Autor Wątek: stacja multimedialna Audiovox vxe 6020nav problem z nawigacją  (Przeczytany 2325 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jartex12

  • Newbie
  • Wiadomości: 12
Witam zakupiłem radio marki Audiovox vxe 6020nav z system win ce 6.0 bez karty z mapami i brakiem możliwości wyboru ścieżki  w ustawieniach  próbowałem  wgrać Am na kartę  i sam program odpalił lecz w momencie złapania sygnału gps am się zawiesza. moje pytanie czy można wskazać jakoś ścieżkę do nawigacji  w celu wgrania innej lub czy można zrobić coś z am ?


PDAclub.pl

R E K L A M A:


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4756
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: stacja multimedialna Audiovox vxe 6020nav problem z nawigacją
« Odpowiedź #1 : Maj 01, 2017, 09:19:52 »
Skoro odpaliła AutoMapa, to w identyczny sposób odpali każdy inny program nawigacyjny (wystarczy odpowiednio nazwać plik wykonywalny nawigacji - tak jak to zrobiłeś w AM). Proponuję ściągnąć sobie darmowego http://navigatorfree.mapfactor.com/en/ .
Co do zawieszania się AM - zgłoś się do supportu AutoMapy. Oczywiście pod warunkiem, że używasz oficjalnej, licencjonowanej wersji AutoMapy. Jeśli jest inaczej, to nie masz się po prostu co dziwić, że się zawiesza...
A co do wyboru ścieżki - jeśli takowego w menu nie ma, to albo radio reaguje wyłącznie na plik mobilenavigator w folderze o takiej samej nazwie na karcie (wstawiasz dowolny program pod taką nazwą i odpala), albo wymaga na karcie pliku tekstowego (INI) z zapisaną wewnątrz ścieżką do mapy.

« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2017, 09:22:04 wysłana przez angler22 »

Offline jartex12

  • Newbie
  • Wiadomości: 12
Odp: stacja multimedialna Audiovox vxe 6020nav problem z nawigacją
« Odpowiedź #2 : Maj 01, 2017, 12:56:12 »
Zrobiłem jak pisałeś pobrałem mapy ze strony http://navigatorfree.mapfactor.com/en/ . tylko nie bardzo wiem jak i gdzie  podmienić  pliki  co do am to jest  orginał pisałem do am i czekam na odpowiedz


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4756
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: stacja multimedialna Audiovox vxe 6020nav problem z nawigacją
« Odpowiedź #3 : Maj 01, 2017, 13:56:52 »
Podczas instalacji AutoMapy, możesz w pewnym momencie wybrać tzw. "dodatki" do nawigacji (na liście masz wymienione dziesiątki modeli i zaznaczasz, co chcesz zainstalować). Jednym z takich dodatków jest folder Mobilenavigator z plikiem mobilenavigator.exe, będącym plikiem uruchamiającym właściwy program AutoMapa (czyli plik wceam.exe z katalogu AutoMapa EU).
Jeśli chcesz odpalić inny program, instalujesz go na karcie, po czym zmieniasz nazwę folderu takiego programu na "Mobilenavigator" (oczywiście bez ""). To samo robisz z plikiem wykonywalnym exe (nazwa na mobilenavigator.exe). I to wszystko - radio odpali taki plik i mapa powinna ruszyć.
Zawieszanie się AutoMapy po złapaniu GPS może być związane z bardzo pofragmentowaną kartą pamięci (jeśli świeżo instalowałeś na czystą kartę, to na pewno ten problem nie wystąpi).


