Autor Wątek: NEC MobilePro 900c  (Przeczytany 94551 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline scsi

  • Newbie
  • Wiadomości: 5
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #570 : Maj 07, 2009, 11:10:24 »
Panowie POMOCY!

Jak zmienić bootloadera 2.1 na 4.10?

Ściągnołem ze strony cmonex (jeszcze jak działała takie archiwum updatekit_os2_02_bootl_4_10)
Ale ono dopiero robi updejta z bootloadera 2.2 a nie z 2.1.

POMOCY!!!
Szukałem w google i nic nie znalazłem.
Prosił bym o dokładną instrukcję + linka.
lub na maila scsi@gazeta.pl


PDAclub.pl

Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #570 : Maj 07, 2009, 11:10:24 »
R E K L A M A:


Offline Chemical

  • Newbie
  • Wiadomości: 12
  • Sprzęt: Palm Zire 72s, Palm V, Palm Vx, Palm M515, Panasonic CF-34, Motorola E770v
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #571 : Maj 22, 2009, 18:33:15 »
scsi - nie wiem jak zrobić po Twojemu, w sensie "delikatnie", ale zawsze można zastosować rozwiązanie typu "sajgon" czyli wgrać bootloadera poprzez JTAG.

Trzeba tylko ;) za pomocą lutownicy podczepić się do specjalnych punktów na płycie, ale to niech ktoś mądrzejszy opowie jak ;)
Bo ja tak tylko teoretycznie ;) Wiem ledwo, jak lutownica wygląda ;) Zresztą bałabym się :)



Offline piwozlop

  • Newbie
  • Wiadomości: 20
  • Sprzęt: NEC MobilePro 900
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #572 : Maj 24, 2009, 22:07:12 »
Czy komuś chodzi jakiś program nawigacyjny? Próbowałem uruchomić ten z Navigo2, ale nie działa. Mam odbiorniczek GPS po BT, chętnie bym popróbował...


Offline Wiotek

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 225
  • skąd: Smolec (koło Wrocławia)
  • Sprzęt: Za mało miejca by wypisać wszystko ;p
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #573 : Maj 25, 2009, 10:30:54 »
AutoMapa powinna chodzić :ok:


Offline rpa

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 91
  • VIP Level: 10
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #574 : Maj 29, 2009, 18:44:33 »
Witam ja mam małe pytanie związane z nec 900
Za ile mozna go kupic bo ostatnio na allegro nie mogę go znaleźć

Nie chciałem tworzyć nowego tematu , i również nie mam dostępu do działu sprzedaj


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #575 : Maj 29, 2009, 18:55:34 »
Nie wiem, z 300zł pewnie...


Offline rpa

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 91
  • VIP Level: 10
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #576 : Maj 29, 2009, 20:49:06 »
aha
Dzięki za szybka odpowiedz .


Offline piwozlop

  • Newbie
  • Wiadomości: 20
  • Sprzęt: NEC MobilePro 900
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #577 : Czerwiec 02, 2009, 16:09:37 »
Próbuję uruchomić nawigację z odbiornikiem BT. AutoMapa nie chce chodzić, w każdym razie wersja, którą dostałem. Za to MapaMap z ostatniego PCWorld Komputer dała się obłaskawić i uruchomić. Ale rusza się tragicznie wolno. Dla pieszego, nie do auta :). Chyba, że cos sknociłem.


Offline fender80s

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #578 : Czerwiec 02, 2009, 19:15:19 »
Próbuję uruchomić nawigację z odbiornikiem BT. AutoMapa nie chce chodzić, w każdym razie wersja, którą dostałem. Za to MapaMap z ostatniego PCWorld Komputer dała się obłaskawić i uruchomić. Ale rusza się tragicznie wolno. Dla pieszego, nie do auta :). Chyba, że cos sknociłem.


