpowiedzi, to nie znacie jakiegoś (nawet niezbyt rozbudowanego) pakietu biurowego na NECa, a jeśli tak, to skąd to można ściągnąć?
A niedługo pewno będzie długi wątek o instalacji wifi na tym komputerku ;), bo właśnie kupiłem na allegro :).


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #126 : Listopad 06, 2007, 21:09:20 »
A PocketOffice od Cmonex? Jaki masz rom lepiej powiedz bo zdaje się że oryginalny/lub cmonex v1


Offline slwk

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #127 : Listopad 07, 2007, 02:29:06 »
A gdzie sprawdza się jaki mam ROM? :) Mam tego NECa od kilku dni i nie bardzo jeszcze wiem "z czym to się je", a jaki powinienem nieć i jak to się robi? :)

Pozdrawiam :)


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #128 : Listopad 07, 2007, 07:30:06 »
W panelu sterowania masz "Nec Firmware Info" (bodaj). Uruchom i przepisz co widzisz  :wink:


Offline slwk

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #129 : Listopad 07, 2007, 11:11:03 »
OK, więc co tam jest:

Firmware Version:       P530_42 1.8.5
Build Date:                  May 6 2004
PIC Firmware ID:         4.19.7
Bootloader Version:    4.5.1-6

Czyli?


Offline werwolf

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 53
  • Sprzęt: NEC 900c Cmonex ROM v.2
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #130 : Listopad 07, 2007, 12:51:55 »
czyli jedziemy z koksem :) widze, e jesteś, to wejdź na gg, wszystko Ci wytłumaczę - nie ma co tego zostawiać na forum, bo to raczej już znana sprawa :D
Napisane: Listopad 07, 2007, 11:50:39
and now for something completely different - czy ktoś miał do czynienia z więcej niż jedną kartą CF? Tzn. czy odczuję różnicę w pracy z neciem, gdy zainwestuję w cf który ma wyższą prędkośc odczytu/zapisu?

melkryptowestimentafilia-każdy kocha jak umie

Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #131 : Listopad 07, 2007, 14:38:37 »
Nie specjalnie


Offline werwolf

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 53
  • Sprzęt: NEC 900c Cmonex ROM v.2
remap
« Odpowiedź #132 : Listopad 07, 2007, 17:05:33 »
albo tego nie ma na forum, albo nadal nie umiem szukać (stawiam na to drugie) poszukuję programu do remapu - chcę podmienić alt i znaczek windy. Gdzieś kiedyś pamiętam miałem remapmp welscha z tutorialem, jak go samemu przerabiać, ale niestety - wsiunkło.

melkryptowestimentafilia-każdy kocha jak umie

Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #133 : Listopad 07, 2007, 17:21:18 »
Wszystko przecież robisz OKeyem :P


Offline slwk

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #134 : Listopad 10, 2007, 12:40:40 »
Witam wszystkich

Kitor, mam jeszcze prośbę, wspominałeś, że czasem rozkręcasz swojego NECa żeby dopchnąć tasiemkę od ekranu. Jeśli będziesz to kiedyś robił, to zrób jakieś fotki co i gdzie trzeba odkręcić, dopchnąć i wrzuć na forum :). Zastanawiałem się też nad rozwiązaniem tego problemy za pomocą jakiejś małej myszki, byłyby do niej potrzebne jakieś specjalne sterowniki?

I jeszcze jedno, może któryś z użytkowników forum instalował z powodzeniem taką sieciówkę:

http://allegro.pl/item261702308_orinoco_gold_agere_jornada_t_sinus_nec_wifi_.html

?
Jeśli tak, to proszę o jakiś przystępny opis takiego procesu :)

Pozdrawiam


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #135 : Listopad 10, 2007, 12:46:44 »
Wgrałeś custom rom? Jeśli tak to musisz ściągnąć jeszcze jeden pliczek aby pojawił się kursor myszy.

Co do sieciówki to wkładasz do slotu... i używasz. Wyskoczy okienko wyboru sieci bezprzewodowej i tyle. Co tu opisywać  :grin:

A co do tasiemki to przy na maxa otwartym ekranie wykręcasz od spodu śróbkę znajdującą sie obok portu poczerwieni i poprostu ściągasz plastik na zawiasie.


Offline slwk

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #136 : Listopad 10, 2007, 13:38:57 »
Nowego romu jeszcze nie mam, bo nadal czekam na kartę CF (podobno jest do tego potrzebna). Natomiast po włożeniu karty wifi wyskakuje okienko, że urządzenie w slocie nie jest zidentyfikowane i chce nazwy sterownika (na karcie też nie świeci się żadna dioda). Mam do karty płytę ze sterami, są też pod WinCE400, czyli pewno trzeba zainstalować :), to z poziomu PC, czy przenoszę cały folder na NECa i tam instaluję? Brak nowego romu coś tutaj zmienia?


