Autor Wątek: ODBLOKOWANIE WIN CE NET 4.2 CORE WSZYSTKIE MODELE  (Przeczytany 388841 razy)

0 Użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4799
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: ODBLOKOWANIE WIN CE NET 4.2 CORE WSZYSTKIE MODELE
« Odpowiedź #810 : Październik 02, 2010, 09:39:46 »
Do konwersji filmów Avi możesz użyć programu PocketDivxEncoder.


PDAclub.pl

Odp: ODBLOKOWANIE WIN CE NET 4.2 CORE WSZYSTKIE MODELE
« Odpowiedź #810 : Październik 02, 2010, 09:39:46 »
R E K L A M A:


Offline marcel37

  • Newbie
  • Wiadomości: 5
Odp: ODBLOKOWANIE WIN CE NET 4.2 CORE WSZYSTKIE MODELE
« Odpowiedź #811 : Listopad 23, 2010, 11:47:22 »
Witam,

posiadam chyba niepopularne urządzenie firmy SYTECH ( z Hiszpanii)  o nazwie SY-5500gps. Bazuje na Win CE NET 4.2 Core i właśnie tu prośba o pomoc w odblokowaniu lub podpowiedzi jak uruchamiać AM.

juz próbowałem różnych propozycji ale po prostu sobie nie radzę. Urządzenie ma 2 przyciski. Jeden ON-OF a drugi (obok) wciskany chyba RESET.

Urządzenie rozpoznaje tylko "firmową" kartę z folderami :   
Citiec
Navigator

Navigator bo to chyba ważniejsze posiada aplikację (wydaje mi się startową ) "MobileNavigator"

Pliki w folderze Navigator wyglądają tak :
Prefs                                    - folder plików
device.cfg                             - plik CFG
event_table.tmc                   -plik TMC
MobileNavigator                   - aplikacja
rdat                                      -plik

Proszę o POMOC.


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4799
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: ODBLOKOWANIE WIN CE NET 4.2 CORE WSZYSTKIE MODELE
« Odpowiedź #812 : Listopad 23, 2010, 11:55:51 »
Dobrze kombinujesz - mobilenavigator to to co trzeba podmienić. Na początek spróbuj wstawić za niego filemance.exe (pod nazwą mobilenavigator oczywiście). Filemance można pobrać z wątku download\win ce.


Offline marcel37

  • Newbie
  • Wiadomości: 5
Odp: ODBLOKOWANIE WIN CE NET 4.2 CORE WSZYSTKIE MODELE
« Odpowiedź #813 : Listopad 23, 2010, 12:33:27 »
Uruchomił się jakby Total Comander. Chciaż to poszło jak należy :)

Co dalej ?
 

P.S. dzięki za zainteresowanie. 


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4799
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: ODBLOKOWANIE WIN CE NET 4.2 CORE WSZYSTKIE MODELE
« Odpowiedź #814 : Listopad 23, 2010, 12:50:32 »
I o to chodziło. Skoro to ruszyło, to ruszy i wszystko inne. Jeśli chcesz tylko odpalić AM pod przyciskiem nawigacji, to:
Instalujesz Automapę na karcie w czytniku kart na PC (najlepsza opcja) zaznaczając w instalatorze wersję na CE 4.2. Jeśli instalujesz w zewnętrzym czytniku kart, to instalator poprosi o przełożenie karty do urządzenia celem rejestracji. Wtedy najpierw kopiujesz sobie plik exe automapy (można spróbować i z Automapa EU.exe i z wce42am.exe) do katalogu mobilenavigator. Zmieniasz mu nazwę tak jak w przypadku filemance było i odpalasz AM. Pierwsze uruchomienie da komunikat mapa niezarejestrowana - zamykasz AM, wyjmujesz kartę i przekładasz do czytnika kart w PC, po czym podajesz instalatorowi dane do rejestracji (licencję najlepiej przypisać do karty). Po rejestracji możesz normalnie używać AM.


Offline marcel37

  • Newbie
  • Wiadomości: 5
Odp: ODBLOKOWANIE WIN CE NET 4.2 CORE WSZYSTKIE MODELE
« Odpowiedź #815 : Listopad 23, 2010, 12:58:05 »
OK. Troszkę się rozjaśnia temat  ale..... 

Karta "fabryczna" ma bardzo małą pojemność 256 MB i niewiele tam wejdzie. Jakie pliki muszę skopiować aby mi rozpoznawało kartę ?   


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4799
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: ODBLOKOWANIE WIN CE NET 4.2 CORE WSZYSTKIE MODELE
« Odpowiedź #816 : Listopad 23, 2010, 13:02:32 »
A to już niestety trzeba doświadczalnie sprawdzić (nie znam tego modelu). Najlepiej skopiować wszystko i później usuwać :) Na pewno musi być katalog Navigator, a dalej to się okaże.