Fajnie, ze wogule cos ruszylo. Z Ciekawosci gdzie kupiles BT do NEC'a ? Udalo Ci sie moze udostepnic neta przez komorke? Ostatnio troche zaniedbalem swojego Neczka I najwyzszy czas go dopiescic :D


Offline piwozlop

  • Newbie
  • Wiadomości: 20
  • Sprzęt: NEC MobilePro 900
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #579 : Czerwiec 02, 2009, 23:08:09 »
Nie bardzo wiem, jak chcesz udostępniać sieć? Ja wkładam kartę BT CF (przez przejściówkę PCMCIA, bo w CF jest karta pamięci), łączę przez nią NEC-a z Sony Ericssonem i mam Internet. Wolno i drogo, bo nie wykupywałem transferu. Ale jest wszędzie. Do poczty, GG, ściągnięcia np. rozkładu jazdy wystarcza i to z nadmiarem. WIFI w komórce nie mam.


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #580 : Czerwiec 03, 2009, 07:12:26 »
Pewnie Pretec/Ambicom BT-2000 CF?


Offline fender80s

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #581 : Czerwiec 03, 2009, 11:30:09 »
Nie bardzo wiem, jak chcesz udostępniać sieć? Ja wkładam kartę BT CF (przez przejściówkę PCMCIA, bo w CF jest karta pamięci), łączę przez nią NEC-a z Sony Ericssonem i mam Internet. Wolno i drogo, bo nie wykupywałem transferu. Ale jest wszędzie. Do poczty, GG, ściągnięcia np. rozkładu jazdy wystarcza i to z nadmiarem. WIFI w komórce nie mam.



Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze takie mały pytanko. Gdzie można kupić taką kartę ? Na allegro nie ma, w google jest sporo informacji o samej karcie, niestety gorzej z możliwością zakupu. Może chciałbyś sprzedać swoją kartę ?
Znalazłem coś na ebay`u niestety nie mam tam konta :(

kitor znalazłem Twoje posty na innym forum, pisałeś, że masz taką kartę. Posiadasz ją jeszcze ? Może chcesz się jej pozbyć?


Gdyby ktoś miał na sprzedaż, albo wiedział gdzie można kupić to prosiłbym o kontakt :)


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #582 : Czerwiec 03, 2009, 15:35:20 »
Miałem taką kartę (w wersji Preteca), niestety już po sprzedaży neca dowiedziałem się że sterowniki do niej (na stronie producenta nie ma) działają od ambicoma (fizycznie ta sama karta, vid/pid inny), wystarczy drobny mod w rejestrze...


Offline fender80s

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #583 : Czerwiec 03, 2009, 17:14:44 »
Miałem taką kartę (w wersji Preteca), niestety już po sprzedaży neca dowiedziałem się że sterowniki do niej (na stronie producenta nie ma) działają od ambicoma (fizycznie ta sama karta, vid/pid inny), wystarczy drobny mod w rejestrze...


Szkoda :( Brakuje mi w Nec'u neta przez chociazby GPRS. Taka karta rozwiazala by moj problem. Gdybym mial taka karte to chyba nierozstawal bym sie ze swoim Neczkiem :D


Offline piwozlop

  • Newbie
  • Wiadomości: 20
  • Sprzęt: NEC MobilePro 900
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #584 : Czerwiec 03, 2009, 23:05:48 »
Kupiłem swego czasu dwie różne karty CF BT. Jedna to jakieś noname, było razem z adapterem do PCMCI, napisane na tym PANBT0101M, działa i w tej przejściówce i bezpośrednio. Druga to D-Link DCF-650BT, elegancko w pudełku z płytką. Działają obie tak samo dobrze. Było trochę ćwiczeń ze sterownikami, ruszyło zdaje się na Annycom. Tylko Winwatch jest konieczny, bo okienka pokazują się skurczone. Próbowałem wcześniej różnych BT na USB, ale bez powodzenia.
Napisane: Czerwiec 03, 2009, 23:02:21
Taka jest:
http://sklep.akari.pl/sklep/index.php?rp=item&id_tow=935
tylko drogo coś chcą. Ja chyba 70 zł zapłaciłem rok temu.


