Autor Wątek: WM7- brak wsparcia wstecznego dla oprogramowania?  (Przeczytany 609 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online vonski

• Clubowicz
  • od pytań jest forum a nie PW
  • Sprzęt: HD2, 3GS...
WM7- brak wsparcia wstecznego dla oprogramowania?
« : Styczeń 18, 2010, 14:52:47 »
W sieci aż huczy od plotek, a u nas jakoś cicho na ten temat.

W skrócie: Niejaki Eldar Murtazin z mobile-review bawi się już podobno urządzeniem z WM 7 na pokładzie. Na swoim Twitterze wrzucił posta, w którym klnie na czym świat stoi, bo WM7 nie wspiera oprogramowania z wcześniejszych WinMo... Jeśli okaże się to prawdą, to będzie naprawdę spora rewolucja w podejściu Microsoftu i szansa na naprawdę nowy OS, a nie kolejną modyfikację.

Sam mam mieszane uczucia co do tego. Niby to dobrze, że WM odetnie się trochę od swojej rysikowej przeszłości, ale z drugie strony nie wyobrażam sobie egzystowania bez niektórych programów, a część z nich jest już dawno nie wspierana i na pewnie nie doczeka się wersji dla WM7...

iPhone 3GS @ 3.1.2 & JB
HTC HD2 @ Leo Lite 3.0.0_2.10 Manila SPB Mobile Shell 3.5.3 + naong MobileSense

PDAClub.pl

WM7- brak wsparcia wstecznego dla oprogramowania?
« : Styczeń 18, 2010, 14:52:47 »

Offline bikekowal

• Administrator
  • Clubowicz
    • po prostu PDAclub
  • Sprzęt: HP iPAQ 914c, Google NexusOne
Odp: WM7- brak wsparcia wstecznego dla oprogramowania?
« Odpowiedź #1 : Styczeń 18, 2010, 16:29:09 »
nie cicho, już jest. Z braku czasu po prostu tego nie wystawiłem :)

Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

Online globalbus

• Ekspert PDA
  • Clubowicz
  • Power User // ROM Developer
    • ocfaq.cba.pl
  • Sprzęt: N810 + XDA Zest + HT820 + Stowaway + 8GB microSD /
« Odpowiedź #2 : Styczeń 18, 2010, 16:39:06 »
W skrócie: Niejaki Eldar Murtazin z mobile-review bawi się już podobno urządzeniem z WM 7 na pokładzie. Na swoim Twitterze wrzucił posta, w którym klnie na czym świat stoi, bo WM7 nie wspiera oprogramowania z wcześniejszych WinMo... Jeśli okaże się to prawdą, to będzie naprawdę spora rewolucja w podejściu Microsoftu i szansa na naprawdę nowy OS, a nie kolejną modyfikację.

to by oznaczało koniec WM. Mam nadzieję, że to kaczka dziennikarska

"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

Offline overconscious

• Clubowicz
  • **
  • Sprzęt: Siemens M65, HP iPAQ 310
« Odpowiedź #3 : Styczeń 18, 2010, 16:45:07 »
Plotki mówią, że ma nie opierać się na Windows'ie CE, ale ma być to całkowicie nowy system.
Tzn., że żadna aplikacja WM 5/6 nie będzie działać, a Microsoft ma najwyraźniej zamiar na rynku pozostawić dwa systemy.
Tj. z jednej strony gasnący WM 6.5 lub 6.6, a z drugiej strony nowy WM7 i w ten sposób "otoczyć" konkurentów

W ogóle, to data premiery WM7 może być przesunięta na 2011 (źródło) , więc coś może być na rzeczy.

Offline beju

• jEsTeM FfPoRzO
  • Global Moderator
  • Clubowicz
  • Always Hardcore
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
  • Sprzęt: G1, TP
« Odpowiedź #4 : Styczeń 18, 2010, 19:20:57 »
Alleluja. Niech żyje WM7 i tabula rasa nowego systemu. Mają szanse wybić się. Jako ostatni, ale jeśli będzie to zupełnie nowy system to chętnie potestuję :)

HTC Dream - 1.6 ver 1.17.1 Dwang + 96 MB SWAP, 500 MB EXT3, 8GB microSDHC
Toshiba G910 - 6.1 stock