Offline jartex12

  • Newbie
  • Wiadomości: 12
Odp: stacja multimedialna Audiovox vxe 6020nav problem z nawigacją
« Odpowiedź #4 : Maj 01, 2017, 21:59:22 »
zrobiłem tak jak napisałeś i po odpaleniu wyskakuje mi  (Nie powiodła się  próba uruchomienia modułu Dane rozdzielczości ekranu CXxCY 800x480) z tego co się zorientowałem to nie wszystkie programy obsługują taką rozdzielczość  z tego powodu   taki błąd czy są jakieś inne darmowe nawigacje ? co do am to wina jest w samym oprogramowaniu radia i żeby chodziła na tym radiu muszę dograć do mapy jakieś biblioteki za które muszę zapłacić a radio to taka dodatkowa nawigacja jest może jakieś inne oprogramowanie darmowe


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4756
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: stacja multimedialna Audiovox vxe 6020nav problem z nawigacją
« Odpowiedź #5 : Maj 01, 2017, 22:29:55 »
Zarówno AM jak i Free Navigator działają bez problemu na rozdzielczości 800x480. Być może coś zrobiłeś nie tak jak trzeba? Zazwyczaj trzeba najpierw zainstalować głównego instalatora Free navigatora na PC, po czym dopiero z niego wskazać kartę pamięci, na którą zostanie wgrana wersja na Win CE. Osobiście używałem Free Nav na 7 calowym radiu w aucie (AS7068) i poza tym, że jest dość brzydki i niezbyt szybko działa, to nie było problemów.
Co do bibliotek - zazwyczaj jest tak, że jeśli którejś brakuje (mówię o podstawowych DLL'kach), program w ogóle się nie uruchomi (komunikat "not a valid CE..."). Wersja AM na WIN CE (wceam.exe) wymaga tylko COREDLL,COMMCTR i WS2, a te biblioteki są w każdym radiu. Jest jednak teoretycznie szansa, że biblioteka z radia ma jakąś "wadę" powodującą zawieszenie (wtedy faktycznie podmiany mogą pomóc). Skoro stwierdzasz, że problem związany jest z GPS'em, to sprawdził bym przede wszystkim dodatkowe ustawienia AM odnoszące się do GPS'u - "czytaj port w osobnym wątku" i "otwieraj tylko gdy używany". Znajdziesz je w ustawieniach GPS - spróbuj je przestawiać. Zawieszenie występuje PO WYKRYCIU ODBIORNIKA (brak jeszcze jakichkolwiek pasków z satelitami), czy dopiero przy wyznaczeniu pozycji (jest wiele pasków i zapalają się na zielono?


Offline jartex12

  • Newbie
  • Wiadomości: 12
Odp: stacja multimedialna Audiovox vxe 6020nav problem z nawigacją
« Odpowiedź #6 : Maj 02, 2017, 00:42:20 »
am zawiesza się po znalezieniu odbiornika  z ustawieniami się już bawiłem  i bez zmian i z auto mapą sobie na razie daruję, czytałem że są jakieś nakładki(dodatkowy panel pod nawigacją) odblokowujące dodatkowe funkcje tylko nie wiem  jakie  dobrać do tego radia  co do podmiany plików to możliwe że coś robię nie tak  na sformatowaną kartę wgrywam program  potem zmieniam nazwę folderu na mobilenawigator  i zmieniam nazwę navigator.exe na mobilenavigator.exe


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4756
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: stacja multimedialna Audiovox vxe 6020nav problem z nawigacją
« Odpowiedź #7 : Maj 02, 2017, 08:41:49 »
Wszystko robisz prawidłowo. Co do nakładek, owszem, w niektórych urządzeniach niezbędna jest ich instalacja (takich, które mają fabrycznie swój program nawigacyjny na pamięci flash i np. blokują port GPS), jednak w przypadku radia działającego z mobilenavigator z karty, nakładka jest zbędna. Skoro wiesza się po wykryciu odbiornika, to może trzeba go ustawić ręcznie? Przydał by się jakiś program narzędziowy i dostęp do exploratora Win CE. Wtedy można sprawdzić dostępne porty i czy GPS w ogóle działa. Mając już ustalone, że radio reaguje na "mobilenavigator" możesz w zasadzie zrobić z nim wszystko - kwestia podstawienia odpowiedniego programu.


