Autor Wątek: NEC MobilePro 900c  (Przeczytany 93545 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #90 : Październik 22, 2007, 18:30:15 »
mam nadzieję tak do 11 listopada go skończyć, a przeokazji będzie dodatkowy akapit o linuchu  :)


PDAclub.pl

Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #90 : Październik 22, 2007, 18:30:15 »
R E K L A M A:


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #91 : Październik 22, 2007, 21:18:20 »
Nie pobawię się linuxem :/ Moja karta jest "unknown" dla kernela  :-?


Offline sajlent

  • Redaktor
  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 3714
  • Skąd: Poznań
    • Silent Sound Studio
  • Sprzęt: Xiaomi Redmi Note 3 Pro, Teclast x98 Plus.
  • VIP Level: 5
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #92 : Październik 22, 2007, 21:30:09 »
A jaka masz karte?


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #93 : Październik 22, 2007, 21:32:51 »
No właśnie jakiegoś "DoCo" CF card  :-?


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #94 : Październik 22, 2007, 23:35:04 »


Offline werwolf

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 53
  • Sprzęt: NEC 900c Cmonex ROM v.2
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #95 : Październik 26, 2007, 18:23:57 »
czytałem, czytałem. Niedługo zabiorę się za wymienianie ogniw w baterii to dam znać, co z tego wyszło. Ogólnie ostatnio rozebrałem neca - chciałem naprawić przycisk do wyciągania karty cf - jest to jakaś częsta wada - ale nic z tego nie wyszło - wszystko zlutowane razem i obudowane tak, że ni hu hu, nie dostaniesz się.

aha, skorygujcie mnie, jak bzdury gadam - skoro bateria z neca ma 2200mah, to po włożeniu dwóch ogniw 2200 każde uzyskam baterię o dwukrotnie większej pojemności?? czy może ten układ sterujący jest ustawiony tak, że bedzie ładował tylko do 2200?

Napisane: Październik 26, 2007, 17:44:45
JEEEEEEEZU! Właśnie zastalowałem rom cmonex i szczerze powiem, nie spodziewałem się aż tak dobrego rezultatu! Stąd uznałem, że jedną rzecz trzeba napisać, bo jeszcze to nie padło - JEśLI JESZCZE NIE MASZ CUSTOM ROMU OD CMONEX, ZAINSTALUJ GO NATYCHMIAST!

melkryptowestimentafilia-każdy kocha jak umie

Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #96 : Październik 26, 2007, 19:32:45 »
Co do akumulatora to masz rownolegle laczenie ogniw - akku ma 7.48v (bodaj) 2200 mAh. Oznacza to ze masz tam 2 ogniwa 3.6v 2200mAk. Aby uzyskac 4400mAh musialbys wlozyc dodatkowe dwa ogniwa dolaczone do istniejacych szeregowo.

Co do slotu CF mam ten sam problem ale sie przyzwyczailem


A propos custom romu - sciagnij sobie ze strony cmonex bugfixa1 - kursor myszy jest niestety przesuniety troche do gory bez niego.

Sorry za brak plliterek ale:
a) jade na necu i w najblizszym czasie (troche przesadzilem z ocenami) sie to raczej nie zmieni
b)OKey zamiast niektorych polskich krzaczkow stawial kody ascii bodaj.


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #97 : Październik 28, 2007, 14:03:35 »
Najnowsze wiesci - na dniach wyjdzie niejaki "Cmonex v2" czyli nic innego jak 2 wersja custom romu!. Wiecej info na forum hpcfactor.com w dziale wince4.x/5.x


Offline werwolf

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 53
  • Sprzęt: NEC 900c Cmonex ROM v.2
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #98 : Październik 28, 2007, 18:20:58 »
no to się doczekać nie będę mógł:D A co do patcha - dzięki, widziałem na stronce cmonex, ale mi niepotrzebny, bo jakoś myszki nie mam zamiaru podłączać do sprzętu :D

melkryptowestimentafilia-każdy kocha jak umie

Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #99 : Październik 29, 2007, 20:04:10 »
I stało się - Custom Rom 2.0 wyszedł  :grin:

Więcej info: http://hpcmonex.net/nec900/customroms.html
Napisane: Październik 29, 2007, 19:00:39
Pisze wlasnie z Custom romu v2 i jest ZAJE**STY!!! Cmonex naprawde tym razem dala czadu. Nawet (dzieki mojej propozycji) sa polskie regionalia (choc wpisywania znakow narodowych narazie brak). Dodatkowo (pierwsze obserwacje):
Chodzi szybciej
Ladniejszy wglad
Dolaczony program do przemapowania klawiszy strzalek!!! (nareszcie strzalki jak na pececie, nie w jednym rzedzie)
Zintegrowany pakiet Pocket office
Dolaczone kilka programow nowych

moze ktos scalic posty? z imode sie nie da :/


Offline Multiaplikator

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 98
  • Sprzęt: iPhone 4, Eten Glofiish M700
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #100 : Październik 29, 2007, 23:28:42 »
Muszę przyznać, że na pierwszy rzut oka Costom rom v 2.0 wygląda naprawdę nieźle ! Potwierdzam, że NEC chodzi na nim szybciej. Miłe jest to, że zmiana systemu jest teraz prostsza do zrobienia. Nie trzeba wciskać kombinacji klawiszy, jednocześnie wkładając baterię.


Offline werwolf

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 53
  • Sprzęt: NEC 900c Cmonex ROM v.2
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #101 : Październik 31, 2007, 21:23:57 »
cholera. Nie wiem, co się dzieje - tcpmp odmawia współpracy na romie v.2.- od cmonex. Otwieram film i dopóki nie wcisnę play jest ok, mogę paskiem przesunąć i pokazuje bieżącą scenę itp. Ale jak wciskam play ekran gaśnie. jest dźwięk, nec działa, ale ekran się wygasza. Stawiam na problem z gapi. Cmonex mówiła coś o usuniętym pliku gx.dll i chyba może o to chodzić. Soft reset nie działa - muszę zrobić twardy, żeby ekran zaczał reagować. To na pewno kwestia softu, bo ekran przy włączeniu zapala się na moment i gaśnie (bo jakas aplikacja mu się ładuje). Zostawiam na razie info - nie mam teraz czasu się pobawić - zrobię to pojutrze, ale może sprawdźcie u Was, czy odtwarza. Oczywiście odpalałem na czystym romie, bez własnych programów. nic to zobaczymy

melkryptowestimentafilia-każdy kocha jak umie

Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #102 : Październik 31, 2007, 22:19:16 »
pisali o tym gdzieś. Na stronie cmonex w sekcji od geared2003 jest zmodyfikowny tcpmp który teroetycznie działa


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #103 : Listopad 02, 2007, 20:11:59 »
Mam ten sam problem, jakoś korzystając z MyMobilera udało mi się go rozwikłać. Teraz TCPMP działa OK, a w opcjach Gapi na pierwszej stronie żadnej opcji nie mam zaznaczonej.


Offline werwolf

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 53
  • Sprzęt: NEC 900c Cmonex ROM v.2
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #104 : Listopad 03, 2007, 01:37:37 »
problem z filmami rozwiązany - inaczej niż to zrobił kitor (chyba)- mymobilera nie użyłem. hpcfactor pomógł - nie powiem, żebym wszystko zrozumiał, ale ogólnie jest to problem z plikami dll, który ma niedługo rozwiązać cmonex. Podobno gapi chodzi niestabilnie pod ce net. geared2003 zasugerował, że i przy standardowym romie player robił problemy, dopóki nie właczył opcji no keepalive backlight video (nie zgadzam się, bo działało ok:) ale najważniejsze, że włączenie tej opcji usuwa problem czarnego ekranu przy odtwarzaniu filmów. Wszystko chodzi pieknie.:)nadal jest problem z resco viewer, ale nie używam, więc mnie nie dotyczy (geared2003 poleca jakąś inną - mmce, ale jego link na rapidshare nie działa - innym razem spróbuję :D)
aha, i  jeszcze pytanie (do kitora najpewniej:) czemu właściwie ten nowy rom jest taki genialny? JEstem tylko zwykłym userem i nie widzę wielu rzeczy, ale sposób, w jaki ludzie podniecają się tym romem jest wręcz niezdrowy:) I aż jestem ciekaw, co w nim jest takiego, czego ja nie widzę i pewnie nigdy nie zobaczę:) - prócz faktu, iż rzeczywiście, sama już warstwa graficzno-programowa jest powalająca:D

melkryptowestimentafilia-każdy kocha jak umie

Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #105 : Listopad 03, 2007, 06:13:13 »
Od strony tehnicznej rom jest tak zbudowany ze do wiekszosci odpalanego softu nie musisz zmieniac bibliotek, etc, do tego masa wbudowanych programow i wieksza stabilnosc