Motorola Dext (Cliq) - 1.5 MotoBlur

Offline yo

• Clubowicz
  • Sprzęt: fajny
« Odpowiedź #5 : Styczeń 19, 2010, 12:18:59 »
a ja właśnie czytałem, że mają nie wspierać multitaskingu
i by była dopiero śmierć dla wm

end of fear
yo is here

Offline beju

• jEsTeM FfPoRzO
  • Global Moderator
  • Clubowicz
  • Always Hardcore
« Odpowiedź #6 : Styczeń 19, 2010, 16:09:31 »
a ja właśnie czytałem, że mają nie wspierać multitaskingu
i by była dopiero śmierć dla wm

Pewnie będzie tak samo nie wspierał multitaskingu jak iPhone. Phi, też mi problem :E

Toshiba G910 - 6.1 stock

Offline virusotron

• Clubowicz
  • Sprzęt: Toshiba G900 + MyRom
« Odpowiedź #7 : Styczeń 19, 2010, 17:41:16 »
dobrze ze niebedzie zgodnosci wstecz.....ale  napewno wypuszcza wbudowany emulator ktory obsłuzy starsze aplikacje napewno ludziki z M$ przewidzieli to ze zaczynanie od zera moze im sie nie udac

NIE pomagam na PW, GG od tego jest forum!

Offline Bacao

• Clubowicz
  • czyt. Bokął
    • PdaSite.pl-idealne miejsce w sieci dla Twojego PDA.
  • Sprzęt: Nokia N810, Motorola Milestone
« Odpowiedź #8 : Styczeń 19, 2010, 21:51:26 »
Mam nieodparte wrazenie ze niedlugo bede musial pozegnac sie z WM... :-|
Microsoft pewnie sie nie nauczy ze zeby system byl dobry musi miedzy innymi byc na niego duuuuzo aplikacji, a pewnie ludzie z MS zaspia i wydadza programy dlugo po premierze.

Moj nick (apelido) znaczy tyle co usmiechniety. :D
Toshiba G900--->HTC Universal (XDA Exec)--->HTC Hermes (MDA Vario II)--->HTC Kaiser--->Nokia N810

Offline beju

• jEsTeM FfPoRzO
  • Global Moderator
  • Clubowicz
  • Always Hardcore
« Odpowiedź #9 : Styczeń 19, 2010, 22:50:05 »
Mam nieodparte wrazenie ze niedlugo bede musial pozegnac sie z WM... :-|
Microsoft pewnie sie nie nauczy ze zeby system byl dobry musi miedzy innymi byc na niego duuuuzo aplikacji, a pewnie ludzie z MS zaspia i wydadza programy dlugo po premierze.

kiedy miała miejsce premiera marketplace i ile jest w nim aplikacji :E ?
Mam nadzieje że z WM7 będzie podobnie i będzie to zmierzch Giganta  :evil:

Toshiba G910 - 6.1 stock

Online vonski

• Clubowicz
« Odpowiedź #10 : Luty 06, 2010, 22:09:19 »
Kolejne niezbyt ciekawe przecieki, tym razem (mniej lub bardziej wiarygodnym) źródłem jest PPCGeeks:

Aż się boję tego co wklejam ;):
-The User Interface is based upon codename “METRO”. It will be very similar to the Zune HD User Interface with a complete revamp of the “Start” screen. The UI is “Very Clean”, “Soulful” and “Alive”
-Unfortunately there will be no Flash support at the get go as there was not enough time to implement these features.
-Windows Phone 7 will only support application installation through service based delivery. (i.e Marketplace). Application installation via storage card will not be possible.
- No Multi-Task support. Applications will “Pause” when in the background, however will support notifications via push notifications.
-Marketplace will now support “try before you buy” as well as an API
-No NETCF backwards compatibility. This means the original rumor of no backward compatibility for applications holds to be true. That being said, there are high hopes of porting the NetCF to the newer platform easily.
-Microsoft is confident that devices will be ready by September 2010
-Full Zune Integration
-Windows Mobile Device Center will no longer be used. Zune software to take over syncing via PC.
-OEM Interfaces will not be allowed to run on the device. Say goodbye to Sense UI / SPB Mobile Shell / Point UI / Infinity, etc, etc
-Full XBOX Gaming Integration (Gamer tag, achievements, friends, avatars, merchandising, etc)
-Full support for social networking.

Mi to osobiście wygląda na spisek iPhonowców ;)

Idealny jest komentarz powyższych "rewelacji" przez WMPoweruser:
Hopefully what PPCGeeks are talking about is a Zune Phone rather than the real Windows Mobile 7, because otherwise… Do I hear Android calling?