Offline jartex12

  • Newbie
  • Wiadomości: 12
Odp: stacja multimedialna Audiovox vxe 6020nav problem z nawigacją
« Odpowiedź #8 : Maj 02, 2017, 20:06:29 »
możesz mi napisać tak jak dla laika jak i z czym podmienić bo z am mam dwa foldery  jeden to mobilenawigator z aplikacją a drugi automapa.eu  i nie bardzo wiem jak to pozamieniać z inną nawigacją czy programem


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4756
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: stacja multimedialna Audiovox vxe 6020nav problem z nawigacją
« Odpowiedź #9 : Maj 03, 2017, 09:51:25 »
Na początek na karcie, której używasz zmień nazwę folderu Mobilenavigator, np. na Mobilenavigator1. Następnie pobierz plik z załączonego linka, rozpakuj i znaleziony w środku folder Mobilenavigator wrzuć na kartę. Spróbuj odpalić radio - powinien uruchomić się eksplorator Windows (podobny do dorosłych Windowsów). Za jego pomocą możesz ręcznie uruchamiać dowolne programy. W paczce masz też program do sprawdzania GPS'u (CeMonitor).
http://uploadfile.pl/pokaz/1086723---ylii.html

« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2017, 09:55:15 wysłana przez angler22 »

Offline jartex12

  • Newbie
  • Wiadomości: 12
Odp: stacja multimedialna Audiovox vxe 6020nav problem z nawigacją
« Odpowiedź #10 : Maj 03, 2017, 12:17:46 »
dzięki dziś będę miał trochę czasu to się pobawię 


Offline jartex12

  • Newbie
  • Wiadomości: 12
Odp: stacja multimedialna Audiovox vxe 6020nav problem z nawigacją
« Odpowiedź #11 : Maj 04, 2017, 22:49:25 »
dzisiaj trochę się pobawiłem  więc jeżeli odpalę am z pliku to chodzi ładnie nie zacina się moje pytanie brzmi czy jest możliwość umieszczenia skrutu do pokazania ścieżki tak żeby naciskając nawigacje od razu odpalała np. AM  bo teraz jest trochę bawienia żeby ją odpalić z pliku


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4756
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: stacja multimedialna Audiovox vxe 6020nav problem z nawigacją
« Odpowiedź #12 : Maj 04, 2017, 23:11:26 »
Pewnie, że jest możliwość - pytanie, czy powodem "nie zawieszania" jest tylko odpalenie pliku wceam.exe ręcznie, czy może obecność działającego w tle explorer'a win CE (potencjalnie może to mieć również znaczenie).
Zasadniczo wystarczy wyedytować plik mobilenavigator.mscr, który masz w katalogu mobilenavigator. Otwierasz go na PC w notatniku i wpisujesz, co ma się odpalić (na pewno się domyślisz po otwarciu, jak to działa).


Offline jartex12

  • Newbie
  • Wiadomości: 12
Odp: stacja multimedialna Audiovox vxe 6020nav problem z nawigacją
« Odpowiedź #13 : Maj 06, 2017, 18:32:21 »
więc tak jeśli odpale z pliku wceam.exe to am  chodzi nie wiesza się  tylko nie mogę regulować głosu potencjometrem a jejeżeli edytuje plik mscr tz
 run \Windows\explorer.exe
sleep 2000
run \Windows\explorer.exe
zamienie na
run\Storage Card\Automapa EU\wceam.exe
sleep 2000
run\Storage Card\Automapa EU\wceam.exe
to am nie odpala ?



Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4756
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: stacja multimedialna Audiovox vxe 6020nav problem z nawigacją
« Odpowiedź #14 : Maj 06, 2017, 19:59:21 »
W przypadku takiej ścieżki (w nazwie masz aż dwie spacje!) musisz użyć takiej składni :
run("\Storage Card\Automapa EU\wceam.exe")
Inaczej skrypt myśli, że spacja kończy polecenie.
Ani sleep ani drugie uruchomienie nie jest konieczne (to było ważne tylko do explorera Win CE). Zostawiasz tylko tą jedną linię jak wyżej.