Offline marcel37

  • Newbie
  • Wiadomości: 5
Odp: ODBLOKOWANIE WIN CE NET 4.2 CORE WSZYSTKIE MODELE
« Odpowiedź #817 : Listopad 23, 2010, 13:06:24 »
Właśnie to mnie martwi. Skopiowanie całej zawartości karty na inna niewiele daje. Nie rozpoznaje innych kart niż "fabryczna".

Wiem, że mój cel jest już blisko ale sam tego nie odnajdę :)   

Zainstalowałem na inną kartę  AM. Skopiowałem na kartę zawartość "fabrycznej" karty. skopiowałem plik wce42Am z katalogu głównego AM i wkleiłem go do folderu MobileNavigator zmieniając mu nazwę na właśnie taką. Po włożeniu karty do urządzenia  nie wykrywa jej. 

« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2010, 13:10:54 wysłana przez marcel37 »

Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4799
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: ODBLOKOWANIE WIN CE NET 4.2 CORE WSZYSTKIE MODELE
« Odpowiedź #818 : Listopad 23, 2010, 13:53:15 »
Może po prostu nie czyta większych niż 1 GB?


Offline marcel37

  • Newbie
  • Wiadomości: 5
Odp: ODBLOKOWANIE WIN CE NET 4.2 CORE WSZYSTKIE MODELE
« Odpowiedź #819 : Listopad 23, 2010, 13:59:11 »
Testowałem z SD512.....SD1G........SDHC4G żadna nie ruszyła 

Musi być gdzieś jakieś przypisanie karty do urządzenia (tak to sobie tłumaczę) . Skąd urządzenie wie że jest inna karta skoro na wszystkich są (chyba) te same dane>?

"fabryczna" karta posiada opis PART NO. SD0001 For use witch SY-5500 ONLY !!!

Czy ktoś ma jakieś pomysły?

Jeszcze sprawdzając samego windowsa którego widzę poprzez Active syns podaje jego zawartość może tu coś siedzi i blokuje inne karty?
http://yfrog.com/70zawartowindowsaj
 


« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2010, 14:27:26 wysłana przez marcel37 »

Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4799
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: ODBLOKOWANIE WIN CE NET 4.2 CORE WSZYSTKIE MODELE
« Odpowiedź #820 : Listopad 23, 2010, 14:58:28 »
Oczywiście można urządzenie tak ustawić, by nie przyjęło żadnej innej karty poza fabryczną, ale robi się to bardzo rzadko. Wtedy nakładka musi wyciągać ID karty i porównywać z zapisanym fabrycznie. Można jeszcze próbować podać taką samą nazwę woluminu podczas formatowania karty  - to o czym piszesz, czyli :
PART NO. SD0001 For use witch SY-5500 ONLY !!!  to napis na karcie, czy nazwa woluminu karty widoczna po włożeniu jej do czytnika?
Jeśli faktycznie nakładka blokuje kartę, to trzeba się jej pozbyć. Najbezpieczniej było by zacząć od skryptu testowego, a jak się uda ewentualnie zrobić modyfikację rejestru (bardziej niebezpieczną).


Offline bogdan123

  • Newbie
  • Wiadomości: 1
Odp: ODBLOKOWANIE WIN CE NET 4.2 CORE WSZYSTKIE MODELE
« Odpowiedź #821 : Marzec 27, 2011, 10:16:25 »
witam mam proźbe nie mogę odblokowac win ce net 4.2 core a to jest typhoon 3500 go bardzo prosze o pomoc


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4799
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: ODBLOKOWANIE WIN CE NET 4.2 CORE WSZYSTKIE MODELE
« Odpowiedź #822 : Marzec 27, 2011, 10:37:02 »
Zazwyczaj ludzie odblokowują to poprzez edycję rejestru (zmiana jednego klucza w init - mainpage.exe na explorer.exe). To rozwiązanie ma jednak tą wadę, że po rozładowaniu akumulatora trzeba operację powtarzać...


Offline Mati-PL

  • Newbie
  • Wiadomości: 2
Odp: ODBLOKOWANIE WIN CE NET 4.2 CORE WSZYSTKIE MODELE
« Odpowiedź #823 : Czerwiec 25, 2011, 18:26:07 »
Witam

Mam nawigację AMTECH GPS 001B i chciałbym go odblokować ale niestety żadnym sposobem się nie udaje. Widzę że był już taki wątek i została wrzucona paczka z plikami odblokowującymi, ale link niestety wygasł :(. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś wrzucił jeszcze raz te pliki ponieważ kupiłem sobie kartę SDHC a oczywiście nigdzie nie ma napisane jakie typy kart ta nawigacja obsługuje. Urządzenie niby reaguje na włożenie karty ale nie widzi jej zawartości, więc chciałem spróbować wgrać mu do systemu sterowniki do obsługi SDHC, może ruszy.