B)

iPhone 3GS @ 3.1.2 & JB

Offline yo

• Clubowicz
  • Sprzęt: fajny
« Odpowiedź #11 : Luty 08, 2010, 11:20:49 »

Hopefully what PPCGeeks are talking about is a Zune Phone rather than the real Windows Mobile 7, because otherwise… Do I hear Android calling?

pod tym komentarzem się podpisuję..

end of fear
yo is here

Offline Zombie

• Newbie
  • Sprzęt: Nokia N900
« Odpowiedź #12 : Luty 08, 2010, 17:51:24 »
Trochę to dziwnie wygląda, że M$ chciałby powtórzyć dokładnie to co usiłował wyśmiewać w iPhone (o ile mnie pamięć nie myli wypuszczali takie spoty pseudo reklamowe) - mowa o multitaskingu.
Co do instalacji tylko z marketplace to chcą jak zwykle porozrywać portfele klientów. Jak się to wszystko potwierdzi to się pewnie nachapią ale nie ode mnie ;) - wtedy to raczej emigracja do Maemo zostanie.

było używane ;) HTC Touch Pro Glofiish X500+ P990i 6680

Offline tplewa

• Clubowicz
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #13 : Luty 08, 2010, 18:07:41 »
Trochę to dziwnie wygląda, że M$ chciałby powtórzyć dokładnie to co usiłował wyśmiewać w iPhone (o ile mnie pamięć nie myli wypuszczali takie spoty pseudo reklamowe) - mowa o multitaskingu.
Co do instalacji tylko z marketplace to chcą jak zwykle porozrywać portfele klientów. Jak się to wszystko potwierdzi to się pewnie nachapią ale nie ode mnie ;) - wtedy to raczej emigracja do Maemo zostanie.

To sa okropne bzdury i dziwie sie ze ktos sie takimi sprawami przejmuje. Jakis pajac wypuszcza plotke i polowa swiata gada o pierdolach, a taki ma satysfakcje.

Od lat wiadomo jak ktos ma dostep do technetu i przeglada msdn ze przed wiekszymi zmianami w systemach m$ zawsze byly informacje dla programistow czego nie uzywac itd. obecnie tez od dluzszego czasu sa. Byly przed pojawieniem sie 6.5 itd. Owszem pewna niekompatybilnosc bedzie, ale mniejwiecej wiadomo co bedzie nie rozwijane lub zniknie, a na co jest "parcie" ze strony M$. Wiec oprogramowanie pisane wedlug tych zalecen powinno dzialac inaczej M$ nie bawil by sie w takie zalecenia itd.

Odnosnie rezygnacji z .NET to juz calkiem malo realne, widac jakie jest parcie na ta technologie w kazda strone (PC, Xbox itd.) wystarczy zerknac na promowanie XNA Studio itd.

Kolejna bzdura jest Flash ktory nie potrzebuje zadnego wsparcia od systemu M$, to jest sprawa Adobe i firm produkujacych przegladarki. Jak juz chodzi o takie sprawy to M$ moze promowac oczywiscie Silverlight z wlasnej strony, a nie flash...

« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2010, 18:12:51 wysłana przez tplewa »
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • Administrator
  • Clubowicz
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 3GS, HTC Hero, Lark FB 50.2
« Odpowiedź #14 : Luty 09, 2010, 01:19:10 »
Kolejna bzdura jest Flash ktory nie potrzebuje zadnego wsparcia od systemu M$, to jest sprawa Adobe i firm produkujacych przegladarki. Jak juz chodzi o takie sprawy to M$ moze promowac oczywiscie Silverlight z wlasnej strony, a nie flash...

Tu sie z Toba nie zgodze, jezeli M$ pojdzie w strone iPhone i Androida i jedyna mozliwosc instalacji softu to Marketplace, to maja bardzo duzo do powiedzenia. Jak myslisz, czemu do dzisiaj nie ma flasha dla iPhone, mimo, ze Adobe juz go daaawno temu zrobilo ?

Co do plotek, to moze sie okazac, ze wiele z nich bedzie prawdziwe. Jak M$ nie zerwie z kompatybilnoscia i nie ujednolici systemu, zeby wszystkie aplikacje dzialaly na wszystkim, to za pare lat WM zniknie z rynku zupelnie... juz teraz udzial urzadzen z WM na rynku jest masakrycznie niski...

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

Offline tplewa

• Clubowicz
« Odpowiedź #15 : Luty 09, 2010, 02:35:41 »
Odnosnie Apple i Adobe nie wiem o co chodzi i trudno w to wnikac, w wypadku iPhone mozna to jeszcze wybaczyc - niestety iPAD jest w tym momencie uposledzonym urzadzeniem. Niestety strony zbudowane w oparciu o flash to dalej dosc spory procent. W przypadku M$ maja swoja technologie Silverlight wiec tutaj jest jakas sprzecznosc interesow, jednak jak do tej pory nie robia jakis kretynizmow jak Apple w swoich urzadzeniach.