[edit]
możliwe że niedługo zabiorę się za probę regeneracji akku (mam odpowiednie ogniwa, używki ale w dobrym stanie). Pytanie tylko czy elektronika nie będzie działać jak w laptopach - te zapisują stan akku w danym % naładowania (ilość ładowań) i stąd są w akku laptopowych takie numery że naprzykład po 90% naładowania chwila i mamy 50%

« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2007, 10:46:49 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

Offline slwk

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
NEC 900C - polska klawiatura
« Odpowiedź #106 : Listopad 05, 2007, 01:29:31 »
Witam

Najpierw przepraszam, że piszę w dziale HP Jornada, ale wydaje mi się, że urządzenia są nieco podobne.
Niedawno stałem się posiadaczem NECa 900C z systemem Windows CE 4.20 .NET, nie miałem wcześniej kontaktu z tego typu urządzeniami dlatego proszę o pomoc, chodzi o zainstalowanie polskiej klawiatury i polskich znaków. Próbowałem z jakimiś programami, ale niestety nie udało mi się. Będę wdzięczny za "łopatologiczny" opis takiego procesu, przy czym prosiłbym o najtańszy sposób zrobienia tego. Udało mi się zsynchronizować to z komputerem za pomocą kabla USB i programu ActiveSync.
Pozdrawiam i dziękuję.

// dokleiłem do istniejącego - kitor

« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2007, 09:18:57 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

Offline sajlent

  • Redaktor
  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 3714
  • Skąd: Poznań
    • Silent Sound Studio
  • Sprzęt: Xiaomi Redmi Note 3 Pro, Teclast x98 Plus.
  • VIP Level: 5
Odp: NEC 900C - polska klawiatura
« Odpowiedź #107 : Listopad 05, 2007, 02:28:44 »
Przenioslem do bardziej odpowiedniego dzialu.

a co do polskich znakow.. kitor B)


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC 900C - polska klawiatura
« Odpowiedź #108 : Listopad 05, 2007, 09:17:19 »
Przecież masz podklejony wątek o 900c  :-?
OKey z www.damnsoft.org
Uwaga! Kiedy Okey działa, nie działają przyciski aplikacji (ten rządek do góry który włącza różne programy)

Mogę ci wysłać gotowy plik konfiguracyjny do OKeya (nieco jest ten program skomplikowany w konfiguracji) ale to po południu

a co do polskich znakow.. kitor B)

r :E tfl   :grin:

« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2007, 09:20:19 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

Offline slwk

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #109 : Listopad 05, 2007, 12:19:44 »
kitor, będę wdzięczny i jakiś opis jak to zrobić, bo niestety jestem jak do tej pory w tym zielony :/

Pozdrawiam


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #110 : Listopad 05, 2007, 19:07:12 »
To ściągnij sobie OKeya z tamtej strony (w Software), rozpakuj na komputerze i z folderu ARM skopiuj na neca OKey.exe. Ściągnij też:
http://rapidshare.com/files/67651082/polski.zip.html

Rozpakuj i plik moj.ok wrzuć do tego samego katalogu co plik OKey.exe na necu. Teraz uruchom OKey.exe. W sekcji "Options" zaznacz drugą, trzecią i czwartą opcję. Teraz w "Layout File" kliknij przycisk "...", znajdź i wybierz plik moj.ok i daj OK. Teraz tylko kliknuj na "Use" (o ile samo się nie włączy) i po sprawie. Przycisk "_" w lewym dolnym rogu chowa program.

BTW: W tym layoucie ze względu na to że przyciski aplikacji nie działają z OKeyem, ustawiłem je jako klawisze F1-F11. W efekcie np. przycisk książki adresowej odświerza stronę w IE (jest to F5) a kalkulator (F11) uwaga - okienkuje eksploratora oraz internet explorera.


BTW: Wszystko napisałem na necu ;-)


Offline slwk

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
NEC MobilePro 900c - polski
« Odpowiedź #111 : Listopad 05, 2007, 19:46:46 »
kitor, niestety nie wszystko jeszcze chodzi :/

Niestety strona http://rapidshare.com/files/67651082/polski.zip.html nie działa, to znaczy nie da się z niej ściągnąć tego pliku :/.
Jeśli chodzi o OKey, to ma być wersja v1.90 HPC2000 ARM/MIPS Binaries? Czy jakaś inna? Bo są tam trzy dostępne.
I jeszcze co do kopiowania, to ma być do jakiegoś konkretnego folderu na NECu, czy folder dowolny?

Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam


Offline loto

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 147
  • Sprzęt: MSI Wind
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #112 : Listopad 05, 2007, 19:55:02 »
na rapidshare naciskasz FREE, a pozniej wklepujesz kod z obrazka


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #113 : Listopad 05, 2007, 19:58:58 »
Tak, to ta wersja. Folder ma być dowolny.
A co do rapidshare to chyba jeszcze nigdy stamtąd nie ściągałeś :P
Na dzieńdobry przewijasz stronę i na dole tej tabelki klikasz "Free", otworzy ci się następna strona, gdzie będziesz zapewne musiał chwilę poczekać (licznik dużymi cyframi), aczkolwiek niezawsze, potem pojawi ci się taka lista do wyboru i tekst:
"No premium user. Please enter"
Przepisz kod z obrazka do pola pod obrazkiem i kliknij przycisk obok ("Download via..."). Wszystko :grin:
[edit]
Ajć, Loto mnie ubiegł ;-). Na iMode nie ma powiadamiania o nowych odpowiedzich w trakcie pisania :/

« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2007, 20:02:41 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

Offline slwk

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
NEC MobilePro 900c - polski - nie działa nadal :/
« Odpowiedź #114 : Listopad 05, 2007, 20:54:07 »
Panowie kitor i Lato

Nie wiem czy to ja jestem totalną lamą, czy dawno nie ściągaliście z tej strony. Nie ma nic takiego jak mi opisujecie. Wciskam FREE i jest inaczej. Pokazuje się m.in. komunikat:

You have requested http://rapidshare.com/files/67651082/polski.zip (0 KB).

You have reached the download-limit for free-users. Want to download more?
Get your own Premium-account now! Instant download-access! (Or wait 41 minutes)

Przeciążony jest? Tyle, że jak ten czas się kończy, to znów to samo.
Jest jakiś inny sposób na ściągnięcie tego pliku?

Znów pozdrawiam :)


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #115 : Listopad 05, 2007, 20:57:53 »
Masz w załączniku. Swoją drogą to nawet nie wiedziałem że takowe istnieją  :O


Offline loto

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 147
  • Sprzęt: MSI Wind
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #116 : Listopad 05, 2007, 21:07:23 »
z rapida korzystam codziennie :) wychodzi na to ze

a)sciagales przed chwila duzy plik z w/w serwera
b)masz neta po sieci lokalnej ze stalym ip, ktos w okolicy korzystakl z rapida blokujac innym userom o tym samym IP dostep :P

Kurde, nowy custom rom, a ja czekam na swoja karte CF bo zaliczyla zgona :f

Jednak pocieszam sie wspanialym etui na Neca kupionym w lumpeksie za 5zl :) Szyty jak na miare i ma utwardzane scianki oraz grzbiet.


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #117 : Listopad 05, 2007, 22:08:40 »
Wrzuć zdjęcia :E


Offline loto

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 147
  • Sprzęt: MSI Wind
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #118 : Listopad 05, 2007, 22:37:04 »









Niewatpliwie nie jest to dedykowane etui, ale spokojnie miesci Neca, karte wifi, ethernet, pigtaila i jest jeszcze sporo miejsca jest w srodku :)

edit
no dobra to jest przerosniety piornik, ale etui ladniej brzmi ;]

« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2007, 22:46:39 wysłana przez loto »

Offline slwk

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
Odp: NEC MobilePro 900c
« Odpowiedź #119 : Listopad 05, 2007, 23:15:08 »
Dzięki Panowie, mam wreszcie polskie znaki :)

Co do problemów ze ściąganiem, to faktycznie nie doceniłem wielkości sieci, z której mam neta (czy raczej tego ile osób z rapida ciągnie), ale jakoś się to dało ominąć :).
To jeszcze krótkie pytanko, czy nada się do niego ta karta:

http://allegro.pl/item261702308_orinoco_gold_agere_jornada_t_sinus_nec_wifi_.html

I czy nie ma jakichś haczyków przy kartach CF, czyli czy podejdzie np. gigowy Kingston.

Jeszcze jedna ciekawa sprawa, czasem mojemu NECowi coś "odwala" i jak używam rysika, to ekran reaguje tak jakbym naciskał na ostatni piksel po lewej stronie monitora. Nie wiecie czym to może być spowodowane?

W każdym razie wielkie dzięki za pomoc (pewno jeszcze nie ostatni raz piszę :)

P.S.
Etui faktycznie super, a tak w ogóle, to w czym to można jeszcze nosić, bo takie jak na powyższych zdjęciach, to pewno rzadkość :).

Pozdrawiam