Offline fender80s

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #585 : Czerwiec 04, 2009, 08:09:30 »
Kupiłem swego czasu dwie różne karty CF BT. Jedna to jakieś noname, było razem z adapterem do PCMCI, napisane na tym PANBT0101M, działa i w tej przejściówce i bezpośrednio. Druga to D-Link DCF-650BT, elegancko w pudełku z płytką. Działają obie tak samo dobrze. Było trochę ćwiczeń ze sterownikami, ruszyło zdaje się na Annycom. Tylko Winwatch jest konieczny, bo okienka pokazują się skurczone. Próbowałem wcześniej różnych BT na USB, ale bez powodzenia.
Napisane: Czerwiec 03, 2009, 23:02:21
Taka jest:
http://sklep.akari.pl/sklep/index.php?rp=item&id_tow=935
tylko drogo coś chcą. Ja chyba 70 zł zapłaciłem rok temu.




Dzięki wielkie. Masz u mnie duże piwo :D Teraz wystarczy poczekać do 10-tego i zamawiam.


Offline piwozlop

  • Newbie
  • Wiadomości: 20
  • Sprzęt: NEC MobilePro 900
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #586 : Czerwiec 26, 2009, 09:16:46 »
 :'(  Nie wymieniłem w porę bateryjki i zaliczył mi twardy reset..... Aż mnie trzęsie, jak pomyślę o tych dll-ach, patchach i całym tym wojowaniu. Robiłem backupy, a jakże, ale jakiś błąd mam w ostatnim, tym najważniejszym.... :-|


Offline fender80s

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #587 : Czerwiec 26, 2009, 09:41:05 »
:'(  Nie wymieniłem w porę bateryjki i zaliczył mi twardy reset..... Aż mnie trzęsie, jak pomyślę o tych dll-ach, patchach i całym tym wojowaniu. Robiłem backupy, a jakże, ale jakiś błąd mam w ostatnim, tym najważniejszym.... :-|



Przykro mi. Ja tez nie lubie takich sytuacji, a zdazaly mi sie nie raz. Nie kupilem jeszcze karty. Poczekam do wyplaty. Jak juz bede w jej posiadaniu to napisze jak sie sprawuje  :)


Offline damist

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 328
    • PDAsite.pl
  • Sprzęt: HTC Mozart, HTC Universal, x10mp, i masa innych
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #588 : Czerwiec 30, 2009, 23:51:39 »
Fender- jak bys kupowal bt na cf do neca to daj mi znac, tez chetnie kupie. Dorzuce sie do paczki to bedzie taniej.  :wink:


Offline piwozlop

  • Newbie
  • Wiadomości: 20
  • Sprzęt: NEC MobilePro 900
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #589 : Lipiec 02, 2009, 10:47:21 »
Sporo się ostatnio pokazało na Allegro kart CF BT. Jakieś Delle i coś jeszcze, chcą 50 - 59 zł. Jakby ktoś się zaopatrzył, to chętnie włączę się do walki ze sterownikami, bo coś nie chce mi się teraz odezwać po ostatnim padzie, coś z softem jest nie tak. Ale na ustawieniach backupowych chodzi, więc jest sprawna.


Offline fender80s

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #590 : Lipiec 02, 2009, 12:54:32 »
Ja najwczesniej po wyplacie bede kupowal bo na razie jestem totalnie splukany. damist po dziesiatym odezwe sie do Ciebie w tej sprawie :)


Offline damist

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 328
    • PDAsite.pl
  • Sprzęt: HTC Mozart, HTC Universal, x10mp, i masa innych
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #591 : Lipiec 02, 2009, 12:55:55 »
damist po dziesiatym odezwe sie do Ciebie w tej sprawie :)

Ok, czekam.  :wink:


Offline Nukalus

  • Newbie
  • Wiadomości: 6
  • Sprzęt: Psion 3 NEC 900c
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #592 : Lipiec 07, 2009, 14:36:45 »
Witam ponownie.

