Autor Wątek: Mio H610 niedziałająca KaMap  (Przeczytany 2047 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomek

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
  • Sprzęt: Goclever Navio 520, Mio H610
Mio H610 niedziałająca KaMap
« : Grudzień 21, 2015, 18:11:00 »
Witam i pozdrawiam wszystkich.
Mam problem z uruchomieniem programu KaMap na Mio H610. Nawi pracuje na win CE .NET 4.2 Core.  Urządzenie jest odblokowanie. Na stronie producenta programu http://www.kamap.pl/aplikacja-kamap/kamap-windows-ce-i-mobile pobrałem wersję na Windows CE 4.0. Po instalacji na karcie pamięci i kliknięciu  na kamap.exe brak jakiejkolwiek reakcji  :-? Na forum znalazłem wątek http://pdaclub.pl/forum/nawigacje-pna-pnd-ogolnie/windows-ce-5-0-a-windows-mobile-5-0-kamap/ i tam udało się uruchomić KaMap na win 4.2 niestety linki są już nie aktywne.
Proszę o pomoc i z góry dziękuję  :)
Ps:
I wszystkim wesołych świąt  :)


PDAclub.pl

Mio H610 niedziałająca KaMap
« : Grudzień 21, 2015, 18:11:00 »
R E K L A M A:


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Mio H610 niedziałająca KaMap
« Odpowiedź #1 : Grudzień 22, 2015, 09:28:35 »
Chyba mam jeszcze gdzieś tą paczkę (ale nie testowaną, bo dawno nie mam już żadnego urządzenia z CE 4.2). Jak chcesz popróbować, podeślij przez PW adres e-mail (jako załącznik na Forum nie przejdzie, bo ma ok 4 MB).


Offline tomek

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
  • Sprzęt: Goclever Navio 520, Mio H610
Odp: Mio H610 niedziałająca KaMap
« Odpowiedź #2 : Grudzień 23, 2015, 15:42:15 »
Dziękuję angler22 za podesłanie paczki. Niestety zła informacja jest taka, że KaMap z podesłanej paczki również nie ruszyła. Po wymianie korespondencji z producentem programu firmą ZakSoft dowiedziałem się, że w moim Mio nie ma bibliotek .NET  :(. No to jak nie ma to trzeba je tam wgrać i wgrałem .NET Compact Framework 3.5 Redistributable ze strony
https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=65. No i po usunięciu z katalogu Kamap wszystkich plików z rozszeżeniem .dll jak początkowo zaproponował ZakSoft program się odpalił  :proud: . Niestety było by to za piękne i za proste. Bo owszem program działa poprawnie lecz jedynie do pierwszego wyłączenia urządzenia. Po ponownym jego włączeniu wszystkie doinstalowane pliki są jakoś przedziwnie usuwane  :].
Jest jakiś sposób żeby je tam wsadzić na stałe.


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Mio H610 niedziałająca KaMap
« Odpowiedź #3 : Grudzień 23, 2015, 15:52:34 »
Właśnie tak to jest z instalacją NET na Win CE (ten system ma nietrwały katalog "windows" i wszystkie skopiowane tam pliki znikają po resecie). Dlatego w mojej wersji NET był dołączony (najbardziej podstawowa wersja) i powinien działać (u mnie chodziło). Jeśli koniecznie chcesz używać tego nieszczęsnego Kamap'a, to rozwiązania są dwa. Jedno : instalujesz NET 3.5 CF, po czym przechodzisz exploratorem do folderu "windows" i kopiujesz wszystkie pliki które dodał "net" do jakiejś trwałej lokalizacji (flash, karta). Pliki rozpoznasz po dacie modyfikacji. Po skopiowaniu przygotowujesz prościutki skrypt, który przed każdym odpaleniem Kamapa, przywróci pliki do Windows. To metoda w pełni bezpieczna.
Druga opcja, to kombinacje ze ścieżkami systemowymi w rejestrze WIn CE, ale to nie zawsze zadziała i może być potencjalnie niebezpieczne.


Offline tomek

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
  • Sprzęt: Goclever Navio 520, Mio H610
Odp: Mio H610 niedziałająca KaMap
« Odpowiedź #4 : Grudzień 23, 2015, 16:51:19 »
No i takie rozwiązanie jak dla mnie było by wystarczające. :D Żeby po uruchomieniu mio samoczynnie kopiowało te pliki do Windowsa ewentualnie przed uruchomieniem samej aplikacji. Dlaczego chcę używać tego " nieszczesnego " KaMap? Bo uprawiam rekreacyjną turystykę rowerową i format map bardzo przypadł mi do gustu pozaznaczane szlaki PTTK. A samo Mio H610 jest malutkie i świetnie by się spisywało do tego  :D. No ale do rzeczy jak już po kopiuje wszystkie te pliki które się instalują ( przy pomocy Total Commander będzie mi wygodniej ) i umieszczę je np w wewnętrznej pamięci urządzenia ( My Flash Disk ) załóżmy w katalogu NET35 to potrzebuję jeszcze skryptu. Tyle że moja wiedza na temat programowania jest zerowa więc jak byś mógł mi napisać jak taki skrypt stworzyć. 


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Mio H610 niedziałająca KaMap
« Odpowiedź #5 : Grudzień 23, 2015, 16:56:07 »
Zrobi się, tylko mi podaj dokładną ścieżkę, skąd ma kopiować (bo dokąd kopiować wiem ;)).