Offline jartex12

  • Newbie
  • Wiadomości: 12
Odp: stacja multimedialna Audiovox vxe 6020nav problem z nawigacją
« Odpowiedź #15 : Maj 06, 2017, 22:08:17 »
Ok ruszyła tylko czy jest jakaś możliwość sterowania głosem tz ani potencjometr ani ustawienia radia nie reagują a w samej am zmniejszenie na minimum to i tak podczas komunikatów że tak powiem  wyje


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4756
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: stacja multimedialna Audiovox vxe 6020nav problem z nawigacją
« Odpowiedź #16 : Maj 07, 2017, 09:48:08 »
W AutoMapie masz możliwość regulacji głośności na dwa sposoby. Jeden, to zaznaczenie "reguluj głośność" w ustawieniach i jednocześnie przesunięcie suwaków Min dla prędkości i Max dla prędkości (jak masz za głośno, to oczywiście zjeżdżasz w dół z "Min dla prędkości"). Druga opcja to przytrzymanie ikonki głośniczka na ekranie mapy (pojawia się suwak z regulacją). Ta druga metoda powinna być tożsama z główną regulacją głośności Windowsa CE, którą możesz zrobić wchodząc do panelu sterowania.


Offline jartex12

  • Newbie
  • Wiadomości: 12
Odp: stacja multimedialna Audiovox vxe 6020nav problem z nawigacją
« Odpowiedź #17 : Maj 07, 2017, 11:23:20 »
i żadna z tych opcji nie reaguje tz  przy opcji  suwakiem i z prędkością to trochę zejdzie ale i tak jest zbyt głośno a w panelu nie reaguje a jest może możliwość przypisania pliku tak żeby w ustawieniach nakładki radia regulować tz w ustawieniu mam tak że mogę poszczególne  segmenty takie jak dvd ,radio,nawigacja itp ustawiać głos osobno ustawić natężenie głosu


« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2017, 11:32:01 wysłana przez jartex12 »

Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4756
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: stacja multimedialna Audiovox vxe 6020nav problem z nawigacją
« Odpowiedź #18 : Maj 07, 2017, 13:48:10 »
Co radio, to inny system, inna nakładka itp. Nikt Ci nie powie "zdalnie" co można zrobić, a czego się nie da. Skoro możesz ustawić w nakładce radia poziom głośności nawigacji, to z czym masz w ogóle problem?


Offline jartex12

  • Newbie
  • Wiadomości: 12
Odp: stacja multimedialna Audiovox vxe 6020nav problem z nawigacją
« Odpowiedź #19 : Maj 07, 2017, 14:44:38 »
Z tym że jest w prawdzie taka opcja ale nie reaguje jak bym nie ściszał to i takiego zbyt głośna problem dotyczy tylko mojej am tz pobrałem zeta mape tom tom (pirata) i działa regulacja głosu ale mając oryginalną am to nie chce się popracować w piraty


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4756
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: stacja multimedialna Audiovox vxe 6020nav problem z nawigacją
« Odpowiedź #20 : Maj 07, 2017, 15:35:21 »
Czyli po prostu regulacja poziomu dźwięku nie działa w ogóle. Rozwiązanie istnieje, ale wymaga trochę zabawy. Trzeba "przyciszyć" lektora poprzez edycję pliku "voice". Gdzieś na Forum była instrukcja, jak rozpakować paczkę "Voice", potem wystarczy użyć jakiegoś edytora dźwięku (np. Audacity) i automatycznie potraktować wszystkie pliki komunikatów filtrem obniżającym poziom dźwięku (hurtowo, czyli tzw. batch). Działa na bank - pamiętam, że w dawnych czasach miałem jakieś radio LG, w którym każdy komunikat Marzeny prawie wyrywał głośniki, a po zmianie było OK. Może nawet gdzieś jeszcze leży przerobiony plik.


Offline jartex12

  • Newbie
  • Wiadomości: 12
Odp: stacja multimedialna Audiovox vxe 6020nav problem z nawigacją
« Odpowiedź #21 : Maj 12, 2017, 06:27:55 »
Dzięki działa faktycznie było trochę zabawy  ze zmianą ale teraz jest ok sory że tak późno ale dopiero wczoraj znalazłem chwile na zabawę z nią