Autor Wątek: Ubity USB-transfer w Magellan RoadMate 1210  (Przeczytany 3830 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ΠΟΝΤΙΚΟΣ

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 411
    • GPS-service.pl
  • Sprzęt: HTC Athena x7500 + co sie trafi ;)
Ubity USB-transfer w Magellan RoadMate 1210
« : Kwiecień 08, 2010, 14:59:33 »
W mysl zasady - kto nic nie robi, nie popelnia bledow, udalo mi sie pozbawic transferu USB urzadzenie Magellan RoadMate 1210

Podmieniajac plik \APP\mgnShell.exe (na Resinfo, bo dlaczego by na cecmd ;/) nie pomyslalem, ze odpowiada on takze za polaczenie USB,. jak w mio-moov..

Skutek jest niestety taki, ze nie mam jak dostac sie do zawartosci Flash, a kilkanascie znanych mi sposobow na pliki autostartujace z karty SD nie zadzialaly..

Moze ktos zna  KONKRETNY i sprawdzony sposob dostania sie do Flasha na tym modelu? (bez stacji lutowniczej i programatora oczywiscie :)

Nigdy nie bedziemy jak Bonnie i Clyde, ani orłem i reszką
Będziemy jak ten deszczowy maj, jak ci wszyscy brzydcy ludzie z Tesco..

PDAclub.pl

Ubity USB-transfer w Magellan RoadMate 1210
« : Kwiecień 08, 2010, 14:59:33 »
R E K L A M A:


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Ubity USB-transfer w Magellan RoadMate 1210
« Odpowiedź #1 : Kwiecień 08, 2010, 19:08:20 »
Odpowiedź brzmi Iboot.exe z karty :) Działa z kilkoma modelami Magellana, jak się okazuje z 1210 też.


Offline sp4jkk

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 322
    • http://www.odkurzacze.elk.pl
  • Sprzęt: HTC ONE V, Nokia E51 i E52
Odp: Ubity USB-transfer w Magellan RoadMate 1210
« Odpowiedź #2 : Kwiecień 09, 2010, 10:42:25 »
Witam, ja zakupiłem na aukcji Magellana 1215 co prawda, ale chyba to bardzo podobny sprzęt do 1210. Był ubity totalnie. Oczywiście sprzedawany jako uszkodzony. Znalazłem w necie reanimację tego modelu i zadziałała. Wgrywanie softu przez SD, bo po usb to tylko ładował a nie łączył.
Mogę udostępnić odpowiednie rzeczy.
Natomiast mam pytanie o Automapę. Mam legalną wersję, mam licencję i jak zainstaluję to program się nie uruchamia. Podaje komunikat, że nie może załadować pliku exe automapy.
Czy brakuje jakiś bibliotek? Czy może pamięci, której nie ma za wiele w tych modelach? jest WinCE5.0. Może wspólnymi siłami coś się uda zrobić? Czy odpuścić?

SPV M3100 był, był Samsung Omnia. Była Omnia jest Nokia E51 i E52 oraz HTC ONE V. Do nawigacji jest Lark 50.2.

Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Ubity USB-transfer w Magellan RoadMate 1210
« Odpowiedź #3 : Kwiecień 09, 2010, 22:31:10 »
Automapę uruchamiasz przez plik wceam.exe czy wce42am.exe ? Praktyka mówi, że lepiej uruchamiać bezpośrednio przez nie, niż przez launchera automapa.exe. Komunikat który dostajesz to "not a valid....." ?


Offline sp4jkk

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 322
    • http://www.odkurzacze.elk.pl
  • Sprzęt: HTC ONE V, Nokia E51 i E52
Odp: Ubity USB-transfer w Magellan RoadMate 1210
« Odpowiedź #4 : Kwiecień 10, 2010, 16:11:10 »
Dostaje komunikat "Cannot find wceAm.exe (or one of its components), Mak sure the path and filename are correct and that all the required libraries are available" - oczywiście uruchamiam przez skrót do pliku wceAm.exe Nawet jak poprzez FileManager klikałem bezpośrednio na wceAm.exe to efekt ten sam.
Udało mi się uruchomić wersję 5.2 natomiast nowsze wersje już nie idą.

PS. podobnie jest gdy chcę uruchomić IGO8 - taki sam komunikat, że brak pliku, jak wyżej.

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2010, 18:20:53 wysłana przez sp4jkk »
SPV M3100 był, był Samsung Omnia. Była Omnia jest Nokia E51 i E52 oraz HTC ONE V. Do nawigacji jest Lark 50.2.

Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Ubity USB-transfer w Magellan RoadMate 1210
« Odpowiedź #5 : Kwiecień 10, 2010, 18:58:59 »
A spróbuj odpalić z pliku dla CE 4.2, czyli wce42am.exe. Zazwyczaj tego typu problem związany jest z brakiem jednego z "exportów" pliku coredll. Co ciekawe wersja na CE 4.2 akurat z tego exportu nie korzysta, więc być może odpali bez większych kombinacji.