Mam jeszcze pytanie, czy jest jakiś sposób żeby pliki wgrane na flash urządzenia były tam zapisane trwale, nie ginęły po restarcie i czy jest jakaś różnica pomiędzy wgrywaniem ActiveSync a metodą kopiuj-wklej ?

Pozdrawiam


P.S. Przepraszam za "123" ale napisałem posta i gdy chciałem go już opublikować to wyrzuciło mnie z komunikatem że nie mam uprawnienia czy coś w tym stylu, więc chciałem zrobić test.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2011, 18:39:12 wysłana przez Mati-PL »

Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4799
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: ODBLOKOWANIE WIN CE NET 4.2 CORE WSZYSTKIE MODELE
« Odpowiedź #824 : Czerwiec 25, 2011, 18:31:19 »


Offline Mati-PL

  • Newbie
  • Wiadomości: 2
Odp: ODBLOKOWANIE WIN CE NET 4.2 CORE WSZYSTKIE MODELE
« Odpowiedź #825 : Czerwiec 26, 2011, 12:04:50 »
Pomóżcie proszę, bo do jutra coś z tym faktem muszę zrobić.

Pozdrawiam


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4799
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: ODBLOKOWANIE WIN CE NET 4.2 CORE WSZYSTKIE MODELE
« Odpowiedź #826 : Czerwiec 26, 2011, 16:40:43 »
Jak nawigacja jest na CE 4.2, to obsłudze SDHC zapomnij. Nie było nawigacji z tym systemem, prawidłowo działających z kartami SDHC, a próby adoptowania sterowników dla WM działają ale tylko sporadycznie i tylko na urządzeniach z CE 5.0. Zmień kartę i wtedy będzie można dalej działać.


Offline Powszechny

  • Newbie
  • Wiadomości: 2
Odp: ODBLOKOWANIE WIN CE NET 4.2 CORE WSZYSTKIE MODELE
« Odpowiedź #827 : Lipiec 08, 2011, 23:05:44 »
Witam

Mam gorącą prośbę o pomoc. Posiadam GARMIN STREETPILOT c 320 czy to urządzenie nadaje się już na śmietnik czy też można z nim coś począć tzn czy można wgrać na nie inne mapy niż oryginalne. Interesuje mnie możliwość załadowania automapy. Czy ktoś może pomóc mi krok po kroku jeżeli jest taka możliwość. Z góry dziękuję


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4799
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: ODBLOKOWANIE WIN CE NET 4.2 CORE WSZYSTKIE MODELE
« Odpowiedź #828 : Lipiec 09, 2011, 07:54:56 »
Jak byś chociaż trochę poczytał, to byś wiedział, że Garminy nie posiadają systemu operacyjnego, a tym samym nie można ich odblokować, ani zmienić oprogranowania nawigacyjnego. Jedyne co możesz zrobić to uaktualnić samą mapę (ale też na Garminowską oczywiście). Możesz spróbować np. darmowej UMP.


Offline Powszechny

  • Newbie
  • Wiadomości: 2
Odp: ODBLOKOWANIE WIN CE NET 4.2 CORE WSZYSTKIE MODELE
« Odpowiedź #829 : Lipiec 09, 2011, 10:32:10 »
Dzięki za odpowiedź o taką informację mnie chodziło. Ludzie są ułomni ;) jakoś przegapiłem info o tym w tych wielu postach jakie przejrzałem.


Offline gunhed

  • Newbie
  • Wiadomości: 4
  • Sprzęt: Nokia E63 ; MyGuide 3060/3000 go
Odp: ODBLOKOWANIE WIN CE NET 4.2 CORE WSZYSTKIE MODELE
« Odpowiedź #830 : Październik 05, 2011, 14:01:48 »
Witam
Dostałem ostatnio zabytek MyGuide 3000go/3060
Potraktowałem go tym MyGuide3000 070607 R3 FullUpgrade.zip i nie wiem jak sprawdzić czy win już jest odblokowany, ewentualnie czy użyć czegoś innego.
Oczywiście na pokładzie jest Win CE net 4.2 core


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4799
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: ODBLOKOWANIE WIN CE NET 4.2 CORE WSZYSTKIE MODELE
« Odpowiedź #831 : Październik 05, 2011, 14:14:50 »
Jak to po czym sprawdzić - jeśli na ekranie wyświetla Ci się tapeta win CE i pasek start, to urządzenie jest odblokowane. Jeśli masz nadal fabryczne menu, albo jakiś dziwny komunikat o braku karty, to nie jest i tyle.