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #137 : Listopad 10, 2007, 14:15:25 »
No oficjalny rom nic w sobie nie ma  :] także poczekaj z zabawą aż będziesz miał custom rom (tam chyba wszystkie istniejące na CE sterownki są wbudowane)

A stery są dla WinCE 4.00, 4.2 to pewien skok do przodu także mogą głupieć


Offline sajlent

  • Redaktor
  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 3714
  • Skąd: Poznań
    • Silent Sound Studio
  • Sprzęt: Xiaomi Redmi Note 3 Pro, Teclast x98 Plus.
  • VIP Level: 5
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #138 : Listopad 10, 2007, 15:34:40 »
Wczoraj wgralem Cmonex v2 i potwierdzam - REWELACJA :)
Ma wbudowane wszystko co musialem wgrywac w poprzedniej wersji. Tylko dorzucam 2 skroty do autostartu i mozna hulac. Cos pieknego ;)


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #139 : Listopad 10, 2007, 15:37:53 »
Nie zgodzę się z tobą. Brakuje mi dwóch rzeczy - TCPMP (mogło by byś wbudowane) i Warfare  :P

« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2007, 15:39:50 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

Offline sajlent

  • Redaktor
  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 3714
  • Skąd: Poznań
    • Silent Sound Studio
  • Sprzęt: Xiaomi Redmi Note 3 Pro, Teclast x98 Plus.
  • VIP Level: 5
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #140 : Listopad 10, 2007, 15:45:17 »
Warfare chyba nie jest darmowe ;) A z TCPMP nie korzystam osobiscie :P


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #141 : Listopad 10, 2007, 20:54:59 »
to nie jest cmonex v2.0 tylko v2, popraw w profilu  :P


Offline werwolf

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 53
  • Sprzęt: NEC 900c Cmonex ROM v.2
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #142 : Listopad 10, 2007, 21:59:04 »
slwk - odpalasz stery z poziomu PC, instalator ładuje pliki na neca - oczywiście musisz mieć active sync :). Sam też instalowałem stery pod 4.00 i działało ok, więc na razie polecam to. A gdy przyjdzie cf, natychmiast przesiadasz sie na v.2 i juz nic instalować nie musisz - a jakby twoje stery nie działały, to napisz - prześlę moje :)

melkryptowestimentafilia-każdy kocha jak umie

Offline sajlent

  • Redaktor
  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 3714
  • Skąd: Poznań
    • Silent Sound Studio
  • Sprzęt: Xiaomi Redmi Note 3 Pro, Teclast x98 Plus.
  • VIP Level: 5
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #143 : Listopad 10, 2007, 22:09:03 »
to nie jest cmonex v2.0 tylko v2, popraw w profilu  :P

Juz sie robi szefie ;)


Offline slwk

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #144 : Listopad 16, 2007, 18:53:46 »
Witam wszystkich

Mam już kartę CF i nawet działa. Podpowie mi ktoś teraz jak zainstalować ten nowy ROM, o którym wszyscy się tu rozwodzą, mam też już pliki:

hpcf_nec_p530_42-202.exe
XIP_CMONEX_V2_0.zip

Jeśli to możliwe, to prosiłbym o jakiś opis tego procesu, opis dostosowany od umiejętności początkującego użytkownika hpc ;).

Pozdrawiam


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #145 : Listopad 16, 2007, 19:02:50 »
sformatuj kartę poprostu na FAT16 w czytniku, wrzuć TYLKO I WYŁĄCZNIE te dwa pliki na nią, wykonaj necowi twardy reset, włóż kartę do neca i uruchom plik exe

ALE!!!!!!!!!
Masz zbyt nowy bootloader. Musisz mieć 4.10 !!!


Offline slwk

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #146 : Listopad 16, 2007, 19:38:39 »
:)

Rozumiem, że twardy reset robi się tu przej wyjęcie bateryjki (jak w płycie głównej)? Czy może jakoś inaczej?
Co do bootloader'a, to skąd mam wziąć starszy i jak się go instaluje? :)

To mam nadzieję, że jeszcze tylko te informacje i mogę zaczynać szukać kogoś posiadającego czytnik kart CF :)

Dzięki za podpowiedzi :)

Chociaż czy w pliku >>CE 4.2 ROM Image + Boot loader P530_42 2.02 + 4.10BL<< nie ma tego bootloader'a?


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #147 : Listopad 17, 2007, 13:47:06 »
HR robisz wyciągając baterię główną i potrzymującą na parę minut.

Nie pamiętam czy w paczce z romem był ten BL
Napisane: Listopad 16, 2007, 19:58:17
Sam osobiście tego nie robiłem, ale (żeby nie skłamać) bodaj Loto wykonywał downgrade bootloadera, więc udeżaj do niego


Offline slwk

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #148 : Listopad 17, 2007, 15:10:02 »
Ok, to ja szukam Lata, a wygląda to u mnie tak:
Jak próbuję uruchomić hpcf_nec_p530_42-202.exe (umieszczony na karcie CF), to pokazuje się komunikat:
>>'hpcf_nec_p530_42-202' is not a valid Windows CE application<<
Macie pomysł przez co to, bo jak dla mnie są dwie możliwości:

1. Mam za nowego bootloader'a i przez to nie chce się uruchomić.
2. Na karcie jest inny system plików niż FAT16 (jak już znalazłem kogoś z czytnikiem, format z poziomu windows'a, do wyboru "FAT32" i "FAT" - zakładam, że "FAT", to FAT16).

Zdaje mi się więc, że to problem nr 1 :), więc szukam bootloader'a i informacji o nim.
Pozdrawiam


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #149 : Listopad 17, 2007, 15:18:46 »
Ten plik exe to jest nakładka na bootloader, bez 4.10 nie zadziała. Dokładnie tak jak mówisz  :wink:

FAT to fat16 w XP