Offline sp4jkk

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 322
    • http://www.odkurzacze.elk.pl
  • Sprzęt: HTC ONE V, Nokia E51 i E52
Odp: Ubity USB-transfer w Magellan RoadMate 1210
« Odpowiedź #6 : Kwiecień 10, 2010, 19:55:47 »
Zainstalowałem wersja 6.2 dla wceAm42.exe i program się odpalił ale jest komunikat, że mapa nie jest załadowana i na tym koniec. Sygnał gps znajduje, ale mapy nie wyświetla.
Jakiś postęp jest, ale co z mapami?

SPV M3100 był, był Samsung Omnia. Była Omnia jest Nokia E51 i E52 oraz HTC ONE V. Do nawigacji jest Lark 50.2.

Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Ubity USB-transfer w Magellan RoadMate 1210
« Odpowiedź #7 : Kwiecień 10, 2010, 21:45:30 »
Tak jak myślałem, brakuje Ci tego exportu o którym pisałem zapewne. A co do mapy - hmm, rozumiem, że zarejestrowałeś ją wcześniej i przypisałeś licencję do karty? Ja tak zawsze robiłem, dogrywałem sobie później ręcznie wszystkie exeki (od PPC po WCE42am) i mogłem używać programu we wszystkich urządzeniach jakie posiadam. Licencja "zapisywana" jest w plikach mapy, w exekach nic nie jest zmieniane podczas rejestracji, więc można je śmiało dogrywać ręcznie.


Offline sp4jkk

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 322
    • http://www.odkurzacze.elk.pl
  • Sprzęt: HTC ONE V, Nokia E51 i E52
Odp: Ubity USB-transfer w Magellan RoadMate 1210
« Odpowiedź #8 : Kwiecień 10, 2010, 22:14:41 »
Dokładnie tak zrobiłem. Mam licencję przypisaną do karty. Mam nadzieję, że nie jest to związane z brakiem pamięci w urządzeniu, ponieważ ten Magellan na chyba coś koło 15 mb wolnej pamięci. Ale to chyba by jakiś komunikat się pokazał, albo wywaliło program jak by pamięci brakło.
Tu wyraźnie nie ładuje mapy, bo coś mu nie pasuje, tylko co?>

Zrobiłem też tak, że z Omni zgrałem katalog Maps, gdzie mam drugą licencję, żeby zobaczyć czy pójdzie, ale efekt ten sam, czyli "mapa nie została załadowana".

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2010, 22:29:36 wysłana przez sp4jkk »
SPV M3100 był, był Samsung Omnia. Była Omnia jest Nokia E51 i E52 oraz HTC ONE V. Do nawigacji jest Lark 50.2.

Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Ubity USB-transfer w Magellan RoadMate 1210
« Odpowiedź #9 : Kwiecień 10, 2010, 22:37:58 »
Dziwne to nieco, no chyba, że w nowych wersjach AM zmienili coś w temacie odczytu numeru HID karty pamięci i po prostu mapa jest tak jakby nie zarejestrowana. Może spróbuj zainstalować i zarejestrować demo (instalacja na kartę w czytniku, a później rejestracja z przekładaniem karty do nawigacji).


Offline sp4jkk

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 322
    • http://www.odkurzacze.elk.pl
  • Sprzęt: HTC ONE V, Nokia E51 i E52
Odp: Ubity USB-transfer w Magellan RoadMate 1210
« Odpowiedź #10 : Kwiecień 10, 2010, 23:38:38 »
Już mam rozwiązanie problemu. Wystarczyło sformatować kartę i po sprawie.

SPV M3100 był, był Samsung Omnia. Była Omnia jest Nokia E51 i E52 oraz HTC ONE V. Do nawigacji jest Lark 50.2.

Offline toporek18

  • Newbie
  • Wiadomości: 6
Odp: Ubity USB-transfer w Magellan RoadMate 1210
« Odpowiedź #11 : Wrzesień 28, 2010, 07:00:46 »
Witam panowie.

Mam identyczny problem jak kolega.

Tzn. Mam Magellana Roadmate 1215 (to samo co 1200) probuje zainstalowac automape, ale zadna oprocz 4 nie chce dzialac. Zainstalowalem 6.2 i tak jak napisano wyzej dogralem plik wce42am.exe i z tego pliku odpalilem AM, jednak zostaje caly czas problem z mapa. Ciagle komunikat "Nie mozna zaladowac mapy". Dodam, ze AM jest zainstalowana na karcie, a mapa jest zarejestrowana.

Co radzicie?


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Ubity USB-transfer w Magellan RoadMate 1210
« Odpowiedź #12 : Wrzesień 28, 2010, 08:23:06 »
W jaki sposób rejestrowałeś mapę? Zainstalowałeś w czytniku i przekładałeś do nawigacji celem pobrania ID, a na koniec rejestracja? Chyba nie, skoro piszesz o dogrywaniu pliku wce42am.exe...
Jeśli masz AM zainstalowaną na innym sprzęcie (np nawigacji z CE 5.0), i przypisaną do karty licencję, to rzeczywiście często wystarczy dograć wce42am.exe, ale zdecydowanie pewniejszą metodą jest instalacja programu od nowa (Kolega w poście wyżej stwierdził nawet, że to załatwia sprawę). Jeśli mimo to nie zadziała, to proponuję test na wersji demo AM, bo być może urządzenie, na którym instalowałeś AM, w inny sposób wyciągało ID karty (co gorsza zmienia się wtedy samo ID). Konieczna by była wtedy interwencja supportu AM, celem odblokowania licencji.