Offline gunhed

  • Newbie
  • Wiadomości: 4
  • Sprzęt: Nokia E63 ; MyGuide 3060/3000 go
Odp: ODBLOKOWANIE WIN CE NET 4.2 CORE WSZYSTKIE MODELE
« Odpowiedź #832 : Październik 05, 2011, 14:24:36 »
To w takim układzie nadal jest zblokowany.
Będę musiał poszperać, lub kogoś poprosić o soft, ból jest bo tylko przez kartę można coś w tym zrobić...  :(

Chyba że tu będzie ktoś uprzejmy i mi udostępni...

« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2011, 14:31:34 wysłana przez gunhed »

Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4799
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: ODBLOKOWANIE WIN CE NET 4.2 CORE WSZYSTKIE MODELE
« Odpowiedź #833 : Październik 05, 2011, 15:45:35 »
To łączności z PC to cuś nie ma?


Offline gunhed

  • Newbie
  • Wiadomości: 4
  • Sprzęt: Nokia E63 ; MyGuide 3060/3000 go
Odp: ODBLOKOWANIE WIN CE NET 4.2 CORE WSZYSTKIE MODELE
« Odpowiedź #834 : Październik 05, 2011, 15:50:10 »
Niestety nie
Wszystko trzeba pakować na kartę i uruchamiać z poziomu navi...


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4799
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: ODBLOKOWANIE WIN CE NET 4.2 CORE WSZYSTKIE MODELE
« Odpowiedź #835 : Październik 05, 2011, 15:54:15 »
Skoro masz możliwość "uruchamiania z poziomu Navi" to praktycznie można uznać, że urządzenie jest odblokowane! Przecież "zablokowanie" polega właśnie na braku uruchomienia jakiegokolwiek programu poza wbudowanym.


Offline gunhed

  • Newbie
  • Wiadomości: 4
  • Sprzęt: Nokia E63 ; MyGuide 3060/3000 go
Odp: ODBLOKOWANIE WIN CE NET 4.2 CORE WSZYSTKIE MODELE
« Odpowiedź #836 : Październik 05, 2011, 16:00:03 »
Tak mi się zdawało, ale zasugerowałem się tym co napisałeś o typowym pulpicie windowsowym, który się nie pojawia....


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4799
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: ODBLOKOWANIE WIN CE NET 4.2 CORE WSZYSTKIE MODELE
« Odpowiedź #837 : Październik 05, 2011, 16:24:21 »
Bo zazwyczaj w taki sposób (do pulpitu CE) odblokowuje się Mediony. Widocznie w tym przypadku jest inaczej.


Offline Alexypk

  • Newbie
  • Wiadomości: 11
  • Sprzęt: Dell x51v + WM6.1 A07
Odp: ODBLOKOWANIE WIN CE NET 4.2 CORE WSZYSTKIE MODELE
« Odpowiedź #838 : Październik 08, 2011, 18:04:25 »
Witam, mam starą nawigację -  Typhoon 3500 GO no i mam problemy z jej odblokowaniem - edytowałem rejestr na explorer.exe - nic, na innym forum znalazłem tutorial, w którym trzeba skopiować plik explorer.exe do folderu Windows - niestety, nie mogę tego zrobić, bo wyskakuje błąd, że nie można skopiować. Znalazłem inny tutorial, w którym trzeba skopiować plik regedit.exe do  \Windows\StartUp i modified.reg do \Document and settings, żeby uruchomilo sie okno regedit - zrobiłem tak, ale gdy włączam nawigację po Soft Resecie - wyskakuje na sekundkę to okno regedit, ale zaraz potem włącza się to fabryczne okno z jakąś tam wbudowaną nawigacją i nic nie mogę zrobić. Już nie mam pomysłów co zrobić. Dlatego piszę tutaj w nadziei, że dacie jakąś przydatną radę.


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4799
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: ODBLOKOWANIE WIN CE NET 4.2 CORE WSZYSTKIE MODELE
« Odpowiedź #839 : Październik 08, 2011, 20:02:00 »
Skoro masz dostęp do folderu Windows, to zapewne łączysz się z nawigacją przez Activesync. W takim przypadku można zastosować program ceregeditor do zdalnej edycji rejestru w nawigacji (program odpalasz na PC i po podłączeniu kablem USB nawigacji możesz edytować jej rejestr). Wystarczy wprowadzić zmiany z pliku modified.reg i zresetować (soft reset).