Mam dwa pytania a mianowicie czy da się podłączyć do nec-a kamerę przez usb znalazłęm jakieś sterowniki ale nie mogę znaleźć żadnego programu żeby te sterowniki mogły go wykorzystać. A teraz drugie Windows jakiś czas temu wypuścił {Windows Embedded } i jest jakaś wersja CE i czy dało by się ją wżucić na nec-a bo ma bardzo małe wymagania wiem że jeszcze dużą rolę gra struktura procesora ale gdyby ktoś maił jakieś informację na ten temat to bardzo proszę umieszcze nie ich na forum

Z gury dziękuję


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #593 : Lipiec 07, 2009, 16:49:04 »
Co do drugiego pytania to sam sobie odpowiedziałeś. Windows Embedded (XP/NT) a Windows CE (czy też obecnie Windows Embedded CE) to dwa różne systemy pod różne procesory.

Co do kamery, nie słyszałem jeszcze o takim zastosowaniu.


Offline piwozlop

  • Newbie
  • Wiadomości: 20
  • Sprzęt: NEC MobilePro 900
BT
« Odpowiedź #594 : Lipiec 08, 2009, 08:59:31 »
Kajetan, pisałeś kiedyś o swoich przygodach z BT i koniecznych modach w rejestrze, żeby BT CF ruszyło na sterownikach Ambicoma. Masz może jeszcze zapisane te informacje? Jakoś nie potrafię z powrotem uruchomić karty. Chodziło zupełnie ładnie do nagłego hardresetu. Na zapisanym backupem systemie też chodzi, ale w innych miejscach wkradły się jakieś błędy i muszę to wszystko powtórnie poskładać. I klęska. Wszystko ładnie chodzi oprócz BT.....


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #595 : Lipiec 08, 2009, 13:38:23 »
Hm, ja jej nie odpaliłem bo rozwiązanie dostałem dopiero po sprzedaży Neca. AFAIR chodziło o błędnie zapisany VID/PID w kluczu sterownika gdzieś w hklm/drivers. Odtwórz sobie tamtą kopię zapasową i wyciągnij z jej rejestr a potem porównuj... innej rady nie mam.


Offline piwozlop

  • Newbie
  • Wiadomości: 20
  • Sprzęt: NEC MobilePro 900
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #596 : Lipiec 09, 2009, 09:00:28 »
Spróbuję tam poszukać. Myślisz, że problem nie tkwi w rozmaitych dll-ach? Wtedy, gdy poprzednio ustawiałem system, napakowałem go przeróżnymi dll-ami. pewnie część zupełnie bez sensu, bo okropnie skurczyła mi się pamięć. No to jak już muszę to robić na nowo, chciałbym to zrobić planowo i przynajmniej częściowo panować.... No i zrobić później kilka backupów w różnych miejscach....


Offline fender80s

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #597 : Lipiec 11, 2009, 00:58:36 »
Kurcze chłopaki skoro wy macie problem to ja chyba sobie nie poradzę ze skonfigurowaniem tego, ale mimo to spróbuję :(


Offline wojnest

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 229
  • Nobody's perfect
  • VIP Level: 103
Nec 900
« Odpowiedź #598 : Lipiec 11, 2009, 22:44:36 »
Skąd wziąć oryginalne romy do Neców 900 i 900c?


Offline fender80s

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
Odp: Nec 900
« Odpowiedź #599 : Lipiec 12, 2009, 13:44:08 »
Skąd wziąć oryginalne romy do Neców 900 i 900c?




Linki do romów masz na tej stronie http://hpcmonex.net/nec900/rom3.html. Proponuję też najpierw poczytać instrukcję :)