Co do oceny M$ to opieram sie o to co obserwuje mniejwiecej od roku 1990 w ich systemach... Wcelu ujednolicenia platform stworzyli miedzy innymi .NET (choc moim zdaniem to niezbyt dobrze im sie udalo). Watpie tez ze pojda w strone gadżetu jesli chodzi o WM, takim gadżetem ma byc Zune.

Tak samo z VisualStudio 2010 nie znika mozliwosc pisania oprogramowania pod urzadzenia mobilne. Zwiekszy sie tez integracja z systemami M$ stosowanymi w firmach czyli lepsza integracja z Exchange 2010, dojedzie zapewne wspolpraca z SharePoint oraz multimedialnosc i zapewne VoIP. To narazie mozna wywnioskowac nie z kuli ale z tego w ktora strone M$ ukierunkowuje programistow i zmian jakie pojawiaja sie w jego produktach serwerowych.

Chca calosc mocniej zintegrowac jednak napewno nie kosztem ograniczenia rozwoju alternatywnego oprogramowania gdyz to jest obecnie ich sila. W przeciwienstwie do Apple czy Google maja swoje produkty ktore zapewnia im popularnosc tego systemu w pewnych kregach.

Obecnie wiekszosc firm to rozwiazania M$ bo nie maja obecnie konkurencji na rynku, co niektore firmy integrowaly to jeszcze z RIM - niestety wiele rezygnuje ze wzgledu na chore koszty tego rozwiazania. Nie dosc ze uruchomienie Exchange na wieksza liczbe skrzynek (powyzej 75GB storage) to kosmos cenowy to dochodzi cena oprogramowania BlackBery ktora ma jeszcze lepsze ceny.

Dlatego WM dalej bedzie mial zbyt w sporym rynku biznesowym i Google czy Apple tego nie zmieni. Niestety wiele firm ze wzgledu na polityke bezpieczenstwa nie przeniesie swojej poczty itd. do google czy firm oferujacych RIM, to zrobia mali czyli ci ktorych nie stac na wlasna infrastrukture bo niestety M$ nie jest tani. Niestety smutna prawda jest to ze zarabia sie nie na kowalskim tylko na korporacjach :), a tam M$ bedzie i szybko nie zniknie bo nie widac jak wspomnialem konkurencji...

Do tego jak wspomnialem WM7 ma sie pojawic na rynku za stosunkowo niedlugi okres i jesli mialy by nastapic drastyczne zmiany firmy piszace oprogramowanie majace dostep do technetu, msdn-u mialy by juz jakies informacje. Niestety nic takiego nie zostalo opublikowane, sa jak wspomnialem od dawna jedynie zalecenia czego nie uzywac bo nie bedzie wspierane w przyszlych wersjach systemu. Takie informacje zawsze sie pojawialy w przypadku zmian w oprogramowaniu M$ czy to dotyczy samego OS-a czy innych rozwiazan M$, wiec watpie by nagle WM7 byl wyjatkiem :)

Dlatego obserwujac to w jakim kierunku idzie M$ te punkty sa calkowicie bzdurne i nie ma ich co porownywac do polityki Google czy Apple ktora byla zawsze odmienna od M$.

« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2010, 02:46:27 wysłana przez tplewa »
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

Online vonski

• Clubowicz
« Odpowiedź #16 : Luty 09, 2010, 08:20:23 »
A wg tego co ja wyczytałem w sieci, moje powyższe "rewelacje" są efektem tego, że PCGeeks pomylił się Zune HD z Wm7 ;) Czyli odnosi się to do nowego odtwarzacza multimedialnego Microsoftu.

iPhone 3GS @ 3.1.2 & JB

Offline tplewa

• Clubowicz
« Odpowiedź #17 : Luty 09, 2010, 09:37:45 »
A wg tego co ja wyczytałem w sieci, moje powyższe "rewelacje" są efektem tego, że PCGeeks pomylił się Zune HD z Wm7 ;) Czyli odnosi się to do nowego odtwarzacza multimedialnego Microsoftu.

No w takim wypadku to mozna sie zgodzic bo Zune ma byc prostym bajerem dla przecietnego amerykanina ;) Wiec nie mozna dac za duzo bo sie pogubi :)